![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Parabeny
Witam!
Wczoraj lekarz - zwolennik medycyny naturalnej - postraszył mnie trochę. Mianowicie odradził mi wszelkie kosmetyki zawierające związki parabenu. Niestety jak sobie sprawdziłam skłąd, to wszystki moje kosmetyki mają parabeny w składzie. Czy któraś z Was słyszała o szkodliwym działaniu tych związków, czy to tylko kolejna przesadzona opinia? Pozdrawiam
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: paraben
jesli znasz angielski: http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠.com/health/micro...emicals_1.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Re: Dot.: paraben
Zdecydowanie nie przesadzona. Na makeupalley.com (amerykanski wizaz) dziewczyny o tym juz dawno pisaly. Sama nie uzywam kosmetykow zawierajacych parabeny, pomijajac filtry i retin a. Niestety, na razie nie ma bez-parabenowych wersji tych kosmetykow (o ile wiem).
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dot.: Re: Dot.: paraben
Ja tez słyszałam o tym problemie i wiem ze np. koleźanka ze stanów polecała mi produkty marki Alterna poniewaz nie zawierają parabenu ani glutenu! Niestety nie mogę tych kosmetyków w polsce znalezć!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Tak...przykra sprawa...również czytałam już coś na temat parabenów i oczywiście same negatywy. Osobiście staram się ich unikać, ale jak już pisałyście jest to prawie niemożliwe...
![]() Od siebie, jesli ktos woli sie nie faszerowac parabenami, to moge polecic kosmetyki z serii babydream. ja uzywam mleczka(ktorego nie ma na kwc). jest jeszcze gesty balsam i lotion. mozna cos dobrac dla siebie. A kremu do twarzy to jeszcze nie spotkalam bez parabenu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, prawda jest taka że zawsze musi być jakiś koncentrat, chyba że umerdacie sobie swoje włąsne serum i będziecie je trzymać w lodówce przez te kilka dni kieyd nadaje się jeszcze do użycia. A tak - albo alkohol denaturyzowany, albo parabeny albo inne konserwanty (np. takie któe sa podejrzewane o wytrącanie formaldehydu do produktu). Smutna prawda o kosmetykach - dlatego warto obserwować skórę i wybrać taki zestaw konserwantów, który jest neutralny dla naszej skóry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Haha ![]() Chodzi o alkohol denaturyzowany, tego lepiej nie spożywać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zobacz ![]() http://www.aquavitae.com.pl/search.p...=pol&counter=1 A tutaj zestawienie z KWC http://www.wizaz.pl/kosmetyki/szukaj...gdzie=produkty
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Lavera jest jeszce tańsza, a tez doskonała: http://apmp.natura.xip.pl/index.php/...sort/3a/page/2
A alkohol, cóż... Powiem tylko tyle, że w takich naturalnych kosmetykach i tak najczęściej podrażniają i uczulają chyba olejki eteryczne, a nie alkohol, który jest naturalny, lotny, a na dodatek - jak napisała L_V - jego obecność równoważą wyciągi roślinne i oleje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
a jak się mają do parabenów waszym zadaniem inne konserwanty, które wg. EWG stanowią większe zagrożenie?
![]() http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php?nothanks=1 (skala 1-10, im więcej tym gorzej) 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, - 10 BHA - 10 DMDM Hydantoin - 7-8 Triethanoloamine - 7 a parabeny tylko 4 Methylparaben - 4 Propylparaben - 4 więc myślałam że parabeny są z nich najmniej szkodliwe, a wy mnie teraz straszycie, że jednak szkodzą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Simeri,w tym wszystkim trzeba znalezc tzw zloty srodek
![]() Wiadomo,ze sklad skladowi nierowny i wszystko zalezy od ilosci uzytych konserwantow,w jakim otoczeniu,na jakiej pozycji itd. Osobiscie mam kilka ulubionych kremow z Weledy czy Hauschki ale nie sa one jedynymi po ktore siegam ![]() Lavery nie znam,jakos nie po drodze mi bylo do niej ![]()
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mam jescze taką ogólną refleksję odnośnie konserwantów... Bez obrazy, ale nasze Poczciwe Biochemiczki (mam na myśli Moderatorki ![]() ![]() Tylko błagam, nie zarzucajcie mnie stwierdzeniami, że i jedzenie i powietrze też nam szkodzi ![]() ![]() Co o tym wszystkim sądzicie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ostatnimi czasy jest tak, ze jak coś na jedno pomaga to na drugie szkodzi
![]() Mozesz zawsze robić sobie sama kosmetyki [jak gro tu piszących] bez konserwantów, ale jest to jednak, nie oszukujmy się, ciut uciążliwe. Zapraszamy do eksperymentów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Vegusiu, czuję się wezwana do tablicy ![]() Ja znam te doniesienia o konserwantach, ale jeśli napisze w analizie, że ten krem zawiera parabeny, i mozliwe ze za 10 lat dostaniesz raka, to moim postem nie uzyskam nic opróc zamętu i strachu. Wystraczy ze straszę DMDM hydratoin, Imidazolyl Urea i poliakrylamidem. A co do storny EWG - prosze nie mylić z Europejska Wspolnotą Gospodarczą - zbieżnośc nazw. To jest strona pro-ekologiczna. jest uzeteczna, gdyz zwraca uwage na pewne zagrozenia, ae niestety nie jest obiektywna - tzn redaktorzy tejże strony mają tendencje do "wygrażania" na wyrost. Trzeba to traktować nieco chłodniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie sposob wrzucac wszystkiego do jednego worka,nie tylko kosmetyki zawieraja konserwanty-musialabys cale swoje zycie zmienic by uniknac wielu szkodliwych rzeczy i tez do konca nie jest to takie proste.
Druga sprawa,na kosmetykach nie sposob zaoszczedzic-tymbardziej jezeli chcesz postawic na konkretne rzeczy,nie czarujmy sie ale to kosztuje i tyle. L_V ma racje piszac,ze jezeli wezmiemy pod uwage calosc dzialania to bedziemy siac zamet,a czemu ma to sluzyc? W pelni popieram Ilone,trzeba umiec znalezc zloty srodek i rozwiazanie dla siebie ![]() ![]() Sama lubie niektore kosmetyki z Weledy czy Hauschki jak np.krem z platkow rozy-bajkowy ale uzywam go jedynie zima i na noc,nie wyobrazam sobie uzywania go na co dzien ![]() To jedynie przyklad by zobrazowac,ze nie wszystko zloto co sie swieci.W watku o Sanflore tez sa rozne opinie-trzeba pamietac,ze sa rozne cery/oczekiwania/podejcia do pielgnacji ![]() Temat poruszony przez Ciebie wraca jak bumerang,kilkakrotnie toczyla sie dyskusja odnosnie preparatow z filtrami. Dobrze jest nauczyc sie pewnego dystansu ![]()
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Dziękujeę za Wasze wypowiedzi. Chciałam poznać zdanie innych. Ja już mam swoje wyrobione na ten temat i mimo wszystko wole unikać zbędnych ulepszaczy, a przynajmniej je ograniczać ( w jedzeniu także
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Vegusiu,w zaden sposob nie mozna odebrac jako atak wyrazenia wlasnego zdania
![]() Samorobione kosmetyki to fajna sprawa ale trzeba miec czas i checi ![]() ![]() Osobiscie nie przechodzilam przez "kryzys kosmetyczny"-dobieram kosmetyki pod katem wlasnej cery i mowiac szczerze nie mysle o tym jak to moze miec wplyw za jakis tam czas ![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie neguję złego wpływu konserwantów na nasze zdrowie - chciałabym jednak zwrócić uwagę na fakt, że w badaniach używa się stężeń dalece odbiegających o tych z którymi mamy do czynienia w standardowych kosmetykach ![]() To tak jak z odsądzoną przez naturalsów od czci i wiary wazeliną. Żeby w codziennej pielęgnacji "spożyć" jej taką ilość jak była użyta w badaniach udowadniających jej szkodliwy wpływ na naszą wątrobę - trzebaby codziennie konsumować na śniadanie co najmniej całą szminkę przez kilka miesięcy ![]()
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Vegusiu, nie uwżam Cię za paranoika. Po porstu kiedy zaczynamy świadomie interesować się pielęgnacją i wczytywać w skąłdy, to takie przemyślenia są naturalne. Ja tez staram się unikac konserwantow, zarówno w kosmetyce jak i zywności. Wychodzi mi to z różnym skutkiem ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
To może powinnam najpierw powiedzieć, że nie jestem żadną specjalistką od biochemii i aż tak się nie znam. Strony niestety żadnej nie podam, bo pamiętam, że natknęłam się kiedyś na nią przypadkiem, była po ang. Prawda- moje stwierdzenie o badaniach było bardzo ogólne. Nie przeczę, że niektóre wyniki badań są zwyczajnie niezgodne. Odnośnie tych nieszczęsnych szczurów i porcji im podawanych
![]() Mam jeszcze takie pytanie troszkę odbiegając od tematu. Chodzi mi o talk. Czy to prawda, że może być rakotwórczy, czy to tylko pomówienie? Bo gdzieś czytałam (chyba na stronie tego słynnego doktora, którego niekiedy krytykujemy za przesadę, nie pamietam nazwiska) i jeszcze w innym źródle, że badania prowadzone od 20 lat wskazują na znaczne prawdopodobienstwo jego kancerogennosci. Czy coś o tym wiecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem w każdym kosmetyku znajdzie się coś szkodliwego, toksycznego, chociażby najnowsze doniesienia naukowe za X-lat udowodnią nam, ze coś, co dzisiaj uważamy za naturalne i zdrowe, okaże się rakotwórcze. L_V ma racje, należy obserwować swoją skórę i to jest najlepsze rozwiązanie.
Na parabeny wiem, ze moja reaguje pokrzywką- powoli wzięłam się za analizę tych najgorszych kosmetyków i we wszystkich występowały właśnie parabeny wysoko w składzie. Ale w większości kosmetyków występują w śladowej ilości: skoro ich działania nie odczuwam bezpośrednio na skórze, to nie wiem, czy kiedyś mogą wystąpić poważniejsze skutki. Nie damy się zwariować, dziewczyny ![]() ![]()
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a, i w tym przypadku przyczyną są raczej domieszki azbestu; bo czystemu talkowi nie udało się nic udowodnić. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...ubmed_RVDocSum The Working Group evaluated inhaled talc not containing asbestos or asbestiform fibers as not classifiable as to its carcinogenicity to humans http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...ubmed_RVDocSum Subjects with occupational exposure to carbon black, titanium dioxide, industrial talc and cosmetic talc did not experience any detectable excess risk of lung cancer. Edytowane przez Justy Czas edycji: 2008-03-16 o 13:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za odpowiedź. Czyli w kremie bambino nie ma się czego obawiać?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Niesamowite czuję się jak chorągiewka na wietrze. W tym momencie szaleje jakaś zamieć muszę się przenieść na spokojniejsze wiatry.
Temat niesłychanie ciekawy słowa L_V i Hexxany dodają ukojenia bo naprawdę można popaść w paranoję, aczkolwiek dobrze jest wiedzieć takie rzeczy i uniknąć pewnych eksperymentów z własną skórą. Temat bez dna widzę, że jeszcze wiele lektury przede mną, ale co przeczytać, żeby wyrobić sobie dobrą i obiektywną opinię? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.