|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Adopcja dziecka z Afryki - jak?
Jestem młodą osobą. Nie stać mnie na adopcję dziecka, nie mam jeszcze ślubu ani swoich dzieci. Bardzo demotywuje mnie i wstrząsa mną sytuacja panująca w Afryce. Słyszałam o możliwości zaadoptowania dziecka z Afryki ale w nie dosłownym znaczeniu. Adopcja taka polega na wsparciu głównie finanfowym dziecka, wysyłaniu mu prezentów na gwiazdkę itp. A także co najważniejsze na wsparciu duchowym. Dziecko wie kim jesteś i ty wiesz kimjest to dziecko.
Czy ktoś może mi udzielić rady, gdzie coś takiego można zorganizować? Jak można pomagać takim dzieciom? Czy ktoś wogóle wie, jest w takiej sytacji, ze zaadoptował ? Na czym to polega?
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Adopcja dziecka z Afryki - jak?
Tu masz kilka informacji
![]() http://www.dzieciafryki.org/ oraz http://www.adopcja.salezjanie.pl/index.php?j=1&m=2 |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Masz chyba na myśli adopcję na odległość? Moja szkoła adoptowała w ten sposób 10-letnią dziewczynkę. Polega to na wpłacaniu pewnej kwoty pieniędzy, które przeznaczane są na naukę i życie tej dziewczynki. Kwota ta jest zależna od organizacji, od potrzeb danego miejsca. Możesz korespondować z adoptowanym dzieckiem, przesyłanie prezentów gwiazdkowych jest z reguły nie możliwe. Często możliwe jest też spotkanie z dzieckiem. Zależnie od organizacji czasem nie wpłacasz pieniędzy na określone dziecko, a grupę. Adopcja taka jest wielką odpowiedzialnością, sama kiedyś chciałam to zrobić, ale nie mam pewnej sytuacji finansowej w związku z tym jedynie raz na jakiś czas wspieram finansowo organizacje misyjne. Do znalezienia takiej organizacji z całą pewnością przyda się google.
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Polecam adopcjaserca.pl
A tu kopalnia wiedzy na ten temat (wraz z listą organizacji zajmujących się adopcją w jednym z pierwszych postów): https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post19940644 |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak pisze quaderno, najlepiej zajrzeć do wątku "Misja w Zambii" który jest podwieszony na plotkowym.
Wiele wizażanek pomaga dzieciom w Zambii w miejscowości Mpanshya i okolicach, w podanym wątku post nr. 6, tam masz spis wszytskich rodziców adopcyjnych. Adopcja na odległośc, jesli chodzi o misję w Zambii, polega przede wszystkim na tym, że opłaca się dzieciom naukę. Ale mozna do nich pisac listy czy wysyłać paczki (1 albo 2 rocznie), nie w każdej organizacji zajmującej się taką adopcją jest to możliwe. Jesli nie ma się pod opieką konkretengo dziecka, mozna wpłacać pieniądze na dożywianie dzieci, na mleko dla niemowląt, na fundusz studencki (bo mamy tez pod opieka studentów, których nauka kosztuje dużo) itd. Dwa razy w roku organizujemy wielką zbiórkę pieniędzy na Party świąteczne.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-06-14 o 08:02 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:32.