Studia dzienne czy zaoczne a praca - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: wybrać studia:
dzienne 1 25,00%
zaoczne 3 75,00%
Głosujący: 4. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-03, 20:49   #1
Ika89
Przyczajenie

Lightbulb

Studia dzienne czy zaoczne a praca

Witam, wiem, że istniał podobny wątek ale rozpatrywany nie pod tym kątem co ja bym chciała Mianowicie mój problem polega na tym, że zaraz zdaję maturę no i czeka mnie wybór studiów. Mieszkam 36km od Poznania, (połaczenie pkp) moi rodzice nie są w stanie mi pomagać finansowo... i to jest mój największy problem, że jakoś sama będe musiała zarabiać tyle aby mi wystarczyło na nakę i moj dylemat:
wybrać zaoczne i uczyć się w weekendy w tygodniu pracować i się uniezależnić ale jednocześnie wydawać połowę mojej pensji na szkołę CZY iść na studia dzienne i wykupić sobie jakiś tam bilet miesieczny i pracować wieczorami lub w weekendy lub w wolne dni (bo czasami moze byc np wtorek środa czwartek piątek szkoła- reszta dni wolne)
Czy któraś z was była lub jest w podobnej sytuacji? Co proponujecie?
główna kwestia to czy da się pogodzić dzienne z pracą (dorabianie) Od zawsze byłam przekonana, że skoro rodzice nie będą mi dawać kasy to muszę isc zaocznie i sobie radzić, ale czy płacenie za naukę to nie głupota? Czy na dziennych też sobie nie moge zarobić tak aby byc niezależna?
+ nie mam jakiegoś wymarzonego ambitnego kierunku, może Uniwerytet Ekonomiczny albo AWF

Edytowane przez Ika89
Czas edycji: 2013-05-03 o 21:00 Powód: zapomnienie o istotnym fakcie
Ika89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 20:58   #2
deszczowypies
Zakorzenienie

Dot.: Studia dzienne czy zaoczne a praca

Cytat:
Napisane przez Ika89 Pokaż wiadomość
Witam, wiem, że istniał podobny wątek ale rozpatrywany nie pod tym kątem co ja bym chciała Mianowicie mój problem polega na tym, że zaraz zdaję maturę no i czeka mnie wybór studiów. Mieszkam 36km od Poznania, (połaczenie pkp) moi rodzice nie są w stanie mi pomagać finansowo... i to jest mój największy problem, że jakoś sama będe musiała zarabiać tyle aby mi wystarczyło na nakę i moj dylemat:
wybrać zaoczne i uczyć się w weekendy w tygodniu pracować i się uniezależnić ale jednocześnie wydawać połowę mojej pensji na szkołę CZY iść na studia dzienne i wykupić sobie jakiś tam bilet miesieczny i pracować wieczorami lub w weekendy lub w wolne dni (bo czasami moze byc np wtorek środa czwartek piątek szkoła- reszta dni wolne)
Czy któraś z was była lub jest w podobnej sytuacji? Co proponujecie?
główna kwestia to czy da się pogodzić dzienne z pracą (dorabianie) Od zawsze byłam przekonana, że skoro rodzice nie będą mi dawać kasy to muszę isc zaocznie i sobie radzić, ale czy płacenie za naukę to nie głupota? Czy na dziennych też sobie nie moge zarobić tak aby byc niezależna?
a jakie kierunki studiów Cię konkretnie interesują? bo wszelkie filologie i lingwistyki (już nie mówiąc nic o medycynie) to naprawdę pożeracze czasu, za to na takim prawie to można upchnąć wszystkie zajęcia w jeden dzień i spokojnie pracować.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 21:03   #3
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 21:05   #4
Ika89
Przyczajenie

Tak... no ale teraz jeszcze nie wiem jaki będzie mój plan zajęć ;p
Ika89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 21:07   #5
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 21:24   #6
visionAM
Zakorzenienie

Dzienne + praca - da się, ale istnieje ryzyko, że Twój plan Ci na to nie pozwoli i albo będziesz pracować zbyt rzadko i zarabiać za mało kasy aby się utrzymać, albo zawalisz studia. Chociaż życzę Ci, żeby się udało pogodzić wszystko razem, bo to chyba najlepsze wyjście w Twojej sytuacji.

Zaoczne - w sumie spoko, ale jak nie masz oparcia finansowego w rodzicach to też może być ciężko, bo jak pracy nie znajdziesz albo noga Ci się powinie to za co opłacisz czesne? No i na niektórych uczelniach za pierwszy semestr chcą całość z góry, ewentualnie w dwóch ratach, a to też spory wydatek.

Cieżko cokolwiek doradzić, cieżka sytuacja.
Ja poszłam na dzienne studia, na początku pracowałam jako hostessa, ale było mi ciężko wiązać koniec z końcem. Później pracowałam na 3/4 etatu, miałam bardzo elastyczny grafik, ale też się to trochę na moich ocenach odbiło.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 21:36   #7
plywok
Zakorzenienie

chodze na studia dzienne, ale mnie rodzice utrzymują. na swoje wydatki pracowałam jako hostessa. (jeden, czasem dwa weekendy w miesiącu) --> więc starczało jedynie na moje potrzeby.

mam koleżankę, ktora od południa piatku plus cała sobota i niedziela po 10-12 godzin robi w fast fodzie. z jej wypłatą jest w stanie wynająć pokój, jedzenie, bilet, czasem jakies wyjście.

natomiast koleżanka, która pracuje w tygodniu a studiuje zaocznie w weekend,znowu mówi, że żałuje, że nie ma oparcia w rodzicach i jest ciagle zmęczona. bo robi od pn d pt i nie ma opcji odpoczynku.

więc jesli nie muszisz się dokładac do domowego budżetu to ja bym wybrałą studia dzienne plus dorabianie weekendowe.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 21:48   #8
bentkuff
Zadomowienie

dość elastyczne godziny pracy są w HM i tego typu sklepach, gdzie spora część moich koleżanek tak dorabiała, nawet pomiędzy zajęciami, kiedy były okienka po 4h, a potem np. jakiś nudny wykład a musiały byc znów na uczelni na 18 bo ćwiczenia, więc zawsze to jakieś 4-5h w pracy.

Popatrz na obecny plan zajęć na twoim kierunku.
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 22:07   #9
kolorowatecza
Zakorzenienie

Jakkolwiek głupio to nie zabrzmi - zastanów się, czy podołasz fizycznie pracy i studiom zaocznym. To naprawdę ciężka harówka.
Zwłaszcza, że być może znajdziesz ciężką pracę po 12-14 godzin dziennie w tygodniu, w weekendy szkoła. Pomyśl, czy to dla Ciebie.

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 22:27   #10
crippled
Wtajemniczenie

Studia zaoczne i praca. Sama tak robiłam i nie żałuję. Fakt w czasie sesji bywało dość ciężko, ale po skończeniu studiów mogłam od razu wpisać jakieś doświadczenie w CV
Stary 2013-05-03, 23:11   #11
Goosiaa
Zadomowienie

Jeżeli podczas studiów będziesz mieszkać z rodzicami, czyli w razie braku kasy nie umrzesz z głodu i zimna, to na Twoim miejscu wybrałabym studia dzienne. Na I i II roku może być sporo zajęć, ale na pewno uda Ci się dorobić te kilkaset złotych na własne potrzeby. Na III roku na większości kierunków można spokojnie mieć 2 a nawet 3 dni wolne w tygodniu i pracować nawet na więcej niż pół etatu. Jeżeli pójdziesz na zaoczne i zabraknie Ci pieniędzy na czesne, bo np. stracisz pracę, będzie Ci ciężko bez pomocy rodziców, bo co zrobisz, weźmiesz pożyczkę? Po licencjacie i już z jakimś doświadczeniem bedzie łatwiej znaleźć Ci jakąś "przyzwoitą" pracę. Wtedy będziesz mogła iść na zaoczną magisterkę.
Goosiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-03, 23:13   #12
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Jakkolwiek głupio to nie zabrzmi - zastanów się, czy podołasz fizycznie pracy i studiom zaocznym. To naprawdę ciężka harówka.
Zwłaszcza, że być może znajdziesz ciężką pracę po 12-14 godzin dziennie w tygodniu, w weekendy szkoła. Pomyśl, czy to dla Ciebie.
Moja siostra tak pracuje, codziennie praca plus dojazd ok 10 godzin i rzeczywiście pada na pysk. A na wolne bardzo sobie pozwolić nie można, bo mieszkanie i studia kosztują.
Autorka musi sobie wszystko przemyśleć, rozważyć, czy da radę. W końcu w wakacje też można pracować, np. gdzieś wyjechać za granicę, wtedy będzie więcej kasy, albo popracować w kraju i zdobyć mniejszą kasę, ale coś na początek - choćby na kaucję.

Edytowane przez 201705250955
Czas edycji: 2013-05-03 o 23:14
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 23:43   #13
kolorowatecza
Zakorzenienie

ja się nie uczę, a pracuje całymi dniami i padam na twarz.
W chwili obecnej przy mojej pracy nie wyobrażam sobie jeszcze studiować - ja nie podołałabym fizycznie. Dlatego zwracam na to uwagę

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-04, 11:21   #14
Dotka90
Zakorzenienie

U mnie pracujemy we trzy. Ja studiuję zaocznie, pozostałe dwie dziewczyny dziennie.
Siłą rzeczy, ja mam najwiecej godzin w m-cu, jedna też dość sporo, a trzecia malutko, bo ma wymagający kierunek, dużo zajęć, dużo nauki i nie ma jak pracować inaczej
Grafik dostosowujemy do naszych możliwości, same go sobie układamy, więc to nie problem, że ta może przyjść w taki dzień, a ta w inny
Dlatego polecam takie sklepy, gdzie grafiku nie narzuca kierownik.

W poprzedniej pracy też układaliśmy grafik w ten sposób, że wysyłaliśmy dni, kiedy potrzebujemy wolne, do kierowniczki, ona sobie to zapisywała i układała zbiorczy grafik. Ewentualne zmiany zawsze były możliwe, kwestia zamiany z inną osobą. Ew. w podbramkowych sytuacjach: NAPRAWDE nie da się przyjść, bo np. egzamin - po prostu się nie przychodziło (za zgodą kierowniczki). Skutkowało to większą ilością pracy dla pozostałych, no ale to sytuacje losowe.

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Aha, dodam tylko, że studiuję zaocznie, mam zjazdy co 2 tygodnie: piątek-sobota-niedziela. Bywały takie miesiące, że miałam 3 weekendy pod rząd zajęcia
I naprawdę jestem czasem zmęczona, bo jak nie jestem w pracy, to jestem na uczelni.
A nie mieszkam z rodzicami, więc: w domu trzeba coś zrobić, obiad ugotować itd.

Czekam z niecierpliwością do końca magisterki (już TYLKO rok, tak się pocieszam ).
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-05, 14:48   #15
kuroikaze
Wtajemniczenie

Praca na etat plus zaoczne studia (od razu wpis do cv)
Obecnie pracuje na cały etat i studiuję dziennie (też się da).

N. ♥
kuroikaze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości