|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problemy z gorączką
Witajcie
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam. Jak nie to proszę o przerzucenie. Mam wątpliwości i nie wiem co robić. Cały zeszły tydzień (od 8 marca) mój synek był chory. Byliśmy na urlopie u mojej siostry, jej córa tez chorowała. Podawałam mu leki na kaszel i przeciw gorączkowe i wyglądało że się poprawia, ale w czwartek się pogorszyło więc poszłam do lekarza. Mały dostał antybiotyk i syropki wykrztuśne i inne. Po powrocie z urlopu leczyliśmy się dalej, antybiotyk się kończył a synek nadal kaszlał. Dodatkowo przedwczoraj zrobił się cały w plamki. Nigdy nie chorował więc wpadłam w lekką panikę że złapał tam kilka chorób. Poszłam więc do mojej lekarki ta stwierdziła że oprócz przeziębienia które już właściwie jest wyleczone ( czyste płuca i wszystko inne) syn miał trzydniówkę stąd ta wysypka. A kaszle bo ma nadal katarek który spływa do gardła, zmieniła leki, a antybiotyk kazała jeszcze jeden dzień wziąć. (aha miał też biegunkę od antybiotyków na która dostał smectę ). Syn odzyskał apetyt i kupka tez już w normie i nagle dziś dostał gorączkę, prawie 40stopni. I teraz mój dylemat, poczytałam że do 3 dni nie ma sensu się zgłaszać do lekarza (słowa jakiegoś lekarza) bo i tak dostanie paracetamol lub nurofen skoro nie ma innych dolegliwości. Że u dzieci takie gorączki mogą wystąpić. Ale czy jest możliwość że po 3 dniówce nastąpiła kolejna?? Nadal kaszle i ma katarek, ale nic więcej się nie zmieniło. Skąd więc taka wysoka gorączka? Czy to mogą być jakieś powikłania? Będę wdzięczna za odpowiedź.
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Problemy z gorączką
Najlepiej zadzwoń do swojego lekarza i zapytaj co masz robić. Na razie podawaj nurofen lub panadol i kontroluj tempkę. A może dziasełka ma spulchnione i ząbki idą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mojej pediatry dziś nie ma, poszłam do ogólnego lekarza. Pooglądął i kazał dawać nurofen. Zapisał jeden syrop teoretycznie Eurespal, ale w aptece mi farmaceutka zamieniła na Elofen bo podobno tańszy. Zobaczymy co dalej...
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Trzydniówka, wcale nie musi trwać 3 dni. Ale jeśli wystąpiła wysypka to maluch nie powinien już gorączkować z powodu 3dniówki
![]() Skoro gorączkuje to znaczy, że organizm broni się przed infekcją (może złapał kolejną? Organizm osłabiony, więc o to nie trudno). Ja bym poczekała na pediatrę i mimo wszystko wybrałabym się z dzieckiem sprawdzić co jest grane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Moje 4 - letnie dziecko przez trzy dni miało wysoką temperaturę bez innych objawów. Trzeciego dnia byliśmy też u lekarza i stwierdził infekcję wirusową. Czwartego dnia wszystko się uspokoiło - temperatura oscylowała wokół 36,0 - 36,6 stopni. Piątego dnia, czyli dzisiaj pojawił się stan podgorączkowy i temperatura wahała się przez cały dzień od 37,0 do 37,4. Czy któraś z mam może była w podobnej sytuacji? Czy powinnam ponownie udać się z dzieckiem do lekarza? czy to jest niedoleczona infekcja? Nie wiem co mam zrobić, martwię się żeby się coś nie rozwinęło z tego.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:38.