![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Matura 2012 :)
Hey. Zapraszam do wątku tegoroczne maturzystki
![]() ![]() Już po polskim i jestem zdezorientowana. Jak myślicie czy to, że o Joannie Podborskiej napisałam, że pochodzi z niskiej warstwy społecznej cto jest to duży błąd rzeczowy ? Czy mogą skreślić mi pracę? Czy raczej taki lekki, że przymkną oko?(w jakiejś tam charakterystyce pisze, że pochodzi z zubożałej szlachty) Jestem zestresowana trochę tym. Ahh, a przed maturą zero stresu xD A Wam jak poszło? Ja czekam na matme, o wiele bardziej wole matme, więc mam nadzieję, że ona mnie nie zawiedzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Matura 2012 :)
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Na czytaniu ze zrozumieniem było o encyklopedii i wikipedii. Wypracowanie to były Dziady cz.3 cos o lewej prawej stronie, nie wiedziałam o co chodziło. A drugi porownanie Izabeli z Lalki z Joanną z Ludzi bezdomnych.
Generalnie nie najgorzej ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Powinno być dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
No ja czytanie oceniam na jakieś 14/20 pkt bo wiadomo zawsze coś się schrzaniło, a to zadanie z wypisaniem środków językowych, wstyd przyznać, ale zapomniałam co do tego zaliczyć. Strzeliłam, że "laik" to potoczne, jakoś tak mi się wydało, a nie jest. Więc minus 2 pkt, a jeszcze z tym akapitem 8 nie wiedziałam i pewnie gdzieś się strzeliło gafe. Ważne by zdać mi polski za dużo się nie liczy bo na PG chce iść
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez ashandie Czas edycji: 2012-05-04 o 11:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
z tymi "dziadami" to chyba chodzi o towarzystwo pod oknem i pod sciana, czy jakos tak
![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Oczywiście zawalilam sobie wypracowanie po jaką cho..ę wybrałam pierwszy temat. Symbolikę mam źle bo zapomniałam ba nawet się nie domyśliłam że dobro i zło, anioł i diabeł.
I ja chce pisać rozszerzenie? ![]() ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Tylko że to była scena VIII a nie VII |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ten tekst o Wikipedii był bardzo fajny, ale pytania do niego... nie skomentuję
![]() Wypracowanie o Izabeli i Joanny nawet w porządku, pisaliśmy kiedyś coś podobnego na lekcji ![]() Ogólnie to się cieszę, że to już za mną - najbardziej bałam się polskiego ![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Też mi się wydaje, że pytania do tekstu były dość trudne ;/ Wypracowanie pisałam o Izabeli i Joannie, ale lałam wodę, bo nie pamiętałam nic z "Ludzi bezdomnych". Napisałam, że Joasia pochodziła z ubogiej rodziny, czy to jest jakiś błąd rzeczowy? Ogólnie cieszę się, że już mam to za sobą i mam nadzieję, że jako-tako zdam
![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ashandie - Wprawdzie Joasia Podborska przyszła na świat w szlacheckim dworku,ale ponieważ wcześnie została sierotą,sama musiała myśleć o swoim utrzymaniu i wykształceniu,jak również i o swoich młodszych braciach. Sądzę,że nie powinni Ci niczego skreślać,bo jakby na to nie patrzeć była biedną dziewczyną,chociaż bardzo zaradną.Głowa do góry,będzie okey.
Edytowane przez nowa_wizazystka Czas edycji: 2012-05-04 o 12:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Tekst bardzo ok, widziałam gorsze.
Za to pytania - masakra. Zwaliłam to totalnie ![]() Wypracowanie - oba tematy spoko, ale z Dziadów było za duzo tego tekstu i nie chciało mi się czytać ![]() Wybrałam drugi :P
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki wielkie ![]() Ja też uważam, że pytania do tekstu były na średnim poziomie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też napisałam, że pochodzi z ubogiej rodziny. Wydaje mi się, że nie jest, bo w opracowaniach jest napisane : zubożała szlachta ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
mowilam, ze tylko cos mi sie kojarzy
![]() ![]()
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
ja się boję bo mam straszne pismo. Starałam się, ale wiadomo jak to jest. Stres, czas goni. Ale są gorsi ode mnie, babka z polskiego jakoś nie czepiała się zbytnio, mimo że miała świra na tym punkcie i wielu się obrywało. Choć moi znajomi nigdy nie pozyczali ode mnie notatek i wytrzeszczali oczy jak widzieli moje zeszyty.
![]()
A z kolei najnieszczęśliwsze życie ma swoje słoneczne godziny i swoje ubożuchne kwiatki szczęśliwości, rozsiane wśród piasku i kamieni. Hermann Hesse Edytowane przez tosiajola Czas edycji: 2012-05-04 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Tworzenie encyklopedii to wielkie przedsięwzięcie organizacyjne, finansowe i edytorskie.
opinia czy informacja? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja dałam jako opinie. Bo ktoś może stwierdzić, że nie jest wielkim przedsięwzięciem. Moim zdaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
a ja pisze duże "l' jak małe i jak kiedyś pisalismy wypracowanie z Lalki, to miałam pełno ortografów za Lalkę rzekomo z małej litery. Mam nadzieję, że teraz już dobrze to zapisałam
![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ja też mam informacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Ja napisałam coś w stylu, że Joanna pochodziła z niższych warstw społecznych (???) oraz, to dobre, że Henryk to jej uczeń. Więc co, dwa błędy rzeczowe?
Kurde, trzeba mieć fart, całe liceum nie miałam ani jednego błędu rzeczowego, a na maturze oczywiście musiałam wsadzić całe dwa. No cholera mnie bierze, że tak powiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja też mam informacja i również w ostatniej chwili zmieniłam.
Ja się boję że np. jak w wyrazie było obok siebie m i n albo u to wyszła z tego taka jedna falka. Albo np do y i g albo j zrobiłam jeden wspólny ogonek ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja się szczerze zastanawiam po co my właściwie uczymy się takiego polskiego w szkole?
Na dobra sprawę trzeba dobrze czytać i znać po prostu lektury. Gdzie wiedza z liceum? Jakieś średniowiecze, barok? Po co ? Hehhh. Trochę bezsens, ale cóż. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Ja też mam informacja. Wahałam się przy tym sporo, ale jednak. CHoć duzo moich znajomych ma opinię
![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat:
Dokładnie, u nas nauczycielka robiła z tych epok takie trudne i szczegółowe sprawdziany, zawsze kułam. Tak samo wiersze, akurat teraz w ogóle się nie przydały a ja uczyłam się interpretacji "tak jak powinno być", choć uważałam to za największy bezsens, bo często inaczej rozumiałam niektóre rzeczy ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
A jaki cel użycia liczb w akapicie 5. podałyście?
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Ja napisalam, że ukazują sukces Wikipedii i obrazują jej powszechność i ogrom informacji. Pewnie źle, ale co tam
![]()
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:30.