książki z motywem dziecka ;)) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-30, 21:33   #1
Eljo
Raczkowanie

GG do Eljo
Question

książki z motywem dziecka ;))

Cześć dziewczyny

Zwracam się do was z małą prośbą o tytuły książek z motywem dziecka. Pisze prace maturalną na temat. "Dziecko jako bohater literacki "
I chciałabym książki spoza kanonu lektur .Jedynie co wpadło mi do głowy to :
"Mama kazała mi chorować " Julie Gregory
"Oskar i pani Róża ' E.E Schmitt

Mam nadzieje ze znacie ciekawe ksiażki z tym wątkiem

See ya !
nie przez to co posiada,
lecz przez to czym dzieli się z innymi

Eljo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 21:50   #2
Unex
bez kija nie podchodz

Dot.: książki z motywem dziecka ;))

Mendel Gdański , Dziany cz 2 ( Józio i Róźia), Nieboska komedia (Orico), Treny Jana Kochanowskiego (kanon), Mały Książe, Kamienie na SzaniecPortret córek - Wojciech Kossak , Portret córki - Jadzi - Teodor Axentowicz , Portret córki - Kazi - Teodor Axentowicz , "Dziewczynka w czerwonej sukience" - Józef Pankiewicz ,Nasza szkapa - Maria Konopnicka .. no pełno tego jest. Choćby Ania z Zielonego Wzgórza

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Edytowane przez Unex
Czas edycji: 2013-01-30 o 21:53
Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 22:10   #3
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Skończyłam dopiero co serie Mroczne Materie (Zorza Północna, Magiczny Nóż, Bursztynowa Luneta) Philipa Pullmana.
Uważam, że jest bardzo dobra, a motyw dziecka ujęty z różnych stron - dorastanie, dziecko a grzech pierworodny, dzieci a dorośli/rodzice.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 22:21   #4
olinka123
Raczkowanie

Co prawda pisałam maturę cztery lata temu, ale miałam temat 'różne motywy dziecka w literaturze' Miałam 'Dzieci z Bullerbyn', 'Poczwarkę', 'Anię z Zielonego Wzgórza' i jeszcze coś, nie pamiętam. Myślę, że jeszcze można by tu dać 'Ono', chociaż nie jestem pewna.
olinka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 23:48   #5
Eljo
Raczkowanie

GG do Eljo

Cytat:
olinka123
A co myślisz o Oskar i pani Róża ?

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Unex Pokaż wiadomość
Mendel Gdański , Dziany cz 2 ( Józio i Róźia), Nieboska komedia (Orico), Treny Jana Kochanowskiego (kanon), Mały Książe, Kamienie na SzaniecPortret córek - Wojciech Kossak , Portret córki - Jadzi - Teodor Axentowicz , Portret córki - Kazi - Teodor Axentowicz , "Dziewczynka w czerwonej sukience" - Józef Pankiewicz ,Nasza szkapa - Maria Konopnicka .. no pełno tego jest. Choćby Ania z Zielonego Wzgórza
dzięki, ale miałam na myśli książki poza lekturami
nie przez to co posiada,

Edytowane przez Eljo
Czas edycji: 2013-01-30 o 23:53 Powód: błąd
Stary 2013-01-30, 23:57   #6
panna mati_
Zakorzenienie

Poza lekturami to żeby nie patrzyli się na Ciebie z niesmakiem na tej prezentacji. Upewnij się jak nauczyciele z komisji do tego podchodzą.
panna mati_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 00:08   #7
201604250941
Konto usunięte

Antek, Janko muzykant, Dobra pani, Dzieci z Bullerbyn, Karolcia, Chuckleberry Finn, Tomek Sawyer

jakiś konkretny kontekst tutaj chcesz? Bo jak choroby i umieranie to nowele przodują w tym.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-31, 07:07   #8
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez Eljo Pokaż wiadomość

dzięki, ale miałam na myśli książki poza lekturami
no to ci napisalam w nawiasie ktore są obecnie w kanonie

---------- Dopisano o 07:07 ---------- Poprzedni post napisano o 07:06 ----------

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
Poza lekturami to żeby nie patrzyli się na Ciebie z niesmakiem na tej prezentacji. Upewnij się jak nauczyciele z komisji do tego podchodzą.
Moim zdaniem powinna być choć jedna obowiązująca lektura

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 08:21   #9
kaarooo
Zakorzenienie

