|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Soczewki kontaktowe
Witam. Mam pewien problem, gdyż mam zielone oczy i chciałabym zamówić sobie soczewki kolorowe - mianowicie brązowe. Kiedyś zamówiłam ( nie pamiętam z jakiej firmy ) i po włożeniu ich na oko przeraziłam się. Moje oczy powiększyły się prawie dwukrotnie, mama śmiała się, że wyglądam jak postać z jakiegoś anime. Niedawno znalazłam soczewki kolorowe z firmy Interojo ADRIA w dość przystępnej cenie. Czy ktoś może coś powiedzieć na ich temat? Dokladnie interesuję mnie tylko to, czy nie okażą się być tak samo duże jak te o których pisałam.
Edytowane przez onetwoo Czas edycji: 2013-04-06 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe
Po pierwsze musisz znać średnicę soczewek oraz promień krzywizny. Nosisz zwykłe soczewki? Jeżeli nie nosisz soczewek, nawet tych korekcyjnych, to powinno się iśc do okulisty- niech spr chociaż promień krzywizny, DIA. Są to ważne parametry- dzięki średnicy będzie wiadomo czy dana soczewka przykrywa rogówkę, czy da efekt anime itp. BC też jest ważne bo inaczej wybrana soczewka może być zbyt ciasna lub zbyt luźna- będzie to powodowało dyskomfort.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Noszę zwykłe bezbarwne soczewki Interojo mornig, te kolorowe są tej samej firmy tylko właśnie obawiam się, czy nie okażą się tak duże jak te które kiedyś miałam.. Niby i te które nośzę i te kolorowe - które chcę kupic, mają średnica 14,2 mm, ale jednak chciałabym usłyszeć opinię kogoś, kto posiadał te kolorowe soczewki, tak dla pewności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
powinno być ok, ale kolorowe zawsze będą powiększać oczy tzn- ta sama średnica przy korekcyjnych nie robi nam big eyes bo jest bezbarwna. Większość zwykłych kolorowych soczewek ma 14mm średnicy, więc przypuszczam, że 14,2 mm powinno być jak najbardziej w porządku. Po prostu popatrz na swoje korekcyjne soczewki- jak masz je na oku- i przypatrz się w lusterku czy pokrywają sporo więcej niż rogówka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Przyjrzałam się dokładnie soczewką w lustrze i fakt, trochę wystają poza tęczówkę. Jak wyobraziłam sobie, że to co wystaje pokryje kolor, lub co gorsza czarne obramowanie ( w kolorowych ) to w sumie efekt będzie podobny, do tego, którego nie chcę. Znalazłam w sumie jeszcze jedne kolorowe soczewki, ze średnicą 14 mm...czy to coś da? wydaje mi się że między 14.2 a 14 nie ma za dużej różnicy, ale zawsze trochę mniejsze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja nie wiedziałam kolorowych mniejszych niż 14cm ale nie jestem specem w tej dziedzinie. Ale 2mm akurat w przypadku oczu pewnie jest zauważalną różnicą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
haha spróbuj, co tam kilka złotych
![]() ps. jeśli nosisz soczewki to powinnaś mieć rozeznanie w rozmiarach.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.