|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Pomysł na kolację
co polecacie na kolację? jakieś zamienniki do ryb/serków wiejskich?
całkowicie straciłam juz pomysly co z chlebem na kolacje (przy utrzymaniu sylwetki)? Edytowane przez papryczzka Czas edycji: 2013-04-16 o 18:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pomysł na kolację
jajecznice, biały twarożek, kurczak\indyk jakieś warzywka ale z przewagą białka
![]() Jakąś bułeczkę pełnoziarnistą? Nawet omleta można ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
czyli z chleba rezygnować tylko na redukcji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Nic się nie stanie jak zjesz na wieczór dobrą i wartościową bułkę np z twarożkiem i warzywami
![]()
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Szczerze mówiąc też mam problemy z kolacjami. Teraz właśnie jem kawałek łososia wędzonego, ale zaraz sobie ugotuję jeszcze 2 jajka na twardo, bo dalej nie jestem najedzona
![]() ![]() Staram się też nie jeść owoców na noc, ale czasami jakieś jabłko czy pomarańcza wpada, bo mi się chce słodkiego a kolacja niestety słodka być nie powinna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
ile kromek chleba w ciągu dnia na utrzymanie sylwetki? kiedy najlepiej jeść go? uwielbiam rano owsianke, u mnie to podstawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najwazniejsze to utrzymywac odpowiedni bilans kaloryczny. Wiadomo, ze jak w ciagu dnia zje sie duzo chleba to wieczorem lepiej juz go nie jesc. Ale jak np codziennie jem na sniadanie owsianke, na II dwie kromki razowca a na kolacje jedna. Albo dwie, jesli na obiad zjadlam za malo wegli. Nie bojsie sie tak tych wegli bo to bledne kolo..Trzeba z czegos czerpac energie. Samym białkiem i warzywkami czlowiek nie wyżyje ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Irenosława Pierwsza
|
Na redukcji, 1 kromka grubsza lub 2 cieńsze chleba pełnoziarnistego najlepiej do południa.
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- moje kolacje najczesciej - 2 kromki razowca z poledwica drobiowa , surowka np z jablka i marchewki - serek wiejski z pomidorem, szczypiorkiem, ogorkiem, rzodkiewka itd ( dowolnie) plus kromka razowca z maslem, albo dwie. - sam serek, chleb plus surowka np z pekinki i marchewki - kanapka z łososiem i twarogiem, warzywa -tunczyk z łyzka brazowego ryzu, ogorkiem kiszonym albo z dowolnymi warzywami - jajka sadzone ! ( kocham) kromka chleba, pomidor, jakies warzywka, koniecznie szczypior - jaja z kazdej innej postaci- na miekko, twardo, w koszulce, omlety ![]() - oczywiscie moze byc tez kurczak, ryba z warzywami- ale to jem raczej na obiad wczoraj na kolacje mialam nalesnika z duza iloscia twarogu ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Dzisiaj odkryłam taki przepis:
- 100 g twarogu chudego mielonego (użyłam Presidenta) - 1 łyżka skrobi kukurydzianej (nie, nie jestem na Dukanie ![]() - jajko - dorzucam jeszcze po niecałej łyżeczce otrębów owsianych i pszennych, cynamon i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystko mieszamy, nawet nie ma potrzeby ubijania białka. Smażę na kropli oliwy wtartej w patelnie papierowym ręcznikiem i wychodzą super naleśniko-placki, które idealnie odchodzą od patelni ![]() Ja je jem z twarogiem wymieszanym z jogurtem naturalnym i nawet nie ma potrzeby słodzenia. Mega sycące, ale czy dobre na kolacje? Jak myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Pomysł na kolację
Sól zatrzymuje wodę w organiźmie więc jakiś czas temu zaczęłam ją coraz bardziej ograniczać. Od słonego smaku można się odzwyczaić więc teraz nie używam jej tam, gdzie po prostu nie mam potrzeby (np. jajecznica, kanapki). Zastąpiłam ją ziołami. Ziemniaków nie jem więc nie pytajcie, jak daje radę przełknąć niesolone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
No zatrzymuje, zatrzymuje.. Też ograniczam, ale nie zjem twarogu, pomidora czy jajek bez soli bo od razu mam mdłości xD ale kasza, ryż, makaron itd już ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:04.