Praca po gimnazjum?!? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-05, 00:59   #1
evelina94
Przyczajenie

Praca po gimnazjum?!?

Witajcie.
Mam problem. Mam 19 lat i skończone tylko gimnazjum. Mialam duzo problemow przez co nie dalam rady ukonczyc szkoly sredniej. Gimnazjum skonczylam w Anglii i teraz w sobote jestem zmuszona wrocic do Polski. Bede mieszkac z chlopakiem,ale przeciez musze znalesc jakas prace i wrocic do szkoly. Chce isc do zaocznego liceum a potem na studia, ale te liceum bedzie trwalo 3 lata. A przez te 3 lata nikt nie bedzie mnie niestety utrzymywal i jestem zdana na siebie, jedynie co jest dobre, to to, ze bede miala gdzie mieszkac. Ale chlopak nie bedzie mnie utrzymywal rpzeciez a do oplat skoro bede tam mieszkac bede musiala sie zaczac dokladac. I teraz moje pytanie - wiecie moze gdzie ja znajde prace z ukonczonym tylko gimnazjum w czasie kiedy bede sie uczyc w liceum? Poradzcie cos, moze lepiej wybrac cos innego niz liceum ? moze jakas zawodowka? nie bardzo wiem mniej wiecej jaka najlepsza szkole wybrac po gimnazjum. czy po zawodowce mozna isc na studia? chcialabym postarac sie zdac mature. Nie oceniajcie prosze, wstyd mi za to, ze przez te problemy nie bylam w stanie skonczyc szkoly sredniej. Prosze bardzo Was o rade!
evelina94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-05, 01:21   #2
Radioactiv
Raczkowanie

Odp: Praca po gimnazjum?!?

Po zawodówce nie zrobisz matury. Po technikum możesz zdawać maturę i egz. zawodowy, a po liceum masz tylko maturę. Trochę dziwne, że tu wracasz, ale rozumiem, że to przez te "zle sprawy". Będzie ciężko z praca po gimnazjum, ale nie jest to niemożliwe.
Radioactiv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-05, 01:32   #3
201605300922
Konto usunięte

Dot.: Praca po gimnazjum?!?

Z tego co wiem, w fast-foodach typu KFC czy Mac pracują osoby uczące się w liceum, technikum, więc raczej nie wymagają tam wykształcenia średniego. Aby iść na studia musisz zdać maturę, a do matury możesz podejść po ukończeniu liceum albo technikum. Po zawodówce masz zawód, ale aby zrobić maturę musisz iść do technikum uzupełniającego czy jakoś tak, tutaj nie jestem pewna nazwy. Nie wiemy, jaką jesteś osobą, co umiesz robić. Na pewno nie do wszystkich prac trzeba mieć wykształcenie średnie, ale są to prace zazwyczaj źle płatne. Lepiej by Ci raczej było zostać w Anglii i tam iść np. do pracy przy taśmie i robić szkołę średnią. W Polsce będzie Ci znacznie trudniej.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-05, 09:52   #4
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, w fast-foodach typu KFC czy Mac pracują osoby uczące się w liceum, technikum, więc raczej nie wymagają tam wykształcenia średniego. Aby iść na studia musisz zdać maturę, a do matury możesz podejść po ukończeniu liceum albo technikum. Po zawodówce masz zawód, ale aby zrobić maturę musisz iść do technikum uzupełniającego czy jakoś tak, tutaj nie jestem pewna nazwy. Nie wiemy, jaką jesteś osobą, co umiesz robić. Na pewno nie do wszystkich prac trzeba mieć wykształcenie średnie, ale są to prace zazwyczaj źle płatne. Lepiej by Ci raczej było zostać w Anglii i tam iść np. do pracy przy taśmie i robić szkołę średnią. W Polsce będzie Ci znacznie trudniej.
Jesteś pewna?
Malarz, fliziarz, budowlaniec, stolarz i wieeeeeele innych zawodów, nie potrzebują wcale wykształcenia średniego, a zarabiają o wiele więcej niż większość osób po studiach
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-05, 10:07   #5
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Jesteś pewna?
Malarz, fliziarz, budowlaniec, stolarz i wieeeeeele innych zawodów, nie potrzebują wcale wykształcenia średniego, a zarabiają o wiele więcej niż większość osób po studiach
Tak, ale mają wykształcenie zawodowe, a nie gimnazjalne jak Autorka. To miałam na myśli, przepraszam za złe wyrażenie się
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-05, 11:02   #6
pffe
BAN stały

w KFC itp. pracują osoby uczące się a nie osoby, które zakończyły edukację na etapie gimnazjum. nie wiem czy w ogóle po za zbieraniem owoców i roznoszeniem ulotek coś Autorka znajdzie.
patrzmy realnie: teraz jest bardzo ciężko z pracą i bez wykształcenia średniego albo zawodowego nie ma opcji na umowę o pracę.

No i na pewno w Anglii byłoby dużo łatwiej właśnie chociaż złapać coś dorywczo. Chociaż mój brat siedzi w Anglii i mówi, że teraz jest tam tak samo ciężko znaleźć pracę jak u nas, wszędzie chcą wykształcenie minimum średnie (nawet do sprzątania).

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

i Autorko każdy ma problemy i wpływają one różnie na życie. u Ciebie wpłynęło to na naukę, no trudno, ale chcesz powalczyć o wykształcenie i to jest ważne
Powodzenia
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-05, 12:29   #7
Honey7
Zakorzenienie

Do pracy na produkcji przyjmują każdego.

Pytanie co byś chciała studiować?
Są szkoły, gdzie liceum można zrobić w dwa lata razem z maturą. Tak zwane szkoły policealne mają w swojej ofercie też właśnie nadrobienie liceum. A potem albo tak samo w szkole policealnej tytuł technika zrobić albo na studia iść.
Mieszkałaś w Anglii, więc pewnie biegle znasz angielski, a dzięki temu łatwiej Ci będzie potem znaleźć pracę.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-05, 13:25   #8
wild_horse
Zakorzenienie

Autorko, nie martw się: skoro masz 19 lat, pracę możesz znaleźć w różnych miejscach. Wiadomo, nie będzie to szczyt ambicji, ale zawsze grosz wpadnie. Wiele knajpek, pizzerii itp. potrzebuje kelnerki na weekendy, jedynym wymogiem jest najczęściej wiek (to masz ) i książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych, którą wyrobisz w 2 tygodnie. Hipermarkety typu Auchan potrzebują osób do wykładania towaru popołudniami, z tego co się orientuję mają stawkę 7zł za godzinę, więc nieźle . Rozejrzyj się, przejrzyj strony Internetowe z ofertami z okolicy, na pewno coś znajdziesz

Co do szkoły: po zawodówce nie możesz iść na studia, bo nie piszesz matury. Tzn. możesz, jeśli potem skończysz uzupełniające liceum (nie orientuję się w tym, ale wiem, że takie licea można zrobić w rok). Nie jest to do końca głupi pomysł. Zawodówka trwa najczęściej 3 lata, czasem 2 (np. kucharz), w tym czasie możesz już coś zarabiać. No i wtedy w 3-4 lata zrobisz i zawód i maturę. Z tym, że w zawodówce nie przygotujesz się do matury, program jest realizowany po łepkach, jeśli w ogóle coś na lekcjach będziecie robić.

Jeśli jednak się uprzesz, możesz w miarę dobrze przygotować się do matury. Polski nie jest trudny, wystarczy wyposażyć się w jakieś repetytorium i spokojnie można to wszystko ogarnąć, bez nauczyciela . Angielski w sumie podobnie. Co do matmy to gorzej, bo to już trzeba zrozumieć.

Powiedz, jakie studia Cię interesują, jaki kierunek?
Stary 2013-05-05, 14:09   #9
evelina94
Przyczajenie

Dziekuje Wam bardzo za slowa wsparcia. Nie bede sie rozwodzic nad tym,dlaczego musze wracac do Polski ale pozostanie wAnglii to dla mnie zadne wyjscie, nie moge tego niestety zrobic.
Bardzo chcialabym isc na studia zeby zostac pielegniarka pediatryczna..
evelina94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-05, 14:21   #10
Honey7
Zakorzenienie

Medycyna jest trudna, także od razu poszerzaj wiedzę z biologii i chemii by zdawać to na maturze
Stary 2013-05-05, 17:08   #11
Inna_odCiebie
Zakorzenienie

co do pracy.... może udaj się po prostu do pośredniaka? moja znajoma zakończyła swoją edukację na gimnazjum (nie będę się rozwodzić dlaczego) i w wieku 19 lat właśnie tam udała się po poradę. znaleźli jej prace w sklepie, za darmo miała wyrobioną książeczkę sanepidowską.
Stary 2013-05-06, 18:00   #12
Flai
Raczkowanie

Jest jeszcze taka opcja: przystępujesz do egzaminów eksternistycznych, płacisz za nie 174 zł razy 11 przedmiotów(każdy przedmiot 174zł) zdajesz w dwóch sesjach, masz średnie, idziesz do policealnej na kierunek związany z biologią i chemią, może nawet z przyszłym zawodem. Składasz deklaracje maturalną i zdajesz maturę(prawdopodobnie nową)

Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli.

Edytowane przez Flai
Czas edycji: 2013-05-06 o 22:09
Flai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 18:02   #13
ejni_mazurek
Raczkowanie

Odp: Praca po gimnazjum?!?

Liceum to najfajniejszy okres ever, nie ma co spoczynac na gimnazjum. W kinie czy restauracji pewnie mozna dostac bez problemu. Wazny jezyk

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ejni_mazurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 18:29   #14
pffe
BAN stały

Dot.: Odp: Praca po gimnazjum?!?

jeszcze zależy w jakim mieście, bo nie ma co uogólniać

po za tym studia to najfajniejszy okres w życiu, a nie liceum

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

przynajmniej tak słyszałam i sama zaczynam przyznawać, że faktycznie na studiach mie lepiej niż w średniej.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 18:40   #15
Flai
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Najfajniejszy okres w życiu to taki w którym spotykamy najwięcej fajnych ludzi, mamy przyjaźnie i możemy się swobodnie rozwijać. I jeszcze nie musimy się martwić o kasę ani nie spłacone rachunki.

Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli.
Flai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-07, 06:58   #16
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
jeszcze zależy w jakim mieście, bo nie ma co uogólniać

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

przynajmniej tak słyszałam i sama zaczynam przyznawać, że faktycznie na studiach mie lepiej niż w średniej.
Dla każdego co innego, powtarzając za Tobą: 'nie ma co uogólniać'

Dla mnie najlepszym okresem w życiu jest LO.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości