Humanistka, co ze sobą zrobić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-22, 14:27   #1
Patkik
Raczkowanie

GG do Patkik
Cool

Humanistka, co ze sobą zrobić?

Jestem w Liceum, ogolnie rzecz biorac najlepsze liceum w miescie, 100% zdanych matur w zeszlym roku chociaz miasteczko male - poziom bardzo wysoki.Jestem na profilu humanistycznym rozszerzony polski i historia. No i jezyk niemiecki, wszystko super. Ale mam problem, wiadomo z praca ciezko, ja chce isc potem na ASP na kierunek Architektura Wnetrz, albo cos z tym zwiazane, jestem zakochana w sztuce, historii i projektowaniu. Niewazne sa dojazdy na studia itd. Ale po prostu sie boje, ze sie nie dostane. Cwicze rysunek juz 8 lat. Ale ludzi takich jak ja jest tysiace. Co aj zrobie jak sie nie dostane na ten kierunek? Wlasciwie gdzie ja dostane prace po tym kierunku? Co moge wybrac zamiast? Wlasciwie wiele osob radzilo mi zmienic profil w liceum na matematyczno fizyczny i potem wybrac sie na politechnike na architekture, ale tam na pewno bym sobie nie poradzila. Z fizyka nigdy. Kompletnie nie wiem co robic. Moze germanistyka? Boje sie ze nie dostane potem pracy, a chce robic to co kocham i jednoczesnie zarabiac. Co mozna robic po zdanej maturze na rozszerzonym z historii, niemieckiego i polskiego? Moze wy mi pomozecie?
Stary 2008-09-22, 14:33   #2
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: Humanistka, co ze sobą zrobić?

A może jakaś filologia? Jeśli jesteś humanistką, to nie radzę na siłę pcha się na politechnikę. A osoby ze znajomością języków obcych zawsze znajda sobie jakąś dobra pracę
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-22, 14:44   #3
Patkik
Raczkowanie

GG do Patkik

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
A może jakaś filologia? Jeśli jesteś humanistką, to nie radzę na siłę pcha się na politechnikę. A osoby ze znajomością języków obcych zawsze znajda sobie jakąś dobra pracę
Ale co mi da sam jezyk? Gdzie mnie przyjma? Naparwde boje sie o swoja przyszlosc, a nie chce robic czegos dla samych pieniedzy i nie miec z tego satysfakcji. Rowniez nie chce wyladowac po studiach np. w szkole i uczyc plastyki czy techniki...
Moze tlumacz? Czasem mam wrazenie ze szanse na rynku ostatnio maja ludzie po zawodowkach, lakiernicy, tapicerzy itd. Ci to teraz zyja. Po prostu cala szkole leciec sobie na dostatecznych a potem ciagnac kokosy...Co innego jesli to jest czyjas pasja.
W sumie zaluje ze nie przemyslalam dobrze, kiedy szlam do liceum, tego zeby isc do technikum jakiegos..
Stary 2008-09-22, 14:45   #4
ratta
Wtajemniczenie

Skoro nie wiesz co ze sobą zrobić po architekturze, to ucz się języków. Bo szczerze mówiąc ja też nie wiem jak jest z pracą po tym kierunku. Na lingwistykę stosowaną wprawdzie trudno się dostać, ale możesz spróbować. A może jakaś oryginalna filologia i nauka angielskiego/niemieckiego na własną rękę? Tak by opanować go w stopniu biegłym. Wtedy pracę znajdziesz z łatwością.
Aha i profil klasy wcale nie przesądza o kierunku studiów, ale jeśli nie czujesz się mocna z przedmiotów ścisłych, to na politechnice będzie ci ciężko. Tam się dość łatwo dostać, ale równie łatwo można wylecieć.

