|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
badania hormonalne
Dziewczyny mam pytanie
![]() Wybieram się do lekarza rodzinnego z dolegliwością i czy mogę poprosić takiego lekarza przy okazji o skierowanie na badania hormonalne żeby sprawdzić czy owłosienie na ciele jest w granicy normy?
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: badania hormonalne
Takie badania hormonalne ( w Twoim przypadku to pewnie będzie testosteron i androstendion?) są zawsze płatne, i lekarz nie może ich przepisać, niestety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a ile to kosztuje i gdzie to można zrobić i jak?
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Niby mogę ale mam bardzo nie miłego ginekologa i boje się że nie potraktuje tego problemu poważnie a mieszkam w bardzo małej miejscowości i nie mam gdzie iść. Za to właśnie nie długo ide do rodzinnego tam jest na prawde bardzo fajna babka i pomyślałam o niej...
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zapytaj ją, moze poleci Ci ginekologa. Ja w ten sposob trafilam do mojego lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
.
|
zazwyczaj za jeden hormon płaci się około 24-28zł.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
luckygirl
|
Możesz także pójść do ginekologa przedstawić mu sytuację (lub interniście) i otrzymać od niego skierowanie do endokrynologa-ginekologa, który zajmuje sie problemami hormonalnymi. Jednakże muszę Cię ostrzec - oczekiwanie na wizytę jest bardzo długie. Lepiej więc pójść prywatnie do takiego lekarza. można też zrobić po prostu prywatnie badania z krwi, ale każde badanie musi byc zrobione w odpowiednim dniu cyklu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najsensowniej udać sie najpierw do ginekologa a później na badania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
luckygirl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A na w własną rękę w diagnostyce zrobią?Tylko dokładnie jakie te hormony?
![]() |
#13 |
luckygirl
|
Pewnie, że można samemu, ale nie wiem czy w diagnostyce Ci powiedzą, w którym dokąłdnie dniu cyklu powinnaś je zrobić. To są np: testosteron, androstendion, DHEA-S,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
A wy wiecie może w jakim cyklu? i to krew biorą tak? trzeba być na czczo czy coś? i tylko te trzy hormony? czy jeszcze jakieś? jutro bym podjechała zapyać...
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Też poszłam do rodzinnego z tym problemem i odesłał mnie do endokrynologa.
A jeszcze wcześniej byłam u ginekolog i też odesłała mnie do endokrynologa. Byłam u endo i dostałam skierowanie na badania do szpitala. Perspektywa spędzenia w szpitalu kilku dni mnie nie cieszy, już wolałabym pójść prywatnie... Tylko podobnie jak Autorka nie wiem, jakie dokładnie hormony zbadać i w którym dniu cyklu. Od endo za dużo się nie dowiedziałam, chyba muszę iść tam jeszcze raz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A tak na boku w jakim stopniu masz to owłosienie? Ja mam koło sutek taki mech większy i kilka ciemnych na twarzy mam dość jasny wąsik całą twarz wogóle mam mesiastą oprócz czoła i nosa a najbardziej mi przeszkadzają że koło lini brody mam takie jakby baki i te włosy są już ciemniejsze...
![]() |
![]() |
#17 |
luckygirl
|
Dokładnie. Endokrynolog kieruje do szpitala. A w szpitalu leży się w dwóch fazach (ja tak leżałam) Pierwsza faza to 3-6 dzień cyklu, a druga faza zaczyna się od 20-21 dnia cyklu. Robią Ci wtedy wszystkie badania hormonalne. Według mnie lepiej jest pójść do takiego szpitala niż samej chodzić, płacić i jeszcze pamiętać dokładnie którego dnia pójść do punktu pobrań. Każdy hormon to koszt mniej więcej 30 złotych. A na jednym, dwóch czy trzech się nie skończy. Poza tym nadmierne owłosienie, tudzież problemy i pytania odnośnie normy owłosienia się leczy. Są one objawem nie jakichś choróbek, a poważnych chorób. W szpitalu nie badają tylko hormonów androgennych (czyli tych pochodzenia męskiego jak testosteron, itp.) a także inne ważne dla kobiety hormony jak PRL.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Bombonierka, ja z kolei mam istną dżunglę na pośladkach i nogach. Jest też dość sporo na brzuchu
![]() Czyli lepiej iść do szpitala... kurczę, będę musiała się przełamać. Lekarz rodzinny może poradzi może nie, zależy od lekarza. U mnie od razu odesłała mnie do endokrynologa. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
luckygirl
|
Oczywiście, są takie przypadki. Mojej siostrze ciotecznej po wykonaniu badań lekarka powiedziała, ze taka jej uroda (a miała nadmierne owłosienie na rekach w kolorze ciemnym). Jednakże w wielu przypadkach to hormony są odpowiedzialne za takie chylenia od normy, jezeli chodzi o kwestię owłosienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
A powiedzcie mi czy gdybym przemywała na twarzy sokiem z cytryny czy by se troche rozjasniły? czy póżniej nie bedzie tylko gorzej tzn czy nie beda sie robic coraz ciemniejsze itd?
Ale jestem głupia jak byłam mała ogoliłam twarz maszynką do golenia to teraz mam;/ ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- a może coś takiego? ''Ten zestaw sprawdza się nie tylko podczas leczenia przeziębień, ale właśnie wtedy gdy chcemy rozjaśnić co nieco. 20 minutowy seans pod maseczką z miodu i cytryny powinno zmienić kolor włosków na jaśniejszy. Co więcej, z takiej sesji wyniesiesz też więcej, bo jak zapewne już wiesz, miód wykazuje świetne działanie nawilżające oraz działa na skórę energizująco i odżywczo. Dzięki takiej paście wybielisz to co chciałaś, a skóra dodatkowo stanie się gładka i elastyczna''. Czy te zabiegi na stałe wybielają włoski? czy jak przestane stosować włosy staną się grube i ciemniejsze?
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a dlaczego sobie tego nie usuniecie laserem? Domyślam się, że jeśli to jest problem hormonalny, to trzeba zacząć to leczyć, ale jednak im grubsze i ciemniejsze włosy, tym większa szansa na usunięcie ich laserowo, więc to naprawdę szczęście w nieszczęściu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Tylko ja juz sama nie wiem czy to powazne jest u mnie czy nie, nie ma kto tego ocenić
![]() ![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
up
![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam dokładnie 3 ciemne włoski na jednej z piersi. Okazało się, że to własnie przez wysoki testosteron a ten był pochodną chorych jajników. Idź do lekarza a potem się zastanawiaj jak usunąć
![]() Ja zrobiłam na własną rękę właśnie testosteron, Dhea-s i któryś jeszcze. Testosteron był w górnej granicy normy dla kobiet, pokazałam to lekarzowi rodzinnemu a ten mi wypisał skierowanie do endokrynologa. Endokrynolog zrobił komplet badań w szpitalu i dostałam leki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- A nawet jakbyś usunęła włoski laserem/depilatorem/ rozjaśniła czymś, jeśli to są problemy z hormonami to i tak odrosną z powrotem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny muszę zrobić badania hormonów (progesteron, estrogen, testosteron, PRL, LH, FSH). Mam rozregulowane cykle - ostatni trwał 24 dni. Nie wiem jak obliczyć dzień w którym muszę zrobić badania. Pomożecie?
Progesteron jest najwyższy w 20-22 dniu cyklu. Ale mój cykl trwa tylko 24 dni...
Jeśli jakaś kobieta jest w stanie odbić mojego mężczyznę... to ja go nie chcę ![]() Edytowane przez Belldandy1 Czas edycji: 2013-05-19 o 21:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Można dostac skierowanie na badania hormonalne na NFZ ale tylko od specjalisty, rodzinny lekarz nie moze dac skierowania na badanie hormonow plciowych. Dac moze na pewno endokrynolog i wydaje mi sie ze ginekolog też.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:44.