![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 27
|
Chcê zrezygnowaæ ze studiów
tak jak w temacie. Czujê, ¿e d³u¿ej tak nie poci±gnê. W³a¶nie jestem na przedostatnim semestrze, aby zrobiæ lic. Pierwszy i drugi rok nie posz³y najgorzej. Zdawa³am bez wiêkszych problemów, najdalej na drugim terminie i mia³am wszystko pozaliczane. Zosta³ mi z przedostatniej sesji tylko jeden przedmiot, który teraz kontynuujê. Obecnie nie potrafiê nic zaliczyæ. Uczê siê, uczê, mam wra¿enie, ¿e co¶ potrafiê, ale po og³oszeniu wyników okazuje siê to tylko z³udzeniem. NIE DAJÊ RADY! Mam prawie wszystkie przedmioty na przed i ostatni termin. Czujê, ¿e tego nie nadrobiê. W dodatku s± to takie rzeczy, które do niczego mi siê nie przydadz± w ¿yciu. Wiem, ¿e nie chcê pracy zwi±zanej z moim kierunkiem! Mam ochotê zrezygnowaæ i my¶lê o tym codziennie! Jestem po technikum i chcê szukaæ pracy w tym zawodzie, w którym siê kiedy¶ kszta³ci³am. Te¿ nie by³o ³atwo, ale sam egzamin by³ banalny, za¶ tutaj?!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
damn good coffee
Wiadomo¶ci: 11 170
|
Dot.: Chcê zrezygnowaæ ze studiów
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 266
|
My¶le, ¿e jak ju¿ tyle ci±gne³a¶ to warto spróbowaæ to dokoñczyæ. Nawet jak Ci sie nie uda i zawalisz to przynajmniej nie bedziesz mieæ wyrzutów sumienia, ¿e siê podda³a¶.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Bardzo lubi³am ten przedmiot w szkole ¶redniej i rewelacyjnie mi szed³. Wtedy jeszcze siê w tym widzia³am. Kiedy¶ to by³o moje marzenie, aby studiowaæ w³a¶nie to. Ale studia okaza³y siê inne ni¿ my¶la³am
![]() Gdybym mia³a drugi raz wybieraæ, nie zdecydowa³abym siê na to w³a¶nie próbujê to dokoñczyæ, ale materia³ jest tak beznadziejny, ¿e nie potrafiê wtedy nie my¶leæ o rezygnacji. Ten materia³, z którego teraz mam te wszystkie przedmioty nie pojawi± siê na egzaminie. do pracy te¿ siê nie przyda ![]() Edytowane przez Melie Czas edycji: 2013-01-31 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ReklaMO(D)¿erca.
Wiadomo¶ci: 9 889
|
a tak z ciekawo¶ci - co studiujesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
a czy to takie wa¿ne? Kierunek ¶cis³y w ka¿dym razie. My¶la³am, ¿e bêdzie ciekawie, poszerzê swoja wiedzê, ale jak na razie to prawie same pierdo³y! Nie wiem na co mi to!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 266
|
Cytat:
Mo¿e popytaj siê osób, które ju¿ pozalicza³y przedmioty czy nie mog³y by Ci troche wyt³umaczyæ, a je¿eli masz tylko same pamiêciówki to siê we¼ w gar¶æ i trzymam kciuki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dziêki za pociechê ciasteczkoo.
Ale przy³apa³am siê na tym, ¿e codziennie pod wieczór zaczynam p³akaæ i tak to trwa kilka godzin. Jak by³am w szkole ¶redniej, zdawa³am sobie sprawê, ¿e uczê siê w wiêkszo¶ci nikomu nie potrzebnych informacji, jednak my¶la³am, ¿e studia to zmieni±. Po trzech latach czujê siê wyczerpana i zaczynam coraz powa¿niej my¶leæ o moim cv, który wy¶lê do firm. Partner mi powiedzia³, ¿e jak czego¶ nie zdam, zap³aci za mnie, abym nie musia³a siê martwiæ o pieni±dze, jednak nie chcê go obci±¿aæ. I tak nie wie, w jakim jestem obecnie stanie psychicznym ![]() Nie da siê daæ nowej wiadomo¶ci wiêc pisze tutaj dla skazanego na bluesa: mam technikum. temat pracy lic jest ciekawy i praktyczny, ale na chwilê obecn± muszê jeszcze zaliczyæ 8 przedmiotów! Edytowane przez Melie Czas edycji: 2013-01-31 o 20:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
mnie by by³o szkoda rezygnowaæ w tym momencie. mo¿e kwestia zmêczenia materia³u czy chocia¿by jaki¶ niedoborów witaminowych. szkoda by by³o zmarnowaæ 3 lata i nie mieæ NIC.
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
nie mam nic - mam technika! 4 lata ciê¿kiej harówki! Na ostatnim by³am bardzo wykoñczona i przyk³ada³am siê tylko do egzaminu zawodowego. Tutaj wiem, ¿e zdawanie lic nie bêdzie takie ciê¿kie. Mam bardzo ciekawy temat do pracy lic, który bardzo mi siê spodoba³ i uwa¿am za praktyczny i ciekawy. Jednak obawiam siê, ¿e nie zdam tego semestru. Mam jeszcze 8 przedmiotów do zaliczenia!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
mam technikum.
temat pracy lic jest ciekawy i praktyczny, ale na chwilê obecn± muszê jeszcze zaliczyæ 8 przedmiotów! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
mam technikum.
temat pracy lic jest ciekawy i praktyczny, ale na chwilê obecn± muszê jeszcze zaliczyæ 9 przedmiotów! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 63
|
Sesja ka¿demu daje w ko¶æ i my¶lê, ¿e 99% studentów my¶li wtedy o rezygnacji :P
Przemy¶l na spokojnie (najlepiej po sesji) wszystkie za i przeciw. Je¶li dalej bêdziesz chcia³a zrezygnowaæ ze studiów to zrób to ;-) ¯ycie jest za krótkie by marnowaæ je na rzeczy których nie lubimy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 34
|
Mo¿e spróbuj w ten sposób, u mnie na uczelni przechodzi³o. A mianowicie: idziesz do lekarza rodzinnego, mówisz, ¿e jeste¶ wyczerpana, zmêczona, nie mo¿esz spaæ, masz du¿o na g³owie i co Ci tam przyjdzie do g³owy, prosisz o zwolnienie na tydzieñ - dwa. I odpoczywasz 2-3 dni, zupe³nie odcinasz siê od szko³y, nauki i innych problemów, nabierasz si³, zaczynasz z przewietrzon± g³ow± i optymistycznym nastawieniem siê uczyæ, a potem zaliczasz te przedmioty. Tylko musisz siê najpierw dowiedzieæ czy jakby¶ mia³a zwolnienie lekarskie to czy przys³uguje Ci inny termin zaliczania.
Moja kole¿anka te¿ mia³a taki kryzys, ale by³a na 5 roku i tak w³a¶nie zrobi³a.. Uda³o siê, zda³a sesjê i od 3 lat jest magistrem ![]() PS. Kup sobie jakie¶ witaminy, magnez, lecytynê. Ale przede wszystkim odpocznij.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
sissy that walk
Wiadomo¶ci: 10 668
|
Wiem ¿e Ci ciê¿ko i je¶li jest bardzo ¼le to nie ma co siê mêczyæ, ale kurczê... co innego zrezygnowaæ po semestrze, a co innego przed sam± koñcówk±. Szkoda zmarnowaæ prawie trzy lata i nic z tego nie mieæ, spróbuj siê przemêczyæ. Obronisz licencjat i mo¿esz robiæ co dusza zapragnie, a papiur ju¿ bêdziesz mia³a w kieszeni. Na magisterkê wybierzesz co¶, co Ciê bardziej interesuje, albo zaczniesz pracê i bêdziesz to mia³a gdzie¶. Naprawdê szkoda by by³o zmarnowaæ tyle czasu, wysi³ku i tak dalej. Teraz masz ciê¿ki czas - sesja, mnóstwo nauki, jeste¶ przemêczona wiêc my¶lisz o wiele bardziej negatywnie. Spróbuj jako¶ zaliczyæ ten semestr, niewiele Ci ju¿ zosta³o do koñca.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 298
|
Ja na twoim miejscu bym siê teraz nie podda³a. To prawie koniec, a lepiej mieæ lica, ni¿ ciepn±æ studiami praktycznie na finishu.
Jest sesja - wiêkszo¶æ ma ciê¿ko. Zagry¼ zêby, postaraj siê zdaæ. Po licencjacie zawsze mo¿esz siê przebran¿owaæ albo zacz±æ studia jakie¶ inne na mgr.
Postanowienie: je¼dziæ, lataæ, zwiedzaæ za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podró¿e 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podró¿e 2014: Wiedeñ, Bratys³awa, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Pary¿ K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Dziêkujê wszystkim za s³owa otuchy.
Spróbujê jednak powalczyæ. Jestem jednak przygotowana w razie czego na odej¶cie. A jak siê nie zda np dwóch przedmiotów to mog± mnie wylaæ? Jestem pewna na 100%, ¿e nie bêdê robiæ mgra. Studia to jednak nie dla mnie. Za bardzo teraz siê mêczê... Edytowane przez Melie Czas edycji: 2013-01-31 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 383
|
Melie jedno Ci doradzê!
Zalicz ten licencjat!! i potem ew zmienisz na co¶ innego,teraz to po prostu SZKODA tych dwóch lat.Serio ..!
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 25 017
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 343
|
Staraj siê zmieniæ nastawienie, bo z takim negatywnym nie dziwiê siê, ¿e nie chce Ci siê siadaæ do ksi±¿ek. Zamiast my¶leæ, ¿e to jest niepraktyczne, pomy¶l, ¿e jeszcze tylko kilka dni do egzaminu i mo¿esz na zawsze to zapomnieæ. Najgorsze ju¿ za Tob±, a za kilka miesiêcy bêdziesz cieszyæ siê dyplomem i mieæ gdzie¶ to wszystko. Bêdziesz siê realizowaæ w inny sposób.
Je¶li masz mo¿liwo¶æ, to rozwi±zuj testy z poprzednich lat - tak naj³atwiej siê przygotowaæ do egzaminów.
![]() |
#21 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 834
|
ogarnij siê, zmotywuj i nie poddawaj. zdasz to. nie ka¿dy wszystko zdaje w pierwsyzm terminie i to na pi±tki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 431
|
Cytat:
Dobrze Ciê te¿ rozumiem z tym: "studia to jednak nie dla mnie". Ja niestety potrzebujê tego nieszczêsnego papierka, ¿eby móc wykonywaæ zawód, który chcê w przysz³o¶ci wykonywaæ (chocia¿ moim zdaniem w tej profesji wykszta³cenie akademickie nie jest konieczne i nic do niej nie wnosi), wiêc zaciskam zêby i walczê dalej. Powodzenia ![]()
"G³êboko wierzê, ¿e najlepszym sposobem pozbycia siê przesz³o¶ci jest ustrzelenie jej we w³asnej g³owie, pochowanie w g³êbokim dole i polanie kwasem." "Take your time, think a lot, think of everything you've got. For you will still be here tomorrow, but your dreams may not... " |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 497
|
Tak malo zostalo Ci do licencjatu juz chyba warto sie przemeczyc tyle
![]() ![]() ![]()
![]() |
#24 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 606
|
We¼ siê w gar¶æ i spróbuj skoñczyæ. Bo potem mo¿esz ca³e ¿ycie ¿a³owaæ, ¿e zrezygnowa³a¶ tylko kilka miesiêcy przed koñcem
![]()
![]() |
#25 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 025
|
Czeka³a¶ dwa lata ¿e mo¿e siê rozwinie? Strasznie d³ugo... nie lepiej sprawdziæ plany nauczania i wiedzieæ, co nas czeka? We¼ sobie lepiej urlop dziekañski je¿eli nie masz si³y kontynuowaæ tego teraz... szkoda zmarnowanych dwóch lat...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 121
|
Skoñcz ten licencjat- nie warto tego rzucaæ na takim etapie.
A co do tego, co siê w ¿yciu przyda a co nie, to ¿ycie to weryfikuje i mo¿na siê nie¼le zdziwiæ. Teraz dzieñ w dzieñ korzystam z wiedzy, któr± na studiach uwa¿a³am za kompletnie nieprzydatn± i za chiny ludowe nie mog³am wymy¶liæ (razem ze wspó³studiowaczami) po co nam te pierdo³y wyk³adaj± i jeszcze z nich egzaminy robi± i pi³uj± bo to przecie¿ "tylko zapychacz czasu". A na pierwszym egzaminie oblali wszyscy jak leci z 4 kierunków - poza 8 (o¶mioma!) osobami z ca³ego roku. Potem, by³o niewiele lepiej- niektórzy mieli ten przedmiot niezaliczony do magistra i musieli mega korki braæ i zaliczaæ w jakich¶ dziwnych trybach ¿eby ich w ogóle do obrony dopu¶cili. A teraz proszê- ¿a³ujê ¿e siê nie przyk³ada³am bardziej bo to podstawa która "daje mi chleb". ![]()
![]() |
#27 |
W³adca Wiza¿u
Wiadomo¶ci: 17 366
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 131
|
A mo¿e we¼ dziekankê, je¶li jeste¶ a¿ tak przemêczona i nie mo¿esz nic pozaliczaæ? Zrobisz sobie odskoczniê od studiów, odpoczniesz trochê psychicznie i nie bêdziesz musia³a p³aciæ za poprawki, a w przysz³ym roku siê zmobilizujesz.
Nie rzucaj studiów na tym etapie, na pierwszym roku mo¿na jeszcze zmieniæ kierunek, ale po ponad dwóch latach pracy szkoda, ¿eby to wszystko posz³o na marne. Dyplom przyda ci siê, kiedy bêdziesz szukaæ pracy albo staraæ siê o podwy¿kê czy awans. Na ka¿dym kierunku jest du¿o bezu¿ytecznych rzeczy niestety :/ ale trzeba jako¶ przetrwaæ. Pomy¶l, jak fatalnie bêdzie wygl±daæ w cv, ¿e zmarnowa³a¶ 2.5 roku na studiach, a potem je rzuci³a¶ i nie zrobi³a¶ dyplomu (rozumiem, ¿e nie pracowa³a¶, bo piszesz, ¿e dopiero zamierzasz szukaæ pracy zwi±zanej z tym, co robi³a¶ w technikum). W ka¿dym razie takie porzucenie studiów i w³a¶ciwie z punktu widzenia zawodowego zmarnowanie ponad 2 lat bêdzie bardzo ciê¿ko wyt³umaczyæ na rozmowie kwalifikacyjnej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 185
|
Je¶li na prawdê kierunek przesta³ Ciê interesowaæ, a bardziej Ciê interesuje, lepiej siê czujesz i sprawia Ci wiêksz± przyjemno¶æ, to czym zajmowa³a¶ siê w technikum, to ja bym zrezygnowa³a ze studiów. Po pierwsze ¿aden dyplom pracy teraz nie zapewni (najwiêksze bezrobocie w¶ród m³odych po studiach), po drugie szkoda pieniêdzy i czasu na kontynuacjê studiów.
Po kierunku ¶cis³ym, je¶li zdecydowa³aby¶ siê na szukanie pracy, bêdziesz mia³a konkurencjê w postaci kolegów, a niestety, jak przyjdzie co do czego, to pracodawcy wol± zatrudniaæ mê¿czyzn, wiêc jak nie bêdziesz od lepsza od kolegów o 50%, to bêdzie Ci bardzo ciê¿ko znale¼æ pracê. Edytowane przez kasia971 Czas edycji: 2013-02-01 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 265
|
Cytat:
![]() Autorko, we¼ siê w gar¶æ, po¿ali³a¶ siê, my rozumiemy, ¿e jest ciê¿ko. Sesja potrafi nie¼le zdo³owaæ, materia³ na egzaminach, a materia³ który cz³owiek mia³ opanowaæ, to czêsto dwie ró¿ne bajki, a ocenianie egzaminów lub kolokwiów te¿ nie zawsze bywa adekwatne do tego co siê napisze. Wiêc mogê Cie zrozumieæ, ¿e jeste¶ zdo³owana. Bardzo wa¿n± kwesti± jest tak¿e Twój kierunek, bo czêsto praca polega na wykorzystywaniu tylko czê¶ci wiedzy ze studiów, a czasami jest bardzo od tej wiedzy oderwana. Ja np: uczy³am siê m.in: o ro¶linach- biotechnologia i bioin¿ynieria ro¶lin byæ musia³a, a zajmujê siê badaniami cytogenetycznymi. Wiêc bez obawy, wszystkich nudnych przedmiotów nie bêdziesz w ¿yciu musia³a kontynuowaæ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.