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-22, 15:19   #5
All_that_jazz
Zakorzenienie

Germanistyka-może niezły pomysł ale znam przypadki germanistów, którzy musieli przekwalifikować się na anglistów by móc pracować jako lektorzy języka obcego czy nauczyciele.Z drugiej strony w polskim handlu i przemyśle cały czas brakuje osób znających niemiecki bardzo dobrze (np.w logistyce,w centrach obsługi klienta, w centrach obsługi finansowej i księgowej) i znajomość tego języka na rynku pracy jest w cenie. Ze znajomością niemieckiego można studiować np. skandynawistykę. Masz zdolności i ciągoty artystyczne.Niekoniecznie architektura, na rynku budownictwa może być niedługo zastój. Za to rynek cierpi na niedobór specjalistów z zakresu wzornictwa przemysłowego czy nawet projektowania i wytwarzania biżuterii, projektowania odzieży.
Może coś w tym kierunku?
All_that_jazz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-22, 19:53   #6
mysza007
Zakorzenienie

Ja też jestem humanistką. Po liceum poszłam na kierunek artystyczny i niestety obecnie staram się o nowe kwalifikacje bo nie mam szans na pracę w zawodzie. Teraz nie wiem czy da się wykonywać to, co jest naszą pasją. Teraz się bierze to co jest...Niestety jak widziałam ostatnie statystyki to rzeczywiście najlepsze perspektywy zatrudnienia w najbliższym czasie będą mieli absolwenci kierunków budowlanych. Musisz dokładnie to wszystko przemyśleć. Ja chyba nie przemyślałam tego za dobrze i cóż teraz mam problem. Ale cóż poradzę na to, że nigdy nie radziłam sobie z przedmiotami ścisłymi...teraz muszę sobie zacząć z nimi radzić. Takie czasy...
mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-23, 09:51   #7
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Kierunków plastycznych jest wiele, i to różnorodnych bardzo. Jest taki kierunek Sztuka nowych mediów http://www.pjwstk.edu.pl/snm/ Może to by ci się spodobało? Ja bym ci radziła iść w kierunku plastycznym, skoro to cię interesuje, ćwiczysz zdolności - nie rezygnuj!
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-23, 10:36   #8
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez All_that_jazz Pokaż wiadomość
Z drugiej strony w polskim handlu i przemyśle cały czas brakuje osób znających niemiecki bardzo dobrze (np.w logistyce,w centrach obsługi klienta, w centrach obsługi finansowej i księgowej) i znajomość tego języka na rynku pracy jest w cenie. Ze znajomością niemieckiego można studiować np. skandynawistykę.
Masz rację co do tego, że języki trzeba znać, jednak uważam, że jeśli ktoś nie chce pracować jako nauczyciel/językoznawca/tłumacz itp. nie ma co się pakować na jakiekolwiek filologie. Według mnie dużo lepiej jest skończyć właśnie jakiś kierunek związanu z handlem/przemysłem/ekonomią i oddzielnie zrobić jakieś kursy językowe. Znajomość języków obcych w dzisiejszych czasach już nie jest rzadkością, a wręcz jednym z podstawowych wymagań stawianych osobom, ubiegającym się a pracę.
Stary 2008-09-23, 14:51   #9
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patkik Pokaż wiadomość

Ale co mi da sam jezyk? Gdzie mnie przyjma? Naparwde boje sie o swoja przyszlosc, a nie chce robic czegos dla samych pieniedzy i nie miec z tego satysfakcji. Rowniez nie chce wyladowac po studiach np. w szkole i uczyc plastyki czy techniki...
Moze tlumacz? Czasem mam wrazenie ze szanse na rynku ostatnio maja ludzie po zawodowkach, lakiernicy, tapicerzy itd. Ci to teraz zyja. Po prostu cala szkole leciec sobie na dostatecznych a potem ciagnac kokosy...Co innego jesli to jest czyjas pasja.
W sumie zaluje ze nie przemyslalam dobrze, kiedy szlam do liceum, tego zeby isc do technikum jakiegos..
ja jestem germanistką, nie narzekam na brak zajęć i perspektyw i wcale nie uczę niemieckiego.
Jest sporo firm, które potrzebują kogoś biegle znającego język. Po drodze może się też okazać, że coś cię zainteresuje innego i zrobisz drugi kierunek albo nabierzesz jakiejś praktyki...
Oczywiście sam język to mało, no i nie warto pchać się na germanistykę tylko po to, bo chcesz się języka nauczyć. Na studiach masz sporo kultury, historii, językoznawstwa i mnóstwo innych przedmiotów typowych dla filologii, więc dobrze się zastanów, czy ci to odpowiada.
A co do tytułu wątku, masz jakąś pasję, jakieś hobby, uzdolnienia?
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-24, 20:15   #10
Patkik
Raczkowanie

GG do Patkik

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
ja jestem germanistką, nie narzekam na brak zajęć i perspektyw i wcale nie uczę niemieckiego.
Jest sporo firm, które potrzebują kogoś biegle znającego język. Po drodze może się też okazać, że coś cię zainteresuje innego i zrobisz drugi kierunek albo nabierzesz jakiejś praktyki...
Oczywiście sam język to mało, no i nie warto pchać się na germanistykę tylko po to, bo chcesz się języka nauczyć. Na studiach masz sporo kultury, historii, językoznawstwa i mnóstwo innych przedmiotów typowych dla filologii, więc dobrze się zastanów, czy ci to odpowiada.
A co do tytułu wątku, masz jakąś pasję, jakieś hobby, uzdolnienia?
Jesli chodzi o pasje, hobby to duzo rysuje i maluje, szczegolnie lubie projektowac i tworzyc grafiki. Ale nie wiem czy oplaca mi sie studiowac w tym kierunku
A co do historii i kultury tez to bardzo lubie wiec nie bylby to dla mnie problem.
Stary 2008-09-24, 20:22   #11
strawberka
Zakorzenienie

jak masz zacięcie plastyczne, to może na grafikę komputerową się wybierz? zawód z przyszłością
strawberka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-25, 09:04   #12
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Jesli chodzi o pasje, hobby to duzo rysuje i maluje, szczegolnie lubie projektowac i tworzyc grafiki. Ale nie wiem czy oplaca mi sie studiowac w tym kierunku
A co do historii i kultury tez to bardzo lubie wiec nie bylby to dla mnie problem.
no to może coś z grafiką, reklamą, architekturą - to dość dobre i przyszłościowe kierunki
Stary 2008-09-27, 20:38   #13
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Odwieczny problem.

Może połaczysz pasję z pracą?

Skoro masz talent plastyczny artystyczny to projektowanie wnętrz/strojenie sal na wesela/przystajanie kosciołów na ślub/ projektownaie wnętrz sklepów, lokali, firm?
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-30, 13:07   #14
arrachnee
Zakorzenienie

Fakt z pracą w zawodach artystycznych nie jest łatwo, ale akurat po architekturze wnętrz nie jest źle. Jeżeli się dużo buduje, trzeba też urządzić wnętrza. Teraz częściej sięga się po fachowców. Podobno ludzie zarabiają lepiej, więc jest szansa, że więcej osób zacznie zatrudniać architektów wnętrz do urządzania przestrzeni prywatnych.
Wiele sieci sklepów zatrudnia też dekoratorów - odpowiedzialnych nie tylko za stały wystój sklepów, ale także za bieżący układ [np. komponowanie układu w sklepach z ubraniami - zmiany przy nowych kolekcjach].

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 21:08   #15
Kwaśna truskawka
Rozeznanie

Jestem w podobniej sytuacji. Typowa humanistka ze mnie. Nam ciągle w szkole powtarzają, że humaniści teraz mają przegrane zycie, bo obecnie jest deficyt inżynierów itp. Nieźle nas motywujęTacy nieścisłowcy-jak my- muszą się nieźle wysilić, żeby znaleźć dla siebie jakieś ciekawe studia.

Mnie do tej pory interesowały:
*psychologia
*logopedia
mniej realne, ale też o nch myślę:
*prawo
*zarządzanie
*informatyka (?)

Sama dokładnie nie wiem, co chciałabym robić w przyszłości. Mam zupełnie nie sprecyzowane plany odnośnie pracy... Jak wyobrażam sobie siebie za 15 lat, to zawsze widzę elagancką kobietę mającą kontakt z ludźmi. Wiem, wiem, pewnie to dziwnie brzmi...

Jak myślicie, które z powyższych kierunków byłoby najlepsze?
Wiem, że decyzję muszę podjąć sama, ale chciałabym poznac opinię innych ludzi, bo rodzice powiedzieli mi, ze oni nie chcą wywierać na mnie wpływu, że to moje życie i mój wybór
Stary 2008-10-01, 21:11   #16
arrachnee
Zakorzenienie

logopedia funkcjonuje chyba tylko jako studia podyplomowe

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2008-10-01, 22:50   #17
Kwaśna truskawka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
logopedia funkcjonuje chyba tylko jako studia podyplomowe
Nie wiem, czy tylko, ale czytałam, że mozna iść tam po pedagogice i bodajże psychologii.

Już doczytałam http://www.logopeda.org.pl/?s=61 studia podyplomowe, pomagisterskie
Stary 2008-10-01, 22:59   #18
arrachnee
Zakorzenienie

Także np. po polonistyce. Wachlarz kierunków, po których można robić logopedię nie jest taki mały.

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2008-10-02, 07:26   #19
Kwaśna truskawka
Rozeznanie

Popytałam trochę i już wime, że na logopedie można iść od razu po maturze. Kolezanka mojego brata własnie teraz zaczyna ten kierunek

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-13, 23:08   #20
Eflinka
Rozeznanie

Wybierz prawo. Sam język, sorry od razu dziewczyny z filologii wszelkich, nic Ci w dzisiejszych czasach nie da.
Rozszerzona historia - wymarzona opcja dla zdawania na prawo. Skończysz to możesz iść do Krakowa na uj na 2 letnie bodajże podyplomowe studia na tłumacza specjalistycznego. Osobiście tak właśnie zrobię po swoim prawie i myślę że to dobra opcja.
Tylko się nastaw psychicznie na te studia - albo będziesz musiała chować dumę do kieszeni albo przygotować się na wiele szarpania jeśli masz silniejszy charakter.
Eflinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-14, 08:41   #21
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eflinka Pokaż wiadomość
Wybierz prawo. Sam język, sorry od razu dziewczyny z filologii wszelkich, nic Ci w dzisiejszych czasach nie da.
Rozszerzona historia - wymarzona opcja dla zdawania na prawo. Skończysz to możesz iść do Krakowa na uj na 2 letnie bodajże podyplomowe studia na tłumacza specjalistycznego. Osobiście tak właśnie zrobię po swoim prawie i myślę że to dobra opcja.
Tylko się nastaw psychicznie na te studia - albo będziesz musiała chować dumę do kieszeni albo przygotować się na wiele szarpania jeśli masz silniejszy charakter.

nie do końca się z tobą zgadzam, jestem właśnie na takich podyplomowych studiach z tłumaczeń prawnych i prawnicy najzwyczajniej nie dają rady językowo, więc jednak sporo zależy od tego, jak dany język potrafisz, ale poziom z kursu w szkole językowej to trochę mało, aczkolwiek życzę ci powodzenia i spełnienia planów
Stary 2008-10-14, 09:36   #22
Eflinka
Rozeznanie

Hm, z moją znajomością języka nie ma żadnego problemu. Nie wiem dlaczego stosujesz takie uogólnienie od razu dotyczące prawników. Osobiście miałam wybór przy decydowaniu się na studia na fil ang tłumaczeniową 5letnią bądź prawo. A prawa nie wybrałam w żadnym wypadku z powodu słabej znajomości języka.
Nigdy nie byłam w żadnej szkole językowej, nie wierzę w w taki sposób nauczania języka. Od pierwszych klas podstawówki uczęszczałam na prywatne lekcje języka do wykwalifikowanego tłumacza przysięgłego, który poza ang znał jeszcze chyba coś około 8 języków, w tym arabski
Myślę więc, że nie warto tak bardzo generalizować i wrzucać wszystkich do jednego worka przy wydawaniu swoich osądów
Eflinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 22:13   #23
Kwaśna truskawka
Rozeznanie

Dziewczyny, a wiecie gdzie mozna studiowac logopedie, ale normalnie nie od razu studia podyplomowe? Szukam, szukam i nie moge znaleźć, tzn. wiem, ze na pewno w Gdańsku, ale wydaje mi się, że chyba da się studiowac logopedię rówinież w innych miastch Jak cos wiecie,to piszcie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-05, 22:58   #24
boundlessly
Zakorzenienie

@Kwaśna truskawka: studiujesz logopedię?

boundlessly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości