|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Ciąża suczki
Witajcie. Mam taki dylemat. (mam 15 lat). Moja ciocia miała psa[suczke](wabiła się Nuka)i ona nigdy nie miala szczeniąt no i biedaczka tak się męczyła (miała raka macicy) że trzeba było ją uśpić bo nie mogliśmy patrzeć jak ona cierpi;((
a teraz moja sunia ma cieczke i za ostatnim razem chcieliśmy z rodzicami ją dopuścić ale ,,partner jej nie chciał''. A rodzice wykluczają styrylizację bo to jednak trochę kosztuje. I teraz zastanawiamy się czy to dobry pomysł aby ją kryć? Nie chcę aby stało się to samo co Nuce.;( ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Ciąża suczki
PSÓW BEZ RODOWODU I UPRAWNIEŃ HODOWLANYCH SIĘ NIE ROZMNAŻA!!! sukę TRZEBA WYSTERYLIZOWAĆ i nie ma tu żadnego innego wyjścia, nie ma co pisać więcej. SUKI ABSOLUTNIE NIE KRYĆ TYLKO CIACHNĄ U WETA PO CIECZCE
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A zapytaj rodzicow co zrobicie ze szczeniakami ?? Opiek nad ciężarną suczką nie kosztuje?
Niech rodzice się opanuja i wysterylizują pieska ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Psów bez rodowodu nie wolno rozmnażać.
Suka zdechła z powodu raka macicy, bo miała MACICĘ, a nie dlatego, że nie miała młodych, co za bezdenna cholerna głupota! ![]() Suka, która miała młode jest w większym niebezpieczeństwie, wzrasta ryzyko raka macicy, jajników, sutków, ponieważ organizm jest narażony na ogromne wahania hormonów podczas ciąży. Nie ma jajników= nie ma produkcji hormonów płciowych stymulujących powstawanie i rozwój nowotworów= nie ma nowotworów. Doucz się. I niech Twoi rodzice też się douczą, bo te poglądy pochodzą chyba z głębokiej średniowiecznej wsi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Nawet tutaj masz czarne na białym ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=329304 Kastracja kosztuje, fakt, ale robi się ją raz na całe życie zwierzęcia. Kastracja ma bardzo dużo zalet m.in. wydłuża życie zwierzaka nawet na kilka lat ! Jeśli masz weta do którego stale chodzisz można porozmawiać o rozłożeniu kastracji na raty. Może nawet zgodzi się na 50 zł miesięcznie czy podobnie. Wtedy Wasz budżet nie ucierpi tak jednorazowo. Niestety jak piszą dziewczyny: Twoja suczka też może zachorować na raka macicy, na raka sutków itd. Poza tym przemyśl, czy byłabyś w stanie oddać małe szczenięta. Pisałam o sąsiadach, którzy wydawali się odpowiedzialni kiedy brali psa. Jak tylko trochę podrósł, biegał samopas po ulicy między autami. Jak proponowałam trzymanie go na smyczy, dzieci kwitowały: jak głupi, niech idzie. Zapamiętaj, że nigdy tak naprawdę nie masz w 100% pewności, że psy trafią w dobre ręce. Mogą za jakiś czas wylądować na łańcuchu, biegać samopas. Jak nie zostaną wykastrowane jak Twoja suczka, psy będą biegać za sukami i gryźć się między sobą (to koszmar, niejednokrotnie musiałam interweniować jak pod moimi oknami wielkie psy dopadały te mniejsze ![]() I tak w kółko. Mam psa od sąsiadki, którego wykopałam spod ziemi. Stary, głuchy sąsiad nie dosłyszał, że zakopuje żywe szczenięta ![]() Poza tym- zbliżają się wakacje. Może akurat jedno ze szczeniąt Twojej suki zostanie porzucone w schronisku albo przy autostradzie? Jest jeszcze las ...
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2013-04-12 o 06:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sterylizacja suki zapobiega:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
rozmnażanie psów bez rodowodu jest nielegalne, zabronione prawnie, podlega karze aresztu lub grzywny (duuuuuużo wyższej niż koszt sterylki). |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Zapamiętaj, że nigdy tak naprawdę nie masz w 100% pewności, że psy trafią w dobre ręce. Mogą za jakiś czas wylądować na łańcuchu, biegać samopas. Co do tego to mam 100% pewności że będą w dobrych rękach bo wszystko zostaje w rodzinie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Naczelna Nastolatka
|
magduska, idź z tego forum jak zamierzasz takie głupoty p.i.e.p.r.z.y.ć. psów bez uprawnień hodowlanych SIĘ NIE ROZMNAŻA!!! KUNDLI W POLSCE JEST POD DOSTATKIEM, MAMY SCHRONISKA PRZEPEŁNIONE. policz sobie ile więcej psów będzie za kilka lat w Twojej okolicy tylko dzięki temu, że rozmnożysz kundla, a potem jej potomstwo się będzie rozmnażać. część z tych psów będzie źle traktowana, inne zostaną bezdomne. NIE WOLNO, JEŻELI CHCE SIĘ MIEĆ CZYSTE SUMIENIE I ZACHOWAĆ CZŁOWIECZEŃSTWO, ROZMNAŻAĆ PSÓW BEZ RODOWODU. a sterylizacja suki ma dużo pozytywów, zmniejsza ryzyko chorób narządów rozrodczych, i nie trzeba już suki pilnować bo nie ma cieczki
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wierzę Ci. Nowotwory macicy u suk zdarzają się rzadko (jakieś 0,5% wszystkich nowotworów układu rozrodczego u suk). Większość przypadków dotyczy starszych suk, co ciekawe - tych, które wiele razy rodziły i które miały czynne jajniki (wpływ estrogenów). Około 90% nowotworów macicy to nowotwory łagodne, tylko 10% to nowotwory złośliwe, dające przerzuty. Czyli jak się wysterylizuje chirurgicznie, to nie ma jajników - nie ma takiego wpływu hormonów - nie ma nowotworu, który i tak baaardzo rzadko występuje. Przepraszam, ale musiałam sięgnąć do literatury, bo osobiście nie miałam jeszcze ani jednego przypadku tego schorzenia, a już dobrych kilka lat pracuje w tym zawodzie. Jesteś pewna, że chodziło Ci o nowotwór macicy, a nie ropne zapalenie macicy, nazywane ropomaciczem? Bo, owszem, wciąż w obiegowej opinii można się spotkać z twierdzeniem, że jak suka urodzi, to ją to schorzenie nie dotknie. To też jest nieprawda. Edytowane przez marcjannak Czas edycji: 2013-04-16 o 20:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A rodzina też tak się 'zna' na opiece nad psem, jak Ty? Nie rozmnażaj zwierząt bez rodowodu- naprawdę bardzo wiele psów nie ma domu. Zbyt wiele. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
standardowo autorka stosuje - nie znam sie to sie wypowiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
|
Są takie osoby, które się nie znają, ale da się im przetłumaczyć, dlaczego warto zainwestować w dobrą karmę/ kastrację itd.
A są tacy, którzy albo uparcie trwają przy swoim, albo wiedzą, że nie mają racji, ale się nie przyznają. Czasami odnoszę wrażenie, że takie wątki zakładają 'stare' wizażanki, żeby się pośmiać z nadgorliwości innych.
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że specjalnie prowokujesz dziewczyny... Jeśli nie przyjmujesz do wiadomości tego, co oczywiste - proszę o powstrzymanie prowokacyjnego tonu... Pozostałe dziewczyny proszę - nie dajcie się wciągać w dyskusje z kimś, kto nie chce zrozumieć... nie ma to najmniejszego sensu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.