![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czy moja suczka moze byc w ciazy!!!!??? :0
Tak jak w temacie...Dzis rano wyszlam z moja suczka na spacer, strasznie padal desz i spuscilam ja ze smyczy chociaz jest w 7 dniu cieczki, bo w tak gesta i nieskoszona mokra trawe nie chcialam wchodzic,a w poblizu nie bylo zadnego psa,,Jednak sie pomylilam
![]() Ich "stosunek" trwal gora 7 sekund, bo ten kundelek ja zostawil, a suczka pobiegla sobie dalej na inne osiedle(oczywiscie ja zlapalam, na jezdni, dzkie Bogu nikt nie przejezdzal wtedy). Moze glupie pytanie zadam, ale czy ona moze byc w ciazy?? ![]() Bo u ludzi jest tak, ze nawet mala ilosc spermy, ktora dostnie sie dzieki stosunkowi przerywanemu, czy nawet czasami przez st.oralny moze zdzialac "cuda" i jest sie w ciazy. Moj chlopak uspokaja mnie, ze w ciagu 7 sekund piesek nic nie "zdzialal", bo to za malo czasu. A jak wy myslicie?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy moja suczka moze byc w ciazy!!!!??? :0
Hmm..kurrrcze no nie mam pojęcia za bardzo ,najlepiej będzie jak pójdziesz do weterynarza i się upewnisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
suczka może byc w ciąży
psy raczej krótko kopulują... ech...dlaczego mnie tak irytuje ludzka bezmyslnośc? jak upilnowanie suki to jest taki problem, to wysterylizuj ją! Suka ma cieczkę= nie wolno jej spóścic ze smyczy, pies jakis się zawsze znajdzie ![]() ![]() echch... miesiąc temu suczka znajomych uciekła im na 5 minut "przez pięc minut nic się napewno nie stało". Miała cieczkę. Dziś suczka dochodzi do siebie po sterylce aborcyjnej. Przynajmniej tyle, że własciciele wybrali najlepsze wyjscie i nie urodzi sie siedem niepotrzebnych i niechcianych psów...I ich suczka już nie będzie miała nigdy cieczki, juz nigdy więcej nie ucioeknie i nie zajdzie w ciażę. radzę ci, wysterylizuj swoja suczkę jak najpredzej, bo w wysokiej ciązy sterylka jest po prostu droższa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Moze to i byla bezmyslnosc, ale z drugiej strony kazdmeu to sie moze zdarzyc, a ja przynajmniej jakas odpowiedizalnosc chce wziasc za to. Rozmawialam juz z weterynarzem i jutro dostanie zastrzyk typu wczesno-poronny, ktory mozna wykonac do 48 godzin po"stosunku". Na przyszlosc mysle raczej o zastyrzykach antykoncepcyjnych( nie wiem jak to nazwac), a ewentualnie o sterylizacji.
Znam historie, gdzie pies kopulowal z suczka 1 minute i nic z tego nie bylo. Weterynarz mowil, ze moja suczka moze byc w ciazy, ale tez nie musi, jednak ja wole pojsc i jutro poddac ja temu zastrzykowi. Upilnowanie nie bylo dla mnie takim WIELKIM PROBLEMEM przez 3 ostatnie lata( 6 cieczek juz przeszla sunia), a to co sie dzis wydarzlo to poprostu pech. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ropomacicze. Jest to schorzenie, w którym wewnątrz macicy gromadzi się duża ilość ropy, powodując nawet dziesięciokrotne jej powiększenie się. Choroba występuje bardzo często u suk powyżej 8 roku życia, ale może także zdarzyć się u suk młodszych - jest wtedy zwykle wynikiem stosowania preparatów hormonalnych hamujących cieczkę. Niestety, nie można określić, ile razy można "bezpiecznie" zastosować te leki - bowiem ropomacicze może wystąpić nawet po jednokrotnym podaniu preparatu.
http://www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html więc radze sterylkę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To że pies wskakiwał na sukę i wykonywał ruchy frykcyjne nie znaczy jeszcze że "wszedł" w nią. Po stosunku u psów najszęściej dochodzi do zespolenia które trwa dobrą chwilę. Tego jak piszesz też nie było. Ale dla pewności idź do weta. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
NO nie jestem pewna, ze doszlo do stosunku. Ale wczoraj opowiedzilam weterynarzowi jak bylo i on stwierdzil, ze moze byc w ciazy, ale nie musi, za to trzeba przyjsc i dla bezpieczenstwa zrobic ten zastrzyk.
A ta wiedza to z biologi, od profesorki, ktora bardzo dbala o nasze wyksztalcenie seksualne. A poza tym slyszalam juz pare raze, ze np. jakas para nie wspolzyla, tylko w ten sposob sie zadowalala i dziewczyna zaszla w ciaze. A wiem, ze to trwalo wlansie tyle, bo mialam caly czas ich na oku i juz kiedy wlansie do nich podbiegalam on zorbil swoje,,, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A Kolumb to polski naukowiec, który opłynął ziemię dookoła .... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale to juz wiedza z Bravo! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
O przepraszam, bravo nigdy nie czytalam, poza tym juz dawno z tego wyrosla. Ponadto to nie mial byc watek "wysmiewamy" kogos, itd. Moze zle sie wyrazilam, powiem wprost, chodzilo o to, ze nawet minimalna ilosc nasienia moze przyczynic sie do zajscia w ciaze. Mam nadzieje, z eteraz sie jasno wyrazilam.
Nie wiem po co ta ironiczna aluzja z kiblem,,, |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Wiem, ze w pochwie,,chodzilo mi o peting, poprostu pomylilam wyrazenia i narobilam niepotrzebnego balaganu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co z suczką - już po zastrzyku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a w czasie peetingu...no fakt, jak ktos się postara, to może sie zdarzyć ![]() właśnie, jak tam sunia? ja dalej radze sterylkę, bo będziesz miała pewnośc, że juz ci nigdy takiego figla nie zrobi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
czy moja suka może być w ciąży?
witajcie!
mam 3letnią suczkę Almę, mamy ją ze schroniska, to mały piesek kundelek w typie teriera. Jest jeszcze nie wysterylizowana ale planujemy zabieg już niedługo. Ostatnimi czasy zauważyłam że Alma dość mocno przytyła. Nie miała teraz cieczki, ale jakiś czas temu na podwórze dostał się inny obcy pies, nie wiem czy do czegoś doszło bo nawet nie wiedziałam że on tam był, kiedy wołałam Almę do domu to wtedy zauważyłam tego drugiego. kiedyś tego psa widziałam na spacerze z Almą, przystawiał się do niej ale ona uciekała, pogoniłam go i uciekłyśmy przed nim. Widocznie rozpoznał zapach i wkradł się do nas na podwórze. w każdym razie Alma jest podejrzanie gruba, na razie nic się nie rusza w brzuchu. Może przesadzam, może po prostu tak przytyła na zimę. Sutków nie ma powiększonych, zachowuje się normalnie, ale kiedy próbuję ją dotknąć za brzuch to nieruchomieje i robi się bardziej czujna. Czy Alma może być w ciąży? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy moja suka może być w ciąży?
Cytat:
![]() ![]() (jak można było przez tyle czasu nie wysterylizować suczki? ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie jestem weterynarzem, ale chyba logiczne jest to że kiedy SUKA ma DUŻY brzuch to jest coś nie tak, ciąża to jedno z możliwości. nie wysterylizowałam suki bo mnie nie stać na taki zabieg, z resztą napisałam że zamierzam to zrobić, co za tym idzie zbieram na to pieniądze, nie wszyscy są tak bogaci jak Ty... z resztą po co ja się Tobie tłumacze skoro oceniasz mnie po jednym poście... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro widzisz, że suka ma duży brzuch i zachowuje się inaczej niż zazwyczaj to chyba logiczne jest, że powinno się ją zabrać do weterynarza, prawda? ![]() Przez internet to nikt jej nie zbada i nie postawi diagnozy. A co Ci po tym, że rzucę monetą i powiem, że jest? I tu wcale nie wszystko się o kasę rozbija, bo weterynarze potrafią iść na rękę i rozłożyć zapłatę na raty. Poza tym są też akcje, że gmina organizuje sterylki na koszt skarbu państwa, trzeba się tylko tym tematem zainteresować. Zawczasu. Wzięliście suczkę ze schroniska, która się pewnie biedna teraz rozmnoży a jej szczeniaki trafią zapewne tam, skąd ona przyszła...
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja myślę, że nie ma się co tu niepotrzebnie unosić
![]() Gruby brzuszek oczywiście może być objawem ciąży u twojej suczki ale też jak wspomniałaś mogła najnormalniej w świecie przytyć. O psiej ciąży możesz poczytać tutaj: http://www.vetopedia.pl/article160-1-Ciaza_u_psa.html Jednak raczej nie damy rady jej zdiagnozować i trzeba będzie się z nią wybrać jak najszybciej do weterynarza, żeby w razie ewentualnej ciąży zapewnić jej i maluchom odpowiednią opiekę ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Schronisko powinno sterylizować przed wydaniem. Większość schronisk nie wyda inaczej psa albo powinna zobowiązać właściciela. Czy nie powinni tego teraz zrobić za darmo aby? Mojemu psu, kastrowanemu w schronie, teoretycznie przysługiwały darmowe wizyty przez kilka tygodni, ale to pewno róznie bywa w zależności od miejscowości.
Jeżeli jest w ciąży, niech ją moze wysterylizują tak czy owak (to się nazywa sterylizacja połączona z "aborcją', jakoś tak). Wiem, ze robi się coś takiego, chyba, ze zbyt zaawansowana. EDIT oczywiście żadnej aborcji się chyba nie robi, tylko normalnie sterylizują. Znam kilka kotek, które tak miały i ok.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-01-16 o 23:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
pójdę z nią do weterynarza i nie napisałam tutaj po to aby otrzymać diagnozę, ale dlatego że to forum o zwierzętach i być może ktoś już się z tym spotkał. poza tym weterynarz do którego chodzę jest bardzo drogi ale za to dobry i jest to jedyny weterynarz w okolicy któremu ufam. jak możesz pisać że szczeniaki(jeśli się okaże że będą)trafią do schroniska???dlaczego znowu mnie oceniasz??? mam sukę która nie jest wysterylizowana to od razu jestem zła i niedobra??? nie masz pojęcia jak traktuje swoje zwierzęta, nie masz pojęcia że moje zwierzęta są szczęśliwe, ze wszystkie oprócz tej jednej suni są po zabiegu sterylizacji, gdybym była złą właścicielką to w ogóle bym się nie zainteresowała moim psem i nikt nie wie co mogłoby się z nią stać...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
po pierwsze- co rozumiesz przez to, że jakiś czas temu jakiś pies się do niej dobierał? Tzn ILE czasu temu to było? czy mniej, niż dwa miesiące?
Po drugie- jeśli nie ma sutków powiększonych, to raczej nie jest w ciąży, bo to jest pierwszy objaw, a nie duży brzuch. Po trzecie- jeśli sunia nieruchomieje przy omacywaniu brzucha, to coś może ją boleć. I czy ona przytyła, czy powiększył jej się tylko brzuch? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Myślę, że powinnaś z suczką udać się do weta. Powiększony brzuszek może być objawem ciąży, ale również choroby, suczka też mogła przytyć. Lekarz będzie najlepszym źródłem informacji w tej kwestii.
![]() Jeśli nie jesteś w stanie suczki upilnować w czasie cieczki to - jak już napisałaś - wysterylizuj ją. Chyba w marcu organizowane są akcje darmowych sterylizacji. Poszukaj w internecie może coś i w tym roku będzie. Zresztą nie ukrywajmy, że znacznie taniej jest wysterylizować sukę niż wykarmić ją w czasie ciąży i odchować młode (szczepienia, właściwy pokarm itp.). Ponadto, zwierząt nie rodowodowych nie powinno się rozmnażać, bo i tak mamy takich bid pełno w schronach... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
dziewczyna chyba nie celowo by ją 'rozmnożyła'
dziwi mnie tylko jedno, nie pilnowałaś jej wcale ? Heh.. Ludzie są po to żeby sobie pomagać, może jakieś zdjęcie dasz czy coś ?? Sunia raczej jest na coś chora.. Bo jak już napisano powyżej, pierw powiększają się sutki.. Pozdrawiam, udaj sie do weta i daj znać co powiedział.
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Jakkolwiek by suka nie miała, i tak lepiej niz w niejednym schronisku a nie sadzę, aby jej czegoś u Autorki brakowało. Na pewno cześciej i lepiej pies dostanie jeść niż to się praktykuje w schronach. W krakowskim np. raz dziennie kasza z marchwią. Jak wzięłam psa (duże wilczysko), to też miałam go karmić w ten deseń. A juści.
![]() To jest dopiero humanitarne i odpowiedzialne, gromadzić psy w liczbie przekraczającej możliwości schroniska, głodne, walczące o miski ( zamiast 300 psów to ok. 760 - dane udostępnione przez pracownika). Zagryzają, kaleczą, wpędzają w depresję mniejsze psy. I naprawdę, rzadko kto po nich przychodzi, zwłaszcza po te większe. Mnóstwo psów jak już tam wejdzie, to na wieloletnie umieranie. Państwo pozwala, bo schroniska robią to w dobrej wierze, psy nie pętają się, nie są zagrożeniem, zawsze jakaś opieka lekarska, socjalna jest. A inne sprawy...nie można miec wszystkiego. Jedna placówka lepsza, inna gorsza. Sunia ma dobrze pod każdym względem, jestem pewna. Po to ją wzięła ze schroniska. Schronisko i tak medycznie by psa nie rozpieszczało, skoro sterylizację zwaliło na wlaściciela. Przy pierwszej lepszej okazji na pewno będzie sterylizowana. A duży brzuch, owszem, moze to być objawem choroby z powodu "rozkoszy" które miała w schronie. I nerwów. Jakieś poważne schorzenie mogło się ujawnić :-(
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Ciaza nie ciaza pierwsze co to powinno sie sc o weta i zrobic usg i badania krwi...
Moj jamnik nie mial zupelnie objawow a po badaniach wychodzi problem z tarczyca ![]() Dlatego naprawde wizyta u weta jest koniecznoscia.Usg kosztuje jakies 30 zl u mnie,nie sa to az takie pieniadze straszne a psu moze byc cos powaznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
czy moja sunia jest w ciąży?
Mam sunie yoreczke waży 1,500 gram malutka jest, nie pomyślałam że może mieć już cieczke bo ma tylko 9 miesięcy i pojechałam do mojej mamy ona teź ma yorka ale większego 2 razy od niej ok, 4 kg... ale york..
ostatnio zauważyłam że jej pochwa sie dużo powiększyła więc poszłam do weterynarza powiedział że albo miała albo ma albo będzie mieć cieczke ja do tej pory nic nie zauważyłam.. powiększyły sie jej też cycuszki czy ona nie jest w ciąży! tylko nie to przecież ona nie urodzi jest za mała.. ile kosztuje usg? i czy cycuszki powiekszaja sie tylko w czasie ciąży? czy nie szkodzi jak tamtem przyszły ojciec jest 2 razy większy do niej? pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy yyy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.