|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
szybkie bicie serca wysokie tetno ciaza
hej. jestem w 14 tygodniu bylam ostatnio u ginekologana badaniu i wyszlo mi cisnienie 140/80 troche sie tym zmartwilam ale na mnie wizyty u ginekologa dzialaja bardzo staresujaco w dodatku na badanie wlecialam z marszu wiec nie mialam chwili odetchnienia ale jednak marwti mnie to bo wczesniej mimo tego ze sie stresowalam mialam cisnienie w normie w dodatku wczoraj mocno bilo mi serce podejrzewam ze to przez stres bo sie zdenerwowalam na narzeczonego i jak sobie lezalam to czulam w piersi bardzo mocne tętno martwie sie tym poniewaz slyszalam ze ciaza nie lubi wysokiego tetna i moga wystapic powiklania nawet obumacie plodu ! wczoraj zazylam magnez i juz jest w normie od dzis bede go jesc codzien aby uniknac tego szybkiego pulsowania serca i cisnienia tetniczego czy ktoras z was miala z tym problemy ? jak sobie poradzilyscie czy to rzeczywiscie jest takie niebezpieczne ? moze mam paranoje ale musze sie dowiedziec czy takie sporadyczne skoki nie zagrazaja malenstwu bo jesli tak to chyba trzeba cos z tym zrobic. pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: szybkie bicie serca wysokie tetno ciaza
Hmmm a wcześniej zdarzało Ci się coś takiego jak się zestresowałaś? Może jakaś relaksacja czy coś ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Też mi się zdarzało takie wysokie ciśnienie w ciąży od czasu do czasu, ale wszystko skończyło się dobrze. A jakie ciśnienie miałaś przed ciążą?
Podczas regularnych wizyt gin na pewno wychwyci problem i podejmie odpowiednie kroki. Tymczasem dbaj o siebie i faktycznie unikaj stresów! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Tez mialam z tym problem, jestem juz w 8 miesiacu z dzieciaczkiem nic zlego sie nie dzieje, wiec chyba nie jest to niebezpieczne dla maluszka.
Staraj sie odpoczywac jak najwiecej no i nie chodz juz tak szybko, bo wtedy tez podskakuje szybciutko do gory, relaksuj sie jak najwiecej mozesz. Nie wiem czy pomogly mi tabletki ale odkad biore Falvit Mama moje wyniki sa idealne w koncu, nie mam problemu z cisnieniem i jakos lepiej sie czuje, moja mama tez je brala jak byla ze mna w ciazy i tez poprawily sie jej wyniki, sa niedrogie, wiec moze warto, abys sobie je kupila. Edytowane przez Syl993 Czas edycji: 2013-05-26 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Magnez i Falvit nic na wysokie ciśnienie nie pomogą, no ludzie, bądźmy poważni.
Nadciśnienie w ciąży jest baaardzo niebezpieczne, grozi porodem przedwczesnym, odklejeniem łożyska i innymi powikłaniami. Ciężkie przypadki leżą w szpitalu z zakazem poruszania się. Załatw sobie dobry ciśnieniomierz, nie ten na nadgarstek i mierz na spokojnie cisnienie w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam nadciśnienie ciążowe. Jak sobie poradziłam? Łykałam tabletki, zmieniłam tryb życia na oszczędny-odpoczywający i wprowadziłam zmiany w diecie.
Tak jak napisała vixen - kup sobie ciśnieniomierz i kontroluj ciśnienie w domu na spokojnie. Ja dostałam prikaz od lekarza, żeby mierzyć 5 razy dziennie ![]() Edytowane przez taka_sobie_jedna Czas edycji: 2013-05-26 o 23:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
jesli to byl jeden epizot z wysokim cisnieniem to bym sie nie martwila, ale juz drugie i trzecie mierzenie na takim etapie ciazy powinno dac lekarzowi do myslenia
tak jak dziewczyny radzą - najlepszym rozwiązaniem jest mierzenie sobie ciśnienia w domu ja jestem przykładem tego, co ciśnienie może zdziałać w ciąży nie chcę Cię straszyć, musisz być po prostu świadoma tego co może ale nie musi się stać, dlatego tak ważne jest mierzenie ciśnienia w domu ja bym mierzyła rano po przebudzeniu, późnym popołudniem i zawsze kiedy czujesz że coś jest nie tak (np. czujesz ze wali Ci mocno serce) Wszytsko zapisuj! załóż sobie zeszyt - nie kartkę, zeszyt się tak łatwo nie zgubi i nie zniszczy np. 27 maja g. 9 - 120/70 g. 13 - 145/90 - np. ból głowy, opisuj jeśli źle się czujesz! Takie zapiski są dużo bardziej wiarygodne niż badania przeprowadzane w gabinecie gdzie jestes: wystraszona, zmeczona, zmachana - bo spieszylas sie na wizyte Ważne jest żeby tego nie bagatelizować, wysokie ciśnienie nie musi się łączyć ze złym samopoczuciem, np możesz czuć się ok - ale ciśnienie mieć wysokie Jeśli w takich domowych warunkach ciśnienie będzie się utrzymywało na poziomie 140/90 i więcej bądź w stałym kontakcie ze swoim lekarzem, może się zdarzyć że trzeba będzie włączyć leczenie farmakologiczne (są leki bezpieczne w ciąży). Już teraz możesz ograniczać spożywanie soli. Lepiej chuchać na zimne ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja za kazdym razem na wizycie mam cisnienie ponad 130/80 ale to jest syndrom bialego fartucha. w domu 110/70 (średnio, najczęsciej nizej). Jeśli chodzi o puls - 82-99 ale wysoki w tych granicach puls w ciąży jest normalny (wszak wiecek krwi, serce musi obsłuzyc dwa ciała
![]() Natomiast zeby zapanowac nad wysokim cisnieniem trzeba wdrożyc pewne zmiany w trybie zycia: dużo pić (wbrew pozorom to obniza cisnienie, ponieważ organizm jak dostaje mało płynu to go tymbardziej zatrzymuje, a zatrzymywanie wody w organizmie też powoduje podwyższenie cisnienia), ograniczyć ilość spożywania soli, ograniczyć nerwy, oszczędzać się, chodzić na lekkie spacery, nie dopuscic do duzej nadwagi w ciazy ![]() porzadny naramienny cisnieniomierz, nienadgarstkowy! poza tym jak wyjdzie Ci cisnienie wysokie, następnego pomiaru nie rób od razu - odczekaj przynajmniej 10 min i staraj się nie nakręcać w między czasie, że coś jest źle. Edytowane przez czarownica1 Czas edycji: 2013-05-27 o 09:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
dzieki dzieczyny za rady. przed ciaza nie mialam takiego cisnienia zawsze mialam standardowe czyli 120/80 czasami nizej. Zaniepokoilam sie troche ale regularnie badam tetno serca i juz jest ok to musialo byc na tle nerwowym no tak syndrom bialego fatucha mam od dziecka a sytuacji stresowych na codzien bqardzo niewiele kurcze mam nadzieje ze takie pojedyncze skoki nie sa tak bardzo zagrazajace bo zdaje sobie sprawe ze cisnienie w ciazy jest bardzo wazne.zamowilam sobie cisnieniomierz omoron i bede mierzyc codziennie lepiej trzymac reke na pulsie. dodam ze mialam krwiaka wiec praktycznie caly czas leze mimo ze wchlonal sie wiec mam nadzieje ze to tez zminimalizowalo szkody dla dziecko bo podobniez gdy sie lezy lozysko jest lepiej ukrwione i dotlenione. ciesze sie ze u was problemy z cisnieniem zakonczyly sie dobrze mam nadzieje ze takie epizody nie pwlywaja badzo na plod a raczej stale utrzymujace się podwyzszone cisnienie tetnicze. pozdraiam i dziekuje wam za troske ciesze sie ze tu jestem z wami i zycze duzo zdrowka i zero problemow ciazowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:29.