![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Wojna nuklearna
W tv za dużo o tym nie mówią, ale internet szaleje od artykułów o możłiwej wojnie nuklearnej Korei Płn. z USA. Przeraża mnie to...a co Wy o tym sądzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wojna nuklearna
Mnie też to przeraża. Ostatnio nawet rozmawiałam o tym z kolegą, który studiuje bezpieczeństwo narodowe i na uczelni non stop wałkuje ten temat oraz temu podobne. Wbrew pozorom to nie jest taka prosta sprawa i jakakolwiek reakcja Korei mogłaby się źle odbić na reszcie świata. Jest mnóstwo punktów zapalnych, krajów które są w konfliktach i także posiadają bronie jądrowe, ale ich nie używają, bo obawiają się konsekwencji... w momencie, gdyby Korea zdecydowała się na taki krok mogłoby dojść do efektu lawinowego, czyli inny kraj zrobiłby to samo na zasadzie - oni zaczęli, złamali pokój, to czemu teraz my niby nie możemy powalczyć "o swoje".
Przeraża mnie to bardzo i boję się, bo wojna sama w sobie mnie przeraża. Jednak już od kilku lat mam wrażenie, że niestety żyjemy w tak burzliwych czasach, że bliżej nam do takiej "rozpierduchy" niż dalej... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
damn good coffee
|
Nie sądzę żeby do niej doszło.
1. Korea Północna wydałaby w ten sposób na siebie wyrok śmierci - to byłby koniec Kima. 2. Już nieraz dochodziło do takich incydentów - stan napięcia na Półwyspie Koreańskim trwa od czasów wojny, jakieś 50lat. 3. Dziś słuchałam wywiadu z Polką mieszkającą w Seulu - na południu nikt się nie boi Korei Północnej. Tam się już do tego przyzwyczajono, że Kim sobie pogrozi, pogrozi i przestanie. Realne szanse na wybuch wojny są bardzo niewielkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Konto usunięte
|
Prawdę mówiąc nie sądzę by do tego doszło
Cytat:
---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
![]() http://konflikty.wp.pl/kat,1020223,t...wiadomosc.html |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Mnie nie przeraża. Jeżeli mam umrzeć to umrę. Chemioterapię przeżyłam i inne ustrojstwa, więc nie mam sie czego bać- jeżeli chodzi o wojnę. Bo czego się bać? Śmierci? I tak kiedyś przyjdzie. A wojna nuklearna to nie śmierć w 300-stu odcinkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Oby to było tylko puste gadanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie boję się, porywanie się na wojnę z USA byłoby dla Korei Płn. samozagładą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Myślałam ostatnio, że Kimowi musi być smutno, gdy na jego groźby wojną większa część ludności świata reguje krótko: "LOL, jasneeee".
Poza tym - gdyby Korea Północna faktycznie użyła broni jądrowej, to, zacytuję komentarz jaki gdzieś znalazłam "półwysep koreański stałby się zatoką koreańską". I myślę, że reżim doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Myślę też, że raczej nie mają odpowiedniej broni by zaatakować kontynentalną Amerykę, bo ich rakiety są za słabe i "nie dolecą", więc pozostaje im Korea Południowa i Japonia. Jedyne co mnie martwi w przypadku, gdyby spełnili groźby, to tak jak już ktoś napisał - efekt lawinowy ze strony innych, silniejszych państw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Mnie nie przeraża to jakoś.
Raz, że daleko (ta, wiem na jakim poziomie argument, no ale nie oszukujmy się, dla nas to trochę abstrakcja, koniec świata ![]() Dwa, że ile już było takich gróźb? Bardzo podobna sytuacja miała miejsce jakieś 2,5 roku temu, również skończyło się na pogróżkach. Trzy - Kim i spółka muszą zdawać sobie sprawę, że mają przeciwko sobie wszystkie mocarstwa i w razie faktycznego konfliktu nie mają szans na wygraną. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
btw
http://www.youtube.com/watch?v=7_RkKD1_Rho oglądam ;p, ciekawie jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
czeskiej? francuskiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
damn good coffee
|
http://www.wykop.pl/link/892665/spek...ncentracyjnym/ ja polecam to.
---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- ![]() To ja o czymś innym myślałam http://www.filmweb.pl/film/Witajcie+...ej-2009-500151 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
aaa wzięłam ten bo ciutkę nowszy http://www.filmweb.pl/film/Wakacje+w...ej-2010-625501
---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- o.o ale faza. i ta kobieta kierująca ruchem ![]() ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- obejrzałam ale o.o http://www.youtube.com/watch?v=KJRLW3mrl_E to jest dopiero. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Tak ja piszecie, w dzisiejszych czasach użycie broni nuklearnej przez Koreę mogłoby oznaczać wojnę światową... bo zaraz zareagowałyby USA, a potem to już domino.
Natomiast ja uważam, że nie mamy się czego obawiać. Koreańczycy organizują zwykłe wojskowe manewry i straszą, co zdarza się nie pierwszy raz. Media bardzo nagłaśniają sprawę, bo nie chce im się szukać innych tematów i drążą to co mają podane na tacy, więc nie trzeba się przejmować że wciąż o tym trąbią ![]() Cieszmy się, że nie żyjemy w czasach wojny i ciągłego strachu i nie martwmy się na zapas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Co do tematu filmowego - to polecam obejrzenie bardzo dobrego dokumentu "Defilada" Andrzeja Fidyka. Na początku jest śmieszny, jak się widzi to ślepe podążanie za Kim Ir Senem, albo jak po raz n-ty słyszy się, że "wódz udziela wskazówek na miejscu". Ale ogólny przekaz jest mocny, kiedy pomyśleć, że tam taka propaganda jest do dziś i trafia na bardzo podatny grunt.
Co do wojny, ciężko mi się wypowiadać, bo nie śledzę tego na bieżąco i nie znam aktualnego rozkładu sił (poza tym, że USA jak zwykle w tym przoduje ![]() Niemniej jednak groźba użycia broni jądrowej brzmi niepokojąco i nawet, jeśli jest mało realna, to wolałabym, aby wcale świat takich dyskusji nie podejmował.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Nie będzie wojny a na bank nie z Koreą! Oni przecież co chwila straszą jakąś wojną kogoś. A że teraz postraszyły stany i wycelowali w nich rakiety to się zrobiło głośno - bo wiadomo, że USA się wszyscy interesują
![]() ![]()
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Taaa Wietnam i Kambodża, już się boję i zbieram zapasy w piwnicy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Straszy Kim wojenka, bo kilka miesiecy temu Japonia i Korea Pd odciela mu pomoc gospodarczo finansowa, dopoki on czegos tam nie zrobi, juz nie pamietam o co biegalo. Ale zawsze jak mu pomoc odcinaja, to zaczyna straszyc wojna.
Wiec schemat jest zawsze taki sam i z gory ustalony. On straszy i straszy, Korea Pd i Japonia zgadzaja sie na przywrocenie pomocy gospodarczej, i on zmienia zdanie o wojnie. I potem za kilka lat w kolo macieju. W Japonii nikt sie Kimem nie przejmuje, bo ludzie wiedza, ze zadnej wojny nie bedzie. Podobnie mysla mieszkancy Korei Pd.
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wydaje mi się, że żadne z tych państw nie miałoby raczej interesu we wzięciu udziału w takim konflikcie. Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2013-04-04 o 22:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
ta a dokument z 2000 roku jak przywódca stuka się kieliszkiem z przywódcą Korei Płd ;p w koło macieju to samo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Wietnam przestanie produkować koszulki dla h&m.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
z drugiej strony... to też może być Chiński nacisk na Kimsona, bo ne wypada im grozić USA osobiście, a tak mogą trochę pogrozić, odciągnąć uwagę od siebie itp. itd. W sumie Korea Północna w jakiś sposób równoważy wpływy amerykańskie w tamtym rejonie. No i Chiny zawsze mogą w tym momencie odegrać rolę pokojowego mocarstwa i dobrego wujka Azji, który temperuje nieposłusznego Kima i go upomina. Dobry PR nie jest zły. Chociaż ja sie w sumie totalnie na tamtych stronach nie znam, do niedawna jak słyszałam "Kambodża" widziałam oczyma duszy małe, głodne murzyniątka i afrykańskie krajobrazy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.