|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Jaka jest rola drużki?
Zostałam poproszona o bycie drużka na weselu. Raz już byłam. Także wiem, ze musiałam przypiąć wstążki drużbie.. oraz chodziłam po "obigrawce" z koszykiem. Teraz takze mam przypiąć wstązkę, nie wiem co z koszykiem , ale mam jeszcze przypinać jakieś wstązki gosciom.. kto kawaler itp?? - i tu mam problem... nie spotkałam się nigdy z tym na żadnym weselu ( a byłam na około 10) .... nie wiem , w którym momencie mam przypinać ( po ślubie jak sie wchodzi do sali weselnej??) , kawalerom, pannom , zonatym? po której stronie komu?? (lewej prawej) na piersi na ramieniu??
Może spotkałyście się z czymś takim i poradzicie o co to chodzi?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Jaka jest rola drużki?
Cytat:
![]() Najlepiej zapytaj panny młodej, to jej wesele i ona decyduje kiedy i co masz zrobić. Wydaje mi się że skoro panna młoda chce czegoś takiego to z nią powinnaś to ustalić;-) Ja się nie spotkałam z czymś takim ale na zdrowy rozum raczej bym przypinała na piersi a nie na ramieniu bo poprostu śmiesznie by to wyglądałoo, po której stronie to nie wiem jakie są zasady a w którym momencie to zapytałabym panny młodej kiedy sobie życzy ![]() Edytowane przez _Monabella_ Czas edycji: 2013-05-06 o 22:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W lubelskiem to dość powszechny obrzęd. Przyczepia się po ślubie, już na sali. Tradycyjnie po prawej stronie przyczepia się je mężatkom/żonatym, a po lewej kawalerom i pannom.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2013-05-05 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Żonatym przypinasz po prawej (bo obrączkę się nosi na prawej), a kawalerom po lewej
![]() ![]() Poza tym musisz pamiętać, żeby Panu Młodemu przepiąć butonierkę z lewej strony na prawą, tuż po wyjściu z kościoła (będzie już żonaty), chyba, że zrobi to żona. U nas kotyliony przypina się pod domem. Druhna jedzie z drużbą pod dom pana młodego, podczas błogosławieństwa przypina gościom obecnym pod domem kotyliony, potem jadą wszyscy do domu panny młodej i kiedy młodzi idą na błogosławieństwo to druhna przypina gościom kotyliony. Tym gościom, którzy pojechali prosto do kościoła, i nie było ich pod domami Państwa Młodych kotyliony powinnaś przypiąć na sali, po obiedzie, lub przed obiadem jeśli będzie na to czas (nigdy nie podczas obiadu!).
![]() |
#5 |
Polka Ogarniaczka
|
ale fajny obrzęd z tymi kotylionami
![]() czy ma to jakąś genezę?
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
heh, jestem z lubelskiego i jestem zdziwiona, że nikt nie zna tego obrzędu
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
U nas tego nie ma. W jakim celu się to robi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
wydaje mi się, że ma to "ułatwić" poznanie jakiegoś kawalera
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ale przecież kawaler może być zajęty, więc jaka to różnica czy żonaty czy nie? Nie rozumiem, a jestem z lubelskiego... nigdy nie słyszałam o takiej tradycji, chociaż byłam na wielu weselach, ale widać na tych hmm... bez tradycji że tak powiem, żeby nikogo nie urazić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodam, że moja kuzynka poznała swojego przyszłego męża na weselu z kotylionami właśnie ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja mam juz zakupione kotyliony dla gości i poproszę dróżki by przy wejściu na salę wszystkim poprzypinały
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.