Babski wieczór - co zjeść? ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-04, 23:15   #1
Valmai
Rozeznanie

Babski wieczór - co zjeść? ;)

Ostatnio fajnie pomogłyście mi w przyjęciu świątecznym więc mam nadzieje, że i teraz mnie wspomożecie.
Chciałabym zrobić babski wieczór/pidżama party. Niewielkie grono koleżanek, wino, romantyczne komedie, lody itd. Ogólnie mam zamiar czerpać ze wszystkich stereotypów i przerabiać je z przymrużeniem oka.
Udało mi się na razie zebrać takie pomysły na jedzonko:
- Foremki z brownie plus domowe lody
- "Szaszłyki" z małych naleśników amerykańskich, owoców i nutelli
- Babeczki z "lakierami do paznokci" z pianek

- Mini caprese
- Małe kanapeczki BLT
- Kulki serowe
- Jakaś sałatka

I tutaj pojawia się główny problem i moja prośba, nie wiem co zrobić jako konkret. Wiadomo pierwszym skojarzeniem jest domowa pizza jednak niestety w tym tygodniu udajemy się na pyszną włoską pizzę z naszymi Tż'ami dlatego nie mogę za dwa dni znowu zaserwować pizzy. No i nie mam pomysłu na ciepłe, fajne, ciekawe kobiece danie.

All of time and space; everywhere and anywhere; every star that ever was. Where do you want to start?
Valmai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-05, 00:17   #2
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Dot.: Babski wieczór - co zjeść? ;)

Może nadziewane szpinakiem i ricottą cannelloni?
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-05, 11:26   #3
Valmai
Rozeznanie

Fajny pomysł ale wolałabym coś z mięskiem.

Wczoraj pomyślałam o paelli, co o tym myślicie?

All of time and space; everywhere and anywhere; every star that ever was. Where do you want to start?
Stary 2015-01-06, 09:06   #4
Rena
Zakorzenienie

moze tarta zamiast pizzy? A kolezanki nic nie przynosza? idealnie by bylo skladkowe przyjecie.

Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-06, 22:51   #5
Apolinka
Zadomowienie

Może jakaś zapiekanka makaronowa z kurczakiem i różnymi warzywami lub risotto?
Stary 2015-01-07, 10:29   #6
sara121314
Raczkowanie

Na przystawkę proponuję pałeczki chlebowe z dipami - ja zawsze robię sos czosnkowy, 1000 wysp i salsa.
sara121314 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 11:41   #7
rozkolysanka
Przyczajenie

Ja zawsze robię takie mini-pizze + sos czosnkowy, do tego jakaś sałatka i jest ok resztę przynoszą koleżanki i mamy mega dużo jedzenia na cały wieczór
rozkolysanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-07, 14:02   #8
Valmai
Rozeznanie

Ja zapraszam, ja przygotowuje. Poza tym lubię gotować, no i mogę sobie w miarę nieskrępowanie rozporządzać czasem więc nie ma problemu.

Myślałam o tarcie ale na śniadanie chce podać quiche(w sumie to najbardziej chciałabym podać jakieś fajne wafle, naleśniki czy np. śniadanie angielskie ale wiem, że nie będzie się nikomu tego chciało robić :P), więc nie wiem czy się nie powtórzy za bardzo.

Nie pomyślałam o risotto, tylko zawsze robię je na świeżo, czy ktoś ma doświadczenie jak zachowuje się risotto zrobione wcześniej?

No właśnie wiem, że pizza się od razu narzuca na myśl, ale tak jak mówiłam niestety odpada.

Stary 2015-01-07, 15:17   #9
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Znając moje dziewczyny najbardziej cieszyłyby się z dobrej lasagne- makaron i sporo mięcha to coś, co lubią najbardziej
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 21:24   #10
Apolinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Valmai Pokaż wiadomość
Nie pomyślałam o risotto, tylko zawsze robię je na świeżo, czy ktoś ma doświadczenie jak zachowuje się risotto zrobione wcześniej?
Szczerze mówiąc, to jako danie do podania gościom nie robiłam nigdy wcześniej tylko na chwilę przed. Jak zostało to do miseczki i na drugi dzień smakowo było ok, tylko mniej elegancko już wyglądało, bo składniki bardziej zmieszane. Jak dasz na wierzch ser, to już w ogóle odpada, chyba, że zrobiłabyś całość szybciej, a na chwilę przed podaniem posypała serem i na moment do piekarnika, żeby się podgrzało i ser rozpuścił.
Stary 2015-01-07, 21:51   #11
86lola
Rotmistrz

Cytat:
Ja zapraszam, ja przygotowuje. Poza tym lubię gotować, no i mogę sobie w miarę nieskrępowanie rozporządzać czasem więc nie ma problemu.

Myślałam o tarcie ale na śniadanie chce podać quiche(w sumie to najbardziej chciałabym podać jakieś fajne wafle, naleśniki czy np. śniadanie angielskie ale wiem, że nie będzie się nikomu tego chciało robić :P), więc nie wiem czy się nie powtórzy za bardzo.

No właśnie wiem, że pizza się od razu narzuca na myśl, ale tak jak mówiłam niestety odpada.
Wiesz co, ja bym proponowala udka z kurczaka upieczone w piekarniku. Plus jakas salatka czy pieczywo do tego. A na sniadanie jajecznica. Np z pomidorami, cebula i szynka. Albo na boczku.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-08, 09:08   #12
Vulcana
Raczkowanie

Zrobiłabym spaghetti z owocami morza. Ponadto polecam zupę pieczarkową z pulpetami i serkami topionymi. Jest bardzo syta i smaczna.
Z ciast bardzo efektowne i smaczne jest ciasto ze szpinakiem
http://przyjemnosczpieczenia.blogspo...tem-lesny.html
Ponadto możesz zrobić takie małe przystawki na grzankach. Wyglądają mniej więcej tak:
http://domowe.blog.pl/2011/04/10/lek...-grzaneczkach/
Możesz zrobić wersję z łososiem.
A może chili corn carne?
Polecam też bigos po cygańsku http://kuchniaaleex.blogspot.com/201...-wg-aleex.html oraz kurczaka w cieście francuskim http://www.wielkiezarcie.com/recipe24200.html
A może calzone tylko w mniejszej wersji? http://www.mojewypieki.com/przepis/calzone Jest przepyszne

Valmai, a co to za babeczki z "lakierami do paznokci" z pianek? Podziel się przepisem

Edytowane przez Vulcana
Czas edycji: 2015-01-08 o 09:09
Vulcana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-08, 10:59   #13
Valmai
Rozeznanie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Cytat:
Wiesz co, ja bym proponowala udka z kurczaka upieczone w piekarniku
No właśnie się też zastanawiam czy nie dodać jakiegoś konkretu, typu właśnie udka czy skrzydełka kurczaka z dipami.

Cytat:
Zrobiłabym spaghetti z owocami morza
Też fajny pomysł, zwłaszcza, że dużo teraz owoców morza widzę w sklepach.

Cytat:
A może chili corn carne?
Chili jednak zawsze mi się kojarzy z męskim daniem.

Cytat:
Valmai, a co to za babeczki z "lakierami do paznokci" z pianek? Podziel się przepisem
Chodzi o normalne babeczki(przepis wybierasz jaki Ci się podoba), ja będę robić z przepisu na karnawałowe babeczki z Kwestii Smaku a lakiery do paznokci to ozdoba na górę.

Robi się je z pianek marshmallow, jako "zakrętkę" dodając cukierek z wykałaczką. A same pianki można albo spryskać wodą i obtoczyć w kolorowym cukrze:

albo maczając w kolorowej czekoladzie:

Stary 2015-01-08, 12:50   #14
Vulcana
Raczkowanie

Bardzo fajny pomysł z tymi lakierami do paznokci
Stary 2015-01-08, 14:15   #15
Rena
Zakorzenienie

fajny pomysl tylko skad ten kolorowy cukier czy kolorowa czekolade wziasc.
Stary 2015-01-08, 17:40   #16
Valmai
Rozeznanie

I jedno i drugie można kupić w sklepie z artykułami do pieczenia. Kolorową czekoladę sprzedaje się w postaci takich kropelek, przeważnie to są marki z USA.
Cukier kolorowy można też bardzo prosto zrobić, do woreczka nasypać normalnego cukru, dodać troszkę barwnika w proszku, kilka kropel wody, potrzepać i gotowe. Ja dzisiaj będę właśnie robić bo już nie miałam czasu zamówić.

A menu w końcu ustaliłam tak:

Słodko

1.Brownie plus lody

2. Babeczki karnawałowe(z dżemem truskawkowym) polane sosem kokosowo-serowym z "lakierami"

3. Sernik oreo z truskawkami podany w szampanówkach, mam nadzieje, że mi wyjdzie tak samo ładnie. :P

Na słono

1. Mini caprese koreczki

2. Kulki serowe na paluszkach, w trzech smakach - żurawinowa, orzechowa z kozim serem i z niebieskiego sera.

3. Sałatka cytrusowa z piersią z kaczki i parmezanem

4. Małe okrągłe kanapeczki z majonezem truflowym i stekiem, podawane mniej więcej w tym stylu

Na śniadanie

Quiche z wędzonym łososiem, gruszką, serem camembert i różowym pieprzem. Do tego sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi i duuużo wody z cytryną.

Myślicie, że spoko?

Niestety dalej nie wiem co na danie główne podczas wieczoru bo padło tutaj tyle fajnych pomysłów, plus ja też coś powymyślałam i teraz nie mogę się zdecydować. Dlatego chyba po prostu pójdę do sklepu i zobaczę co do mnie "przemówi". :P

Stary 2015-01-08, 22:53   #17
86lola
Rotmistrz

Przygotuj cos prostego zeby nie siedziec w kuchni.
A moze kup spody do pizzy i niech kazdy nalozy sobie sam na co ma ochote?
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-08, 23:14   #18
Apolinka
Zadomowienie

Wow, jestem pod wrażeniem tego menu Będzie dla mnie inspiracją na przyszłość A co do głównego dania, jakbym spróbowała połowę wymienionych przez Ciebie przysmaków, to chyba już nic więcej bym nie zmieściła
Stary 2015-01-09, 09:03   #19
Valmai
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 86lola Pokaż wiadomość
Przygotuj cos prostego zeby nie siedziec w kuchni.
A moze kup spody do pizzy i niech kazdy nalozy sobie sam na co ma ochote?
Tak jak pisałam pizza odpada. Poza tym nie korzystam z gotowych spodów do pizzy czy ciast. W ogóle staram się unikać gotowców oprócz takich oczywistych jak ciasto francuskie czy makaron, ale i makaron mam zamiar zacząć robić sama.

Apolinka, jeśli spodobało Ci się jakieś danie to daj znać, podam przepis.

A teraz lecę do garów. :P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-09, 13:30   #20
Vulcana
Raczkowanie

Bardzo fajne menu Chciałabym być na imprezie gdzie byłyby takie pyszności
Lubię przygotowywać imprezy, ale na tak pracochłonne menu na pewno nigdy nie zdecydowałabym się.
Stary 2015-01-09, 14:33   #21
Valmai
Rozeznanie

To prawda, trochę roboty jest ale nie aż tak dużo. Mam już zrobione brownie(zrobiłam trochę foremek z reszty małe ciasto), serniczki, rzeczy dekoracyjne(truskawki, lakiery itd), stek i sosy do kanapki, wszystkie części sałatki oprócz kaczki po którą jeszcze muszę iść do sklepu. :P No i bulion na paelle( bo w końcu się na nią zdecydowałam) i ciasto do tarty.
No i oczywiście alkohole, jelly shoty(mocne czerwone na wódce i słabsze zielone na wermucie) i poncz chłodzi się na balkonie.
Myślę, że zejdzie mi tak jeszcze 2.5 godzinki, godzina na sprzątanie i dekoracji i zostanie mi jeszcze dość dużo czasu dla siebie na odpoczynek i wyszykowanie się.

Także spokojnie w jeden dzień da się ogarnąć bo wczoraj po zakupach nic mi się już nie chciało robić, więc zaczynałam od zera dzisiaj. :P

Stary 2015-01-09, 15:49   #22
Rena
Zakorzenienie

Paella to faktycznie niezly wybor. Widze tutaj duza inspiracje kuchnia amerykanska, poza daniem glownym rzecz jasna. A jakie alkohole przewidujesz jesli nie tajemnica?
Stary 2015-01-12, 08:27   #23
Vulcana
Raczkowanie

Cytat:
To prawda, trochę roboty jest ale nie aż tak dużo. Mam już zrobione brownie(zrobiłam trochę foremek z reszty małe ciasto), serniczki, rzeczy dekoracyjne(truskawki, lakiery itd), stek i sosy do kanapki, wszystkie części sałatki oprócz kaczki po którą jeszcze muszę iść do sklepu. :P No i bulion na paelle( bo w końcu się na nią zdecydowałam) i ciasto do tarty.
No i oczywiście alkohole, jelly shoty(mocne czerwone na wódce i słabsze zielone na wermucie) i poncz chłodzi się na balkonie.
Myślę, że zejdzie mi tak jeszcze 2.5 godzinki, godzina na sprzątanie i dekoracji i zostanie mi jeszcze dość dużo czasu dla siebie na odpoczynek i wyszykowanie się.

Także spokojnie w jeden dzień da się ogarnąć bo wczoraj po zakupach nic mi się już nie chciało robić, więc zaczynałam od zera dzisiaj. :P
Powiedz jak smakują galaretkowe shoty? Nigdy ich nie próbowałam. Zainspirowałaś mnie. Przy najbliższej okazji wypróbuję
Może podzielisz się jakimś sprawdzonym przepisem?
Stary 2015-01-12, 22:24   #24
Apolinka
Zadomowienie

Cytat:

Apolinka, jeśli spodobało Ci się jakieś danie to daj znać, podam przepis.
Super, dziękuję Jakbym mogła prosić o ten sernik oreo z truskawkami i sałatka z kaczką. Niedługo planuję parapetówki, to będzie jak znalazł
Stary 2015-01-16, 15:17   #25
Valmai
Rozeznanie

Ło matko co za tydzień, jak tylko wróciłam do siebie w niedziele to od razu czekało na mnie mnóstwo obowiązków i nie ma miałam za bardzo czasu żeby do Was zaglądać.

Rena, jakich alkoholi tam nie było! A na serio to miałyśmy bardzo dużo ponczu inspirowanego Cosmopolitanem. Do tego winka, wermut, wódeczka smakowa(na szczęście lekka 20%), no i oczywiście jelly shoty.

Vulcana, smakują zadziwiająco dobrze. Wyjadałyśmy je łyżeczką jak zwykłą galaretkę. Robiłam na malinowej galaretce mocne na normalnej wódce(tutaj było czuć smak wódki ale to pewnie dlatego, że kupiłam taką niezbyt drogą, porządniejszej wódki zapewne nie byłoby w ogóle czuć) i agrestowe na wermucie. Oczywiście takie jelly shoty są dużo słabsze niż odpowiednik kieliszka alkoholu z którego są zrobione, jednak i tak bywają zdradliwe dlatego należy uważać.

Apolinka, przepis na sernik proszę - http://www.mybakingaddiction.com/no-...eo-cheesecake/ z podanych proporcji wyszło tylko 4 kieliszki do szampana więc albo trzeba podawać je w mniejszych szklaneczkach albo podnieść proporcje. Bitą śmietanę podkręcałam żelatyną żeby się dłużej na stole trzymała.

Stary 2015-01-18, 18:28   #26
NattiTt
Wtajemniczenie

risotto tylko na świeżo, inaczej to taki ciapkowata maź, nie, nie, nie
może jakaś zapiekanka? albo domowe hamburgery i frytki belgijskie z odjechanymi sosami? Menu i koncept poza koreczkami są bardzo amerykańskie, to by pasowało

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-18, 22:43   #27
Apolinka
Zadomowienie

Apolinka, przepis na sernik proszę - http://www.mybakingaddiction.com/no-...eo-cheesecake/ z podanych proporcji wyszło tylko 4 kieliszki do szampana więc albo trzeba podawać je w mniejszych szklaneczkach albo podnieść proporcje. Bitą śmietanę podkręcałam żelatyną żeby się dłużej na stole trzymała.[/QUOTE]

Dziękuję, niedługo wypróbuję
Stary 2015-01-19, 15:33   #28
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Apolinka Pokaż wiadomość
Apolinka, przepis na sernik proszę - http://www.mybakingaddiction.com/no-...eo-cheesecake/ z podanych proporcji wyszło tylko 4 kieliszki do szampana więc albo trzeba podawać je w mniejszych szklaneczkach albo podnieść proporcje. Bitą śmietanę podkręcałam żelatyną żeby się dłużej na stole trzymała.
Dziękuję, niedługo wypróbuję [/QUOTE]

a jaki ser wzielas do tego deseru? w przepisie tylko pisza cheese.
Stary 2015-01-20, 08:45   #29
agatabudnicka
BAN stały

My jak robimy sobie babski wieczór to zawsze robimy jakieś lekkie przekąski na ciepło, sałatki, czasem postawimy na coś niezdrowego i na stole ląduje pizza Ale stałym elementem naszych babskich wieczorów jest dobre winko
agatabudnicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 09:35   #30
bernikula
mOLDerator

U nas też dobre winko (półwytrawne czerwone), a do jedzenia to różnie, a na nadchodzący piątek umówiłam się z przyjaciółką na sushi. Odkąd spróbowałam- pokochałam

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości