Ciąża suczki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-11, 17:41   #1
magdus1158
Przyczajenie

Question

Ciąża suczki

Witajcie. Mam taki dylemat. (mam 15 lat). Moja ciocia miała psa[suczke](wabiła się Nuka)i ona nigdy nie miala szczeniąt no i biedaczka tak się męczyła (miała raka macicy) że trzeba było ją uśpić bo nie mogliśmy patrzeć jak ona cierpi;((
a teraz moja sunia ma cieczke i za ostatnim razem chcieliśmy z rodzicami ją dopuścić ale ,,partner jej nie chciał''. A rodzice wykluczają styrylizację bo to jednak trochę kosztuje. I teraz zastanawiamy się czy to dobry pomysł aby ją kryć? Nie chcę aby stało się to samo co Nuce.;(
magdus1158 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 19:16   #2
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dot.: Ciąża suczki

PSÓW BEZ RODOWODU I UPRAWNIEŃ HODOWLANYCH SIĘ NIE ROZMNAŻA!!! sukę TRZEBA WYSTERYLIZOWAĆ i nie ma tu żadnego innego wyjścia, nie ma co pisać więcej. SUKI ABSOLUTNIE NIE KRYĆ TYLKO CIACHNĄ U WETA PO CIECZCE
Stary 2013-04-11, 20:34   #3
paula78
Zakorzenienie

A zapytaj rodzicow co zrobicie ze szczeniakami ?? Opiek nad ciężarną suczką nie kosztuje?
Niech rodzice się opanuja i wysterylizują pieska !

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 20:53   #4
_Juliette_
Wtajemniczenie

Psów bez rodowodu nie wolno rozmnażać.
Suka zdechła z powodu raka macicy, bo miała MACICĘ, a nie dlatego, że nie miała młodych, co za bezdenna cholerna głupota!

Suka, która miała młode jest w większym niebezpieczeństwie, wzrasta ryzyko raka macicy, jajników, sutków, ponieważ organizm jest narażony na ogromne wahania hormonów podczas ciąży.

Nie ma jajników= nie ma produkcji hormonów płciowych stymulujących powstawanie i rozwój nowotworów= nie ma nowotworów.

Doucz się. I niech Twoi rodzice też się douczą, bo te poglądy pochodzą chyba z głębokiej średniowiecznej wsi.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 06:40   #5
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez magdus1158 Pokaż wiadomość
Witajcie. Mam taki dylemat. (mam 15 lat). Moja ciocia miała psa[suczke](wabiła się Nuka)i ona nigdy nie miala szczeniąt no i biedaczka tak się męczyła (miała raka macicy) że trzeba było ją uśpić bo nie mogliśmy patrzeć jak ona cierpi;((
a teraz moja sunia ma cieczke i za ostatnim razem chcieliśmy z rodzicami ją dopuścić ale ,,partner jej nie chciał''. A rodzice wykluczają styrylizację bo to jednak trochę kosztuje. I teraz zastanawiamy się czy to dobry pomysł aby ją kryć? Nie chcę aby stało się to samo co Nuce.;(
Poszukaj odpowiednich artykułów, dlaczego warto kastrować zwierzęta.

Nawet tutaj masz czarne na białym
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=329304

Kastracja kosztuje, fakt, ale robi się ją raz na całe życie zwierzęcia. Kastracja ma bardzo dużo zalet m.in. wydłuża życie zwierzaka nawet na kilka lat !

Jeśli masz weta do którego stale chodzisz można porozmawiać o rozłożeniu kastracji na raty.
Może nawet zgodzi się na 50 zł miesięcznie czy podobnie. Wtedy Wasz budżet nie ucierpi tak jednorazowo.

Niestety jak piszą dziewczyny: Twoja suczka też może zachorować na raka macicy, na raka sutków itd.

Poza tym przemyśl, czy byłabyś w stanie oddać małe szczenięta.

Pisałam o sąsiadach, którzy wydawali się odpowiedzialni kiedy brali psa. Jak tylko trochę podrósł, biegał samopas po ulicy między autami. Jak proponowałam trzymanie go na smyczy, dzieci kwitowały: jak głupi, niech idzie.

Zapamiętaj, że nigdy tak naprawdę nie masz w 100% pewności, że psy trafią w dobre ręce. Mogą za jakiś czas wylądować na łańcuchu, biegać samopas.
Jak nie zostaną wykastrowane jak Twoja suczka, psy będą biegać za sukami i gryźć się między sobą (to koszmar, niejednokrotnie musiałam interweniować jak pod moimi oknami wielkie psy dopadały te mniejsze ) , a suczki wydawać na świat kolejne niechciane młode.
I tak w kółko.

Mam psa od sąsiadki, którego wykopałam spod ziemi. Stary, głuchy sąsiad nie dosłyszał, że zakopuje żywe szczenięta

Poza tym- zbliżają się wakacje. Może akurat jedno ze szczeniąt Twojej suki zostanie porzucone w schronisku albo przy autostradzie? Jest jeszcze las ...

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2013-04-12 o 06:42
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 12:13   #6
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
odchowanie szczeniąt kosztuje więcej niż sterylizacja
sterylizacja suki zapobiega:
  • cieczkom
  • niechcianej ciąży
  • guzom gruczołu mlekowego
  • ropomaciczu
  • ciąży urojonej
  • nowotworom macicy
jak macie jeszcze jakieś wątpliwości, to zapytaj na stronie http://www.vetopedia.pl/weterynarz_online.html , tam specjalista udzieli odpowiedzi czemu suczki NIE należy rozmnażać.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-13, 12:47   #7
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny już wszystko napisały a ja tylko wytłuszczę, że
rozmnażanie psów bez rodowodu jest nielegalne, zabronione prawnie, podlega karze aresztu lub grzywny (duuuuuużo wyższej niż koszt sterylki).
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-16, 11:40   #8
confused women
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Dziewczyny już wszystko napisały a ja tylko wytłuszczę, że
rozmnażanie psów bez rodowodu jest nielegalne, zabronione prawnie, podlega karze aresztu lub grzywny (duuuuuużo wyższej niż koszt sterylki).
Zmieniło się coś ostatnio w przepisach? Bo z tego co mi wiadomo, to zabroniony prawnie jest handel zwierzętami bez rodowodu, a rozmnażanie już nie(bo kto udowodni, że rozmnaża się dla zysku finansowego?). Stąd jakiś czas temu można było trafić na aukcje internetowe w stylu 'sprzedam smycz, pies gratis' Chyba, że coś się zmieniło, bo nie ukrywam, że marzę o chwilii w której wejdzie ustawa, że wszystkie psy bez rodowodu będzie należało sterylizować i kastrować.
Stary 2013-04-16, 19:01   #9
magdus1158
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _Juliette_ Pokaż wiadomość
Psów bez rodowodu nie wolno rozmnażać.
Suka zdechła z powodu raka macicy, bo miała MACICĘ, a nie dlatego, że nie miała młodych, co za bezdenna cholerna głupota!

Suka, która miała młode jest w większym niebezpieczeństwie, wzrasta ryzyko raka macicy, jajników, sutków, ponieważ organizm jest narażony na ogromne wahania hormonów podczas ciąży.

Nie ma jajników= nie ma produkcji hormonów płciowych stymulujących powstawanie i rozwój nowotworów= nie ma nowotworów.

Doucz się. I niech Twoi rodzice też się douczą, bo te poglądy pochodzą chyba z głębokiej średniowiecznej wsi.
A ty co jakiś specjalista?!?! raczej nie bo około 10 weterynarzy potwierdziło moją wersję!

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Zapamiętaj, że nigdy tak naprawdę nie masz w 100% pewności, że psy trafią w dobre ręce. Mogą za jakiś czas wylądować na łańcuchu, biegać samopas.

Co do tego to mam 100% pewności że będą w dobrych rękach bo wszystko zostaje w rodzinie
magdus1158 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 19:08   #10
zakonna
Naczelna Nastolatka

magduska, idź z tego forum jak zamierzasz takie głupoty p.i.e.p.r.z.y.ć. psów bez uprawnień hodowlanych SIĘ NIE ROZMNAŻA!!! KUNDLI W POLSCE JEST POD DOSTATKIEM, MAMY SCHRONISKA PRZEPEŁNIONE. policz sobie ile więcej psów będzie za kilka lat w Twojej okolicy tylko dzięki temu, że rozmnożysz kundla, a potem jej potomstwo się będzie rozmnażać. część z tych psów będzie źle traktowana, inne zostaną bezdomne. NIE WOLNO, JEŻELI CHCE SIĘ MIEĆ CZYSTE SUMIENIE I ZACHOWAĆ CZŁOWIECZEŃSTWO, ROZMNAŻAĆ PSÓW BEZ RODOWODU. a sterylizacja suki ma dużo pozytywów, zmniejsza ryzyko chorób narządów rozrodczych, i nie trzeba już suki pilnować bo nie ma cieczki
Stary 2013-04-16, 20:00   #11
marcjannak
Raczkowanie

Cytat:
A ty co jakiś specjalista?!?! raczej nie bo około 10 weterynarzy potwierdziło moją wersję!

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Co do tego to mam 100% pewności że będą w dobrych rękach bo wszystko zostaje w rodzinie
10 weterynarzy? Daj mi ich numery telefonów. Możesz przesłać privem. Mówię serio.
Nie wierzę Ci.
Nowotwory macicy u suk zdarzają się rzadko (jakieś 0,5% wszystkich nowotworów układu rozrodczego u suk). Większość przypadków dotyczy starszych suk, co ciekawe - tych, które wiele razy rodziły i które miały czynne jajniki (wpływ estrogenów). Około 90% nowotworów macicy to nowotwory łagodne, tylko 10% to nowotwory złośliwe, dające przerzuty. Czyli jak się wysterylizuje chirurgicznie, to nie ma jajników - nie ma takiego wpływu hormonów - nie ma nowotworu, który i tak baaardzo rzadko występuje.
Przepraszam, ale musiałam sięgnąć do literatury, bo osobiście nie miałam jeszcze ani jednego przypadku tego schorzenia, a już dobrych kilka lat pracuje w tym zawodzie.

Jesteś pewna, że chodziło Ci o nowotwór macicy, a nie ropne zapalenie macicy, nazywane ropomaciczem? Bo, owszem, wciąż w obiegowej opinii można się spotkać z twierdzeniem, że jak suka urodzi, to ją to schorzenie nie dotknie. To też jest nieprawda.

Edytowane przez marcjannak
Czas edycji: 2013-04-16 o 20:02
marcjannak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 21:23   #12
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja również mówię: daj numery, namiary. Chętnie zadzwonię. Bla bla bla, moją wersję potwierdziło 30 weterynarzy, Brad Pitt i królowa Elżbieta. Wierzysz mi? No właśnie, ja Tobie też nie, bo pleciesz od rzeczy.

A rodzina też tak się 'zna' na opiece nad psem, jak Ty? Nie rozmnażaj zwierząt bez rodowodu- naprawdę bardzo wiele psów nie ma domu. Zbyt wiele.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 03:51   #13
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez _Juliette_ Pokaż wiadomość

A rodzina też tak się 'zna' na opiece nad psem, jak Ty? Nie rozmnażaj zwierząt bez rodowodu- naprawdę bardzo wiele psów nie ma domu. Zbyt wiele.
Ot to
Stary 2013-04-18, 15:41   #14
kennedy
Zakorzenienie

standardowo autorka stosuje - nie znam sie to sie wypowiem.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 17:23   #15
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
standardowo autorka stosuje - nie znam sie to sie wypowiem.
Są takie osoby, które się nie znają, ale da się im przetłumaczyć, dlaczego warto zainwestować w dobrą karmę/ kastrację itd.

A są tacy, którzy albo uparcie trwają przy swoim, albo wiedzą, że nie mają racji, ale się nie przyznają.

Czasami odnoszę wrażenie, że takie wątki zakładają 'stare' wizażanki, żeby się pośmiać z nadgorliwości innych.
Stary 2013-04-23, 15:31   #16
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:

Mam wrażenie, że specjalnie prowokujesz dziewczyny... Jeśli nie przyjmujesz do wiadomości tego, co oczywiste - proszę o powstrzymanie prowokacyjnego tonu...

Pozostałe dziewczyny proszę - nie dajcie się wciągać w dyskusje z kimś, kto nie chce zrozumieć... nie ma to najmniejszego sensu...

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 17:56   #17
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość

Mam wrażenie, że specjalnie prowokujesz dziewczyny... Jeśli nie przyjmujesz do wiadomości tego, co oczywiste - proszę o powstrzymanie prowokacyjnego tonu...

Pozostałe dziewczyny proszę - nie dajcie się wciągać w dyskusje z kimś, kto nie chce zrozumieć... nie ma to najmniejszego sensu...
Jak napisałam, też jestem takiego zdania...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości