|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Szampon dla włosów cienkich z skłonnością do przetłuszczania się.
Witam. Mam problem z moimi włosami, są one : cienkie, bez objętości, po paru godzinach od umycia są już trochę przetłuszczone. Myję włosy codziennie rano, mam szampon z Gilss Kur Total Repair do suchych i zniszczonych włosów, chce go zmienić bo moje włosy po nim jaki były takie są. Jaki szampon by był najlepszy dla moich włosów. Dodam że są one średniej długości nie farbowane, ale strasznie się przetłuszczają i zero objętości są po prostu oklapnięte.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Szampon dla włosów cienkich z skłonnością do przetłuszczania się.
Mam taki sam problem, jak zaczęłam stosować Pantene (takie zielone opakowanie, producent obiecywał, że będą mocne i lśniące) klik to kondycja włosów zaczęła się poprawiać. Aktualnie stosuje inny szampon bo potrzebowałam jakiegoś na gwałt a Pantene był za drogi jak patrzyłam w Carrefourze (kupowałam o wiele taniej dlatego zdecydowałam się na inny)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Możesz spróbować szamponów z zawartością ziół np Fitomed, Radical, rosyjskie szampony. U mnie dobrze się ostatnio sprawdza Alterra papaya - bambus.
Niektóre szampony do włosów tłustych mają dość silne detergenty, dzięki czemu początkowo działają przez wysuszenie skóry, ale na dłuższą metę może to powodować zwiększone przetłuszczanie (skóra się broni). Wydzielanie sebum można też regulować za pomocą ziół w płukankach i wcierkach, masek na skórę głowy z glinką, olejów (np rycyna), nawilżaczy (płukanki i maski z siemienia lnianego). Tu jest wątek o przetłuszczających się włosach: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=4144 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Moje włosy też są cienkie i maja skłonność do przetłuszczania się. Początkowo stosowałam szampon Babydream tak bardzo chwalony, ale u mnie włosy były tragiczne. Potem Pollena-Eva czarna rzepa - przez jakis czas nawet była poprawa, ale po ok. roku wręcz przeciwnie - włosy umyte rano na wieczór były tłuste. No to wziełam się porzadnie za włosy, bo stwierdziłam, że widać skóra jest przesuszona, potrzebuje nawilżenia, stąd ten "tłuszcz" sie pojawia. Reasumując - akcja nawilżanie.
Kupiłam szampon Alterra z granatem i czymś tam (czerwona zakrywka), po kilku myciach aż sama byłam zdziwiona. Do tego olejowanie i rycyna na skalp co jakis czas - teraz moje włosy na silę wytrzymują jakieś 3 dni, zaleznie od innych czynników (np. im wiecej sie nimi bawie, układam, dotykam, albo tez suszę, prostuję, tym szybciej sie przetłuszczają). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Też mam cienkie włosy i musiałam je myć codziennie, bo się przetłuszczały i oklapywały. Próbowałam wiele szamponów z miętą, cytryną. Żaden nie pomógł. W końcu chciałam zaoszczędzić, bo miałam dość wydawania na testowanie szamponów i kupiłam ten: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html Po nim wreszcie myję włosy raz na 2-3 dni, są błyszczące, same się układają. Nawet takie mini włoski, które musiałam przyklepywać pianką potem gumą i na koniec lakierem, teraz same się układają i nie mam co przyklepywać. Nie spodziewałam się takiego efektu po tanim szamponie. Jest genialny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja miałam podobny problem z przetłuszczaniem, czasem już po 3 h od umycia włosy były tłuste, odkąd zmieniłam szampon na "zdrowszy" bez silikonów (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ow.html&next=1 i Timotei z serii 0%) to moje włosy wytrzymują spokojnie 2 dni, a co najlepsze mimo nakładania olei nie tłuszczą się, także u mnie nadmiar sebum musiał wynikać z obciążania skóry i włosów silikonami. Taka mała zmiana, a jaki komfort
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Też bym radziła zmienić szampon na bezsilikonowy, ale niekoniecznie bez sles. U mnie to pomogło.
I dopiero później gdy to się sprawdzi zacząć stosować wcierki, odżywki lub płukanki aby włosy były jak najdłuzej świeże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
![]()
Miałam problem z cienkimi włosami, korzystałam z wszystkiego. ostatnio znajoma podarowała mi coś nowego, szampon z masłem shea (institutkariteparis) i po stosowaniu przez miesiąc nie wierzę jakie mam teraz włosy: puszyste, mocne, NIE WYPADAJĄ. Jestem pod wielkim wrażeniem. Nie jest tani, ale naprawdę warto.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Spróbuj tego co ja używam, Aloe Jojoba Shampo i do tego odżywka. Zabieram go ze sobą jak idę do fryzjera bo wszystkie inne, które wcześniej stosowałam się nie sprawdziły.Skóra głowy swędziała,łupież się pojawił,włos był matowy i ciężki do ułożenia a teraz jest zupełnie inaczej, jest bardzo ok.
http://aloesowa.pl/higiena-codzienna...oe-jojoba.html Mogę cię zapewnić ,że będziesz zadowolona , twoje włosy też. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
to i moj problem rowniez.
czy twardosc wody ma znaczenie na przetluszczanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Już pisałam w innym wątku ale powtórzę: zwykłe polskie ziołowe szampony okazały się najlepsze dla moich włosów
![]() Pollena Eva, Pollena Malwa, cała seria familijnych itp. - przejrzyj KWC. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.