|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Problem cmentarny
Będąc na cmentarzu zauważyłam "nowe porządki" czyli brak kontenerów na śmieci
![]() ![]() A co z ludźmi przyjezdnymi ? Mają zabierać śmieci do autobusu ? Wozić ze sobą taczki ? Co z osobami starszymi nieposiadającymi samochodu ani rodziny która by pomogła ? (Dodam, że w pobliżu cmentarza nie ma żadnych pojemników na śmieci tylko mały zwykły kosz przed wejściem.) Mam takie pytania : Czy na Waszych cmentarzach też tak jest ? Co można z tym zrobić ? Przecież to absurd ![]() Cmentarz należy do parafii więc parafia ma obowiązek zorganizować wywóz nieczystości z cmentarza tak jak każdy właściciel posesji. Ostatecznie pogrzeby nie są za darmo. Napiszcie proszę czy można jakoś "zmusić" parafię do wywozu śmieci ? Macie jakieś pomysły ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Problem cmentarny
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
yyy... nieciekawie:/ Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie... Bo o ile pozbieranie z gorbu dwóch starych zniczy, folii po nowych zniczach, jakichś drobnych gałązek suszonych kwiatków nie jest kosmicznym problemem, o tyle po takich uroczystościach jak Wszystkich Świętych nie wyobrażam sobie, żeby każdy tachał ze sobą wielką siatę śmieci!! Może kontenera nie ma chwilowo, ze względu na jakiś remont czy coś. Był wcześniej? Spróbuj się dowiedzieć w kancelarii parafialnej, lub u administracji cmenatrza co jest grane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam w mieście,więc u nas jest to zapewnione. Ale na niektorych cmentarzach poza miastem nie ma tak pieknie. Jeden kontener na caly cmentarz jest na samym dole,my mamy grob na samej gorze,wiec nie oplaca nam sie nosic przez caly cmentarz i smieci zabieramy ze soba.
Porazka wiem.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co mają zrobić osoby które mają kilka grobów na cmentarzu do uprzątnięcia ? Ksiądz takich problemów nie ma więc ma to w nosie. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Gdzie by tu napisać skargę ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Natura pustki nie znosi, zatem podejrzewam, że niedługo na cmentarzu pojawią się stosiki śmieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
nie mozesz parafii podrzucic rozwiazania??? za 1 kg smieci 7,50 zl.... ??? haha to oczywiscie ironia ale podejrzewam ze by ja rozwazali
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A co na to Urząd Gminy? Cmentarz jest parafialny, zarządca cmentarza ma obowiązek podpisać umowę z jakąś firmą o odbiór śmieci. A zarzadcą cmentarza jest chyba ksiądz.
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
To, co robi proboszcz jest bezprawne, bo na każdym cmentarzu właściciel kwatery opłaca ją okresowo (co 20 czy ileś lat), a koszty te maja pokrywać m.in. wywóz śmieci, doprowadzenie wody itd.
Parafia musi mieć jakieś dokumenty dotyczące zarządzania cmentarzem, szczególnie jeśli jest to jedyny cmentarz, bo wtedy pełni też funkcję cmentarza komunalnego. Chyba wkurzyłabym się na takie "porządki" i też zaczęła zostawiać śmieci na cmentarzu. ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Dobbinka oczywiście że bezprawne, napisałabym z chęcią jakieś donosy na tę głupią sytuację ale nie wiem gdzie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Macie po prostu księdza - cwaniaczka, nie wiem, co sobie myślał, że nikt się nie zdenerwuje i wszyscy się zgodzą? Przecież większość osób opiekujących się regularnie grobami, to starsze panie. I takie przyjemności im zafundował. No, pięknie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
No to wyżej trzeba.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wiesz, zawsze można do jakiegoś programu z reportażami albo do lokalnej prasy, a oni już sami dojdą. ![]() Napisać do UG na jakiej podstawie na cmentarzu nie mam wywozu śmieci i zobaczyć, co odpowiedzą. tez chyba maja obowiązek na piśmie się wypowiedzieć. Najpierw można do parafii zadzwonić. wskóra, nie wskóra, ale to poważne zaniedbanie obowiązków jest i tak sobie nie można tego zostawić, jeśli oficjalne skargi są. Edytowane przez dobbinka Czas edycji: 2013-04-21 o 17:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Sęk w tym że z kościołem nie wygrasz
![]() Dobbinka: pewnie, że cwaniaczek. Też sobie znalazł sposób na oszczędności ![]() Wychodzi na to, że kremacja to wyjątkowo praktyczne rozwiązanie, problem śmieci w tym wypadku...... nie istnieje ![]() Podsunęłaś mi dobry pomysł ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz jest czas zmian w gminach ws. wywozu śmieci, dość gorący okres bo całkiem niedawno dopiero podięto w i wielu miejscach na jakich zasadach będzie odbywał sie wywóz śmieci. Teraz są organizowane przetargi na firmy zajmujace sie wywozem śmieci, na firmy zaopatrujące w śmietniki... Ja bym zadzwoniła na plebanię i się dowiedziała co i jak. Jakby nie wiedzieli lub zbyliby mnie, wtedy pozostaje urząd gminy. Jak sie okaże, ,ze naprawdę proboszcz chce zacwaniakować i jakoś uniknąć opłat to wtedy dopiero lokalna prasa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Możliwe, że zniknęły z uwagi na zmianę firmy wywozowej. Zapytaj u źródła a potem ewentualnie pisz skargi.
![]() |
#22 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na razie wiem tyle, że umowy na starych zasadach obowiązują do 30 czerwca - poczekamy zobaczymy co ksiądz zrobi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
myślę, że problem za jakiś czas rozwiąże się sam, jak ksiądz zobaczy, że w rogu przy murze zbiera się kupa śmieci pozostawionych po prostu na ziemi - no bo co ludzie mają zrobić - pewnie tak będzie. Reakcja się zapewne szybciutko pojawi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Na mojej wiosce chyba też proboszcz jest za biedny, żeby opłacić wywóz śmieci, więc je najzwyczajniej w świecie podpala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Tak jak już dziewczyny napisały parafia musi mieć podpisaną umowę śmieciowa.Proponuje zapytać u źródła(w parafii) jak to wyglada czy cos sie zmieni w tej sprawie.Udać się do UG lub UM w zależnośći gdzie znajduję się cmentarz.
Skargę możesz napisać wyżej czyli do kurii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Dziękuję Wam dziewczyny za wszystkie wypowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.