nocna przypadłość - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-08-05, 20:12   #1
hibiskus
Raczkowanie

GG do hibiskus

nocna przypadłość

Dziewczynki, mam mały problem. Otóż zgrzytam ząbkami podczas snu w nocy. Zdarza mi się budzić z bólem szczęk. No a najgorsze, że budzę mojego faceta ;P . Może którejś z was udało się uporać z tym problemem? Pozdrawiam wakacyjnie.
hibiskus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-05, 20:19   #2
cheetah
Zadomowienie

GG do cheetah
Re: nocna przypadłość

hibiskus napisał(a):
> Dziewczynki, mam mały problem. Otóż zgrzytam ząbkami podczas snu w nocy. Zdarza mi się budzić z bólem szczęk. No a najgorsze, że budzę mojego faceta ;P . Może którejś z was udało się uporać z tym problemem? Pozdrawiam wakacyjnie.

Ta przypadlosc ma tez moj P. Z tego co mowil dentysta to trzeba z nia bardzo uwazac, poniewaz scieraja sie wtedy bardzo zeby. Dlatego dentysta polecil namzrobienie takiej specjalnej nakladki na zeby dolnej czesci szczeki. Kosztowalo to chyba 100 - 150 zl i zaklada sie na noc jak juz kladziesz sie spac. Ma to wiele plusow, przede wszystki taki, ze zabki sie nie scieraja, a dwa, ze ja sie nie budze w nocy i nie musze mu otwierac szczeki

W ogole to dentysta powiedzial, ze moga byl rozne podloza takiego szczekania zebami, moze byc to na tle nerwowym [taki jest podobno najczestszy], ale moze byc to tez np blad w budowie szczeki itp itd.

Radzilabym sie o to wszystko zapytac przy najblizszej wizycie u swojego dentysty

Cheetah
cheetah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-05, 20:28   #3
crazy
Raczkowanie

Czasami zdarza się to u osób,ktore mają pasożyty (nie nabijam się),lamblie i inne tego typu paskudztwa,(poproś swego lekarza o skierowanie) ,czasami też u alergików.
crazy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-06, 00:07   #4
mskladaczek
Zakorzenienie

ja tez zgrzytam ale moj M tak twardo spi, ze mu to nie przeszkadza nakladki sobie takie zrobilam gdyz zal mi "pozcieranych " zebow nie jego ale niestety niewygodnie mi w tym .... i zakladalam na noc mzoe prze tydzien ;/ budzilam sie rano z obolala zuchwa a pozatym strasznie sie w tym slinilam takze zjadam swoje dolne zeby nadal

cheetah napisał(a):
> Dlatego dentysta polecil namzrobienie takiej specjalnej nakladki na zeby dolnej czesci szczeki. >

zeby zuchwy nie szczeki

>W ogole to dentysta powiedzial, ze moga byl rozne podloza >takiego szczekania zebami, moze byc to na tle nerwowym [taki jest podobno najczestszy], ale moze byc to tez np blad w budowie szczeki itp itd.

u mnie to wlasnie chyba wychodzi wada zgryzu, mam lekki tylozgryz oraz troche "zjechany" staw zuchwowo- skroniowy, a to ostatnie to dzieki namietnemu zuciu gumy ...

pozdrawiam zgrzytajacych oraz ich biednych partnerow
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-06, 06:25   #5
calineczka170
Przyczajenie

nie wiem czy to prawda ale podobno zgrzyta się zębami jak sie ma lamblie,takie bakterie bo sie jadło za duzo słodyczy. sama to miałam i tez w nocy zgrzytałamam.
calineczka170 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-06, 07:34   #6
cheetah
Zadomowienie

GG do cheetah

mskladaczek napisał(a):
> ja tez zgrzytam ale moj M tak twardo spi, ze mu to nie przeszkadza nakladki sobie takie zrobilam gdyz zal mi "pozcieranych " zebow nie jego ale niestety niewygodnie mi w tym .... i zakladalam na noc mzoe prze tydzien ;/ budzilam sie rano z obolala zuchwa a pozatym strasznie sie w tym slinilam takze zjadam swoje dolne zeby nadal

Moze masz zle dobrana? Tzn zle zrobiona? Moj P. na poczatku tez mial takie problemy, ale dentysta cos tam podpilowal i na razie jest ok. tez nosi ja na noc, chociaz dentysta stwierdzil, ze w dzien od czasu do czasu tez powinien ponosic

> zeby zuchwy nie szczeki

Tak, tak, to mialam wlasnie na mysli, sorry za przejezyczenie

Cheetah
cheetah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-06, 07:54   #7
Joey
Zakorzenienie

Dołączam do grona Zgrzytaczek Wiecie ze to ma nawet swoją nazwe? Jest to BRUKSIZM Przyczyną, jak czytałam, jest zestresowanie lub ...hihi.... owsiki!
Joey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2004-08-06, 08:15   #8
kasiam
Raczkowanie

dziewczyny, zgrzytanie zębami to bardzo poważna sprawa. oprócz tego, że może się zakończyć starciem zębów, to także może mieć inne konsekwencje - na przykład uporczywe migreny czy nawet chyba nerwice.

należy pójść do dentysty i załatwić szynę relaksacyjną, którą zakłada się na noc. niedawno weszła nowa generacja szyn - a dokładniej nakładki tylko na przód zębów, podobno działają cuda. nie są tanie (z tego co sobie przypominam to jakieś 600-800 zł), ale w sytuacji migreny są jedynym lekarstwem.
niestety, nie pamiętam, jak się te nakładki nazywają...
kasiam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-06, 08:22   #9
alicia
Raczkowanie

hmmmm z tego co wiem to każdy zgrzyta zębami podczas snu i nie jest to objaw żadnej choroby, jest to nasza fizjologia związana z fazą snu - tyle tylko że już nie pamiętam czy REM czy NREM. Zgrzytanie zębami a szczękościsk to raczej dwie sprawy. tak nas uczyli na studiach więc nie wyobrażam sobie żeby to były niesprawdzone informacje.
alicia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-06, 08:40   #10
paula78
Zakorzenienie

a ja czasami strasznie przez sen zaciskam zeby ,budziłam sie z zacisniętą szczęka bólem zębów ,na szczęscie mam nakładki na noc ,musze powiedziec ,ze zacisk był bardzo silny widac to po nakładkach .
robię tak w okresach stresu ,niby sie na codzien nie denerwuje a w nocy koszmar wszytsko wychodzi.
pzdr
paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-06, 09:09   #11
nenvena
Zadomowienie

Ja tylko zaciskam w nocy ale tylko jak sie bardzo stresuję (w ciągu dnia ) ale mój men zgrzyta w nocy i to tak, jakby miał piasek w buzi. Ja nawet nei potrafie tego naśladować, on z resztą też nie umie tak zrobić "na jawie" To już neiw iem, czy wysyłac go do dentysty, czy nie?
nenvena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2004-08-06, 11:18   #12
vilandra
Zakorzenienie

Ja co prawda nie zgrzytam zębami, natomiast budzę sie z pogryzionymi ustami i policzkami od wewnątrz. Co to może byc?
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-06, 11:25   #13
Edyta
Zadomowienie

Witam w klubie Bruksistów!!! No, niestety, też zgrzytałam lub tylko zaciskałam zęby, ścierały się od tego. I od ponad pół roku mam nakładkę, czyli szynę relaksacyjna na noc. Nie jest to najprzyjemniejsza i najpiękniejsza rzecz pod słońcem, ale...pożyteczna Także namawiam zgrzytających do zasięgnięcia porady u dentysty -
Edyta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-06, 11:32   #14
kasiulka
Zakorzenienie

Mój M. też zgrzyta i to jak , szorowanie styropianem po szkle to przy tym zgrzytaniu pikuś . Ale nie zawsze - zauważylismy ze zgrzytanie pojawia sie po ciezkim/stresującym dniu albo gdy jest przemęczony. Zdarza mu się tez zrywac w środku nocy na równe nogi i zapalać światło w poszukiwaniu sowy albo nietoperza, który rzekomo siedzi na suficie .
O szynie nie slyszałam, ale z tego co piszecie chyba warto się nią bliżej zainteresować.

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 12:13   #15
blacky5
Przyczajenie

Unhappy Dot.: nocna przypadłość

Witam. Mnie też dopadł ten problem. Na początku zgrzytałam zebami w nocy teraz je mocno zaciskam co sprawia mi straszny ból. Rano budzę się z obolałymi zębami i całą szczęką, co dziwne bolą mnie również policzki i odczuwam silne mrowienie w okolicach ust. Czy pomoże mi ktoś to zdiagnozować??? Wszystko wskazuje na bruksizm ale nie jestem tego pewna. Doradźcie co robić bo ja jestem załamana. Trwa to już ponad pół roku. Dodam jeszcze, że byłam z tym u neurologa, dał mi tylko leki na uspokojenie ale to nie pomaga. Pozdrawiam.
blacky5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-08-29, 12:19   #16
pluszynka
Rozeznanie

Dot.: nocna przypadłość

No mi parę razy się zdarzyło pozgrzytać (aż raz sama się obudziłam tak głośno było!!), ale to miało miejsce w okresie dojrzewania. Nie znam się na stomatologii ale na psychice tak - to może być kwestia nerwów, może to dziwnie zabrzmi - ale pomysl czy czasem w ciągu dnia jak się wkurzasz nie napinasz przypadkiem mięśni. Ciało czasem w paradoksalny sposób radzi sobie ze stresem. Może to sprawa dla dentysty, ale może z drugiej strony wystarczą pogłębione, spokojne oddechy przed snem, szklanka ciepłego mleka jesli ktoś lubi
pluszynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 13:22   #17
Anett_
Wtajemniczenie

Proponuję lekturę : http://www.superdentysta.com.pl/inde...iec_zgrzytanie

a także cytuję inny artykuł :

Niewiele osób wie, że stres i towarzyszące mu silne napięcie może prowadzić do poważnych uszkodzeń uzębienia.

Fińscy badacze dokładnie przyjrzeli się tej zależności i zaobserwowali, że poziom stresu w pracy przekłada się na zgrzytanie zębami i nadmierne zaciskanie szczęk. Cierpią na to osoby na wysokich stanowiskach.Co ciekawe, dolegliwość ta częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. - Kobiety mają bardziej miękkie zęby, które szybciej się ścierają, a to z kolei niekorzystnie działa na stawy - wyjaśnia Agnieszka Sicińska, dyrektor medyczny kliniki Eurodental.

Nawykowe i niekontrolowane zaciskanie zębów nazwano bruksizmem. Może być centryczny (zwarcie centralne w ciągu dnia) lub ekscentryczny (zgrzytanie zębami nocą, w różnych położeniach zwarciowych żuchwy). Przyczyną bruksizmu, oprócz stresu, mogą też być zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego czy nawet źle wykonane korony albo wypełnienia. - Jeśli plomba jest źle wykonana, zęby nie stykają się prawidłowo - mówi Agnieszka Sicińska.

Warto dodać, że siły wyzwalane na powierzchniach żujących u pacjentów z bruksizmem mogą być nawet dziesięć razy większe od tych działających podczas normalnych procesów gryzienia i żucia. Efektem mogą być poważne uszkodzenia zgryzu. Pierwszym objawem jest ścieranie zębów i uszkodzenia szkliwa. Na skutek spiłowania stają się znacznie niższe, a już około 40. roku życia praktycznie "zostają zjedzone". Takie starte zęby najczęściej trzeba umartwiać, gdyż ich część wewnętrzna - wrażliwa miazga - zostaje odsłonięta.

Inną poważną konsekwencją bruksizmu są uszkodzenia stawów skroniowo-żuchwowych, na których umocowane są kości szczęki i żuchwy. Gdy zęby dolne i górne dobrze do siebie pasują, a działające między nimi siły rozkładają się równomiernie i prawidłowo, stawy skroniowo-żuchwowe nie są narażone na uszkodzenia. W wyniku obniżenia się linii zębów kąt między szczęką a żuchwą w stawie jest mniejszy, a sam staw nadweręża się i wypacza. Podobnie dzieje się, jeśli mosty lub wypełnienia są niefachowo zrobione. Może to prowadzić do pęknięcia krążka stawowego.

- Najlepiej wyeliminować przyczynę, czyli nie denerwować się - radzi Agnieszka Sicińska. - Ważny jest też wybór lekarza, który ma wiedzę na temat takich patologii. Powinien też mieć dostęp do aparatów diagnozujących. Jednym z etapów leczenia nieprawidłowego zwarcia szczęk jest nałożenie tzw. szyn relaksacyjnych - przezroczystych nakładek na zęby, które uniemożliwiają ich zaciskanie.

W Polsce wiedza na temat bruksizmu jest jeszcze bardzo niewielka. Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy ani z konsekwencji, do jakich może on prowadzić, ani z możliwości diagnozowania i leczenia.
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 13:50   #18
_Ya
Zadomowienie

Smile Dot.: nocna przypadłość

Witam w klubie
Już kawał czasu zgrzytam zębami, albo zaciskam. Na szczęście trafiłam do pani dentystki z powołania i ona się mną zajęła.
Na początku kazała mi kupić jakieś ziołowe tabletki na uspokojenie. Brałam po jednej przed spaniem.
Jednak to nie pomogło ( ponoć mama bardzo pościerane zęby z tyłu) więc 2 lata temu zrobiła mi szynę. Pamiętam, że zapłaciłam 200 zł. Jest to taka różowa nakładka na górne zęby, na całą szczękę. Mi trochę wystają 8 bo dentystka nie mogła znaleźć tak dużej formy.
Co się tyczy wygody, to pamiętam, że kilka razy przychodziłam i coś tam poprawiali i w tym momencie wszystko jest oki
Dentystka mówiła żeby zakładać szynę co dwa tygodnie, czyli dwa tygodnie z, dwa bez, ale ja się tak przyzwyczaiłam, że śpię w niej cały czas.
Zgrzytam dalej, widać to po szynie, ale przynajmniej nie niszczę zębów.

Teraz trochę żałuję, że wcześniej nie zrobiłam sobie takiej nakładki(jednak szkoda zębów).

P.S.
TŻ się śmieje, że wyglądam jak bokser
_Ya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-29, 16:15   #19
srubka
Zakorzenienie

Dot.: Re: nocna przypadłość

Cytat:
Napisane przez paula78
a ja czasami strasznie przez sen zaciskam zeby ,budziłam sie z zacisniętą szczęka bólem zębów ,na szczęscie mam nakładki na noc ,musze powiedziec ,ze zacisk był bardzo silny widac to po nakładkach .
robię tak w okresach stresu ,niby sie na codzien nie denerwuje a w nocy koszmar wszytsko wychodzi.
pzdr
paula
no mnie tez czasem sie tak zdaza pare nocy temu wlasnie tak musialam zaciskac bo rano sie obudzilam ze strasznym bolem szczeki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-29, 17:31   #20
gonka23
Zakorzenienie

rany nie myślałam że ktoś też tak jak ja ma Bruksizm a tu tyle dziewcząt. też właśnie czytałam że to na tle nerwowym. że wszystkie stresy które nie wychodzą z nas za dnia "wyzgrzytujemy" podczas snu. rany a to takie męczące . w życiu nie pomyślałam że mogę się z tym zgłosić do dentysty a przecież to całkiem logiczne ale czy dentysta zwalcza przyczyny? czy tylko psycholog może pomóc?
Stary 2005-08-29, 21:18   #21
Joey
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gonka23
rany nie myślałam że ktoś też tak jak ja ma Bruksizm a tu tyle dziewcząt. też właśnie czytałam że to na tle nerwowym. że wszystkie stresy które nie wychodzą z nas za dnia "wyzgrzytujemy" podczas snu. rany a to takie męczące . w życiu nie pomyślałam że mogę się z tym zgłosić do dentysty a przecież to całkiem logiczne ale czy dentysta zwalcza przyczyny? czy tylko psycholog może pomóc?
przyczyną jest stres, a więc dentysta tu raczej nie pomoże
Joey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 06:34   #22
Audacieux
Wtajemniczenie

Odświeżę ten stary wątek
A może ktoś z Was zna sposób na zgrzytanie w dzień?
Ja zgrzytam nie tylko w nocy, ale także w dzień, czasami, gdy nerwy mi już przechodzą łapię się na tym, że mam zaciśnięte szczęki lub zgrzytam.
Przecież nie będę nosić szyny w dzień.

Audacieux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 00:30   #23
sweetish
Zakorzenienie

Podbijam watek- czy odczuwacie poprawe po dluższym stosowaniu nakładki? pytam z czystej ciekawosci.... na jak dlugo wam ona starcza?

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 00:46   #24
Coma_
Zadomowienie

Ja mogę Was pocieszyć moją nieco inną nocną przypadłością hehe mianowicie (podobno) ciamkam w nocy tzn. jest to odruch ssący po prostu. Tak jakby przypomniał mi się cycek mamy
Jestem wcześniakiem i być może dlatego. Ale nie jest to uciążliwe, choć śmieszne i często zaskakujące dla osób, które to usłyszą. Ktoś może ma coś takiego?

Coma_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 11:38   #25
Tigerlilili
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Coma_ Pokaż wiadomość
Ja mogę Was pocieszyć moją nieco inną nocną przypadłością hehe mianowicie (podobno) ciamkam w nocy tzn. jest to odruch ssący po prostu. Tak jakby przypomniał mi się cycek mamy
Jestem wcześniakiem i być może dlatego. Ale nie jest to uciążliwe, choć śmieszne i często zaskakujące dla osób, które to usłyszą. Ktoś może ma coś takiego?
Ja nie jestem wcześniakiem, ale też ciamkam
Tigerlilili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości