![]() |
#1 |
BAN stały
|
Matka chrzestna a spowiedź.
Da się zostać matką chrzestną bez przystępowania do spowiedzi i Komunii? Bo np. przy bierzmowaniu nie bylam ani z 1szym, ani z 2gim, ani proboszcz, ani biskup nie robili mi z tego tytułu problemów [teraz mogłoby być trudniej (ale nie wiem, liczyłabym na to, że może jednak nie), nie tamta parafia, poza tym mój proboszcz może byl taki wyrozumiały
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-04-26 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Matka chrzestna a spowiedź.
Cytat:
![]() ![]() Mysle, ze raczej bedzie to niemile widziane przez ksiedza i moze sie nie zgodzic na chrzest. Moj kuzyn ostatnio zostawał chrzestnym i musial nawet przyniesc podpisana karteczke, ze byl u spowiedzi. Edytowane przez bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f Czas edycji: 2009-04-26 o 10:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
U mnie też obowiązuje kartka potwierdzająca spowiedź. Ba, nawet w niektórych parafiach są nauki dla chrzestnych, które też trzeba zaliczyć.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
w marcu zostalam matka chrzestna i musialam dostarczyc tylko zaswiadczenie, ze bylam bierzmowana, spowiedz i komunia byla moja osobista sprawa
natomiast chrzestny [krk] dostal kartke, [ktora musial wypelnic spowiednik] i dostarczyc do parafii w ktorej odbywal sie chrzest. takze roznie to bywa ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Rzeczywiście trafiłaś na wyrozumiałego księdza
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Można być tzw. świadkiem chrztu, czyli nie spełnia się wymogu wychowywania w wierze katolickiej. Moja siostra ma chrzestnego, który jest wyznawcą innej religii.
Tak więc powinno się dać, zależy od księdza. Potocznie nikt nigdy nie nazwał go świadkiem chrztu ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
To zależy od parafii i księdza- jak trafisz na olewacza, który wyjątkowo przymyka oko, to Cię przepchnie do chrztu bez przygotowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Ale do spowiedzi to można przynajmniej iśc gdzie się chce?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Perspektywa ewentualnych nauk jest dla mnie właściwie ok, zawsze to mozliwość (lepszego, w ogóle) poznania tematu. Chętnie też wprowadziłabym dziecko w arkana (na tyle, na ile sa mi one znane naturalnie) nauki kościoła, oczywiście. Natomiast wolałabym zrezygnować z tego przywileju jakim jest przystąpienie do sakramentu Komunii. To przede wszystkim ze względu na szacunek dla osób głęboko wierzących i żyjących zgodnie z zasadami Kościoła. Z braku ochoty na wymuszone zwierzenie się z moich osobistych spraw, oraz tego, że nie popieram samej idei spowiadania się, chętnie zrezygnowałabym ze spowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój syn ma matkę chrzestną, która nie przystąpiła do sakramentu spowiedzi i komuni. Proboszcz nie robił w tej kwestii najmniejszego problemu.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jestem dobrą chrzestną mimo to ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja dostałam dwie karteczki na spowiedź. Nie wiem czy to jakieś nieporozumienie, ale zamierzam przystąpić do dwóch spowiedzi, jesli będzie taka potrzeba. Nie widze jakiś przeszkód czemu nie miałabym tego zrobić, skoro mam dawać dobry przykład dla mojej chrześniaczki, a nawet tylko dla samej siebie.
Skoro tak bardzo się chcesz wybronić od spowiedzi świętej, nie pojednać z Bogiem, to uważam że powinnaś jeszcze raz przemyśleć sprawę z byciem rodziciem chrzestnym...
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Jako podwójna matka chrzestna powiem Ci tak: do chrzcin nr 1 musiałam dostarczyć karteczkę księdzu, że byłam u spowiedzi, a także chodzić na nauki dla rodziców i rodziców chrzestnych. (zabrało mi to 2 niedziele i było nieobowiązkowe i nikt obecności nie sprawdzał
![]() ![]() Chrzest nr 2. obył się bez nauk i bez przystępowania do komunii bo ksiądz przeprowadził go po mszy i zajęło mu to max 10 min. Jedyne co musiałam mieć to karteczkę, że byłam u spowiedzi. Na upartego jakbyś nie chciała się iść spowiadać , to zawsze możesz sama machnąć na tej karteczce autograf. Nikt tego sprawdzać nie będzie bo nie ma jak ![]()
Zły postępek czasem okazuje się jedynym słusznym. Edytowane przez lilijkowa Czas edycji: 2009-04-26 o 13:39 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
W każdym razie jak widzę, nic nie jest w tym temacie przesądzone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
wiesz coś więcj o tym?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
U mnie w kościele by nie przeszło - na wszystko trzeba mieć papiery
![]() Ale, co kraj to obyczaj - musisz porozmawiać z kimś w kościele, gdzie będzie chrzest udzielany. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
2 maja chrzczę syna i chrześni nie dostali kartek do spowiedzi"tylko dlatego,że są z naszej parafii".Przy starszych córkach kartki były obowiązkowe.
Według mnie-spowiedź to sprawa osobista.Powinna wynikać z potrzeby duchowej a nie z obowiązku.
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Wiem tyle, że było to możliwe i prawo kanoniczne zezwalało na takie chrzczenie. Tu znalazłam coś więcej na ten temat http://www.marcin.koszalin.opoka.org...icles.php?id=9
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Do chrztu potrzebny jest jeden chrzestny. Chrzestny powinien mieć co najmniej 16 lat, być bierzmowany i prowadzić życie zgodne z wiarą . Ochrzczony należący do niekatolickiego kościoła może być dopuszczony tylko z chrzestnym katolickim i jedynie jako świadek chrztu. KPK kan 872-874
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Ja będąc chrzestną, nie miałam nakazane udowadniać (kartki) spowiedzi, więc to ode mnie zależało, czy chcę czy nie. Podobnie z Komunią (do której zresztą akurat tego dnia nawet nie przystąpiłam). Brałam tylko udział w nauce dla chrzestnych i okazałam świadectwo chrztu własnego i bierzmowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ksiądz, który łamie tajemnicę spowiedzi, zaciąga na siebie ekskomunikę z mocy prawa kanonicznego i tę ekskomunikę może z niego zdjąć tylko Stolica Apostolska. A co do tematu - kiedy ja zostawałam chrzestną to musiałam przynieść tylko zaświadczenie od mojego proboszcza. Nie pamiętam co na tym zaświadczeniu było, ale na pewno żadnych karteczek do spowiedzi nie miałam. Ale wiem, że w innych parafiach są wymagane. Może nie jest to najlepsze wyjście, ale jakby mi bardzo zależało, to sama bym ten podpis księdza podrobiła ( ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Z tego co pamiętam jak ja zostawałam chrzestną to musiałam przynieść tylko zaświadczenie odnośnie tego, że byłam bierzmowana. Nic o spowiedzi chyba tam nie było i na żadne nauki też nie musiałam uczęszczać, ale to pewnie zależy od parafii i od księdza.
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a co do tematu-to zalezy od parafii i od księdza, czasem wymagają jakiś zaswiadczeń, a czasem nie, zalezy jak się trafi Edytowane przez Ainsel Czas edycji: 2009-04-26 o 23:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Uzależnienie
|
Mi proboszcz kazał iść do spowiedzi jak brałam od niego to zaświadczenie, że mogę być chrzestną - na odwrocie napisał "spowiedź: "
Ale to głównie dlatego, że nie lubi mojej rodziny ![]() ![]()
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Spowiedz przed chrzcinami czy jest konieczna?
Witam!
Mam byc chrzestna czy spowiedz jest konieczna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Spowiedz przed chrzcinami czy jest konieczna?
A to chyba zależy od księdza, który "zajmuje się" chrzcinami dziecka. Czasem księża dają kandydatom na chrzestnych takie specjalne karteczki, z którymi kandydat idzie do spowiedzi. I ksiądz-spowiednik daje na tej karteczce pieczątkę potwierdzającą spowiedź.
Jeżeli nie dostałaś takiej karteczki to chyba nie masz żadnego obowiązku iść do spowiedzi i przystąpić do komunii na mszy. Przyjmuje się, że chrzestni powinni być wierzący i praktykujący, ale różnie to w życiu bywa ![]()
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Dot.: Spowiedz przed chrzcinami czy jest konieczna?
miałam ten sam dylemat
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:44.