Problem cmentarny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-21, 16:02   #1
simsa22
Zadomowienie

Angry

Problem cmentarny

Będąc na cmentarzu zauważyłam "nowe porządki" czyli brak kontenerów na śmieci za to umieszczone tabliczki z informacją żeby.... śmieci, znicze,wieńce, liście ZABIERAĆ SOBIE DO DOMU

A co z ludźmi przyjezdnymi ? Mają zabierać śmieci do autobusu ? Wozić ze sobą taczki ?
Co z osobami starszymi nieposiadającymi samochodu ani rodziny która by pomogła ?
(Dodam, że w pobliżu cmentarza nie ma żadnych pojemników na śmieci tylko mały zwykły kosz przed wejściem.)

Mam takie pytania :
Czy na Waszych cmentarzach też tak jest ?
Co można z tym zrobić ? Przecież to absurd
Cmentarz należy do parafii więc parafia ma obowiązek zorganizować wywóz nieczystości z cmentarza tak jak każdy właściciel posesji.
Ostatecznie pogrzeby nie są za darmo.

Napiszcie proszę czy można jakoś "zmusić" parafię do wywozu śmieci ? Macie jakieś pomysły ?
simsa22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 16:07   #2
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Problem cmentarny

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 16:20   #3
Verunka
Zadomowienie

yyy... nieciekawie:/ Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie... Bo o ile pozbieranie z gorbu dwóch starych zniczy, folii po nowych zniczach, jakichś drobnych gałązek suszonych kwiatków nie jest kosmicznym problemem, o tyle po takich uroczystościach jak Wszystkich Świętych nie wyobrażam sobie, żeby każdy tachał ze sobą wielką siatę śmieci!! Może kontenera nie ma chwilowo, ze względu na jakiś remont czy coś. Był wcześniej? Spróbuj się dowiedzieć w kancelarii parafialnej, lub u administracji cmenatrza co jest grane.

Verunka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 16:20   #4
platekrozy
Zakorzenienie

Mieszkam w mieście,więc u nas jest to zapewnione. Ale na niektorych cmentarzach poza miastem nie ma tak pieknie. Jeden kontener na caly cmentarz jest na samym dole,my mamy grob na samej gorze,wiec nie oplaca nam sie nosic przez caly cmentarz i smieci zabieramy ze soba.
Porazka wiem.

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 16:22   #5
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez simsa22 Pokaż wiadomość
Będąc na cmentarzu zauważyłam "nowe porządki" czyli brak kontenerów na śmieci za to umieszczone tabliczki z informacją żeby.... śmieci, znicze,wieńce, liście ZABIERAĆ SOBIE DO DOMU

A co z ludźmi przyjezdnymi ? Mają zabierać śmieci do autobusu ? Wozić ze sobą taczki ?
Co z osobami starszymi nieposiadającymi samochodu ani rodziny która by pomogła ?
(Dodam, że w pobliżu cmentarza nie ma żadnych pojemników na śmieci tylko mały zwykły kosz przed wejściem.)

Mam takie pytania :
Czy na Waszych cmentarzach też tak jest ?
Co można z tym zrobić ? Przecież to absurd
Cmentarz należy do parafii więc parafia ma obowiązek zorganizować wywóz nieczystości z cmentarza tak jak każdy właściciel posesji.
Ostatecznie pogrzeby nie są za darmo.

Napiszcie proszę czy można jakoś "zmusić" parafię do wywozu śmieci ? Macie jakieś pomysły ?
To cmentarz parafialny jest? Ja się jeszcze z tym nie spotkałam. To zapewne skutek nowej ustawy śmieciowej. U nas np. do kosztów pogrzebu ksiądz dolicza 100zł za śmieci. Może jakieś spotkanie z księdzem po mszy i niech to wyjaśni.Przecież ma kasę z tacy, pogrzebów itp. na takie rzeczy.
Stary 2013-04-21, 16:29   #6
simsa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
Może kontenera nie ma chwilowo, ze względu na jakiś remont czy coś. Był wcześniej? Spróbuj się dowiedzieć w kancelarii parafialnej, lub u administracji cmenatrza co jest grane.
Niestety nie, to nie chwilowe tylko tak już postanowione - moja ciotka słyszała to na mszy jako ogłoszenie parafialne. Wcześniej oczywiście kontenery były i to kilka sztuk więc nie było problemu.
Co mają zrobić osoby które mają kilka grobów na cmentarzu do uprzątnięcia ? Ksiądz takich problemów nie ma więc ma to w nosie.

Cytat:
Napisane przez platekrozy Pokaż wiadomość
Mieszkam w mieście,więc u nas jest to zapewnione. Ale na niektorych cmentarzach poza miastem nie ma tak pieknie. Jeden kontener na caly cmentarz jest na samym dole,my mamy grob na samej gorze,wiec nie oplaca nam sie nosic przez caly cmentarz i smieci zabieramy ze soba.
Porazka wiem.
Rozumiem lepszy jeden niż żaden

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
To cmentarz parafialny jest? Ja się jeszcze z tym nie spotkałam. To zapewne skutek nowej ustawy śmieciowej. U nas np. do kosztów pogrzebu ksiądz dolicza 100zł za śmieci. Może jakieś spotkanie z księdzem po mszy i niech to wyjaśni.Przecież ma kasę z tacy, pogrzebów itp. na takie rzeczy.
Masz rację - to w związku z tą ustawą śmieciową. Ale ksiądz ma węża w kieszeni i ma w nosie parafian

Gdzie by tu napisać skargę
Stary 2013-04-21, 16:31   #7
dobbinka
Zakorzenienie

Natura pustki nie znosi, zatem podejrzewam, że niedługo na cmentarzu pojawią się stosiki śmieci.
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-21, 16:33   #8
simsa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dobbinka Pokaż wiadomość
Natura pustki nie znosi, zatem podejrzewam, że niedługo na cmentarzu pojawią się stosiki śmieci.
Też prawda Już się pojawiły, na razie takie "skromne"
Stary 2013-04-21, 16:36   #9
tworazka
Zakorzenienie

nie mozesz parafii podrzucic rozwiazania??? za 1 kg smieci 7,50 zl.... ??? haha to oczywiscie ironia ale podejrzewam ze by ja rozwazali
Stary 2013-04-21, 16:39   #10
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Też prawda Już się pojawiły, na razie takie "skromne"
A co na to Urząd Gminy? Cmentarz jest parafialny, zarządca cmentarza ma obowiązek podpisać umowę z jakąś firmą o odbiór śmieci. A zarzadcą cmentarza jest chyba ksiądz.
Stary 2013-04-21, 16:47   #11
dobbinka
Zakorzenienie

To, co robi proboszcz jest bezprawne, bo na każdym cmentarzu właściciel kwatery opłaca ją okresowo (co 20 czy ileś lat), a koszty te maja pokrywać m.in. wywóz śmieci, doprowadzenie wody itd.

Parafia musi mieć jakieś dokumenty dotyczące zarządzania cmentarzem, szczególnie jeśli jest to jedyny cmentarz, bo wtedy pełni też funkcję cmentarza komunalnego.

Chyba wkurzyłabym się na takie "porządki" i też zaczęła zostawiać śmieci na cmentarzu.

---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
A co na to Urząd Gminy? Cmentarz jest parafialny, zarządca cmentarza ma obowiązek podpisać umowę z jakąś firmą o odbiór śmieci. A zarzadcą cmentarza jest chyba ksiądz.
No właśnie, ubiegłaś mnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-21, 16:51   #12
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dobbinka Pokaż wiadomość
To, co robi proboszcz jest bezprawne, bo na każdym cmentarzu właściciel kwatery opłaca ją okresowo (co 20 czy ileś lat), a koszty te maja pokrywać m.in. wywóz śmieci, doprowadzenie wody itd.

Parafia musi mieć jakieś dokumenty dotyczące zarządzania cmentarzem, szczególnie jeśli jest to jedyny cmentarz, bo wtedy pełni też funkcję cmentarza komunalnego.

Chyba wkurzyłabym się na takie "porządki" i też zaczęła zostawiać śmieci na cmentarzu.

---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

No właśnie, ubiegłaś mnie.
No bo tak jest w tej nowej ustawie. Zarządca czy właściciel każdej nieruchomości musi mieć umowę o śmieci. Gospodarstwa domowe z gminą, a sklepy, zakłady i inne ( w tym cmentarze) podpisują z jakąś dowolną firmą. Ale mają obowiązek. I tam płacą nie od osoby, a od wielkości kontenera. Ksiądz musi uregulować sprawę śmieci, bo gmina zapłaci karę. Do gminy z tym problemem moim zdaniem.
Stary 2013-04-21, 16:52   #13
simsa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tworazka Pokaż wiadomość
nie mozesz parafii podrzucic rozwiazania??? za 1 kg smieci 7,50 zl.... ??? haha to oczywiscie ironia ale podejrzewam ze by ja rozwazali

Cytat:
Jakby to Ci wyjaśnić... napiszę tak : kruk krukowi oka nie wykole Urząd Gminy i Pan Burmistrz baaaardzo się lubią i popierają więc nic tu się nie wskóra

Dobbinka oczywiście że bezprawne, napisałabym z chęcią jakieś donosy na tę głupią sytuację ale nie wiem gdzie
Stary 2013-04-21, 16:55   #14
dobbinka
Zakorzenienie

Macie po prostu księdza - cwaniaczka, nie wiem, co sobie myślał, że nikt się nie zdenerwuje i wszyscy się zgodzą? Przecież większość osób opiekujących się regularnie grobami, to starsze panie. I takie przyjemności im zafundował. No, pięknie.
Stary 2013-04-21, 16:57   #15
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:

Jakby to Ci wyjaśnić... napiszę tak : kruk krukowi oka nie wykole Urząd Gminy i Pan Burmistrz baaaardzo się lubią i popierają więc nic tu się nie wskóra

Dobbinka oczywiście że bezprawne, napisałabym z chęcią jakieś donosy na tę głupią sytuację ale nie wiem gdzie
No to wyżej trzeba.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-21, 16:59   #16
dobbinka
Zakorzenienie

Cytat:

No wiesz, zawsze można do jakiegoś programu z reportażami albo do lokalnej prasy, a oni już sami dojdą.

Napisać do UG na jakiej podstawie na cmentarzu nie mam wywozu śmieci i zobaczyć, co odpowiedzą. tez chyba maja obowiązek na piśmie się wypowiedzieć. Najpierw można do parafii zadzwonić.
wskóra, nie wskóra, ale to poważne zaniedbanie obowiązków jest i tak sobie nie można tego zostawić, jeśli oficjalne skargi są.

Edytowane przez dobbinka
Czas edycji: 2013-04-21 o 17:00
Stary 2013-04-21, 17:07   #17
simsa22
Zadomowienie

Cytat:
No to wyżej trzeba.
Sęk w tym że z kościołem nie wygrasz

Dobbinka: pewnie, że cwaniaczek. Też sobie znalazł sposób na oszczędności Ja wiem, że wywóz śmieci kosztuje. Ale pogrzeb tez i to sporo. Nie wiem jak w innych parafiach , np. u mojej ciotki 600 zł to minimum.

Wychodzi na to, że kremacja to wyjątkowo praktyczne rozwiązanie, problem śmieci w tym wypadku...... nie istnieje

Podsunęłaś mi dobry pomysł dzięki wielkie
Stary 2013-04-21, 17:12   #18
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Sęk w tym że z kościołem nie wygrasz

Dobbinka: pewnie, że cwaniaczek. Też sobie znalazł sposób na oszczędności Ja wiem, że wywóz śmieci kosztuje. Ale pogrzeb tez i to sporo. Nie wiem jak w innych parafiach , np. u mojej ciotki 600 zł to minimum.

Wychodzi na to, że kremacja to wyjątkowo praktyczne rozwiązanie, problem śmieci w tym wypadku...... nie istnieje

Podsunęłaś mi dobry pomysł dzięki wielkie
Do lokalnej prasy z tym się udaj i już. Ja wiem czy z kościołem nie da się wygrać? Jak się zaczną stosy śmieci robić koło cmentarza, to i gmina na to inaczej spojrzy.
Stary 2013-04-21, 17:17   #19
simsa22
Zadomowienie

Cytat:
Jak się zaczną stosy śmieci robić koło cmentarza, to i gmina na to inaczej spojrzy.
Masz całkowita rację Spróbuję zadziałać, zabawię się w donosiciela i zdam Wam relację

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-21, 18:05   #20
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
Masz całkowita rację Spróbuję zadziałać, zabawię się w donosiciela i zdam Wam relację
Ja bym najpierw zadzwoniła na plebanię lub do urzędu gminy- być może jest to chwilowe rozwiązanie. Pamiętam jak kilka lat temu zniknęły kontenery z cmentarza u mojej babci, pojawiły się ok. miesiąca później. Zamieniono takie zwykłe, blaszane kontenery na nowe, kolorowe nadające sie do segregacji- czyli osobno szkło, plastik, metal itp.

Teraz jest czas zmian w gminach ws. wywozu śmieci, dość gorący okres bo całkiem niedawno dopiero podięto w i wielu miejscach na jakich zasadach będzie odbywał sie wywóz śmieci. Teraz są organizowane przetargi na firmy zajmujace sie wywozem śmieci, na firmy zaopatrujące w śmietniki...

Ja bym zadzwoniła na plebanię i się dowiedziała co i jak. Jakby nie wiedzieli lub zbyliby mnie, wtedy pozostaje urząd gminy. Jak sie okaże, ,ze naprawdę proboszcz chce zacwaniakować i jakoś uniknąć opłat to wtedy dopiero lokalna prasa
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 18:31   #21
Angel_00
Zakorzenienie

Możliwe, że zniknęły z uwagi na zmianę firmy wywozowej. Zapytaj u źródła a potem ewentualnie pisz skargi.

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 18:43   #22
simsa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bentkuff Pokaż wiadomość
Ja bym najpierw zadzwoniła na plebanię lub do urzędu gminy- być może jest to chwilowe rozwiązanie. Pamiętam jak kilka lat temu zniknęły kontenery z cmentarza u mojej babci, pojawiły się ok. miesiąca później. Zamieniono takie zwykłe, blaszane kontenery na nowe, kolorowe nadające sie do segregacji- czyli osobno szkło, plastik, metal itp.

Teraz jest czas zmian w gminach ws. wywozu śmieci, dość gorący okres bo całkiem niedawno dopiero podięto w i wielu miejscach na jakich zasadach będzie odbywał sie wywóz śmieci. Teraz są organizowane przetargi na firmy zajmujace sie wywozem śmieci, na firmy zaopatrujące w śmietniki...

Ja bym zadzwoniła na plebanię i się dowiedziała co i jak. Jakby nie wiedzieli lub zbyliby mnie, wtedy pozostaje urząd gminy. Jak sie okaże, ,ze naprawdę proboszcz chce zacwaniakować i jakoś uniknąć opłat to wtedy dopiero lokalna prasa
Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
Możliwe, że zniknęły z uwagi na zmianę firmy wywozowej. Zapytaj u źródła a potem ewentualnie pisz skargi.
Dzięki dziewczyny za rozsądne rady kłopot w tym, że tak jak pisałam: to nie chwilowe tylko tak ma być - moja ciotka słyszała to na mszy jako ogłoszenie parafialne z uzasadnieniem : "parafii nie stać na wywóz śmieci więc parafianie muszą radzić sobie sami".

Na razie wiem tyle, że umowy na starych zasadach obowiązują do 30 czerwca - poczekamy zobaczymy co ksiądz zrobi
Stary 2013-04-21, 20:27   #23
Verunka
Zadomowienie

myślę, że problem za jakiś czas rozwiąże się sam, jak ksiądz zobaczy, że w rogu przy murze zbiera się kupa śmieci pozostawionych po prostu na ziemi - no bo co ludzie mają zrobić - pewnie tak będzie. Reakcja się zapewne szybciutko pojawi.

Verunka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 22:50   #24
carmennn
Raczkowanie

Na mojej wiosce chyba też proboszcz jest za biedny, żeby opłacić wywóz śmieci, więc je najzwyczajniej w świecie podpala
carmennn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 07:46   #25
ula2689
Wtajemniczenie

Tak jak już dziewczyny napisały parafia musi mieć podpisaną umowę śmieciowa.Proponuje zapytać u źródła(w parafii) jak to wyglada czy cos sie zmieni w tej sprawie.Udać się do UG lub UM w zależnośći gdzie znajduję się cmentarz.
Skargę możesz napisać wyżej czyli do kurii.
ula2689 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 08:56   #26
simsa22
Zadomowienie

Dziękuję Wam dziewczyny za wszystkie wypowiedzi
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości