czy dobrze jem? skinny fat - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-20, 21:00   #1
Nefie
BAN stały

czy dobrze jem? skinny fat

moim celem jest zamiana tluszczu na miesnie. jestem skinny fat. cwicze od kwietnia i schudlam 4 kg ale moje miesnie po prostu nie istnieja i nie wiem czy kiedykolwiek beda.
pomyslalam ze wstawie moj jadlospis z dzisiaj bo moze po prostu zle jem
sniadanie: ugotowane jajko, 3 kromki ciemnego chleba z sliwka, 2 plastry wedliny wiejskiej, 3 plastry pomidora, koperek do posypania
2 sniadanie: jogurt i jalbko
obiad- malutka miseczka zupy warzywnej, 3 ziemniaki, 200 g kurczaka
podwieczorek- 2 nektarynki, jablko
kolacja- 5 plackow z truskawkami
Nefie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-21, 06:02   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: czy dobrze jem? skinny fat

Cytat:
Napisane przez Nefie Pokaż wiadomość
moim celem jest zamiana tluszczu na miesnie. jestem skinny fat. cwicze od kwietnia i schudlam 4 kg ale moje miesnie po prostu nie istnieja i nie wiem czy kiedykolwiek beda.
sniadanie: ugotowane jajko, 3 kromki ciemnego chleba z sliwka, 2 plastry wedliny wiejskiej, 3 plastry pomidora, koperek do posypania
Skoro schudłaś w 2 miesiace 4 kilo, majac na celu budowę masy miesniowej a nie utrate wagi, to jaka moze być odpowiedz na to pytanie??
W ogóle musisz pytać o to skoro schudłaś zamiast przynajmniej wagę utrzymać na czym i tak byś nie przebudowała ciała?
Jesz źle, głownei za mało.

Co Ty tam ćwiczysz tez ciekawe.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-21, 08:54   #3
Kica.
Zakorzenienie

orientujesz się ile kcal spalasz na treningach? jeśli ćwiczysz intensywnie to jesz za mało (choć możesz najpierw schudnąć, a potem budować mięśnie)
Ćwiczysz dopiero trzeci miesiąc, a mięśnie nie powstają tak szybko, musisz być cierpliwa

również jestem ciekawa co ćwiczysz? mam nadzieję, że masz dużo ćwiczeń siłowych z ciężarem, a nie samo kardio
Stary 2016-06-21, 09:32   #4
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kica. Pokaż wiadomość
orientujesz się ile kcal spalasz na treningach? jeśli ćwiczysz intensywnie to jesz za mało (choć możesz najpierw schudnąć, a potem budować mięśnie)
Ćwiczysz dopiero trzeci miesiąc, a mięśnie nie powstają tak szybko, musisz być cierpliwa

również jestem ciekawa co ćwiczysz? mam nadzieję, że masz dużo ćwiczeń siłowych z ciężarem, a nie samo kardio
Sylwetka skinny fat, świadczy o niedożywieniu oraz bardzo niekorzystnym dla organizmu składzie ciała. Chudniecie w takiej sytuacji, to najgorszy z możliwych pomysłów, ponieważ nie ma z tego żadnych absolutnie korzyści a jest tylko dalsza rujnacja ciała.
Każde zmniejszanie ogólnej masy ciała, wiaze się z długotrwałym niedoborem kalorycznym, czyli zwolnieniem metabolizmu.
Po co?
Każde zmniejszanie masy ciała, wiąże się także ze zmniejszaniem się masy mięsniowej. NIGDY nie traci się tylko z tłuszczu, zawsze traci się z tłuszczu i _mięśni_, nawet zawodowi kulturyści na wycince, mimo wdrożenia suplementów, odzywek, morderczego treningu i diety, tracą także jakiś % masy mięśniowej a nie tylko tłuszcz.
Wiec znów- po co?

Tu jest tylko jeden kierunek. Sensownie ćwiczyć i jeść tyle, żeby masa ciała rosła, co daje szanse mięśniom. Z czasem ciało przestawi priorytety i mając dobrze rozłożony impuls treningowy i kalorii ciut ponad miarę, będzie zwiększało głównie masę mieśniową a nie tłuszczową + metabolizm sie rozpędzi.

Dodatkowo, % tłuszczu jest właśnie wyliczany _procentowo_, wiec im więcej masy mieśniowej, tym niższy procent tłuszczu nawet jeśli nie było utraty tkanki tłuszczowej.

Ciało zawsze działa w sposób jak najoszczędniejszy- karmi to, co jest używane. Jeśli miesnie nie są używane, lub człowiek głoduje (je ponizej zapotrezbownaia, kalorie zawsze pójdą w tłuszcz, bo to tłuszcz chroni nas przed śmiercią głodową) Tylko nadmiar jedzenia i dobry trening, budują masę mięśniową, która jest kiepskim magazynem energii, oraz bardzo kosztowną inwestycją w użytkowaniu i utrzymaniu.

Liz Williams
Stary 2016-06-22, 15:41   #5
Daryjka90
Przyczajenie

Oj ja też mam ten problem. Niby jestem niska i drobna i waga wskazuje 50 kg, to jak patrze na brzuch to no niestety ale lekka opona na nim się znajduje Staram się jeść zdrowo, bo kupuje dużo owoców, jem ryby (ostatnio mam hopla na punkcie sushi z xxx), nie jem żadnych chipsów nie pije coli, a oponka dalej na brzuchu. ZNacie dziewczyny jakieś dobre ćwiczenia lub rodzaj zajęc na fitnessie? Może to trzeba po prostu spalić

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-06-23 o 13:13 Powód: Link.
Daryjka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-22, 22:45   #6
benica
Skradam się by Cię zjeść

Cytat:
Kolacja na mase?
Stary 2016-06-23, 07:42   #7
Kica.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Sylwetka skinny fat, świadczy o niedożywieniu oraz bardzo niekorzystnym dla organizmu składzie ciała. Chudniecie w takiej sytuacji, to najgorszy z możliwych pomysłów, ponieważ nie ma z tego żadnych absolutnie korzyści a jest tylko dalsza rujnacja ciała..
nie widziałam autorki wątku, nie wiem jak wygląda jej dieta w dni inne niż ten jeden opisany, ani nawet nie wiem co ćwiczy... nie stawiałabym od razu diagnozy, że jest niedożywiona ... może jest, może nie jest Nie miałam na celu doradzać chudnięcia, ale też nie odradzam na 100%, bo ciężko dawać sensowne rady przy tak małej ilości danych...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-06-26, 06:33   #8
Nefie
BAN stały

Nie chce schudnac tylko miec miesnie. Co z lego jest w tej kolacji?
Stary 2016-06-27, 08:11   #9
Nefie
BAN stały

skoro nie chce schudnac to co zlego jest w tej kolacji?
Stary 2016-06-27, 12:23   #10
cava
Zakorzenienie

Cytat:
skoro nie chce schudnac to co zlego jest w tej kolacji?

Nie ma nic złego i ona nie napisała ze to zła kolacja, tylko że "na masę".

Natomiast IMo złe są drugie śniadanie i podwieczorek.
Są nijakie, za małe skoro chudniesz. Oczywiście mozęsz zjeśc to co zjadłaś, ale coś dodaj. Np po sporej garści orzechów /migdałów
Zjadłaś takie se śniadanko (jakbyś zjadła przynajmniej 2 lub 3 jajka to byłoby juz OK.
Dobry obiad.
- kolacji nie ważę się ocenić, nie wiem z czego były i jak duże te placki, ale źle nie wygląda + może podejść pod wieczorne ładowanie węglowodanów "na masie" i przy intensywnych treningach to bardzo OK.

Jeśli masz problem z wielkością porcji i ze nie możesz zjeść większych, pokombinuj z proporcjami BTW i jedz bardziej tłusto- to pozwala zmniejszyć porcje objętosciowo a dostarczyć więcej kalorii. A skoro chudniesz zamiast budować, to najwyraźniej potrzebujesz o wiele więcej kalorii niż zjadasz.

Liz Williams
Stary 2016-07-11, 22:04   #11
kcia161991
Raczkowanie

Małą miseczką zupy mięśni nie zbudujesz. Jeżeli chcesz budować mięśnie (nie ma czegoś takiego jak zamiana tłuszczu na mięśnie) musisz wejść na dodatni bilans kaloryczny tj. więcej jeść niż spalać. Jak już mięśnie zbudujesz, to możesz redukować tłuszcz --> ujemny bilans kaloryczny.

