|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: wybrać studia: | |||
dzienne |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 25,00% |
zaoczne |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 75,00% |
Głosujący: 4. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Studia dzienne czy zaoczne a praca
Witam, wiem, że istniał podobny wątek ale rozpatrywany nie pod tym kątem co ja bym chciała
![]() wybrać zaoczne i uczyć się w weekendy w tygodniu pracować i się uniezależnić ale jednocześnie wydawać połowę mojej pensji na szkołę CZY iść na studia dzienne i wykupić sobie jakiś tam bilet miesieczny i pracować wieczorami lub w weekendy lub w wolne dni (bo czasami moze byc np wtorek środa czwartek piątek szkoła- reszta dni wolne) Czy któraś z was była lub jest w podobnej sytuacji? Co proponujecie? ![]() główna kwestia to czy da się pogodzić dzienne z pracą (dorabianie) Od zawsze byłam przekonana, że skoro rodzice nie będą mi dawać kasy to muszę isc zaocznie i sobie radzić, ale czy płacenie za naukę to nie głupota? Czy na dziennych też sobie nie moge zarobić tak aby byc niezależna? + nie mam jakiegoś wymarzonego ambitnego kierunku, może Uniwerytet Ekonomiczny albo AWF ![]() Edytowane przez Ika89 Czas edycji: 2013-05-03 o 21:00 Powód: zapomnienie o istotnym fakcie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studia dzienne czy zaoczne a praca
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Tak... no ale teraz jeszcze nie wiem jaki będzie mój plan zajęć ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dzienne + praca - da się, ale istnieje ryzyko, że Twój plan Ci na to nie pozwoli i albo będziesz pracować zbyt rzadko i zarabiać za mało kasy aby się utrzymać, albo zawalisz studia. Chociaż życzę Ci, żeby się udało pogodzić wszystko razem, bo to chyba najlepsze wyjście w Twojej sytuacji.
Zaoczne - w sumie spoko, ale jak nie masz oparcia finansowego w rodzicach to też może być ciężko, bo jak pracy nie znajdziesz albo noga Ci się powinie to za co opłacisz czesne? No i na niektórych uczelniach za pierwszy semestr chcą całość z góry, ewentualnie w dwóch ratach, a to też spory wydatek. Cieżko cokolwiek doradzić, cieżka sytuacja. Ja poszłam na dzienne studia, na początku pracowałam jako hostessa, ale było mi ciężko wiązać koniec z końcem. Później pracowałam na 3/4 etatu, miałam bardzo elastyczny grafik, ale też się to trochę na moich ocenach odbiło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
chodze na studia dzienne, ale mnie rodzice utrzymują. na swoje wydatki pracowałam jako hostessa. (jeden, czasem dwa weekendy w miesiącu) --> więc starczało jedynie na moje potrzeby.
mam koleżankę, ktora od południa piatku plus cała sobota i niedziela po 10-12 godzin robi w fast fodzie. z jej wypłatą jest w stanie wynająć pokój, jedzenie, bilet, czasem jakies wyjście. natomiast koleżanka, która pracuje w tygodniu a studiuje zaocznie w weekend,znowu mówi, że żałuje, że nie ma oparcia w rodzicach i jest ciagle zmęczona. bo robi od pn d pt i nie ma opcji odpoczynku. więc jesli nie muszisz się dokładac do domowego budżetu to ja bym wybrałą studia dzienne plus dorabianie weekendowe.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
dość elastyczne godziny pracy są w HM i tego typu sklepach, gdzie spora część moich koleżanek tak dorabiała, nawet pomiędzy zajęciami, kiedy były okienka po 4h, a potem np. jakiś nudny wykład a musiały byc znów na uczelni na 18 bo ćwiczenia, więc zawsze to jakieś 4-5h w pracy.
Popatrz na obecny plan zajęć na twoim kierunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jakkolwiek głupio to nie zabrzmi - zastanów się, czy podołasz fizycznie pracy i studiom zaocznym. To naprawdę ciężka harówka.
Zwłaszcza, że być może znajdziesz ciężką pracę po 12-14 godzin dziennie w tygodniu, w weekendy szkoła. Pomyśl, czy to dla Ciebie.
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Studia zaoczne i praca. Sama tak robiłam i nie żałuję. Fakt w czasie sesji bywało dość ciężko, ale po skończeniu studiów mogłam od razu wpisać jakieś doświadczenie w CV
![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Jeżeli podczas studiów będziesz mieszkać z rodzicami, czyli w razie braku kasy nie umrzesz z głodu i zimna, to na Twoim miejscu wybrałabym studia dzienne. Na I i II roku może być sporo zajęć, ale na pewno uda Ci się dorobić te kilkaset złotych na własne potrzeby. Na III roku na większości kierunków można spokojnie mieć 2 a nawet 3 dni wolne w tygodniu i pracować nawet na więcej niż pół etatu. Jeżeli pójdziesz na zaoczne i zabraknie Ci pieniędzy na czesne, bo np. stracisz pracę, będzie Ci ciężko bez pomocy rodziców, bo co zrobisz, weźmiesz pożyczkę? Po licencjacie i już z jakimś doświadczeniem bedzie łatwiej znaleźć Ci jakąś "przyzwoitą" pracę. Wtedy będziesz mogła iść na zaoczną magisterkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorka musi sobie wszystko przemyśleć, rozważyć, czy da radę. W końcu w wakacje też można pracować, np. gdzieś wyjechać za granicę, wtedy będzie więcej kasy, albo popracować w kraju i zdobyć mniejszą kasę, ale coś na początek - choćby na kaucję. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-05-03 o 23:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ja się nie uczę, a pracuje całymi dniami i padam na twarz.
W chwili obecnej przy mojej pracy nie wyobrażam sobie jeszcze studiować - ja nie podołałabym fizycznie. Dlatego zwracam na to uwagę ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
U mnie pracujemy we trzy. Ja studiuję zaocznie, pozostałe dwie dziewczyny dziennie.
Siłą rzeczy, ja mam najwiecej godzin w m-cu, jedna też dość sporo, a trzecia malutko, bo ma wymagający kierunek, dużo zajęć, dużo nauki i nie ma jak pracować inaczej ![]() Grafik dostosowujemy do naszych możliwości, same go sobie układamy, więc to nie problem, że ta może przyjść w taki dzień, a ta w inny ![]() Dlatego polecam takie sklepy, gdzie grafiku nie narzuca kierownik. W poprzedniej pracy też układaliśmy grafik w ten sposób, że wysyłaliśmy dni, kiedy potrzebujemy wolne, do kierowniczki, ona sobie to zapisywała i układała zbiorczy grafik. Ewentualne zmiany zawsze były możliwe, kwestia zamiany z inną osobą. Ew. w podbramkowych sytuacjach: NAPRAWDE nie da się przyjść, bo np. egzamin - po prostu się nie przychodziło (za zgodą kierowniczki). Skutkowało to większą ilością pracy dla pozostałych, no ale to sytuacje losowe. ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Aha, dodam tylko, że studiuję zaocznie, mam zjazdy co 2 tygodnie: piątek-sobota-niedziela. Bywały takie miesiące, że miałam 3 weekendy pod rząd zajęcia ![]() I naprawdę jestem czasem zmęczona, bo jak nie jestem w pracy, to jestem na uczelni. A nie mieszkam z rodzicami, więc: w domu trzeba coś zrobić, obiad ugotować itd. Czekam z niecierpliwością do końca magisterki (już TYLKO rok, tak się pocieszam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Praca na etat plus zaoczne studia (od razu wpis do cv)
Obecnie pracuje na cały etat i studiuję dziennie (też się da).
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:25.