Wspomniane wcześniej Dzieci z Bullerbyn oraz Pippi czy przygody Karlsona tej samej autorki. Przygody Mikołajka, z poważniejszych dwie swietne szwedzkie książki: Młodość Martina Bircka http://lubimyczytac.pl/ksiazka/34714...martina-bircka oraz Dojrzewanie Błazna http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49637/dojrzewanie-blazna
Małe kobietki, Alicja w krainie czarów, Harry Potter, Lolita, Tajemniczy Ogród, wspomniany cykl o Ani z Zielonego Wzgórza, Pollyanna, Karolcia, Władca Much,

Poza tym tytuł pracy jest zbyt niedokładny - bohater tragiczny, bohater dobry, złe dziecko? Nieszczęśliwe dziecko? Dojrzewanie dziecka? Przygody? Śmieszne historie? Sprecyzuj, o jakie książki może mniej więcej chodzić, bo tego jest naprawdę dużo.

edit: Awantura o Basię Literatura młodzieżowa też? Tzn o nastolatkach? Czy to mają być dzieci do 12/13 r.ż.?

Edytowane przez kaarooo
Czas edycji: 2013-01-31 o 08:26
kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 09:55   #10
panna mati_
Zakorzenienie

Więcej punktów jest za lektury. Za inne książki to tylko kilka punktów Ci dojdzie.
panna mati_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 10:37   #11
anndi
Przyczajenie

hej!
Dwa lata temu (jeju już tyle minęło prawie od mojej matury! ;O) pisałam pracę na podobny temat miałam ukazać portret dziecka w literaturze oraz innych dziedzinach sztuki. Miałam 3 książki, film i obraz. Od razu Ci napiszę, że super że masz to w samej literaturze - będzie Ci dużo łatwiej.
Książki, które przedstawiałam w mojej pracy to:
"Gnój" Wojciech Kuszok
"Dobra Pani" Eliza Orzeszkowa
i właśnie "Oskar i Pani Róża" Eric Emmanuel Schmitt
czyli nie miałam ani jednej lektury i to raczej było dużym plusem mojej pracy (komisja dała mi to jasno do zrozumienia) i najbardziej komisji spodobała się książka Kuczoka, jest tam głównie poruszony temat bicia dzieci (dziecka), oprócz tego korzystałam z wielu artykułów z pracy i wywiadów z autorami książek (wiadomo z wyjątkiem Orzeszkowej) co bardzo podniosło poziom pracy i wpłynęło pozytywnie na to że miałam bogatą bibliografię.

Ja osobiście nie polecam niektórych wspomnianych tu książek takich jak np. "Dzieci z Bullerbyn", "Tajemniczy ogród", "Ania z Zielonego Wzgórza" - to są książki, które są lekturami w szkole podstawowej.. a tu chodzi o egzamin dojrzałości, zdaje go osoba po szkole średniej, wydaje mi się że warto pokazać, że czyta się coś więcej niż książki ze szkoły podstawowej, albo "Harry Potter" zaczytują się w nim dziesięciolatki, "Przygody Mikołajka" - czytali mi rodzice do poduszki. Warto wykorzystać książki trochę bardziej ambitne. Byłam w klasie o profilu humanistycznym i nauczycielka sama powiedziała, że nie przyjmie mi bibliografii z wpisanym tam "Małym księciem", gdyż jest to lektura w gimnazjum a ja kończę szkołę średnią.
Nie bym się chciała chwalić (bo z innych matur nie miałam tak wysoko), ale moja praca została oceniona na 100%, ale na pewno też dlatego, że bardzo podobał mi się temat o którym piszę, a właściwie wypowiadam się.

A z książek, które mogłabyś wykorzystać w tej pracy ciekawą pozycją mogłaby się wydać książka Romy Ligockiej "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" - bohaterką jest tu sama autorka, wspomina swoje dzieciństwo z czasów wojny, ale z perspektywy czasu patrząc już na to jako dorosła - dojrzała kobieta, jest tam też przedstawiony motyw dojrzewania, dorastania. Książką gdzie również jest ukazane dziecko jest "Dziecko Noego" (czyta się jednym tchem - ale króciutka książka), ale to jest tego sam autor co "Oskar i Pani Róża" ( więc jeśli się już zdecydowałaś na tą pozycję to nie bierz dwóch tego samego autra)
Kolejną książką chodź nie czytałam, więc nie wiem czy się nadaje, ale ogolądałam film, mógłby być "Chłopiec w pasiastej piżamie" John Boyne, słyszałam również że ciekawą książką (mam zamiar przeczytać w najbliższym czasie) jest "Chłopiec z latawcem" Khaled Hosseini.
Życzę miłej pracy!!
Pozdrawiam (:

anndi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-31, 10:39   #12
gosia_9508
Zakorzenienie

Może "Mala księzniczka"
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 12:20   #13
CzarnyElf
Zakorzenienie

Dziecko zwane niczym-Dave Pelzer.
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 20:52   #14
olinka123
Raczkowanie

Cytat:
A co myślisz o Oskar i pani Róża ?

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ----------

Powiem tak: w swojej pracy miałam ująć różne motywy dziecka, więc sobie wymyśliłam, że pokażę dzieciństwo z różnych stron. 'Dzieci z Bullerbyn' - dzieci szczęśliwe, beztroskie; 'Poczwarka' - dziecko chore, niechciane, niekochane przez ojca; 'Ania z Zielonego Wzgórza' - nie pamiętam dokładnie, ale chodziło o adopcje, przybranych rodziców, początki Ani w nowym domu. 'Oskara i panią Różę' potraktowałabym jak przeciwieństwo 'Poczwarki', chore dziecko, ale mające wsparcie (musiałabym przypomnieć sobie fabułę żeby coś więcej napisać).

Miałam jedną lekturę (nie mogę znaleźć mojej prezentacji, nie pamiętam jaka to była książka). Nie chciałam więcej, jakoś mi nie leżały, temat mogłam interpretować w dowolny sposób, wymyśliłam sobie porównanie dzieciństwa z różnych perspektyw i ww. książki bardziej mi podpasowały niż lektury.
Stary 2013-01-31, 21:58   #15
Eljo
Raczkowanie

GG do Eljo

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość
Dziecko zwane niczym-Dave Pelzer.
Nad tym też się zastanawiałam. A co do wybranych książek to chciałabym mieć 2-3 lektury i z 2 spoza kanonu. A temat jest ogólny, wiece będę musiałą raczej podać różne przykłady przedstawiania dzieci .
nie przez to co posiada,

Stary 2013-02-01, 10:50   #16
alicja_akacja84
Przyczajenie

jest taka seria Magic Molly - "Kotek czarownicy" i "Szczeniaczek spełniający życzenia" gdzie bohaterką jest 6 letnia Molly. nie wiem czy się nada bo to lektura dla dzieci
alicja_akacja84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-03, 22:04   #17
velara
Zadomowienie

Dzika kaczka

velara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-04, 14:30   #18
Monis1992
Zadomowienie

zdecydowanie: "Mały Książę" Antoine de Saint-Exupéry
Monis1992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-06, 21:22   #19
pace
Przyczajenie

Dziewczynka w czerwonym płaszczyku (Ligocka) i Nie boję się (Ammaniti) - tę drugą szczególnie polecam
pace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-09, 17:24   #20
olinka123
Raczkowanie

Jeszcze mi przyszło do głowy 'W pustyni i w puszczy'.
Stary 2013-02-11, 10:51   #21
aga3304
Zadomowienie

Myślę, że wspomniany tutaj "Chłopiec z latawcem" byłby świetnym wyborem. W cyklu "dzieci wobec tragedii" dorzucę jeszczę "złodziejkę książek"

aga3304 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-03, 13:22   #22
Meggy_91
Raczkowanie

Ostatnio przeczytałam "Chłopca z latawcem" - szczerze polecam
Poza tym jeszcze tak mi się przypomina "Blaszany bębenek" autorstwa Güntera Grassa - korzystałam z niej przy przygotowywaniu prezentacji maturalnej (temat Świat widziany oczami dziecka w literaturze polskiej i obcej) - bardzo przyjemnie mi się ją czytało

Meggy_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 08:28   #23
MoniaS93
Rozeznanie

jeśli to praca maturalna to na pewno powinnaś wziąć przede wszystkim ''treny''.

Edytowane przez MoniaS93
Czas edycji: 2013-03-10 o 23:27
MoniaS93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 17:09   #24
nagiAkt
Zadomowienie

Witam kobietki również na maturę wybrała Motyw dziecka, (później napiszę jak temat brzmi dokładnie) i własnie zastanawiam się nad książkami. Z lektur obowiązkowych wybiorę Treny Kochanowskiego i.. no właśnie i co jeszcze mogłabym wziąć? Z literatury dodatkowej wybiorę Oskar i pani róża, Dziewczynka w czerwonym płaszczyku, Król Olszyn i/ lub Niebo istnieje naprawdę (jednak to jest o chłopcu, który przeżył śmierć, a podobny watek śmierci jest w Oskar i pani róża). Poradzicie mi coś dziewczyny?

WIKTORIA

NASZ DZIUBEK
20.08.2014
15:10
nagiAkt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 11:55   #25
olinka123
Raczkowanie

Jak brzmi cały temat?
Stary 2013-04-06, 09:16   #26
nagiAkt
Zadomowienie

o ja głupia! wcale nie mam tematu z motywem dziecka... ciągle miałam zakodowane, ze zmieniłam temat pracy, a jednak nie zmieniłam Temat mojej pracy brzmi: Literatura kobieca. Scharakteryzuj sposób kreacji świata ukazany w wybranych utworach, których autorkami są kobiety.
Teraz jestem w du*ie ... Nie mam pojęcia jak do tego się zabrać. Nawet nie ma wybranych książek. Na pewno wezmę Monikę Szwaję "Jestem nudziarą", Hanna Krall "Zdążyć przed Panem Bogiem, jakąś książkę Grocholi i nie mam pojecia co jeszcze, jakąś lekturę muszę jeszcze w to wplątać. o ja idiotka

WIKTORIA

NASZ DZIUBEK
20.08.2014
15:10
nagiAkt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 16:05   #27
Pure_Vanity
Raczkowanie

Cathy Glass, "Okaleczona"

Pure_Vanity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-06, 19:13   #28
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny

Zwracam się do was z małą prośbą o tytuły książek z motywem dziecka. Pisze prace maturalną na temat. "Dziecko jako bohater literacki "
I chciałabym książki spoza kanonu lektur .Jedynie co wpadło mi do głowy to :
"Mama kazała mi chorować " Julie Gregory
"Oskar i pani Róża ' E.E Schmitt

Mam nadzieje ze znacie ciekawe ksiażki z tym wątkiem

See ya !
Od razu przyszła mi do głowy książka, a właściwie książeczka pod tytułem: "Halo, Pan Bóg? Tu Anna"

Jak mi się jeszcze coś skojarzy to napiszę

Aaa, i jeszcze "Rok we mgle" Michelle Richmond - świetna książka.

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ----------

Cytat:
Napisane przez nagiAkt Pokaż wiadomość
o ja głupia! wcale nie mam tematu z motywem dziecka... ciągle miałam zakodowane, ze zmieniłam temat pracy, a jednak nie zmieniłam Temat mojej pracy brzmi: Literatura kobieca. Scharakteryzuj sposób kreacji świata ukazany w wybranych utworach, których autorkami są kobiety.
Teraz jestem w du*ie ... Nie mam pojęcia jak do tego się zabrać. Nawet nie ma wybranych książek. Na pewno wezmę Monikę Szwaję "Jestem nudziarą", Hanna Krall "Zdążyć przed Panem Bogiem, jakąś książkę Grocholi i nie mam pojecia co jeszcze, jakąś lekturę muszę jeszcze w to wplątać. o ja idiotka
Bierzesz Grocholę razem z Krall... Wiesz mniej więcej, o czym chcesz mówić? Bo jakby nie patrzeć to dwie zupełnie różne autorki, zupełnie różne style. Możesz wziąć "Cudzoziemkę", bardzo przyjemna lektura, lekko psychologiczna

Powiem Ci ze swojego doświadczenia (też w tym roku zdaję maturę), że lepiej wziąć jak najwięcej lektur. W swojej bibliografii (temat o Oriencie) nie mam żadnej lektury, i miałam naprawdę duży problem, żeby znaleźć jakiekolwiek opracowania czy chociażby bardziej naukowe recenzje, publikacje w gazetach itd. Chociaż jedna z moich pozycji, "Wyznania gejszy" była, jakby nie patrzeć bestsellerem.

Dlatego radzę Ci brać możliwie jak najwięcej lektur, wtedy nie masz problemu z literaturą przedmiotu.

Generalnie na Twoim miejscu zaczęłabym od tego, że stosunkowo niedawno pojawiły się w literaturze jakiekolwiek utwory pisane przez kobiety, że dopiero w pozytywizmie, kiedy to miała miejsce emancypacja, kobiety zyskały trochę większe prawa - mogłabyś w nawiązaniu do tego wziąć coś Elizy Orzeszkowej; jak nie chcesz czytać "Nad Niemnem", weź np. "Gloria victis" - króciutka i bardzo fajna nowela .

Edytowane przez wild_horse
Czas edycji: 2013-04-06 o 18:17
wild_horse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości