Chcê zrezygnowaæ ze studiów - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-01-31, 19:52   #1
Melie
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 27

Chcê zrezygnowaæ ze studiów

tak jak w temacie. Czujê, ¿e d³u¿ej tak nie poci±gnê. W³a¶nie jestem na przedostatnim semestrze, aby zrobiæ lic. Pierwszy i drugi rok nie posz³y najgorzej. Zdawa³am bez wiêkszych problemów, najdalej na drugim terminie i mia³am wszystko pozaliczane. Zosta³ mi z przedostatniej sesji tylko jeden przedmiot, który teraz kontynuujê. Obecnie nie potrafiê nic zaliczyæ. Uczê siê, uczê, mam wra¿enie, ¿e co¶ potrafiê, ale po og³oszeniu wyników okazuje siê to tylko z³udzeniem. NIE DAJÊ RADY! Mam prawie wszystkie przedmioty na przed i ostatni termin. Czujê, ¿e tego nie nadrobiê. W dodatku s± to takie rzeczy, które do niczego mi siê nie przydadz± w ¿yciu. Wiem, ¿e nie chcê pracy zwi±zanej z moim kierunkiem! Mam ochotê zrezygnowaæ i my¶lê o tym codziennie! Jestem po technikum i chcê szukaæ pracy w tym zawodzie, w którym siê kiedy¶ kszta³ci³am. Te¿ nie by³o ³atwo, ale sam egzamin by³ banalny, za¶ tutaj?!
Melie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-31, 19:57   #2
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Wiadomo¶ci: 11 170
Dot.: Chcê zrezygnowaæ ze studiów

Cytat:
Napisane przez Melie Poka¿ wiadomo¶æ
tak jak w temacie. Czujê, ¿e d³u¿ej tak nie poci±gnê. W³a¶nie jestem na przedostatnim semestrze, aby zrobiæ lic. Pierwszy i drugi rok nie posz³y najgorzej. Zdawa³am bez wiêkszych problemów, najdalej na drugim terminie i mia³am wszystko pozaliczane. Zosta³ mi z przedostatniej sesji tylko jeden przedmiot, który teraz kontynuujê. Obecnie nie potrafiê nic zaliczyæ. Uczê siê, uczê, mam wra¿enie, ¿e co¶ potrafiê, ale po og³oszeniu wyników okazuje siê to tylko z³udzeniem. NIE DAJÊ RADY! Mam prawie wszystkie przedmioty na przed i ostatni termin. Czujê, ¿e tego nie nadrobiê. W dodatku s± to takie rzeczy, które do niczego mi siê nie przydadz± w ¿yciu. Wiem, ¿e nie chcê pracy zwi±zanej z moim kierunkiem! Mam ochotê zrezygnowaæ i my¶lê o tym codziennie! Jestem po technikum i chcê szukaæ pracy w tym zawodzie, w którym siê kiedy¶ kszta³ci³am. Te¿ nie by³o ³atwo, ale sam egzamin by³ banalny, za¶ tutaj?!
To po co posz³a¶ na studia?
kawa_zmlekiem jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-31, 19:59   #3
ciasteczko0
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 266

My¶le, ¿e jak ju¿ tyle ci±gne³a¶ to warto spróbowaæ to dokoñczyæ. Nawet jak Ci sie nie uda i zawalisz to przynajmniej nie bedziesz mieæ wyrzutów sumienia, ¿e siê podda³a¶.
ciasteczko0 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-31, 20:01   #4
Melie
Przyczajenie

Bardzo lubi³am ten przedmiot w szkole ¶redniej i rewelacyjnie mi szed³. Wtedy jeszcze siê w tym widzia³am. Kiedy¶ to by³o moje marzenie, aby studiowaæ w³a¶nie to. Ale studia okaza³y siê inne ni¿ my¶la³am Czeka³am dwa lata na co¶ sensownego. Mówi³am sobie, dobra, 1. rok to przesiew wiêc trzeba siê wzi±æ w gar¶æ i pó¼niej bêdzie lepiej, 2. rok - mo¿e bêdzie lepiej na trzecim? 3. rok - co ja tutaj robiê?!
Gdybym mia³a drugi raz wybieraæ, nie zdecydowa³abym siê na to

w³a¶nie próbujê to dokoñczyæ, ale materia³ jest tak beznadziejny, ¿e nie potrafiê wtedy nie my¶leæ o rezygnacji. Ten materia³, z którego teraz mam te wszystkie przedmioty nie pojawi± siê na egzaminie. do pracy te¿ siê nie przyda Tutaj nie ma prawie nic praktycznego.

Edytowane przez Melie
Czas edycji: 2013-01-31 o 20:04
Stary 2013-01-31, 20:07   #5
kisielova
ReklaMO(D)¿erca.

Wiadomo¶ci: 9 889

a tak z ciekawo¶ci - co studiujesz?
kisielova jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-31, 20:11   #6
Melie
Przyczajenie

a czy to takie wa¿ne? Kierunek ¶cis³y w ka¿dym razie. My¶la³am, ¿e bêdzie ciekawie, poszerzê swoja wiedzê, ale jak na razie to prawie same pierdo³y! Nie wiem na co mi to!
Stary 2013-01-31, 20:11   #7
ciasteczko0
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 266

Cytat:
Bardzo lubi³am ten przedmiot w szkole ¶redniej i rewelacyjnie mi szed³. Wtedy jeszcze siê w tym widzia³am. Kiedy¶ to by³o moje marzenie, aby studiowaæ w³a¶nie to. Ale studia okaza³y siê inne ni¿ my¶la³am Czeka³am dwa lata na co¶ sensownego. Mówi³am sobie, dobra, 1. rok to przesiew wiêc trzeba siê wzi±æ w gar¶æ i pó¼niej bêdzie lepiej, 2. rok - mo¿e bêdzie lepiej na trzecim? 3. rok - co ja tutaj robiê?!
Gdybym mia³a drugi raz wybieraæ, nie zdecydowa³abym siê na to

w³a¶nie próbujê to dokoñczyæ, ale materia³ jest tak beznadziejny, ¿e nie potrafiê wtedy nie my¶leæ o rezygnacji. Ten materia³, z którego teraz mam te wszystkie przedmioty nie pojawi± siê na egzaminie. do pracy te¿ siê nie przyda Tutaj nie ma prawie nic praktycznego.
U mnie na kierunku te¿ jest ma³o praktycznych rzeczy. W±tpie, ¿e na innych jest o wiele wiêcej (oprócz medycznego itp). Tak¿e g³owa do góry.
Mo¿e popytaj siê osób, które ju¿ pozalicza³y przedmioty czy nie mog³y by Ci troche wyt³umaczyæ, a je¿eli masz tylko same pamiêciówki to siê we¼ w gar¶æ i trzymam kciuki Sesja nadal trwa
ciasteczko0 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-01-31, 20:18   #8
Melie
Przyczajenie

Dziêki za pociechê ciasteczkoo.
Ale przy³apa³am siê na tym, ¿e codziennie pod wieczór zaczynam p³akaæ i tak to trwa kilka godzin.
Jak by³am w szkole ¶redniej, zdawa³am sobie sprawê, ¿e uczê siê w wiêkszo¶ci nikomu nie potrzebnych informacji, jednak my¶la³am, ¿e studia to zmieni±. Po trzech latach czujê siê wyczerpana i zaczynam coraz powa¿niej my¶leæ o moim cv, który wy¶lê do firm.
Partner mi powiedzia³, ¿e jak czego¶ nie zdam, zap³aci za mnie, abym nie musia³a siê martwiæ o pieni±dze, jednak nie chcê go obci±¿aæ. I tak nie wie, w jakim jestem obecnie stanie psychicznym

Nie da siê daæ nowej wiadomo¶ci wiêc pisze tutaj dla skazanego na bluesa:
mam technikum.
temat pracy lic jest ciekawy i praktyczny, ale na chwilê obecn± muszê jeszcze zaliczyæ 8 przedmiotów!

Edytowane przez Melie
Czas edycji: 2013-01-31 o 20:35
Stary 2013-01-31, 20:24   #9
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

mnie by by³o szkoda rezygnowaæ w tym momencie. mo¿e kwestia zmêczenia materia³u czy chocia¿by jaki¶ niedoborów witaminowych. szkoda by by³o zmarnowaæ 3 lata i nie mieæ NIC.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-31, 20:27   #10
Melie
Przyczajenie

nie mam nic - mam technika! 4 lata ciê¿kiej harówki! Na ostatnim by³am bardzo wykoñczona i przyk³ada³am siê tylko do egzaminu zawodowego. Tutaj wiem, ¿e zdawanie lic nie bêdzie takie ciê¿kie. Mam bardzo ciekawy temat do pracy lic, który bardzo mi siê spodoba³ i uwa¿am za praktyczny i ciekawy. Jednak obawiam siê, ¿e nie zdam tego semestru. Mam jeszcze 8 przedmiotów do zaliczenia!
Stary 2013-01-31, 20:29   #11
Melie
Przyczajenie

mam technikum.
temat pracy lic jest ciekawy i praktyczny, ale na chwilê obecn± muszê jeszcze zaliczyæ 8 przedmiotów!

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-31, 20:33   #12
Melie
Przyczajenie

mam technikum.
temat pracy lic jest ciekawy i praktyczny, ale na chwilê obecn± muszê jeszcze zaliczyæ 9 przedmiotów!
Stary 2013-01-31, 20:54   #13
lullab24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 63

Sesja ka¿demu daje w ko¶æ i my¶lê, ¿e 99% studentów my¶li wtedy o rezygnacji :P
Przemy¶l na spokojnie (najlepiej po sesji) wszystkie za i przeciw. Je¶li dalej bêdziesz chcia³a zrezygnowaæ ze studiów to zrób to ;-) ¯ycie jest za krótkie by marnowaæ je na rzeczy których nie lubimy Steve Jobs te¿ zrezygnowa³ ze studiów bo stwierdzi³, ¿e s± bez sensu i woli robiæ co innego i za³o¿y³ firmê Apple :P
lullab24 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-31, 21:04   #14
dobryHumor
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 34

Mo¿e spróbuj w ten sposób, u mnie na uczelni przechodzi³o. A mianowicie: idziesz do lekarza rodzinnego, mówisz, ¿e jeste¶ wyczerpana, zmêczona, nie mo¿esz spaæ, masz du¿o na g³owie i co Ci tam przyjdzie do g³owy, prosisz o zwolnienie na tydzieñ - dwa. I odpoczywasz 2-3 dni, zupe³nie odcinasz siê od szko³y, nauki i innych problemów, nabierasz si³, zaczynasz z przewietrzon± g³ow± i optymistycznym nastawieniem siê uczyæ, a potem zaliczasz te przedmioty. Tylko musisz siê najpierw dowiedzieæ czy jakby¶ mia³a zwolnienie lekarskie to czy przys³uguje Ci inny termin zaliczania.
Moja kole¿anka te¿ mia³a taki kryzys, ale by³a na 5 roku i tak w³a¶nie zrobi³a.. Uda³o siê, zda³a sesjê i od 3 lat jest magistrem .

PS. Kup sobie jakie¶ witaminy, magnez, lecytynê. Ale przede wszystkim odpocznij..
dobryHumor jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-31, 21:10   #15
mary_poppins
sissy that walk

Wiadomo¶ci: 10 668

Wiem ¿e Ci ciê¿ko i je¶li jest bardzo ¼le to nie ma co siê mêczyæ, ale kurczê... co innego zrezygnowaæ po semestrze, a co innego przed sam± koñcówk±. Szkoda zmarnowaæ prawie trzy lata i nic z tego nie mieæ, spróbuj siê przemêczyæ. Obronisz licencjat i mo¿esz robiæ co dusza zapragnie, a papiur ju¿ bêdziesz mia³a w kieszeni. Na magisterkê wybierzesz co¶, co Ciê bardziej interesuje, albo zaczniesz pracê i bêdziesz to mia³a gdzie¶. Naprawdê szkoda by by³o zmarnowaæ tyle czasu, wysi³ku i tak dalej. Teraz masz ciê¿ki czas - sesja, mnóstwo nauki, jeste¶ przemêczona wiêc my¶lisz o wiele bardziej negatywnie. Spróbuj jako¶ zaliczyæ ten semestr, niewiele Ci ju¿ zosta³o do koñca.
mary_poppins jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-31, 21:45   #16
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 298

Ja na twoim miejscu bym siê teraz nie podda³a. To prawie koniec, a lepiej mieæ lica, ni¿ ciepn±æ studiami praktycznie na finishu.

Jest sesja - wiêkszo¶æ ma ciê¿ko. Zagry¼ zêby, postaraj siê zdaæ. Po licencjacie zawsze mo¿esz siê przebran¿owaæ albo zacz±æ studia jakie¶ inne na mgr.
Podró¿e 2014: Wiedeñ, Bratys³awa, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Pary¿
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-31, 21:49   #17
Melie
Przyczajenie

Dziêkujê wszystkim za s³owa otuchy.
Spróbujê jednak powalczyæ.
Jestem jednak przygotowana w razie czego na odej¶cie.
A jak siê nie zda np dwóch przedmiotów to mog± mnie wylaæ?

Jestem pewna na 100%, ¿e nie bêdê robiæ mgra. Studia to jednak nie dla mnie. Za bardzo teraz siê mêczê...

Edytowane przez Melie
Czas edycji: 2013-01-31 o 21:51
Stary 2013-01-31, 21:58   #18
Clemence
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 383

Melie jedno Ci doradzê!
Zalicz ten licencjat!! i potem ew zmienisz na co¶ innego,teraz to po prostu SZKODA tych dwóch lat.Serio ..!

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-31, 22:00   #19
yes
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 25 017

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Poka¿ wiadomo¶æ
Wiem ¿e Ci ciê¿ko i je¶li jest bardzo ¼le to nie ma co siê mêczyæ, ale kurczê... co innego zrezygnowaæ po semestrze, a co innego przed sam± koñcówk±. Szkoda zmarnowaæ prawie trzy lata i nic z tego nie mieæ, spróbuj siê przemêczyæ. Obronisz licencjat i mo¿esz robiæ co dusza zapragnie, a papiur ju¿ bêdziesz mia³a w kieszeni. Na magisterkê wybierzesz co¶, co Ciê bardziej interesuje, albo zaczniesz pracê i bêdziesz to mia³a gdzie¶. Naprawdê szkoda by by³o zmarnowaæ tyle czasu, wysi³ku i tak dalej. Teraz masz ciê¿ki czas - sesja, mnóstwo nauki, jeste¶ przemêczona wiêc my¶lisz o wiele bardziej negatywnie. Spróbuj jako¶ zaliczyæ ten semestr, niewiele Ci ju¿ zosta³o do koñca.
zgadzam siê
Stary 2013-01-31, 23:11   #20
_chocolate
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 343

Staraj siê zmieniæ nastawienie, bo z takim negatywnym nie dziwiê siê, ¿e nie chce Ci siê siadaæ do ksi±¿ek. Zamiast my¶leæ, ¿e to jest niepraktyczne, pomy¶l, ¿e jeszcze tylko kilka dni do egzaminu i mo¿esz na zawsze to zapomnieæ. Najgorsze ju¿ za Tob±, a za kilka miesiêcy bêdziesz cieszyæ siê dyplomem i mieæ gdzie¶ to wszystko. Bêdziesz siê realizowaæ w inny sposób.
Je¶li masz mo¿liwo¶æ, to rozwi±zuj testy z poprzednich lat - tak naj³atwiej siê przygotowaæ do egzaminów.

_chocolate jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-02-01, 00:04   #21
moniaszelki
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 834

ogarnij siê, zmotywuj i nie poddawaj. zdasz to. nie ka¿dy wszystko zdaje w pierwsyzm terminie i to na pi±tki ci¶nij. sesja jest trudna dla ka¿dego. we¼ siê w gar¶æ. niewiele zosta³o! jak tyle wytrwa³a¶ to dasz radê.
moniaszelki jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-02-01, 00:06   #22
NothingElseMatters
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 431

Cytat:
Dziêkujê wszystkim za s³owa otuchy.
Spróbujê jednak powalczyæ.
Jestem jednak przygotowana w razie czego na odej¶cie.
A jak siê nie zda np dwóch przedmiotów to mog± mnie wylaæ?

Jestem pewna na 100%, ¿e nie bêdê robiæ mgra. Studia to jednak nie dla mnie. Za bardzo teraz siê mêczê...
Oj ja Ciê dobrze rozumiem, bo sama co jaki¶ czas rozwa¿am rzucenie mojego drugiego kierunku w diab³y, a to w³a¶nie przez spor± ilo¶æ niepraktycznych, nic nie wnosz±cych przedmiotów, które na dodatek ciê¿ko zaliczyæ; przedmioty, z których wynoszê co¶ co mi siê przyda w przysz³o¶ci, w tym semestrze mia³am chyba dwa. Ale jestem teraz dok³adnie na pó³metku, i znalaz³am sobie motywacjê do ukoñczenia tych studiów (wymiana zagraniczna w przysz³ym roku - czyli przez ten rok siê przyk³adam, ¿ebym mog³a w przysz³ym wyjechaæ, a jak wyjadê, to wiadomo - bêdê gdzie indziej, bêdê chodziæ na inne przedmioty i mo¿e wiêcej siê nauczê). Perspektywa wyjazdu to jedyne co mnie trzyma na tych studiach i napêdza do dzia³ania na nich, wiêc ze swojego do¶wiadczenia radzê, ¿eby¶ te¿ znalaz³a sobie tak± motywacjê (jak nie wyjazd, to co¶ innego) i jej siê trzyma³a. Zw³aszcza, ¿e do ukoñczenia studiów brakuje Ci jeszcze mniej ni¿ mnie - trzeci rok, przemêczysz siê, dostaniesz dyplom i wiêcej tam nie wrócisz. Fajnie, ¿e skoñczy³a¶ technikum, bo masz ca³y czas ¶wiadomo¶æ istnienia jakiej¶ alternatywy zawodowej, a to chyba jest jaki¶ komfort.
Dobrze Ciê te¿ rozumiem z tym: "studia to jednak nie dla mnie". Ja niestety potrzebujê tego nieszczêsnego papierka, ¿eby móc wykonywaæ zawód, który chcê w przysz³o¶ci wykonywaæ (chocia¿ moim zdaniem w tej profesji wykszta³cenie akademickie nie jest konieczne i nic do niej nie wnosi), wiêc zaciskam zêby i walczê dalej.
Powodzenia

"Take your time, think a lot, think of everything you've got. For you will still be here tomorrow, but your dreams may not... "
NothingElseMatters jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-02-01, 10:20   #23
pannaagacinska
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 497

Tak malo zostalo Ci do licencjatu juz chyba warto sie przemeczyc tyle nie wiem co studiujesz ale na scisle umysly jest teraz chyba wieksze zapotrzebowanie Ja studiuje prawo zaocznie - dostalam sie na administracje ale rodzice uparli sie ze 'prawo to taki prestizowy kierunek' a ja pokorna koza sie zgodzilam. Jestem na pierwszym roku i tez mnie ciagle dopadaja takie mysli, wiadomo do takiego kierunku potrzebna jest doskonala pamiec a u mnie z tym tak srednio, musze wkladac wiele wysilku w nauke bo tu nie ma nic na logike tylko klepanie z glowy... Teraz szczescie w nieszczesciu nie pracuje od poczatku roku i mam wiecej czasu zeby sie przygotowac do sesji. Czasami sobie mysle ze bylabym szczesliwsza bedac kosmetyczka lub fryzjerka (uwielbiam to, na temat kosmetykow przeroznych zabiegow moglabym czytac godzinami ) Ale ta presja otoczenia zeby skonczyc studia a potem tak czy siak pracy nie ma...

Zlikwiduj s³owo „marzenie" i zast±p je s³owem „plan".
pannaagacinska jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-02-01, 10:29   #24
enviee
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 606

We¼ siê w gar¶æ i spróbuj skoñczyæ. Bo potem mo¿esz ca³e ¿ycie ¿a³owaæ, ¿e zrezygnowa³a¶ tylko kilka miesiêcy przed koñcem

enviee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-02-01, 11:26   #25
e5f8e1654645f7f709e372d7f739a8569d1c32e2
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 025

Czeka³a¶ dwa lata ¿e mo¿e siê rozwinie? Strasznie d³ugo... nie lepiej sprawdziæ plany nauczania i wiedzieæ, co nas czeka? We¼ sobie lepiej urlop dziekañski je¿eli nie masz si³y kontynuowaæ tego teraz... szkoda zmarnowanych dwóch lat...
e5f8e1654645f7f709e372d7f739a8569d1c32e2 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-02-01, 12:04   #26
cava
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 121

Skoñcz ten licencjat- nie warto tego rzucaæ na takim etapie.

A co do tego, co siê w ¿yciu przyda a co nie, to ¿ycie to weryfikuje i mo¿na siê nie¼le zdziwiæ.

Teraz dzieñ w dzieñ korzystam z wiedzy, któr± na studiach uwa¿a³am za kompletnie nieprzydatn± i za chiny ludowe nie mog³am wymy¶liæ (razem ze wspó³studiowaczami) po co nam te pierdo³y wyk³adaj± i jeszcze z nich egzaminy robi± i pi³uj± bo to przecie¿ "tylko zapychacz czasu".
A na pierwszym egzaminie oblali wszyscy jak leci z 4 kierunków - poza 8 (o¶mioma!) osobami z ca³ego roku. Potem, by³o niewiele lepiej- niektórzy mieli ten przedmiot niezaliczony do magistra i musieli mega korki braæ i zaliczaæ w jakich¶ dziwnych trybach ¿eby ich w ogóle do obrony dopu¶cili.

A teraz proszê- ¿a³ujê ¿e siê nie przyk³ada³am bardziej bo to podstawa która "daje mi chleb".

Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety.
Liz Williams
cava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-02-01, 12:33   #27
mm444
W³adca Wiza¿u

Wiadomo¶ci: 17 366

Tre¶æ usuniêta
mm444 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-02-01, 12:49   #28
Krystal_26
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 131

A mo¿e we¼ dziekankê, je¶li jeste¶ a¿ tak przemêczona i nie mo¿esz nic pozaliczaæ? Zrobisz sobie odskoczniê od studiów, odpoczniesz trochê psychicznie i nie bêdziesz musia³a p³aciæ za poprawki, a w przysz³ym roku siê zmobilizujesz.

Nie rzucaj studiów na tym etapie, na pierwszym roku mo¿na jeszcze zmieniæ kierunek, ale po ponad dwóch latach pracy szkoda, ¿eby to wszystko posz³o na marne. Dyplom przyda ci siê, kiedy bêdziesz szukaæ pracy albo staraæ siê o podwy¿kê czy awans. Na ka¿dym kierunku jest du¿o bezu¿ytecznych rzeczy niestety :/ ale trzeba jako¶ przetrwaæ. Pomy¶l, jak fatalnie bêdzie wygl±daæ w cv, ¿e zmarnowa³a¶ 2.5 roku na studiach, a potem je rzuci³a¶ i nie zrobi³a¶ dyplomu (rozumiem, ¿e nie pracowa³a¶, bo piszesz, ¿e dopiero zamierzasz szukaæ pracy zwi±zanej z tym, co robi³a¶ w technikum). W ka¿dym razie takie porzucenie studiów i w³a¶ciwie z punktu widzenia zawodowego zmarnowanie ponad 2 lat bêdzie bardzo ciê¿ko wyt³umaczyæ na rozmowie kwalifikacyjnej.
Krystal_26 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-02-01, 12:51   #29
kasia971
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 185

Je¶li na prawdê kierunek przesta³ Ciê interesowaæ, a bardziej Ciê interesuje, lepiej siê czujesz i sprawia Ci wiêksz± przyjemno¶æ, to czym zajmowa³a¶ siê w technikum, to ja bym zrezygnowa³a ze studiów. Po pierwsze ¿aden dyplom pracy teraz nie zapewni (najwiêksze bezrobocie w¶ród m³odych po studiach), po drugie szkoda pieniêdzy i czasu na kontynuacjê studiów.

Po kierunku ¶cis³ym, je¶li zdecydowa³aby¶ siê na szukanie pracy, bêdziesz mia³a konkurencjê w postaci kolegów, a niestety, jak przyjdzie co do czego, to pracodawcy wol± zatrudniaæ mê¿czyzn, wiêc jak nie bêdziesz od lepsza od kolegów o 50%, to bêdzie Ci bardzo ciê¿ko znale¼æ pracê.

Edytowane przez kasia971
Czas edycji: 2013-02-01 o 13:15
kasia971 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-02-01, 13:08   #30
Fleur_D
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 265

Cytat:
Napisane przez kasia971 Poka¿ wiadomo¶æ
Je¶li na prawdê kierunek przesta³ Ciê interesowaæ, a bardziej Ciê interesuje, lepiej siê czujesz i sprawia Ci wiêksz± przyjemno¶æ to czym zajmowa³a¶ siê w techikum, to ja bym zrezygnowa³a ze studiów. Po pierwsze ¿aden dyplom pracy teraz nie zapewni (najwiêksze bezrobocie w¶ród m³odych po studiach), po drugie szkoda pieniêdzy i czasu na kontynuacjê studiów.
Taaa jasne...Koszty po³ roku studiów bêd± tak wysokie, ¿e ¿eby ich sobie oszczêdziæ najlepiej zrezygnowaæ z dyplomu i zaprzepa¶ciæ 2,5 roku studiów i pewnie te¿ spor± ilo¶æ pieniêdzy (autorki czy jej rodziców?) A po technikum to praca le¿y i czeka. Które¿ to technikum w dzisiejszych czasach zapewnia przynajmniej przyzwoit± pracê? Tylko nie wyskakujcie mi tu, proszê, z jakim¶ ekonomicznym lub fryzjerskim
Autorko, we¼ siê w gar¶æ, po¿ali³a¶ siê, my rozumiemy, ¿e jest ciê¿ko. Sesja potrafi nie¼le zdo³owaæ, materia³ na egzaminach, a materia³ który cz³owiek mia³ opanowaæ, to czêsto dwie ró¿ne bajki, a ocenianie egzaminów lub kolokwiów te¿ nie zawsze bywa adekwatne do tego co siê napisze. Wiêc mogê Cie zrozumieæ, ¿e jeste¶ zdo³owana.
Bardzo wa¿n± kwesti± jest tak¿e Twój kierunek, bo czêsto praca polega na wykorzystywaniu tylko czê¶ci wiedzy ze studiów, a czasami jest bardzo od tej wiedzy oderwana. Ja np: uczy³am siê m.in: o ro¶linach- biotechnologia i bioin¿ynieria ro¶lin byæ musia³a, a zajmujê siê badaniami cytogenetycznymi. Wiêc bez obawy, wszystkich nudnych przedmiotów nie bêdziesz w ¿yciu musia³a kontynuowaæ.
Fleur_D jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.