|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
czy dobrze jem? skinny fat
moim celem jest zamiana tluszczu na miesnie. jestem skinny fat. cwicze od kwietnia i schudlam 4 kg ale moje miesnie po prostu nie istnieja i nie wiem czy kiedykolwiek beda.
pomyslalam ze wstawie moj jadlospis z dzisiaj bo moze po prostu zle jem sniadanie: ugotowane jajko, 3 kromki ciemnego chleba z sliwka, 2 plastry wedliny wiejskiej, 3 plastry pomidora, koperek do posypania 2 sniadanie: jogurt i jalbko obiad- malutka miseczka zupy warzywnej, 3 ziemniaki, 200 g kurczaka podwieczorek- 2 nektarynki, jablko kolacja- 5 plackow z truskawkami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy dobrze jem? skinny fat
Cytat:
W ogóle musisz pytać o to skoro schudłaś zamiast przynajmniej wagę utrzymać na czym i tak byś nie przebudowała ciała? Jesz źle, głownei za mało. Co Ty tam ćwiczysz tez ciekawe.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
orientujesz się ile kcal spalasz na treningach? jeśli ćwiczysz intensywnie to jesz za mało (choć możesz najpierw schudnąć, a potem budować mięśnie)
Ćwiczysz dopiero trzeci miesiąc, a mięśnie nie powstają tak szybko, musisz być cierpliwa ![]() również jestem ciekawa co ćwiczysz? mam nadzieję, że masz dużo ćwiczeń siłowych z ciężarem, a nie samo kardio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każde zmniejszanie ogólnej masy ciała, wiaze się z długotrwałym niedoborem kalorycznym, czyli zwolnieniem metabolizmu. Po co? Każde zmniejszanie masy ciała, wiąże się także ze zmniejszaniem się masy mięsniowej. NIGDY nie traci się tylko z tłuszczu, zawsze traci się z tłuszczu i _mięśni_, nawet zawodowi kulturyści na wycince, mimo wdrożenia suplementów, odzywek, morderczego treningu i diety, tracą także jakiś % masy mięśniowej a nie tylko tłuszcz. Wiec znów- po co? Tu jest tylko jeden kierunek. Sensownie ćwiczyć i jeść tyle, żeby masa ciała rosła, co daje szanse mięśniom. Z czasem ciało przestawi priorytety i mając dobrze rozłożony impuls treningowy i kalorii ciut ponad miarę, będzie zwiększało głównie masę mieśniową a nie tłuszczową + metabolizm sie rozpędzi. Dodatkowo, % tłuszczu jest właśnie wyliczany _procentowo_, wiec im więcej masy mieśniowej, tym niższy procent tłuszczu nawet jeśli nie było utraty tkanki tłuszczowej. Ciało zawsze działa w sposób jak najoszczędniejszy- karmi to, co jest używane. Jeśli miesnie nie są używane, lub człowiek głoduje (je ponizej zapotrezbownaia, kalorie zawsze pójdą w tłuszcz, bo to tłuszcz chroni nas przed śmiercią głodową) Tylko nadmiar jedzenia i dobry trening, budują masę mięśniową, która jest kiepskim magazynem energii, oraz bardzo kosztowną inwestycją w użytkowaniu i utrzymaniu.
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Oj ja też mam ten problem. Niby jestem niska i drobna i waga wskazuje 50 kg, to jak patrze na brzuch to no niestety ale lekka opona na nim się znajduje
![]() ![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-06-23 o 13:13 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Skradam się by Cię zjeść
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Nie chce schudnac tylko miec miesnie. Co z lego jest w tej kolacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
skoro nie chce schudnac to co zlego jest w tej kolacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nie ma nic złego i ona nie napisała ze to zła kolacja, tylko że "na masę". ![]() Natomiast IMo złe są drugie śniadanie i podwieczorek. Są nijakie, za małe skoro chudniesz. Oczywiście mozęsz zjeśc to co zjadłaś, ale coś dodaj. Np po sporej garści orzechów /migdałów Zjadłaś takie se śniadanko (jakbyś zjadła przynajmniej 2 lub 3 jajka to byłoby juz OK. Dobry obiad. - kolacji nie ważę się ocenić, nie wiem z czego były i jak duże te placki, ale źle nie wygląda + może podejść pod wieczorne ładowanie węglowodanów "na masie" i przy intensywnych treningach to bardzo OK. Jeśli masz problem z wielkością porcji i ze nie możesz zjeść większych, pokombinuj z proporcjami BTW i jedz bardziej tłusto- to pozwala zmniejszyć porcje objętosciowo a dostarczyć więcej kalorii. A skoro chudniesz zamiast budować, to najwyraźniej potrzebujesz o wiele więcej kalorii niż zjadasz.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Małą miseczką zupy mięśni nie zbudujesz. Jeżeli chcesz budować mięśnie (nie ma czegoś takiego jak zamiana tłuszczu na mięśnie) musisz wejść na dodatni bilans kaloryczny tj. więcej jeść niż spalać. Jak już mięśnie zbudujesz, to możesz redukować tłuszcz --> ujemny bilans kaloryczny.
Co do samego menu, przede wszystkim jest właśnie za mało kaloryczne i za mało wartościowe. Owoce zalecałabym jeść do godz. 15:00. Na kolacje żadnych cukrów, tylko białko. W diecie w ogóle nie masz tłuszczy, a one dostarczają nawięcej kcal. W zasadzie dobrze zbilansowane posiłki powinny się składać z węgli, białek i tłuszczy każdy. Np.: śniadanie: omlet z 4-5 ciu jaj + pomidory suszone + zioła / owsianka z dużą ilością orzechów i owoców przekąska: owoce lub jogurt obiad: łosoś/ pierś z kurczaka + warzywa na patelnię /surówka + kasza gryczana/ ryż/ pęczak kolacja: twaróg lub sałatka warzywna z tuńczykiem Druga ważna sprawa, jest taka że trening musisz sobie ukierunkować na masę. Chcesz mieć mięśnie, a jesteś cały czas na redukcji. W tej sytuacji cały czas będziesz chudnąć, a mięśni nie będzie.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Skradam się by Cię zjeść
|
Więcej białka i trening oporowy! na masęęęę
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A czym różni się trening na "masę" od treningu na rzeźbę?
![]() Joel xxx Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-07-15 o 10:21 Powód: Reklama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Nie ma czegoś takiego jak zamiana tłuszczu na mięśnie. Albo spalasz tkankę tłuszczową (deficyt kaloryczny) wtedy mięśnie nie rosną, albo budujesz mięśnie (nadwyżka kaloryczna musi być). Zacznij więcej jeść w szczególności białka i mięśnie się uwypuklą.
CIEKAWY BLOG O ODCHUDZANIU Edytowane przez graczocholiczka Czas edycji: 2016-09-25 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Przy deficycie można budować mięśnie, w niektórych przypadkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
wszystko w swoim czasie ale co do diety też mam małe wątpliwości
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
"Dieta" tragiczna. Mięśni na zupkach i nektarynkach nie zbudujesz.
2 sniadanie: jogurt i jalbko -jeśli jogurt to naturalny z własnoręcznie zrobionymi musli. obiad- malutka miseczka zupy warzywnej, 3 ziemniaki, 200 g kurczaka tu już lepiej choć możesz dodać warzyw. podwieczorek- 2 nektarynki, jablko - ciężko to nazwać posiłkiem, owoce najlepiej jeść rano i około treningowo. kolacja- 5 plackow z truskawkami - co to za placki? Jeśli są tam węglowodany należy je przerzucić do innych posiłków. Na noc najlepiej białko i tłuszcze. Dużo by pisać i opowiadać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Białko na noc jest juz passe. ![]() Moi siłkowi znajomi uskuteczniają teraz na noc "ładownie weglowodanami" ![]() W tym sa to osoby startujące na pokazach. Wiadomo ze nie robią tego na wycince, ale w okresie budowy , jak najbardziej bo to im daje spida od rana do pracy i/lub treningu- sa instruktorami między innymi. W ogóle bym sie nie kierowała siłkowymi modami i mądrościami. Człowiek powinien jeśc intuicyjnie, oraz przede wszystkim, obserwować swoje ciało i jego reakcje. Tu w ogóle dziwne że powstało pytanie, bo skoro jest skinny-fat i nadal chudnie, to wiadomo ze jest za mało kalorii. O co tu pytać w ogóle ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki cava, poczytam o tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
człowiek nie musi jeść intuicyjnie, bo0 wtedy ma wyniki intuicyjne.
Kontrola kcal i makroskładników to klucz do kontrolowanej drogi do celu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.