|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Gotowanie - temperatura
Wie ktoś może w zwykłym garze gotując wodę na zupę jaką woda osiąga temperaturę? Zależy mi na 188 czyli pozbyciu się fluoru. Ile trzeba gotować by osiągnęła tak wysoką temperaturę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Oby do wiosny
|
Dot.: Gotowanie - temperatura
Toż to podstawówka sie kłania.... Woda wrze w 100 stopniach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dokładnie woda wrze w 100 st a potem wyparowuje. Pozbyć się fluoru trudno, chyba musisz znaleźć inne sposoby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A z czystej babskiej ciekawości zapytam: dlaczego chcesz się pozbyć fluoru z wody? ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
moja woda pochodzi z uralu i skąd wiesz czy nie potrafi się rozgrzać do takiej temperatury? fakt są w internecie filtry odwróconej osmozy ale póki zbiorę się na kupno jak fundusze pozwolą trzeba sobie radzić inaczej, a przecież nie stołuję się w restauracjach tylko wolę ugotować zupę która starczy na parę dni dla mnie i rodziców.
dla ciekawej baby - fluoru chce się pozbyć ze względu na jego toksyczne działanie :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
pozbyć się chcę fluoru ze względu na jego toksyczne własćiwości. a może moja woda jest z uralu i może osiagnąć temperaturę 200 stopni? w internecie są strony, na których można kupić filtry odwróconej osmozy nastawione między innymi na filtrację fluoru, chloru i innego syfu, jednak ich ceny wahają się w granicach nawet 400 zł, a przecież nie każdy należy do standardów unijnych gdzie pensja przeciętnego człowieka wynosi 4000 zł miesiecznie, by stołować się w restauracjach i na salonach. stąd też chcę by moja zupa była filtrowana od tej stalinowskiej metody podtruwania ludzi! precz z demokracją niech żyje wolna Polska!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Normalnie siemaczesc mi humor poprawiłeś haha!
Woda wrze w 100*C W szybkowarze jakiś 130*C W górach woda wrze w mniej niż 100*C Obawiam się, że woda z Uralu jest całkowicie normalna, chyba, że to w ogóle nie jest woda. Tak, w restauracjach mają magiczne różdżki wysysające fluor z wody. Nawet jakbyś podgrzał wodę do tych 188* to wyparuje najwyżej woda, jon fluorkowy (bo w takiej postaci fluor jest w wodzie) nie jest lotny. Zmień lekarza, masz chyba źle dobrane dawki leków. Ale co ja tam wiem, jestem zatruta toksycznym fluorem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Kup zwykly filtr do wody, one kosztuja mniej niz podajesz
![]() Gdzie mieszkasz, ze masz wode z Uralu? Mozesz tez zainwestowac w mineralna bez gazu i na tym gotowac (drogo, ale cos za cos). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
śmierdzi mi prowokacją :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Pogotuj z 5 minut na większym ogniu i będzie ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.