PayU na allegro - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-17, 11:10   #1
malyna19
Raczkowanie

PayU na allegro

Nie wiem czy to odpowiedni dział na tego typu pytanie, ale cóż w razie czego proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. MAm do was pytanie forumowiczki. O co kaman z PayU na allegro. Zamówiłam pewną rzecz i zamiast tradycyjnego przelewu na banku lub poczcie musiałam wysłać przez PayU, martwie się że źle coś zrobiłam nie tak, ale dostałam wzór przelewu do wypełnienia już z moimi danymi.Pytanie może głupie ale jeszcze 2-3 lata temu można było normalnie kupować a teraz wszystko jest jakoś dziwnie.
Stary 2013-12-17, 11:34   #2
lza_slonca
Zakorzenienie

Dot.: PayU na allegro

Cytat:
Napisane przez malyna19 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy to odpowiedni dział na tego typu pytanie, ale cóż w razie czego proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. MAm do was pytanie forumowiczki. O co kaman z PayU na allegro. Zamówiłam pewną rzecz i zamiast tradycyjnego przelewu na banku lub poczcie musiałam wysłać przez PayU, martwie się że źle coś zrobiłam nie tak, ale dostałam wzór przelewu do wypełnienia już z moimi danymi.Pytanie może głupie ale jeszcze 2-3 lata temu można było normalnie kupować a teraz wszystko jest jakoś dziwnie.
jeśli dobrze przekopiowałaś to wejdź na moje konto=> moje zakupy=> PayU=> lista moich wpłat i tam masz status realizacji.

http://poznaj.allegro.pl/payu/

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 12:38   #3
bernikula
mOLDerator

Już od dłuższego czasu w Allegro funkcjonuje ten system. Jak potwierdzisz zakup i przechodzisz do płatności to robisz normalny przelew bankowy internetowy (albo drukujesz sobie druk do wpłaty i idziesz na pocztę), a ten system jakby od razu potwierdza Sprzedającego dokonanie przelewu i wtedy on może od ręki wysłać przedmiot, a PayU wypłaci mu na jego konto pieniądze. Ja to rozumiem jako takiego "pośrednika", który przyspiesza proces dokonywania zakupów, a Ciebie nic nie kosztuje Mam nadzieję, że jest to zrozumiała odpowiedź

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Już od dłuższego czasu w Allegro funkcjonuje ten system. Jak potwierdzisz zakup i przechodzisz do płatności to robisz normalny przelew bankowy internetowy (albo drukujesz sobie druk do wpłaty i idziesz na pocztę), a ten system jakby od razu potwierdza Sprzedającego dokonanie przelewu i wtedy on może od ręki wysłać przedmiot, a PayU wypłaci mu na jego konto pieniądze. Ja to rozumiem jako takiego "pośrednika", który przyspiesza proces dokonywania zakupów, a Ciebie nic nie kosztuje Mam nadzieję, że jest to zrozumiała odpowiedź
Pomyłka- Sprzedającemu
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 12:56   #4
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Można płacić zwykłym przelewem (o ile sprzedający na to zezwolił, niektórzy uznają wpłaty tylko przez PayU) - trzeba wybrać opcję 'płacę przelewem tradycyjnym poza Allegro' czy coś w tym stylu.

PayU działa na zasadzie PayPala - wplata jest od razu u sprzedającego. Dość wygodne rozwiązanie. Szkoda, że nie można płacić przez PayPal...
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 20:05   #5
Takajakaya
Wtajemniczenie

Przestrzegam jednak przed wpłacaniem kasy na konto PAYU, czyli zwykłym przelewem na to konto bo sprzedający ich nie zobaczy... Przez PAYu można płacić tylko gdy system nas tam przekieruje. Nie wiem czy zrozumiale to napisałam...

Takajakaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 20:18   #6
visionAM
Zakorzenienie

Nie rozumiem co w tym niby jest dziwnego i zaskakującego
w 90% sklepów internetowych płatności online są chlebem powszednim, na Allegro także. Szybko, sprawnie, zazwyczaj bez problemowo. Przyspiesza to proces realizacji zamówienia, bo na przelew tradycyjny zazwyczaj trzeba poczekać 1-2 dni robocze, a w PayU pieniądze od razu wpadają na konto sprzedającego. I można je z tego konta codziennie wypłacać na normalne konto bankowe. Same plusy - i dla kupujących i dla sprzedających. Nie ma się czego bać
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 21:02   #7
enchant
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
... a w PayU pieniądze od razu wpadają na konto sprzedającego.
Nie od razu, bo payu to pośrednik - kasa idzie najpierw na konto payu a dopiero potem na właściwe konto sprzedającego.

Cytat z allegro: "Wypłaty są przekazywane na rachunek bankowy użytkownika najpóźniej do końca następnego dnia roboczego po ich zleceniu."
Przy ustawieniu zleceń "automatycznych" ich realizacja odbywa się w nocy pomiędzy 2 a 3.
Jeśli klient zapłaci przez payu np. w piątek to kasa u sprzedawcy na koncie jest dopiero w poniedziałek.
enchant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-18, 06:08   #8
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enchant Pokaż wiadomość
Jeśli klient zapłaci przez payu np. w piątek to kasa u sprzedawcy na koncie jest dopiero w poniedziałek.
No wiadomo, że tak będzie, ale głównie chodzi o to, że sprzedający od razu otrzymuje informację, że kupujący zapłacił za przedmiot i może w poniedziałek rano iść na pocztę i nadać przesyłkę, zanim pieniądze znajdą się na jego osobistym koncie.

Sama płacę tylko w ten sposób (no chyba, że sprzedający wyraźnie życzy sobie inaczej) i to samo preferuję, kiedy coś sprzedaję.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 06:15   #9
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Napisane przez Takajakaya Pokaż wiadomość
Przestrzegam jednak przed wpłacaniem kasy na konto PAYU, czyli zwykłym przelewem na to konto bo sprzedający ich nie zobaczy... Przez PAYu można płacić tylko gdy system nas tam przekieruje. Nie wiem czy zrozumiale to napisałam...
yy wcale nie. mój bank dopiero od niedawna obsługuje te szybkie przelewy i wczesniej kopiowałam "ręcznie" dane (czyli taką dziwną nazwę przelewu i "pay'owy" nr konta) - system nie uzupełniał automatycznie

---------- Dopisano o 07:15 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
No wiadomo, że tak będzie, ale głównie chodzi o to, że sprzedający od razu otrzymuje informację, że kupujący zapłacił za przedmiot i może w poniedziałek rano iść na pocztę i nadać przesyłkę, zanim pieniądze znajdą się na jego osobistym koncie.

Sama płacę tylko w ten sposób (no chyba, że sprzedający wyraźnie życzy sobie inaczej) i to samo preferuję, kiedy coś sprzedaję.
niestety nie wszyscy sprzedawcy to uwzględniają :/

ps. jeśli robiłaś wcześniej zakupy na all, to był tam podobny system "Płacę z allegro"

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 06:37   #10
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Nie od razu, bo payu to pośrednik - kasa idzie najpierw na konto payu a dopiero potem na właściwe konto sprzedającego.

Cytat z allegro: "Wypłaty są przekazywane na rachunek bankowy użytkownika najpóźniej do końca następnego dnia roboczego po ich zleceniu."
Przy ustawieniu zleceń "automatycznych" ich realizacja odbywa się w nocy pomiędzy 2 a 3.
W piątki tak jest, ale w inne dni robocze masz pieniądze z dnia na dzień na koncie. Przy przelewie tradycyjnym często trwa to dłużej.
Stary 2013-12-18, 15:37   #11
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, ja tego nie kumam.

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2013-12-18, 23:05   #12
enchant
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
W piątki tak jest, ale w inne dni robocze masz pieniądze z dnia na dzień na koncie. Przy przelewie tradycyjnym często trwa to dłużej.
Z dnia na dzień ale nigdy tego samego dnia (zazwyczaj gdy mija doba robocza). Przy przelewie tradycyjnym możesz mieć środki nawet w ciągu godziny, jeśli konto sprzedającego i kupującego jest w tym samym banku; jeśli są w różnych bankach to przelew również dociera średnio w ciągu doby. Co innego jeśli ktoś wpłaca kasę na poczcie, wtedy może iść nawet 3-4 dni
Payu zdarzają się awarie a wtedy sprzedawcy i kupujący się wkurzają, bo kasa wisi w systemie nawet kilka dni (były już dymy na cafe allegro o to) i żadna ze stron transakcji jej nie ma. Payu to nawet nie jest bank, tylko jedna z wielu firm właścicieli allegro, koncernu z RPA. Wolę internetowe przelewy tradycyjne, z własnego konta na konto sprzedawcy.

---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość

Mam za sobą kilka tysięcy transakcji i kilka awarii payu (jedna trwała prawie tydzień) a jak masz do wysłania kilkanaście przesyłek tylko z jednego dnia to już nie jest tak wesoło, a co dopiero gdy są firmy realizujące po kilkaset transakcji tygodniowo.
Stary 2013-12-19, 05:50   #13
visionAM
Zakorzenienie

Pracuję od roku w firmie, gdzie z płatnościami PayU mam do czynienia codziennie. Nie było ani razu żadnej awarii. I właśnie realizujemy średnio kilkaset przesyłek dziennie. Pieniądze na konto wpadają szybciej niż z tradycyjnych przelewów - mogę policzyć na palcach jednej ręki sytuacje, gdy tradycyjny przelew od klienta wpadł już na drugi dzień roboczy. Większość ludzi korzysta z PayU, czasami ich transakcje nie przechodzą, ale to zazwyczaj wina tego, że mają różne limity na koncie i nawet nie mają o tym pojęcia Korzystamy także z rat PayU i też nie ma z tym żadnych problemów.
Stary 2013-12-19, 11:01   #14
malyna19
Raczkowanie

Cytat:

Właśnie ja przelałam pieniądze normalnie na poczcie.

Edytowane przez malyna19
Czas edycji: 2013-12-19 o 11:03
malyna19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 10:51   #15
fraj
BAN stały

przelewy z poczty idą najdłużej moim zdaniem
ja jak płacę w pay na allegro to w ciągu max 3 min sprzedający ma je na koncie -wiem bo dostaję e-mail ze otrzymał moja wpłatę
fraj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 14:14   #16
enchant
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fraj Pokaż wiadomość
przelewy z poczty idą najdłużej moim zdaniem
ja jak płacę w pay na allegro to w ciągu max 3 min sprzedający ma je na koncie -wiem bo dostaję e-mail ze otrzymał moja wpłatę
Dostajesz maila od allegro z informacją, że sprzedający otrzymał Twoją wpłatę co jest nieprawdą, bo sprzedający fizycznie otrzyma Twoje pieniądze dopiero w ciągu roboczej doby - ten mail to jedynie potwierdzenie, że Twoja kasa trafiła do pośrednika, jakim jest payu a oni dopiero następnego dnia roboczego te pieniądze wypuszczą od siebie. Bądź co bądź na czymś zarabiają, zatrudniają sztab ludzi i utrzymują swoje siedziby - przy milionach, jakie przechodzą przez ich konto wystarczy overnight. Tak więc nie 3 minuty, tylko doba albo weekend czy święta.
Od lat śledzę też forum allegro i widzę, ile problemów ludzie mają z payu... Na podstawie swojego wieloletniego doświadczenia jako sprzedawcy i kupującego oraz obserwacji uważam, że najbezpieczniejszy jest przelew tradycyjny czyli z własnego konta bezpośrednio na konto sprzedawcy, a nie z poczty (bo poczta faktycznie potrafi przetrzymać kasę) czy przez payu. Jak idę do sklepu stacjonarnego to też płacę sprzedawcy a nie pośrednikowi
Stary 2014-01-02, 15:04   #17
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

nie raz cos sprzedawałam na allegro i kiedy dostałam maila z informacją że kupujący przelał pieniądze to widziałam je na allegro. a że po zleceniu przelania na moje prywatne konto mija dzień lub dwa to już raczej norma.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 19:46   #18
lza_slonca
Zakorzenienie

a ja podtrzymuje jednak PayU.
27 wpłaciłam 2 sprzedającym przelewem tradycyjnym, takie tytuły jak chcieli, wypełniłam formularze dostawy a dziś..od rana jestem męczona tel z groźbami, że allegro to nie zabawka i gdzie są pieniądze...

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2014-01-02, 23:14   #19
enchant
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
a ja podtrzymuje jednak PayU.
27 wpłaciłam 2 sprzedającym przelewem tradycyjnym, takie tytuły jak chcieli, wypełniłam formularze dostawy a dziś..od rana jestem męczona tel z groźbami, że allegro to nie zabawka i gdzie są pieniądze...
Sprzedający po niespełna tygodniu od zakupu Ci grozi? Pogięło? Zgłoś groźby przez kontakt do allegro a po zakończonej transakcji wystaw adekwatny komentarz. Przecież od 27 były dwie przerwy - sylwester z nowym rokiem i weekend a powszechnie wiadomo, że wszystkie banki wykorzystują takie przerwy, żeby zarobić. Wyślij sprzedawcom potwierdzenia przelewu, niech sprawdzają w swoich bankach, gdzie są ich pieniądze, skoro 27go wyszły z Twojego konta - bo jak rozumiem, płaciłaś przez internet?
Stary 2014-01-03, 11:32   #20
fraj
BAN stały

Cytat:
Sprzedający po niespełna tygodniu od zakupu Ci grozi? Pogięło? Zgłoś groźby przez kontakt do allegro a po zakończonej transakcji wystaw adekwatny komentarz. Przecież od 27 były dwie przerwy - sylwester z nowym rokiem i weekend a powszechnie wiadomo, że wszystkie banki wykorzystują takie przerwy, żeby zarobić. Wyślij sprzedawcom potwierdzenia przelewu, niech sprawdzają w swoich bankach, gdzie są ich pieniądze, skoro 27go wyszły z Twojego konta - bo jak rozumiem, płaciłaś przez internet?
NIE DO KOŃCA TAK JEST JAK PISZESZ.. ile dni jest do zapłaty ma kazdy ustalony na stronie o mnie . zazwyczaj sa to dni robocze, wiec trzeba sobie policzyć ile było tych dni roboczych . jak kupuję a kupuję duzo to wiem ze niektórzy maja czas na wpłate 7 dni roboczych a niektoryz 10. trzeba to sprawdzic na str o mnie sprzedającego.
Stary 2014-01-03, 11:35   #21
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki za rady, ale poradziłam sobie po 8 latach stażu na allegro

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
NIE DO KOŃCA TAK JEST JAK PISZESZ.. ile dni jest do zapłaty ma kazdy ustalony na stronie o mnie . zazwyczaj sa to dni robocze, wiec trzeba sobie policzyć ile było tych dni roboczych . jak kupuję a kupuję duzo to wiem ze niektórzy maja czas na wpłate 7 dni roboczych a niektoryz 10. trzeba to sprawdzic na str o mnie sprzedającego.
sprzedający może pisać i max 3 dni, ale przepisy są nad tymi literkami.

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2014-01-03, 11:44   #22
fraj
BAN stały

ok . ale wydaje mi się (nie wiem pewna nie jestem bo sama więcej kupuję a sprzedaż razczej baaardzo żadko) że kupując akceptuje sie regulamin sprzedającego . i jeżeli on ma 7 dni to masz 7 dni i już .
Kiedys taką odpowiedz otrzymałam od sprzedającego i gdzieś czytalam o tym na forum allegro
co innego sklepy internetowe -ale takie bez allegro (sorki nie potrafię sprecyzować) chociaz i one mają swój regulamin który podpisujesz rejestrujac sie i zakładając konto .
no nie wiem . pisze tylko na swoim przykładzie, i swoim problemie kiedys z opłatą a dokladnie czasem wpłaty i walka ze sprzedającym . do dzis omijam go szerokim łukiem nawet na ochotnika poprosilam aby wpisał mnie w swoja czarną listę co by mnie kiedys nie skusilo
Stary 2014-01-03, 14:15   #23
lza_slonca
Zakorzenienie

ale nad wszystkimi wisi prawo więc wychodzi na moje pisać sobie dużo mogą, jak zgłosisz takiego to dostaje karę od UOKiK i wsio.

Testowane na Panu który wymagał płatności w 48h a sam wysyłał w ciągu 10 dni roboczych.

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2014-01-03, 17:01   #24
fraj
BAN stały

sorki ale co to UOKiK ??
nie sprzedaje więc nie wiem , ale na przyszłośc jak trafie na jakiegoś degenerata to się przyda
Stary 2014-01-03, 17:05   #25
aer
O RLY?

Cytat:
sorki ale co to UOKiK ??
nie sprzedaje więc nie wiem , ale na przyszłośc jak trafie na jakiegoś degenerata to się przyda
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-03, 17:24   #26
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
i jeżeli on ma 7 dni to masz 7 dni i już .
Ale jest jeszcze coś takiego jak klauzule niedozwolone - niektórych zapisów nie można mieć w regulaminie i już
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-03, 17:31   #27
fraj
BAN stały

[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;44411051]Ale jest jeszcze coś takiego jak klauzule niedozwolone - niektórych zapisów nie można mieć w regulaminie i już [/QUOTE]

w takim razie dlaczego alegro pozwala na takie zapisy ??
ile wg ustawy można zwlekac z wpłatą ?? tzn ile sprzedający może ustawić dni oczekujących na wpłatę ?
Stary 2014-01-05, 13:12   #28
enchant
Raczkowanie

Cytat:
Co jest nie do końca tak jak piszę? Pisałam o wolnych dniach, których nie można liczyć do terminu płatności, bo banki wtedy nie księgują

Sama stosuję zasadę do 7 dni jak kupuję i sprzedaję - jeśli wiem, że spóźnię się z płatnością to uprzedzam sprzedawcę, natomiast jeśli kupujący nie zapłaci w ciągu 7 dni to wysyłam przypomnienie, bo wiem, że różnie bywa.

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
w takim razie dlaczego alegro pozwala na takie zapisy ??
ile wg ustawy można zwlekac z wpłatą ?? tzn ile sprzedający może ustawić dni oczekujących na wpłatę ?
Allegro nie panuje nad wszystkim i nie jest w stanie wszystkich pilnować

Jeśli chodzi o terminy, regulamin allegro przewiduje, że strony transakcji mają 7 dni na nawiązanie kontaktu. W kwestii płatności to termin wyznacza sprzedawca, bo ma takie prawo - najważniejsze, żeby zasady co do płatności i wysyłki miał określone w aukcji albo na stronie O MNIE. Według mnie sprzedawca wyznaczający termin 2 dni jest idiotą liczącym, że w ten sposób zmotywuje klientów do szybkiej wpłaty - lepiej takich omijać.
Skoro allegro pozwala wystąpić o zwrot prowizji po 11 dniach od transakcji (po 7 dniach aktywuje się przypomnienie, po kolejnych 4 formularz zwrotu) to raczej logiczne jest, że lepiej zapłacić do tego czasu

DO ŁZA_SŁOŃCA:
Zgodnie z art. 12 ust. 1 Ustawy z 2.03.2000 o ochronie niektórych praw konsumentów jeżeli strony nie umówiły się inaczej, sprzedawca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie 30 dni od złożenia przez kupującego oświadczenia woli o zawarciu umowy. Jeśli sprzedawca w opisie aukcji lub na stronie O MNIE wyznaczy inny termin np. do 10 dni to ma obowiązek go przestrzegać.

Edytowane przez enchant
Czas edycji: 2014-01-05 o 12:42
Stary 2016-03-18, 18:21   #29
afrodyta77
Raczkowanie

Dziewczyny proszę o pomoc.
W poniedziałek sprzedałam pierwszą rzecz na allegro. Dziewczyna zapłaciła poprzez payu. Musiałam aktywować tą usługę, wysłałam 1,01zł na podane konto w celach weryfikacyjnych i tutaj zaczął sie problem - moje dane do wypłat zostały odrzucone. Piszę maile do allegro, ale nikt mi nie odpisuje. Nadmienię, iż konto na allegro jak i konto w banku są moją własnością, więc nie wiem dlaczego dane zostały odrzucone. Co mam robić?

afrodyta77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-18, 19:48   #30
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

a czy nie jest tak że adres na allegro jest inny niż ten w banku??
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości