3,5miesięczne niemowle nie chwyta i nie przekręca się. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-16, 07:46   #1
ewabis0
Przyczajenie

3,5miesięczne niemowle nie chwyta i nie przekręca się.

Witam. Mój 3,5 miesięczny synek w ogóle nie chwyta zabawek i nie przekręca się na boczki a tym bardziej np. z brzuszka na plecki. Czy mam zacząć się martwić?Dodam że interesuje się zabawkami jak np. mu macham nimi przed oczami, wodzi oczami, uśmiecza się i gaworzy. Ciągle ssie piąstki.Jest troszkę większy niż zazwyczaj niemowlaki w jego wieku bo waży 8,5kg.Kiedy Wasze dzieci zaczęły wyciągać rączki do zabawek?Nie chcę go porównywać do innych ale trochę mnie to martwi.
ewabis0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 08:20   #2
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: 3,5miesięczne niemowle nie chwyta i nie przekręca się.

A skąd pomysł, że powinien się przekręcać?
Moja Starsza 3latka obecnie, pierwszy raz obróciła się na plecki dzień przed końcem 5mca. Dzień przed końcem 7mca żarła stopy. A mając 8,5mca w ciągu tygodnia zaczęła samodzielnie stawać, siadać i raczkować. Teraz jest bardzo sprawna ruchowo.

Absolutnie dziecko mając tyle, co twoje, nie musi się przekręcać Moja Młodsza ma 3mce i też tego nie robi, zacznie

Co do jedzenia piąstek - norma, moja też wsuwa namiętnie, a co do chwytania... coś tam próbuje, przyuważ, czy dziecko chwyta pieluszkę, kołderkę, coś, co wyczuwa pod palcami? nie wiszącą zabawkę tylko coś co ma blisko właśnie - to pierwszy etap chwytania
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 08:27   #3
glamourous
Zakorzenienie

wcale nie musi sie przekrecac, w tym wieku to malo ktore dziecko sie przekreca duzo brzuszkujcie, dawaj maluchoi zabawki "na klate" zeby symetrycznie wyciagal raczki w przod i... cierpliwosci

jak chcesz go ruchowo troszke uaktywnic, poszukaj filmikow instruktazowych metody NDT bobath, sa zestawy cwiczen i w ogole sposoby podnoszenia, pielegnacji i wszelkich czynnosci wkolo dziecka ktore dodatkowo stymuluja i wspieraja naturalne odruchy dziecka (przyklad- podnoszenie dziecka przez obrot, turlanie na boczki zamiast podnosic nozki przy przewijaniu czy ubieraniu)
Stary 2013-04-16, 08:45   #4
PaulaCooper
Raczkowanie

Odp: 3,5miesięczne niemowle nie chwyta i nie przekręca się.

W tym wieku nie musi sie przekrecac. Moj zaczal w wieku 4 miesiecy a tak porzadnie jak mial 5.
Kladz go na brzuchu i dawaj przed nim jakies ciekawe zabawki. W koncu zacznie chwytac.
Wedlug mnie nie masz czym sie martwic. Kazde dziecko rozwija sie w swoim czasie

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
PaulaCooper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 08:47   #5
LadyBeatta
Zadomowienie

spokojnie, jeszcze za wczesnie na przewroty moj synek jutro konczy 7 mscy, a z brzucha na plecy sie jeszcze nie przewroci. z plecow na bok zaczal sie przekrecac z poltora msca temu, moooze dwa. kiedy mial wlasnie te 3,5 msca martwilam sie, ze nie podnosi glowy na brzuchu i zaczal podnosic w ciagu jednego dnia nagle. daj maluchowi czas
Stary 2013-04-16, 10:30   #6
_vixen_
Zakorzenienie

Jest większy, więc pewnie mu cięzej.
Dzieci różnie się rozwijają. Mojej na początku szło bardzo szybko, a teraz ma 14 miesięcy i jeszcze samodzielnie nie chodzi. Nie poganiam, nie prowadzam za rączki, nie uczę na siłę chodzenia - dajmy zdrowym dzieciom rozwijać się we własnym tempie
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 18:46   #7
ilonkaczapela
Zakorzenienie

3,5miesięczne niemowle nie chwyta i nie przekręca się.

Moj szybki w wiekszosci umiejetnosci, ale wlasnie dlatego, ze bardzo szczuply i dlugi - latwo mu sie poruszac. Chcialabym, zeby majac teraz 6,5 miesiaca mial te kg co twoj u nas jest 7.1kg A i tak obroty z brzucha na plecy to dopiero od poltora miesiaca mniej wiecej robi. Przez jakis czas mial w ogole zastoj, bo problemy zoladkowe a to bardzo spowalnia rozwoj ruchowy u dzieci. Jedne maluchy szybko sie ucza a pozniej stopuja inne ucza sie powoli, ale stale. Bywa roznie i nie ma co sie martwic moj maz ponoc nauczyl sie codzic jak mial 8 miesiecy, ale sie przewrocil mocno i odmowil dalszego chodzenia az do 14 miesiaca, wiec tez gotowosc fizyczna to nie to samo co psychiczna
Jeszcze tylko dodam, ze ciesz sie czasem, zanim dziecko potrafi sie obracac, bo pozniej nawet wlozenie pieluchy to udreka bywa a dzisiaj mi syn w ciagu mniej niz 10 sekund (wyszlam po zabawke dla niego) przepelzl przez cala dlugosc lozka, pokonujac koldre i poduszke i spadl na podloge - wiec z tym ruszaniem to czasami nie ma co sie niecierpliwic
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 20:18   #8
iizabelaa
Zakorzenienie

Moje miało 3 miesiące i tydzień jak zaczęłam się przekręcać z pleców na brzuszek, po 2 tyg robiła to już sprawnie,
w drugą stronę dopiero jak skończyła 5 miesięcy.

Co do chwytania w powietrzu, to miała około 4 miesięcy i tydzień kiedy mam zapis że robiła to sprawnie.
Stary 2013-04-16, 21:07   #9
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewabis0 Pokaż wiadomość
Witam. Mój 3,5 miesięczny synek w ogóle nie chwyta zabawek i nie przekręca się na boczki a tym bardziej np. z brzuszka na plecki. Czy mam zacząć się martwić?Dodam że interesuje się zabawkami jak np. mu macham nimi przed oczami, wodzi oczami, uśmiecza się i gaworzy. Ciągle ssie piąstki.Jest troszkę większy niż zazwyczaj niemowlaki w jego wieku bo waży 8,5kg.Kiedy Wasze dzieci zaczęły wyciągać rączki do zabawek?Nie chcę go porównywać do innych ale trochę mnie to martwi.
Nie wiem jaka jest "średnia" w rozwoju fizycznym niemowląt, wiem za to, że "większe" niemowlaki fizycznie rozwijają się trochę dłużej.
Moja była średniakiem, ale przekręcac się z plecków na brzuszek zaczęła zaraz po skończeniu 3 m-cy. Z brzucha na plecy znacznie później.
Rączki do zabawek wyciągałą szybko, ale nie potrafiła ich chwycić. Pierwsze, świadome wyciagnięcie ręki do zabawki mam zapisane w wieku dwóch miesięcy, ale trzymanie grzechotki opanowała około 3-4 miesiąca.

Moja rada - wątpliwości zawsze najlepiej konsultować z pediatrą

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
wcale nie musi sie przekrecac, w tym wieku to malo ktore dziecko sie przekreca duzo brzuszkujcie, dawaj maluchoi zabawki "na klate" zeby symetrycznie wyciagal raczki w przod i... cierpliwosci

jak chcesz go ruchowo troszke uaktywnic, poszukaj filmikow instruktazowych metody NDT bobath, sa zestawy cwiczen i w ogole sposoby podnoszenia, pielegnacji i wszelkich czynnosci wkolo dziecka ktore dodatkowo stymuluja i wspieraja naturalne odruchy dziecka (przyklad- podnoszenie dziecka przez obrot, turlanie na boczki zamiast podnosic nozki przy przewijaniu czy ubieraniu)
Moje dziecko nienawidziło leżeć na brzuszku

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 21:16   #10
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Karolca, moja Starsza też nie cierpiała na brzuchu, Młodsza kocha w dzień spanie TYLKO na brzuchu uskutecznia, lub w wózku.
Starszej przywiązałam do nogi od stołu lustro, położyłam na macie i masz, dziewczyno, podziwiaj się jak pięknie leżysz
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 06:00   #11
ewabis0
Przyczajenie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jest tyle pytań i wątpliwości w macierzyństwieTo moje pierwsze dziecko więc nieraz trochę się spinam bo nie wiem czy wszystko jest w porządku a pediatre mam takiego że dla niego wszystko zawsze jet ok.
ewabis0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-17, 09:01   #12
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jest tyle pytań i wątpliwości w macierzyństwieTo moje pierwsze dziecko więc nieraz trochę się spinam bo nie wiem czy wszystko jest w porządku a pediatre mam takiego że dla niego wszystko zawsze jet ok.
bo jak jest ok, to co ma Ci powiedzieć?

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 07:44   #13
hania207
Zakorzenienie

Cytat:
mój również ma 3,5 miesiaca
chwyta wszystko co ma pod ręką, albo wyciaga rączki gdy mu pokazuje

stymulowałaś synka? my kilka razy włożyliśmy mu do rączki grzechotke, taka malutką żeby ładnie zacisnał rączke na niej i od razu załapał jak to sie robi

obracać sie nie obraca ( też jestesmy duzi - 9,1)
zdarzyło mu sie z brzuszka na plecki kilka razy za jednym zamachem, ale juz chyba dawno o tym zapomniał

jak go połoze na poduszce potrafi obrócic się z plecków na brzuszek, ale z płaskiego nie

myśle że nasze chłopaki mają jeszcze sporo czasu na nauke

hania207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości