|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Sok z kwitnącej sosny znacie?
Czy ktoś z was robi sok z sosny? Chodzi mi o te bałeczki kwitnące że się je zbiera i robi sok, tylko jak? Słyszałam, że jest leczniczy bardzo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Sok z kwitnącej sosny znacie?
Co roku robię ten syrop,i ja robie tak.
Zbieram młode pędy sosny (około trzy garście). Najlepiej w maju , gdy przyrost nie przekroczył jeszcze 12 cm długości i pędy są nadal zielone (te już zdrewniałe omijam). Przyniesione z lasu przyrosty, należy opłukać i umieścić w dużym garnku. Zalać wodą (około 1 - 1,5 litra - tak, aby pędy były całkowicie przykryte). Należy gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny. Następnie wywar odcedzam i dodaje cukier (na jeden litr wywaru powinien przypaść około 1 kg cukru). Wywar z dodatkiem cukru gotuje przez kolejne dwie godziny. Gotowy i jeszcze gorący syrop przelewam do słoików i ustawiam je do góry dnem.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.