Studia medyczny czy ... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-03, 21:15   #1
gruda1996
Przyczajenie

Question

Studia medyczny czy ...

Witam!

Aktualnie jestem w klasie 1 LO (ide tym nowym program oświaty - pierwszy rok ogólny dopiero drugi i trzeci rozszerzony). Zastanawiam sie nad profilem mat-fiz lub biol-chem. Do rzeczy - cały czas myślałem nad studiami informatycznymi nawet chciałem pójść do technikum informatycznego ale jednak zdecydowałem się na LO z dużo wyższsym poziomem. W gimnazjum zająłem 3 miejsce w ogólnoplskim konkursie matematyczno - informatycznym ale "egzekwo" z 10 osobami. Od początku liceum zaczeły mnie nachodzić myśli nad zmianą ukierunkowania na studia medyczne. Całe gimnazjum jak widziałem że mamy jakiś dział o człowieku to słuchałem z większym zainteresowaniem i jakoś mnie to bardziej podpalało. Natomiast chemii nigdy w życiu nie lubiłem a chciałbym ją w końcu polubić. Moje pytanie: Co robić ? Już za dużo się nasłuchałem żebym wybierał to co lubie, albo żebym szedł za głosem serca. Oczekuje konkretów, które ukierunkują moją decyzje. Rodzice są zdania że na biol-chem nie będe się uczył i żebym sobie odpuścił. Wiem że po mat-fiz będe miał większą game kierunków, a po biol-chemie widze tylko i wyłącznie siebie w czymś związanym z człowiekiem. A z ocenami końcowymi to tak: z matmy cały czas 3 z fizyki czasami było 3 albo 4 z biologi 3 albo 4 a z chemii 2 albo 3. Jeszcze raz ludzie pomóżcie co robić ? Słyszałem o tym żeby pomieszać informatyke z medycyną ale jakoś mi to nie podpada. Z góry dziękuje za odpowiedzi

POZDRAWIAM!
gruda1996 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 10:44   #2
Kikimorka
Raczkowanie

Dot.: Studia medyczny czy ...

Cytat:
Napisane przez gruda1996 Pokaż wiadomość
Witam!

Aktualnie jestem w klasie 1 LO (ide tym nowym program oświaty - pierwszy rok ogólny dopiero drugi i trzeci rozszerzony). Zastanawiam sie nad profilem mat-fiz lub biol-chem. Do rzeczy - cały czas myślałem nad studiami informatycznymi nawet chciałem pójść do technikum informatycznego ale jednak zdecydowałem się na LO z dużo wyższsym poziomem. W gimnazjum zająłem 3 miejsce w ogólnoplskim konkursie matematyczno - informatycznym ale "egzekwo" z 10 osobami. Od początku liceum zaczeły mnie nachodzić myśli nad zmianą ukierunkowania na studia medyczne. Całe gimnazjum jak widziałem że mamy jakiś dział o człowieku to słuchałem z większym zainteresowaniem i jakoś mnie to bardziej podpalało. Natomiast chemii nigdy w życiu nie lubiłem a chciałbym ją w końcu polubić. Moje pytanie: Co robić ? Już za dużo się nasłuchałem żebym wybierał to co lubie, albo żebym szedł za głosem serca. Oczekuje konkretów, które ukierunkują moją decyzje. Rodzice są zdania że na biol-chem nie będe się uczył i żebym sobie odpuścił. Wiem że po mat-fiz będe miał większą game kierunków, a po biol-chemie widze tylko i wyłącznie siebie w czymś związanym z człowiekiem. A z ocenami końcowymi to tak: z matmy cały czas 3 z fizyki czasami było 3 albo 4 z biologi 3 albo 4 a z chemii 2 albo 3. Jeszcze raz ludzie pomóżcie co robić ? Słyszałem o tym żeby pomieszać informatyke z medycyną ale jakoś mi to nie podpada. Z góry dziękuje za odpowiedzi

POZDRAWIAM!
Pamiętaj, że na medycynę nie wystarczy "lubić słuchać o człowieku".
Żeby zdać maturę z biologii na odpowiednim poziomie będziesz musiał wykuć nie tylko anatomię i fizjologię człowieka, ale też całą zoologię, botanikę, ekologię. Przygotuj się na wieczory spędzone nad 438508085038 sposobami rozmnażania grzybów i tym podobnymi rzeczami. Będzie też trzeba polubić chemię, ale na własnym przykładzie mogę powiedzieć, że jest to do zrobienia.

Oceny na tym etapie o niczym nie świadczą.
Nie rozumiem co masz na myśli mówiąc "Rodzice są zdania że na biol-chem nie będe się uczył i żebym sobie odpuścił."

Niestety prawdopodobnie masz rację. Po ścisłym profilu będziesz miał większą gamę możliwości. Ale skoro masz takie zdolności i Cię to interesuje, to może lepiej pójść w tym kierunku? Jako inżynierowi pewnie będzie Ci łatwiej znaleźć dobrze płatną pracę. Będąc informatykiem możesz sobie całkiem nieźle dorobić już od pierwszego roku studiów.

Czy wątek nie powinien się znaleźć w Szkolnej Ławce?
Kikimorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości