![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
PayU na allegro
Nie wiem czy to odpowiedni dział na tego typu pytanie, ale cóż w razie czego proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. MAm do was pytanie forumowiczki. O co kaman z PayU na allegro. Zamówiłam pewną rzecz i zamiast tradycyjnego przelewu na banku lub poczcie musiałam wysłać przez PayU, martwie się że źle coś zrobiłam nie tak, ale dostałam wzór przelewu do wypełnienia już z moimi danymi.Pytanie może głupie ale jeszcze 2-3 lata temu można było normalnie kupować a teraz wszystko jest jakoś dziwnie.
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: PayU na allegro
Cytat:
http://poznaj.allegro.pl/payu/
![]() |
![]() |
#3 | |
mOLDerator
|
Już od dłuższego czasu w Allegro funkcjonuje ten system. Jak potwierdzisz zakup i przechodzisz do płatności to robisz normalny przelew bankowy internetowy (albo drukujesz sobie druk do wpłaty i idziesz na pocztę), a ten system jakby od razu potwierdza Sprzedającego dokonanie przelewu i wtedy on może od ręki wysłać przedmiot, a PayU wypłaci mu na jego konto pieniądze. Ja to rozumiem jako takiego "pośrednika", który przyspiesza proces dokonywania zakupów, a Ciebie nic nie kosztuje
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Można płacić zwykłym przelewem (o ile sprzedający na to zezwolił, niektórzy uznają wpłaty tylko przez PayU) - trzeba wybrać opcję 'płacę przelewem tradycyjnym poza Allegro' czy coś w tym stylu.
PayU działa na zasadzie PayPala - wplata jest od razu u sprzedającego. Dość wygodne rozwiązanie. Szkoda, że nie można płacić przez PayPal... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Przestrzegam jednak przed wpłacaniem kasy na konto PAYU, czyli zwykłym przelewem na to konto bo sprzedający ich nie zobaczy... Przez PAYu można płacić tylko gdy system nas tam przekieruje. Nie wiem czy zrozumiale to napisałam...
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem co w tym niby jest dziwnego i zaskakującego
![]() w 90% sklepów internetowych płatności online są chlebem powszednim, na Allegro także. Szybko, sprawnie, zazwyczaj bez problemowo. Przyspiesza to proces realizacji zamówienia, bo na przelew tradycyjny zazwyczaj trzeba poczekać 1-2 dni robocze, a w PayU pieniądze od razu wpadają na konto sprzedającego. I można je z tego konta codziennie wypłacać na normalne konto bankowe. Same plusy - i dla kupujących i dla sprzedających. Nie ma się czego bać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie od razu, bo payu to pośrednik - kasa idzie najpierw na konto payu a dopiero potem na właściwe konto sprzedającego.
Cytat z allegro: "Wypłaty są przekazywane na rachunek bankowy użytkownika najpóźniej do końca następnego dnia roboczego po ich zleceniu." Przy ustawieniu zleceń "automatycznych" ich realizacja odbywa się w nocy pomiędzy 2 a 3. Jeśli klient zapłaci przez payu np. w piątek to kasa u sprzedawcy na koncie jest dopiero w poniedziałek.
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama płacę tylko w ten sposób (no chyba, że sprzedający wyraźnie życzy sobie inaczej) i to samo preferuję, kiedy coś sprzedaję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:15 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ---------- Cytat:
ps. jeśli robiłaś wcześniej zakupy na all, to był tam podobny system "Płacę z allegro"
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Nie, ja tego nie kumam.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Payu zdarzają się awarie a wtedy sprzedawcy i kupujący się wkurzają, bo kasa wisi w systemie nawet kilka dni (były już dymy na cafe allegro o to) i żadna ze stron transakcji jej nie ma. Payu to nawet nie jest bank, tylko jedna z wielu firm właścicieli allegro, koncernu z RPA. Wolę internetowe przelewy tradycyjne, z własnego konta na konto sprzedawcy. ---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:52 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Pracuję od roku w firmie, gdzie z płatnościami PayU mam do czynienia codziennie. Nie było ani razu żadnej awarii. I właśnie realizujemy średnio kilkaset przesyłek dziennie. Pieniądze na konto wpadają szybciej niż z tradycyjnych przelewów - mogę policzyć na palcach jednej ręki sytuacje, gdy tradycyjny przelew od klienta wpadł już na drugi dzień roboczy. Większość ludzi korzysta z PayU, czasami ich transakcje nie przechodzą, ale to zazwyczaj wina tego, że mają różne limity na koncie i nawet nie mają o tym pojęcia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie ja przelałam pieniądze normalnie na poczcie.
Denerwować się to mścić się na swoim zdrowiu za głupotę innych !!! Edytowane przez malyna19 Czas edycji: 2013-12-19 o 11:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
przelewy z poczty idą najdłużej moim zdaniem
![]() ja jak płacę w pay na allegro to w ciągu max 3 min sprzedający ma je na koncie -wiem bo dostaję e-mail ze otrzymał moja wpłatę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Od lat śledzę też forum allegro i widzę, ile problemów ludzie mają z payu... Na podstawie swojego wieloletniego doświadczenia jako sprzedawcy i kupującego oraz obserwacji uważam, że najbezpieczniejszy jest przelew tradycyjny czyli z własnego konta bezpośrednio na konto sprzedawcy, a nie z poczty (bo poczta faktycznie potrafi przetrzymać kasę) czy przez payu. Jak idę do sklepu stacjonarnego to też płacę sprzedawcy a nie pośrednikowi ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
nie raz cos sprzedawałam na allegro i kiedy dostałam maila z informacją że kupujący przelał pieniądze to widziałam je na allegro. a że po zleceniu przelania na moje prywatne konto mija dzień lub dwa to już raczej norma.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
a ja podtrzymuje jednak PayU.
27 wpłaciłam 2 sprzedającym przelewem tradycyjnym, takie tytuły jak chcieli, wypełniłam formularze dostawy a dziś..od rana jestem męczona tel z groźbami, że allegro to nie zabawka i gdzie są pieniądze...
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Sprzedający po niespełna tygodniu od zakupu Ci grozi? Pogięło? Zgłoś groźby przez kontakt do allegro a po zakończonej transakcji wystaw adekwatny komentarz. Przecież od 27 były dwie przerwy - sylwester z nowym rokiem i weekend a powszechnie wiadomo, że wszystkie banki wykorzystują takie przerwy, żeby zarobić. Wyślij sprzedawcom potwierdzenia przelewu, niech sprawdzają w swoich bankach, gdzie są ich pieniądze, skoro 27go wyszły z Twojego konta - bo jak rozumiem, płaciłaś przez internet?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
ok . ale wydaje mi się (nie wiem pewna nie jestem bo sama więcej kupuję a sprzedaż razczej baaardzo żadko) że kupując akceptuje sie regulamin sprzedającego . i jeżeli on ma 7 dni to masz 7 dni i już .
Kiedys taką odpowiedz otrzymałam od sprzedającego i gdzieś czytalam o tym na forum allegro co innego sklepy internetowe -ale takie bez allegro (sorki nie potrafię sprecyzować) chociaz i one mają swój regulamin który podpisujesz rejestrujac sie i zakładając konto . no nie wiem . pisze tylko na swoim przykładzie, i swoim problemie kiedys z opłatą a dokladnie czasem wpłaty i walka ze sprzedającym . do dzis omijam go szerokim łukiem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ale nad wszystkimi wisi prawo więc wychodzi na moje
![]() Testowane na Panu który wymagał płatności w 48h a sam wysyłał w ciągu 10 dni roboczych.
![]() |
#24 |
BAN stały
|
sorki ale co to UOKiK ??
![]() nie sprzedaje więc nie wiem , ale na przyszłośc jak trafie na jakiegoś degenerata to się przyda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
O RLY?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;44411051]Ale jest jeszcze coś takiego jak klauzule niedozwolone - niektórych zapisów nie można mieć w regulaminie i już
![]() w takim razie dlaczego alegro pozwala na takie zapisy ?? ile wg ustawy można zwlekac z wpłatą ?? tzn ile sprzedający może ustawić dni oczekujących na wpłatę ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Sama stosuję zasadę do 7 dni jak kupuję i sprzedaję - jeśli wiem, że spóźnię się z płatnością to uprzedzam sprzedawcę, natomiast jeśli kupujący nie zapłaci w ciągu 7 dni to wysyłam przypomnienie, bo wiem, że różnie bywa. ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
![]() Jeśli chodzi o terminy, regulamin allegro przewiduje, że strony transakcji mają 7 dni na nawiązanie kontaktu. W kwestii płatności to termin wyznacza sprzedawca, bo ma takie prawo - najważniejsze, żeby zasady co do płatności i wysyłki miał określone w aukcji albo na stronie O MNIE. Według mnie sprzedawca wyznaczający termin 2 dni jest idiotą liczącym, że w ten sposób zmotywuje klientów do szybkiej wpłaty - lepiej takich omijać. Skoro allegro pozwala wystąpić o zwrot prowizji po 11 dniach od transakcji (po 7 dniach aktywuje się przypomnienie, po kolejnych 4 formularz zwrotu) to raczej logiczne jest, że lepiej zapłacić do tego czasu ![]() DO ŁZA_SŁOŃCA: Zgodnie z art. 12 ust. 1 Ustawy z 2.03.2000 o ochronie niektórych praw konsumentów jeżeli strony nie umówiły się inaczej, sprzedawca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie 30 dni od złożenia przez kupującego oświadczenia woli o zawarciu umowy. Jeśli sprzedawca w opisie aukcji lub na stronie O MNIE wyznaczy inny termin np. do 10 dni to ma obowiązek go przestrzegać.
~ All about that Bass ~ Meghan Trainor ~ Edytowane przez enchant Czas edycji: 2014-01-05 o 12:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny proszę o pomoc.
W poniedziałek sprzedałam pierwszą rzecz na allegro. Dziewczyna zapłaciła poprzez payu. Musiałam aktywować tą usługę, wysłałam 1,01zł na podane konto w celach weryfikacyjnych i tutaj zaczął sie problem - moje dane do wypłat zostały odrzucone. Piszę maile do allegro, ale nikt mi nie odpisuje. Nadmienię, iż konto na allegro jak i konto w banku są moją własnością, więc nie wiem dlaczego dane zostały odrzucone. Co mam robić?
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
a czy nie jest tak że adres na allegro jest inny niż ten w banku??
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:28.