|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Filipiny /Bali !!! Proszę o opinie.
Planuję wyjazd w rejony Azji. Termin pomiędzy styczniem a marcem. Jeszcze nie możemy się zdecydować.
Wstępnie myślimy o Filipinach. Konkretnie Boracay, słyszałam że bywa tam bardzo tłoczno, jednakże plaże są przecudowne. Albo wyspa Panglao- równie piękna. Minusem jest czas trwania lotu, jest dłuższy niż do Tajlandii gdzie byliśmy w ubiegłym roku. Jednak znaleźliśmy lot 17h z przesiadką włącznie ( do Manili), więc nie wiem czy tak źle? Kolejnym pomysłem jest Bali- jednak ciężko tutaj z pięknymi plażami i wydaje mi się że Tajlandia jest dużo ciekawsza i urokliwa. No i wracając do Tajlandii... Odpada Krabi, Patong, Ko Lipe, Ko Samui, Phi Phi - więc może macie jeszcze jakieś inne ciekawe rejony do polecenia? Proszę o opinie odnośnie Filipin, jedzenia, lotu, ludności, ewentualnych atrakcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Filipiny /Bali !!! Proszę o opinie.
Cytat:
Na Palawanie będąc w Puerto Princessa polecam wybrać się do podziemnej rzeki wpisanej na listę UNESCO. W El Nido jest raj dla miłośników nurkowania, snurkowania. Poznani na Filipinach Polacy polecali nam Czekoladowe Wzgórza na Bohol. Boracay podobno bardziej jest komercyjne. Jedzenie dobre choć w Tajlandii lepiej mi smakowało. Pomijając odkrycia kulinarne na ulicy - raz smacznie wyglądający makaron z warzywami miał dodatek w postaci małych kurzych główek, wraz z grzebieniami i dzióbkami. Co do lotu - było ciężko ale przez to, że mieliśmy lot składany (kupiony w promocyjnej cenie) i całość trwała 2 dni. Warszawa-Amsterdam-Pekin-Manila-Guangzhou-Paryż-Berlin liniami China Southern. W Pekinie mieliśmy 11h stopover i dostaliśmy za darmo hotel + śniadanie od linii lotniczych. W Tajlandii polecam Koh Chang. Mała spokojna wyspa, w porównaniu do wyżej wymienionych przez Ciebie. O Indonezji i Bali będę mogła się wypowiedzieć w grudniu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Miesiąc temu wróciłem z Indonezji( Bali, Jawa) tak wiec mogę napisać kilka słów na ten temat. Otóż, w zależności czy jedziesz sama czy nie najlepszą wydaje mi się opcją jest podróż tylko z plecakiem podręcznym. Dolatujesz do lotniska w Denpasarze( Bali) wypożyczasz skuter i ruszasz przed siebie- najlepiej okrążyć wyspę. Południe to Kuta, duży ruch, fajne plaże, ale raczej tylko do serfingu i opalania. Fale są dość potężne, prądy silne, można zapomnieć o pływaniu. Nurkowanie wchodzi jeszcze w gre, ale to bardziej na północy Bali. Z noclegami po drodze nie ma ploblemu. Koszt noclegu u ludzi to 20-50zł ze śniadaniem. Hotel ze śniadaniem to koszt 50-100zł/dzień. Dobry hotel oferuje bogate śniadania, na których spróbujesz bardzo dużo lokalnych potraw. Chcąc zaszyć się w miejscach magicznych proponuje rejony w okolicach Ubud i wyżej na północ. 10 dni wystarczy na Bali. Później można zobaczyć sąsiednie wysepki. Jeśli wiza dla Ciebie nie stanowi problemu to polecam Hawaje, zwłaszcza Big Island, Molokai, Kauai. Magia ![]() Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Bali jest tanie, zależy jeszcze, o jakim standardzie mówimy. Było tam na tyle pięknie, że do szczęścia wystarczył zwykły pokój, łóżko i łazienka
![]() ![]() Północ przepiękna, w klimacie Ubud się zakochałam ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Moje drogie - czy któraś z Was wylatywała z lotniska Lombok? Jeśli tak bardzo prosze o kontakt.
Mam jeszcze jedno pytanie - czy łatwo się dostac z Gili na Lombok w godzianch porannych? Na stronach speed boat widze, ze wszystkie łódki płyną z Gili ok 12, a ja szukam porannego transportu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.