|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
3,5miesięczne niemowle nie chwyta i nie przekręca się.
Witam. Mój 3,5 miesięczny synek w ogóle nie chwyta zabawek i nie przekręca się na boczki a tym bardziej np. z brzuszka na plecki. Czy mam zacząć się martwić?Dodam że interesuje się zabawkami jak np. mu macham nimi przed oczami, wodzi oczami, uśmiecza się i gaworzy. Ciągle ssie piąstki.Jest troszkę większy niż zazwyczaj niemowlaki w jego wieku bo waży 8,5kg.Kiedy Wasze dzieci zaczęły wyciągać rączki do zabawek?Nie chcę go porównywać do innych ale trochę mnie to martwi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: 3,5miesięczne niemowle nie chwyta i nie przekręca się.
A skąd pomysł, że powinien się przekręcać?
![]() Moja Starsza 3latka obecnie, pierwszy raz obróciła się na plecki dzień przed końcem 5mca. Dzień przed końcem 7mca żarła stopy. A mając 8,5mca w ciągu tygodnia zaczęła samodzielnie stawać, siadać i raczkować. Teraz jest bardzo sprawna ruchowo. Absolutnie dziecko mając tyle, co twoje, nie musi się przekręcać ![]() ![]() Co do jedzenia piąstek - norma, moja też wsuwa namiętnie, a co do chwytania... coś tam próbuje, przyuważ, czy dziecko chwyta pieluszkę, kołderkę, coś, co wyczuwa pod palcami? nie wiszącą zabawkę tylko coś co ma blisko właśnie - to pierwszy etap chwytania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
wcale nie musi sie przekrecac, w tym wieku to malo ktore dziecko sie przekreca
![]() ![]() jak chcesz go ruchowo troszke uaktywnic, poszukaj filmikow instruktazowych metody NDT bobath, sa zestawy cwiczen i w ogole sposoby podnoszenia, pielegnacji i wszelkich czynnosci wkolo dziecka ktore dodatkowo stymuluja i wspieraja naturalne odruchy dziecka (przyklad- podnoszenie dziecka przez obrot, turlanie na boczki zamiast podnosic nozki przy przewijaniu czy ubieraniu)
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Odp: 3,5miesięczne niemowle nie chwyta i nie przekręca się.
W tym wieku nie musi sie przekrecac. Moj zaczal w wieku 4 miesiecy a tak porzadnie jak mial 5.
Kladz go na brzuchu i dawaj przed nim jakies ciekawe zabawki. W koncu zacznie chwytac. Wedlug mnie nie masz czym sie martwic. Kazde dziecko rozwija sie w swoim czasie ![]() Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
spokojnie, jeszcze za wczesnie na przewroty
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jest większy, więc pewnie mu cięzej.
Dzieci różnie się rozwijają. Mojej na początku szło bardzo szybko, a teraz ma 14 miesięcy i jeszcze samodzielnie nie chodzi. Nie poganiam, nie prowadzam za rączki, nie uczę na siłę chodzenia - dajmy zdrowym dzieciom rozwijać się we własnym tempie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
3,5miesięczne niemowle nie chwyta i nie przekręca się.
Moj szybki w wiekszosci umiejetnosci, ale wlasnie dlatego, ze bardzo szczuply i dlugi - latwo mu sie poruszac. Chcialabym, zeby majac teraz 6,5 miesiaca mial te kg co twoj
![]() ![]() ![]() Jeszcze tylko dodam, ze ciesz sie czasem, zanim dziecko potrafi sie obracac, bo pozniej nawet wlozenie pieluchy to udreka bywa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moje miało 3 miesiące i tydzień jak zaczęłam się przekręcać z pleców na brzuszek, po 2 tyg robiła to już sprawnie,
w drugą stronę dopiero jak skończyła 5 miesięcy. Co do chwytania w powietrzu, to miała około 4 miesięcy i tydzień kiedy mam zapis że robiła to sprawnie.
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja była średniakiem, ale przekręcac się z plecków na brzuszek zaczęła zaraz po skończeniu 3 m-cy. Z brzucha na plecy znacznie później. Rączki do zabawek wyciągałą szybko, ale nie potrafiła ich chwycić. Pierwsze, świadome wyciagnięcie ręki do zabawki mam zapisane w wieku dwóch miesięcy, ale trzymanie grzechotki opanowała około 3-4 miesiąca. Moja rada - wątpliwości zawsze najlepiej konsultować z pediatrą ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Karolca, moja Starsza też nie cierpiała na brzuchu, Młodsza kocha
![]() Starszej przywiązałam do nogi od stołu lustro, położyłam na macie i masz, dziewczyno, podziwiaj się jak pięknie leżysz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jest tyle pytań i wątpliwości w macierzyństwie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
bo jak jest ok, to co ma Ci powiedzieć?
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chwyta wszystko co ma pod ręką, albo wyciaga rączki gdy mu pokazuje stymulowałaś synka? my kilka razy włożyliśmy mu do rączki grzechotke, taka malutką żeby ładnie zacisnał rączke na niej i od razu załapał jak to sie robi obracać sie nie obraca ( też jestesmy duzi - 9,1 ![]() zdarzyło mu sie z brzuszka na plecki kilka razy za jednym zamachem, ale juz chyba dawno o tym zapomniał ![]() jak go połoze na poduszce potrafi obrócic się z plecków na brzuszek, ale z płaskiego nie ![]() myśle że nasze chłopaki mają jeszcze sporo czasu na nauke ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:19.