Wersje light fast foodów? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-17, 14:53   #1
misia_188
Raczkowanie

Wersje light fast foodów?

Cześć
Macie może przepisy na jakieś pyszne a niezbyt tuczące smakołyki? Coś dobrze przyprawionego. Super by było, gdyby to były jakieś wersje light fast foodów.
misia_188 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 15:24   #2
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Wersje light fast foodów?

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 18:36   #3
cherry_flamme
Zakorzenienie

http://tvnplayer.pl/programy-online/...2E01,2119.html

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 18:48   #4
madleine89
Rozeznanie

przepis na makaron a'la carbonara

składniki:
-spaghetti pełnoziarniste lub razowe
-2/3 małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru
-1 łyżeczka serka almette bazyliowy
-1 łyżeczka almette cebula ze szczypiorkiem
-kawałeczek kabanosa
-pieprz

Gotujemy spaghetti (ja gotuję makaron zawsze w niesolonej wodzie).
Do filiżanki wlewamy jogurt,dodajemy po 1 łyżeczce każdego z smaków almette. Dokładnie mieszamy widelcem jogurt z serkiem,aż przestaną być wyczuwalne grudki serka. Dodajemy pokrojonego w drobne plasterki kabanosa i wsypujemy odrobinę pieprzu. Mieszamy.
Nakładamy spaghetti na talerz i polewamy sosem.Mieszamy makaron z sosem na talerzu.
W wersji lux można dodać na wierzch 1-max.2 łyżki podsmażonego kurczaka z pieczarkami.
Smacznego

oczywiście dobrze jest wymienić kabanosa na pokrojoną w kosteczkę chudą wędlinę.

preferki do wymianek
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=356
madleine89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 19:44   #5
cherry_flamme
Zakorzenienie

Almette to niepotrzebne źródło pustych kalorii. Lepiej do jogurtu naturalbego dodać czosnek, bazylię, czy inne przyprawy/ zioła. Kabanos jest chyba najbardziej kalorycznym mięsnym produktem. O wiele lepiej jest dodać zmieloną pierś kurczaka/indyka.

Stary 2013-05-18, 00:53   #6
madleine89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Almette to niepotrzebne źródło pustych kalorii. Lepiej do jogurtu naturalbego dodać czosnek, bazylię, czy inne przyprawy/ zioła. Kabanos jest chyba najbardziej kalorycznym mięsnym produktem. O wiele lepiej jest dodać zmieloną pierś kurczaka/indyka.
almette nie ma aż tak dużo kalorii,a dzięki temu sos jest bardziej gęsty.
Najlepiej pasuje zamiast kabanosa chuda wędlina drobiowa,pokrojona w drobne plasterki,ale kabanos był jedynym jedzeniem z mięsa,które znalazłam w lodówce.

preferki do wymianek
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=356
madleine89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 02:15   #7
cherry_flamme
Zakorzenienie

To już lepiej użyć jogurtu bałkańskiego. Almette może nie ma wielu kalorii, ale to sama chemia i sztuczne aromaty

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-19, 10:29   #8
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Nie wiem czy chipsy też tu zaliczasz.
Zamiast zwykłych chipsów możesz pokroić np. cukinię, kabaczka czy, co tam lubisz, posypać przyprawami i włożyć do piekarnika. Chrupie, jest zdrowe i smaczne.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-20, 11:47   #9
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Przepis na batoniki proteinowe:
Bazę przepisów stanowi ten przepis: http://www.proteinpow.com/2013/03/th...tein-bars.html

Ale jest on zmodyfikowany po mojemu no i batoniki wyglądają całkiem inaczej

Składniki(na 1 porcję - 5 batoników)
*1 średnie jabłko (u mnie takie prawdziwe z sadu)
* 50g płatków owsianych
* ok 90 ml mleka
* 10ł odżywki białkowej (u mnie 7ł smakowej(2 porcje z waniliowym, jedna z kokosowym) i 3ł naturalnej)
* 25 migdałów
* 4 orzechy włoskie

Sposób wykonania
Migdały i orzechy mielimy na papkę (nie musi być bardzo zmielona), płatki owsiane też, ale żeby były pół na pół zmielone, nie taka całkowicie przemielona mąka. Mieszamy je ze sobą, dodajemy mleko, starte jabłko (ja nie obierałam ze skórki) i odżywkę białkową. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą i wykładamy na blachę układając masę w kształt prostokąta i posypujemy cynamonem. Pieczemy w 160 st przez ok 25-30 min. Po upieczeniu kroimy na 5 części.

Wartość odżywcza jednego batonika: Kcal: 168,50 B:13,34 W:11,59 T:7,66

Moje własne odczucia
Batoniki są sycące, ale ich konsystencja nieco... Dziwna. Są ścisłe, ale takie "klejące" w buzi, jak to odżywka białkowa. Z tego względu następnym razem dam zamiast mleka jajko. Jeszcze tylko nie wiem czy jedno na porcję czy jedno na dwie porcje. Może jak wystygną to im dobrze zrobi. Ale oczywiście poza tym małym mankamentem są bardzo smaczne i słodziutkie, chociaż następnym razem zrobię z pełnej porcji smakowej odżywki - wtedy smak będzie bardziej wyrazisty. Jestem z nich bardzo zadowolona, robi się bardzo szybko i przyjemnie - polecam!

Dietetyczna nutella(jadłam dzisiaj, była BOSKA)

* 10g oleju kokosowego
* 12g odżywki białkowej smakowej(u mnie kokosowa)
* 2 łyżeczki kakao

Wszystko wymieszać dodając powoli ciepłej wody, żeby wyszła gęsta masa. Jest idealnie kremowa, słodka i rozpływająca się w ustach...

Nutellę można też zrobić z samego awokado i kakao, oraz miodu/słodzika, ale ja nie próbowałam.
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 20:06   #10
Rena
Zakorzenienie

bulki z hamburgera zamienic na razowe, mieso chuda wolowina smazona na oliwie z oliwek, jako sos musztarda dijon, zrezygnowac z zoltego sera. Mozna dodac plaster pomidoru czy lisc salaty.

chipsy i frytki niestety trzeba wyrzucic.

Cola light lub zero.

pizze i makarony tez razowe ciasto, sos bolonski chude mieso i pomidory plus ziola, pizze mozna wybrac z szynka (chuda) lub pieczarkami. Zrezygnowac z zoltego sera i beszamelu. Nie zaprawiac sosu maka.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 20:14   #11
Dziwnograj
Raczkowanie

Ja często robię dietetyczne tortille

Na 1 porcję:
1 pełnoziarnista tortilla (najlepiej mała)
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
odrobina tabasco
pół piersi z kurczaka
0,5 pomidora, kawałek papryki
sałata/rukola/roszpunka
1/4 awokado
ząbek czosnku
0,5-1 łyżka posiekanej cebuli
ewentualnie papryczki chilli
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka, oregano)

Najpierw zamarynuj pierś kurczaka w marynacie z oliwy i 1-2 łyżek cytryny. Dopraw przyprawami i tabasco wg uznania.
W między czasie przygotuj guacamole: obierz i rozgnieć widelcem (ewentuanie zmiksuj w blenderze) awokado. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z awokado, kilkoma kroplami tabasco i 1 łyżką soku z cytryny lub limonki. Możesz dodać też posiekane papryczki chilli (ja uwielbiam jak dania są bardzo ostre, ale to kwestia indywidualna). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na teflonowej patelni podgrzej tortillę (wg przepisu na opakowaniu). Ciepłą odłóż na bok. Kurczaka pokrój w paski i usmaż bez użycia oleju. Pomidory pokrój w kawałki, a paprykę w paski.
Tortillę posmaruj guacamole, następnie ułóż kurczaka i warzywa. Zwiń i ciesz się pysznym daniem ))

Oczywiście przepis można modyfikować. Dodać chudą wołowinę zamiast kury, zmienić warzywa, kompinować z różnymi przyprawami i sosami.
Czasami też zawijam tortillę w folię aluminiową i zapiekam jeszcze przez kilka minut w piekarniku.

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ----------

Dietetyczne hot-dogi.

Pełnoziarnista bułka - paluch.
parówka drobiowa- jak najlepszej jakości, przynajmniej 80% mięsa!!!
musztarda franucska i sarepska
1/2 pomidora
1/4 cebuli
kilka posiekanych listków świeżej bazylii
1 łyżeczka oliwy z oliwek
kilka listków sałaty lodowej pokrojonej w paski

Parówkę ugotuj w wodzie wg instrukcji na opakowaniu, bułkę podgrzej w opiekaczu albo na tosterze.
W między czasie przygotuj relish pomidorowy: wytnij miąższ z pomidorów; pozostała część posiekaj wraz z cebulą w drobną kostkę. Wymieszaj wraz z oliwą z oliwek i listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem.
Bułkę posmaruj musztardami i wyłóż paskami sałaty. Na to połóż parówkę, którą następnie przykryj relishem z pomidorów. Posyp ziołami/solą/pieprzem wg uznania.
Smacznego

Zdrowe nuggetsy - danie jest bardzo smaczne, ale nie ma tu co oszukiwać, że tak dobre jak te prawdziwe..

5 łyżek otrębów pszennych
5 łyżek bran flakes
0.5 piersi z kurczaka
maślanka
oregano, sól, pieprz, słodka papryka, kumin rzymski,
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
1 łyżka soku z cytryny

Dip:
1/4 ogórka zielonego
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
1/4 opakowania jogurtu greckiego (może być light)
koperek, sól, pieprz

Kurczaka zamarynować w mieszance oliwy, soku z cytryny, posiekanej natki i czosnku przeciśniętego przez praskę. Włożyć do lodówki na 30 minut.
W między czasie przygotować dip: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem greckim. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce, następnie ocisnąć z soku przez ręcznik papierowy. Wymieszać z oliwą i dodać do jogurtu. Dokładnie wymieszać doprawiając koperkiem, solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.
Na jedną miseczkę wylać trochę maślanki, na drugą wysypać rozgniecione bran flakes'y wymieszane z otrębami. Wyjąć kurczaka i pociąć w kawałki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Kawałki obtaczaj w maślance, a następnie w otrębach. Całość ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj około 20 minut.

Podawaj z dipem.

Edytowane przez Dziwnograj
Czas edycji: 2013-05-21 o 20:26
Dziwnograj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-21, 20:41   #12
Karolinasdz
Raczkowanie

ja mam parę przepisów:

http://feeleat.blogspot.com/search/l...%20fast%20food

http://feeleat.blogspot.com/search/label/pizza
Karolinasdz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 14:15   #13
misia_188
Raczkowanie

Dziękuję, na pewno skorzystam
misia_188 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości