|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 12 106
|
słone ciasteczka, słone przekąski...
Witam Drogie Wizażanki!
![]() Z racji tego iż z moim TŻtem obiecaliśmy sobie nie jeść żadnych słodyczy aż do świąt, postanowiłam przygotować słone ciasteczka ![]() ![]() ![]() A więc UWAGA UWAGA: otwieram nowy wątek z przepisami ![]() Przepis na ciasteczka z żółtym serem: 250 dag sera żółtego 250 dag masła 250 dag mąki szczypta oregano na każde ciasteczko ![]() Ser zetrzec na drobnej tartce, dodac make, maslo i wyrobic na gładką mase. Wstawic na pół godziny do lodówki. Rozwałkowac na grubosc okolo 0,5 cm i wykrawac foremką. Posypac z wierzchu oregano, ulozyc na blasze wysmarowanej tluszczem lub na papierze do pieczenia i piec w uprzednio nagrzanym do 200°C piekarniku ok 20 min, tak zeby byly zlote. Przepis wypróbowany- ciasteczka są przepyszne! ![]() Użyłam i oregano i paprykę słodką do posypania i wyszły naprawdę bardzo dobre. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 37
|
Dot.: słone ciasteczka, słone przekąski...
swietne sa tez sakiewki z ciasta francuskiego..
Najlepiej kupic gotowe ciasto francuskie,rozwalkowac je i pokroic radelkiem na nie za duze kwadraty. Nadzienie: -filety z kurczaka -papryka marynowana -ser zolty -pietruszka Wykonanie: filety umyc,pokroic w drobna kostke i wymieszac z ziarenkami smaku. tak przygotowane mieso ukladac na kwadratach z ciasta na to pokrojona w kostke papryka, starty ser i pietruszke. skleic wszystkie 4 rogi ciasta tak aby powstaly nam sakiewki i piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni ![]() ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 521
|
Dot.: słone ciasteczka, słone przekąski...
u mnie wzięciem jako słona przekąska cieszą się grzaneczki z czerstwego chleba, mam nadzieję, że to się liczy.
idealny do zużycia nadmiaru chleba. wykrawam środek chleba i kroję w kostkę wrzucam na suchą patelnię i podgrzewam. gdy zacznie się podsuszać sypię solą i ziołami teraz co chwilę potrząsam żeby za mocno nie przypalić ziół. bardzo lubimy w sumie z samą solą i pieprzem... albo z dodatkiem oregano ![]() takie grzanki w szczelnie zamkniętym słoiku mogą długo leżec i są idealne nie tylko do pochrupania ale i jako dodatek do sałatek czy zup - kremów ale i tak znikają przy pierwszym oglądanym filmie...
__________________
nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec! nie dekold a dekolt! nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść... ![]() bynajmniej ≠ przynajmniej! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 12 106
|
Dot.: słone ciasteczka, słone przekąski...
macie naprawde bardzo fajne pomysły
![]() Ashira- postanowiłam zrobić Twoje grzaneczki i wyszły naprawde przepyszne- oczywiście z oregano (btw to moja ulubiona przyprawa i dodawałabym ją dosłownie wszędzie ![]() co do sakiewek zagubionej9 to także zamierzam niedługo spróbować- tylko ile mam je piec w tym piekarniku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 37
|
Dot.: słone ciasteczka, słone przekąski...
trzeba je piec tak dlugo az nie beda dobre:p a tak powaznie to tak dlugo az nabiora ladnego zlotego koloru...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 12 106
|
Dot.: słone ciasteczka, słone przekąski...
Podzielę się znalezionym w necie przepisem na
PALUCHY Z CIASTA FRANCUSKIEGO ![]() opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (około 400 gram) 10 dag żółtego sera pieprz, sól 2 żółtka 2 łyżki wody Rozłożyć płat ciasta na stole i posmarować połową żółtka roztrzepanego z wodą. Na jednej połowie ciasta równomiernie rozłożyć starty ser żółty (powinniśmy wybrać gatunek niezbyt mocno rozpływający się podczas podgrzewania). Złożyć ciasto na pół i dokładnie docisnąć. Teraz pociąć ciasto z serem w środku na paski grubości około 1-1,5 cm. Każdy paseczek skręcać w spiralkę i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasteczka posmarować pozostałym żótkiem, oprószyć pieprzem, solą i piec raczej krótko do leciutkiego zrumienienia się w mocno nagrzanym piekarniku (około 220-230 stopni). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:31.