Co do samego menu, przede wszystkim jest właśnie za mało kaloryczne i za mało wartościowe. Owoce zalecałabym jeść do godz. 15:00. Na kolacje żadnych cukrów, tylko białko. W diecie w ogóle nie masz tłuszczy, a one dostarczają nawięcej kcal. W zasadzie dobrze zbilansowane posiłki powinny się składać z węgli, białek i tłuszczy każdy.
Np.:
śniadanie: omlet z 4-5 ciu jaj + pomidory suszone + zioła / owsianka z dużą ilością orzechów i owoców
przekąska: owoce lub jogurt
obiad: łosoś/ pierś z kurczaka + warzywa na patelnię /surówka + kasza gryczana/ ryż/ pęczak
kolacja: twaróg lub sałatka warzywna z tuńczykiem

Druga ważna sprawa, jest taka że trening musisz sobie ukierunkować na masę.
Chcesz mieć mięśnie, a jesteś cały czas na redukcji. W tej sytuacji cały czas będziesz chudnąć, a mięśni nie będzie.
za mocno kochasz, tak, jak ja.'
kcia161991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-14, 19:28   #12
benica
Skradam się by Cię zjeść

Cytat:
Nie chce schudnac tylko miec miesnie. Co z lego jest w tej kolacji?
Więcej białka i trening oporowy! na masęęęę
Stary 2016-07-15, 07:27   #13
Joelek
Raczkowanie

A czym różni się trening na "masę" od treningu na rzeźbę? i akurat na "masę" nie trzeba dużo białka, tylko 1,8-2 g/kg masy ciała - czy to jest dużo?

Joel
xxx

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-07-15 o 10:21 Powód: Reklama.
Joelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 16:49   #14
graczocholiczka
Raczkowanie

Nie ma czegoś takiego jak zamiana tłuszczu na mięśnie. Albo spalasz tkankę tłuszczową (deficyt kaloryczny) wtedy mięśnie nie rosną, albo budujesz mięśnie (nadwyżka kaloryczna musi być). Zacznij więcej jeść w szczególności białka i mięśnie się uwypuklą.

Edytowane przez graczocholiczka
Czas edycji: 2016-09-25 o 16:53
graczocholiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 19:37   #15
Joelek
Raczkowanie

Przy deficycie można budować mięśnie, w niektórych przypadkach.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-07-22, 14:48   #16
sieraq
Raczkowanie

wszystko w swoim czasie ale co do diety też mam małe wątpliwości
Stary 2016-07-23, 10:03   #17
Malinkna1986
Wtajemniczenie

"Dieta" tragiczna. Mięśni na zupkach i nektarynkach nie zbudujesz.

2 sniadanie: jogurt i jalbko -jeśli jogurt to naturalny z własnoręcznie zrobionymi musli.

obiad- malutka miseczka zupy warzywnej, 3 ziemniaki, 200 g kurczaka tu już lepiej choć możesz dodać warzyw.

podwieczorek- 2 nektarynki, jablko - ciężko to nazwać posiłkiem, owoce najlepiej jeść rano i około treningowo.

kolacja- 5 plackow z truskawkami - co to za placki? Jeśli są tam węglowodany należy je przerzucić do innych posiłków. Na noc najlepiej białko i tłuszcze.

Dużo by pisać i opowiadać.
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-23, 15:06   #18
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malinkna1986 Pokaż wiadomość
"Dieta" tragiczna. Mięśni na zupkach i nektarynkach nie zbudujesz.

2 sniadanie: jogurt i jalbko -jeśli jogurt to naturalny z własnoręcznie zrobionymi musli.

obiad- malutka miseczka zupy warzywnej, 3 ziemniaki, 200 g kurczaka tu już lepiej choć możesz dodać warzyw.

podwieczorek- 2 nektarynki, jablko - ciężko to nazwać posiłkiem, owoce najlepiej jeść rano i około treningowo.

kolacja- 5 plackow z truskawkami - co to za placki? Jeśli są tam węglowodany należy je przerzucić do innych posiłków. Na noc najlepiej białko i tłuszcze.

Dużo by pisać i opowiadać.

Białko na noc jest juz passe. ))
Moi siłkowi znajomi uskuteczniają teraz na noc "ładownie weglowodanami"
W tym sa to osoby startujące na pokazach. Wiadomo ze nie robią tego na wycince, ale w okresie budowy , jak najbardziej bo to im daje spida od rana do pracy i/lub treningu- sa instruktorami między innymi.

W ogóle bym sie nie kierowała siłkowymi modami i mądrościami.
Człowiek powinien jeśc intuicyjnie, oraz przede wszystkim, obserwować swoje ciało i jego reakcje. Tu w ogóle dziwne że powstało pytanie, bo skoro jest skinny-fat i nadal chudnie, to wiadomo ze jest za mało kalorii. O co tu pytać w ogóle

Liz Williams
Stary 2016-07-24, 14:01   #19
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Dzięki cava, poczytam o tym.
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-07-25, 09:08   #20
Joelek
Raczkowanie

człowiek nie musi jeść intuicyjnie, bo0 wtedy ma wyniki intuicyjne.
Kontrola kcal i makroskładników to klucz do kontrolowanej drogi do celu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości