Powód do zmartwienia? h e l p - bardzo proszę.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-17, 15:43   #1
M o h i t o
BAN stały

Powód do zmartwienia? h e l p - bardzo proszę..

Hej.
Tydzien temu w przypadkowym badaniu krwi wyszło mi :
kreatynina 1,3 a norma 0,6 do 0,9
i eGFR 58 - nie było obok norm, wiec w ogóle nie zwróciłam uwagi.

Ponowiłam dzisiaj badania
kreatynina 0,7
a eGFR 60 - pielegniarka poradziła mi zeby z eGFR takim lecieć szybko do nefrologa - poczytałam wiec o eGFR w necie i mnie zmroziło.
Podobno juz poniżej 90 może świadczyć o niewydolności nerek !
Normy sa od 90 do 130 (a niektore źródła podaja do 150..)

Powinnam leciec do lekarza skoro sama kreatynina jest ok?

Pomocy !

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Najważniejsze :

Dodam że choruje na PCOS i biorę od 2 miesięcy YAZ - czy mógł on zafałszować wyniki tego badania i dlatego mam to takie niskie? Yaz działa nieco moczopednie, ma składnik zapobiegajacy gromadzeniu sie wody w organizmie.. sama nie wiem.
M o h i t o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 16:25   #2
201605161006
Konto usunięte

Dot.: Powód do zmartwienia? h e l p - bardzo proszę..

Podepne sie pod pytanie, bo ja mialam GFR w kwietniu >60, z tym ze mam dopisane ''wg MDRD >60 ml/min/1,73 m2'' wie ktoś moze co to oznacza?
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 16:29   #3
M o h i t o
BAN stały

to oznacza metodę wg. której wynik był wyliczany - standardowa.

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

a ile dokładnie miałaś? równe 60? ja mam teraz 60, wcześniej jeszcze mniej.. przeraża mnie to, bo wg. chociażby wikipedii świadczy to o III stadium uszkodzenia nerek, wg innych stron typowo medycznych o utajnionej niewydolności nerek lub niewydolności serca (kto wie, skoro kreatynina jest ok, a badania moczu całe życie miałam ładne..)
Stary 2013-05-17, 18:28   #4
Duszaniola
Wtajemniczenie

Skoro wyniki są złe, to do lekarza trzeba iść, żeby ustalić przyczynę.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 18:39   #5
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez M o h i t o Pokaż wiadomość
to oznacza metodę wg. której wynik był wyliczany - standardowa.

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

a ile dokładnie miałaś? równe 60? ja mam teraz 60, wcześniej jeszcze mniej.. przeraża mnie to, bo wg. chociażby wikipedii świadczy to o III stadium uszkodzenia nerek, wg innych stron typowo medycznych o utajnionej niewydolności nerek lub niewydolności serca (kto wie, skoro kreatynina jest ok, a badania moczu całe życie miałam ładne..)
Mam napisane >60 czyli powyżej 60 tylko nie wiem czy oznaczyli to tak w sensie, ze wynik pozytywny, czy w sensie ze mam 60kilka. Z nerkami nigdy problemów nie miałam, za to z sercem owszem. W ogóle co dokładnie wskazuje GFR?

Edit: już sprawdziłam, eh, wyczytałam, że to jest nieuleczalne bo te włóknienie komórek jest nieodwracalne, można tylko spowolnić chorobę. Jesli o mnie chodzi to w dzien kiedy mialam te badania, mialam tez usg brzucha i jest napisane ze mam nerki prawidlowej budowy i kształtu, bez zastoju i ech złogów. Ja mialam te badania w szpitalu i sie dziwie, ze na karcie wypisowej mi nic na ten temat nie napisali, mam tylko napisane, ze stwierdzenie zespołu Gilberta, ale o przewlekłym zapaleniu nerek - nic.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2013-05-17 o 19:11
Stary 2013-05-17, 19:14   #6
coffee
and cigarettes

Yy, pielęgniarka powiedziała Ci, że z takim wynikiem musisz szybko do lekarza, a Ty pytasz internautów czy aby na pewno masz iść?
Myślę, że tu nie ma filozofii. Jeśli robisz badania na własną rękę i wyniki są poza normą - należy je skonstultować z lekarzem, on jest od interpretacji i wyjaśniania, nie wikipedia.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 19:20   #7
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Mam napisane >60 czyli powyżej 60 tylko nie wiem czy oznaczyli to tak w sensie, ze wynik pozytywny, czy w sensie ze mam 60kilka. Z nerkami nigdy problemów nie miałam, za to z sercem owszem. W ogóle co dokładnie wskazuje GFR?

Edit: już sprawdziłam, eh, wyczytałam, że to jest nieuleczalne bo te włóknienie komórek jest nieodwracalne, można tylko spowolnić chorobę. Jesli o mnie chodzi to w dzien kiedy mialam te badania, mialam tez usg brzucha i jest napisane ze mam nerki prawidlowej budowy i kształtu, bez zastoju i ech złogów. Ja mialam te badania w szpitalu i sie dziwie, ze na karcie wypisowej mi nic na ten temat nie napisali, mam tylko napisane, ze stwierdzenie zespołu Gilberta, ale o przewlekłym zapaleniu nerek - nic.
to, ze tak w USG wyszlo, to nie oznacza, ze nerka dobrze dziala.

GRF - jak pracuje nerka.

Idz no nefrologa, nie do internisty, bo internisci od przepisywania wit C.
Z nerkami nie ma zartow.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-05-17 o 19:21
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-17, 19:24   #8
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
to, ze tak w USG wyszlo, to nie oznacza, ze nerka dobrze dziala.

GRF - jak pracuje nerka.

Idz no nefrologa, nie do internisty, bo internisci od przepisywania wit C.
Z nerkami nie ma zartow.
A do nefrologa potrzeba skierowanie, czy mogę isc od razu? Dziwi mnie tylko, ze nic mi na ten temat nie napisali w wypisie ze szpitala, bo wlasnie na karcie wypisowej mam wyniki i mam GFR >60, a w rozpoznaniu mam tylko zespół Gilberta (zwiekszenie bilirubiny przy zdrowej wątrobie).

Właśnie sprawdziłam wyniki z 30 listopada i mialam wtedy GFR (a dokladniej eGFR ktory rozni sie od GFR tym ze w eGFR sie wpisuje do obliczen wynik kreatyniny a do GFR kirelans kreatyniny, ale normy są podane takie same) <90, teraz w kwietniu (10 kwietnia) mialam GFR >60, musial mi sie jakos drastycznie obnizyc... generalnie jakos od marca pije zioła moczopędne, nie wiem, moze to ma taki wpływ na moje nerki? Pije korzen mniszka, zielona herbate i pokrzywe, a od okolo tygodnia tez czerwoną herbatę. Zaraz oblicze sobie eGFR bo mam wszystkie potrzebne dane.

Edit: yyy... nie ogarniam, obliczyłam sobie eGFR i wychodzi mi 134... wtf?! Tylko liczyłam ze wzoru Cockrofta, a na karcie wypisowej mam wg MDRD, może w tym tkwi problem? Tylko skale widzę ogólną, niezależną od metody liczenia.

Czas edycji: 2013-05-17 o 20:00
Stary 2013-05-17, 20:03   #9
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
A do nefrologa potrzeba skierowanie, czy mogę isc od razu? Dziwi mnie tylko, ze nic mi na ten temat nie napisali w wypisie ze szpitala, bo wlasnie na karcie wypisowej mam wyniki i mam GFR >60, a w rozpoznaniu mam tylko zespół Gilberta (zwiekszenie bilirubiny przy zdrowej wątrobie).

Wedlug wartosci masz lagodnie obnizony GFR, do niewydolnosci jeszcze daleko (ponizej 15) Zreszta wynik moze byc tylko chwilowy, spokojnie. Zrob sobie jeszcze raz badanie np za 7 dni.

Kreatynina widze 0,7 - nie jest zle, ale na dolnej granicy.

Chyba trzeba miec skierowanie. Prywatnie bedzie szybciej, ale spokojnie, nie spieszy sie, nie ma paniki.

Zespol Gilberta - nie ma nic wspolnego z nerkami.
http://www.leksykonzdrowia.pl/chorob...l-gilberta.php

Pociesze Cie, mialam podobny wynik-lagodnie obnizony. Z tymze ja mam jedna nerke, wiec tutaj zaczelam sie bac. Ale ponowilam badania za 10 dni i wyszlo, ze jest ok.
Poszlam do nefrologa, i mam kontrolowac to raz na 3 miesiace. Ale wlasnie dlatego, ze jestem z jedna nerka.

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Cytat:
Podepne sie pod pytanie, bo ja mialam GFR w kwietniu >60, z tym ze mam dopisane ''wg MDRD >60 ml/min/1,73 m2'' wie ktoś moze co to oznacza?
prawidlowo

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-05-17 o 20:02
Stary 2013-05-17, 20:04   #10
201605161006
Konto usunięte

Przepraszam, edytowałam swój post, jak juz odpisałas, a nie zauważyłam, dziekuję za odpowiedź.

Problem zauwazylam taki, ze w listopadzie, 30stego, 2012 mialam eGFR >90 (powyzej 90), teraz mam z 10kwietnia GFR (jest róznica, tam mialam eGFR, tutaj mam GFR) >60. No i tamto GFR z listopada mam z badania moczu, a to GFR z 10kwietnia mam z badania krwi (moczu wtedy do badan nie dawałam). Nie wiem, czy to jest istotne? Obliczyłam sobie eGFR (GFR nie bo nie mam pojemnosci pecherza by obliczyc kilerans kreatyniny) i wyszlo mi 134... wiec wydaje mi sie to dziwne, takie różnice. Pogubiłam sie juz w tym, to by było naprawde dziwne, zeby w ciagu 5 miesiecy mi GFR spadł az o około 30... Może jest inna skala norm kiedy liczy się MDRD, a inna kiedy liczy się wg Cockroft? Zakłopotana jestem.

Czas edycji: 2013-05-17 o 20:08
Stary 2013-05-17, 20:09   #11
WhiteCherry
Zakorzenienie

taki wynik mógł wyjść z powodu zażywania leków, być może lekarz przepisze Ci coś innego.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2013-05-17 o 20:11
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 20:12   #12
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam, edytowałam swój post, jak juz odpisałas, a nie zauważyłam, dziekuję za odpowiedź.

Problem zauwazylam taki, ze w listopadzie, 30stego, 2012 mialam eGFR >90 (powyzej 90), teraz mam z 10kwietnia GFR (jest róznica, tam mialam eGFR, tutaj mam GFR) >60. No i tamto GFR z listopada mam z badania moczu, a to GFR z 10kwietnia mam z badania krwi (moczu wtedy do badan nie dawałam). Nie wiem, czy to jest istotne? Obliczyłam sobie eGFR (GFR nie bo nie mam pojemnosci pecherza by obliczyc kilerans kreatyniny) i wyszlo mi 134... wiec wydaje mi sie to dziwne, takie różnice. Pogubiłam sie juz w tym, to by było naprawde dziwne, zeby w ciagu 5 miesiecy mi GFR spadł az o około 30... Zakłopotana jestem.
powiem Ci, co ja bym zrobila:
jesli nie masz zadnych dolegliwosci ( bol brzucha, plecow, ledzwi itp), to ja bym za okolo tygodnia zrobila jeszcze raz badanie moczu, kreatyniny i eGFR (prywatnie, to okolo 30zl wszystkie).
I wtedy zobaczyc jak wyniki.
I jesli sie nie zmienia, to sobie idz do nefrologa, tak dla swietego spokoju.

Mnie bolala nerke, mialam bialko w moczu, rowniez obnizone wyniki, ale to byly tylko jednorazowe.

A dziwne, ze nie masz normy na wynikach.

No i leki mogly zafalszowac wynik, jest taka opcja jak najbardziej.

Ale spokojnie mozesz spac

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-05-17 o 20:14
Stary 2013-05-17, 20:18   #13
201605161006
Konto usunięte

Własnie znałazłam w internecie post jakiejś osoby, która napisała, ze w wyniku lab miała wynik >60, a kiedy poszła do nefrologa, wyliczył jej bodajże 87 i że wytłumaczył jej, ze niektóre laboratoria nie podają konkretnych wyników GFR, tylko podają 90 </>, 60 </> itd. wiec to by mogło oznaczać, ze moze np. mam 85, czy coś, jednak zakładając, ze w ten sposób podano mi wynik GFR (co w sumie jest prawdopodobne skoro dali znak większosci, zamiast podac konkretną liczbę) to fakt iz mialam w listopadzie 2012 powyzej 90, a teraz mam powyzej 60 i tak jest alarmujacy, ale zwazywszy na to, to troche sie uspokoilam i poczekam az pojde do lekarki, ktora kierowala mnie na oddzial dzienny do szpitala.
Biore tez leki, takze mozliwe iz, jak piszecie, mogły zafałszować wynik, jednak badanie mialam na czczo, a ostatnia tabletke przed badaniem bralam jakos po poludniu dzien wczesniej. Czy w zwiazku z tym przed nastepnym badaniem GFR powinnam odstawić leki na kilka dni? Nie powinnam tego robic, ale nie jest to tez nic super pilnego i mysle ze odstawienie na max tydzien, wchodzi w gre. Po skierowanie pójde w poniedzialek do lekarki rodzinnej, tylko ona strasznie skąpi na wszystko, a chcialam jeszcze wziąć od niej skierowanie na RTG czaszki (w innym watku pisalam dlaczego) i wiem, ze na pewno mi powie, ze mi nie da i ze co najwyzej to GFR i mocznik i kreatynine mi da, bo bedzie widziala roznice w wynikach. Choc jak ją znam, to pewnie powie ze skoro badanie ostatnie mialam miesiac temu ponad, to mam jeszcze poczekac i dopiero ze za miesiac, czy dwa mi dwa, a za miesiac bede juz u specjalistki, która kierowała mnie na badania.

Czas edycji: 2013-05-17 o 20:26
Stary 2013-05-17, 20:23   #14
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Własnie znałazłam w internecie post jakiejś osoby, która napisała, ze w wyniku lab miała wynik >60, a kiedy poszła do nefrologa, wyliczył jej bodajże 87 i że wytłumaczył jej, ze niektóre laboratoria nie podają konkretnych wyników GFR, tylko podają 90 </>, 60 </> itd. wiec to by mogło oznaczać, ze moze np. mam 85, czy coś, jednak zakładając, ze w ten sposób podano mi wynik GFR (co w sumie jest prawdopodobne skoro dali znak większosci, zamiast podac konkretną liczbę) to fakt iz mialam w listopadzie 2012 powyzej 90, a teraz mam powyzej 60 i tak jest alarmujacy, ale zwazywszy na to, to troche sie uspokoilam i poczekam az pojde do lekarki, ktora kierowala mnie na oddzial dzienny do szpitala.
Biore tez leki, takze mozliwe iz, jak piszecie, mogły zafałszować wynik, jednak badanie mialam na czczo, a ostatnia tabletke przed badaniem bralam jakos po poludniu dzien wczesniej. Czy w zwiazku z tym przed nastepnym badaniem GFR powinnam odstawić leki na kilka dni? Nie powinnam tego robic, ale nie jest to tez nic super pilnego i mysle ze odstawienie na max tydzien, wchodzi w gre.
oddzial dzienny do szpitala, czyli tak na chwilke? Na badania?
Jak to wyglada?
Stary 2013-05-17, 20:26   #15
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Biore tez leki, takze mozliwe iz, jak piszecie, mogły zafałszować wynik, jednak badanie mialam na czczo, a ostatnia tabletke przed badaniem bralam jakos po poludniu dzien wczesniej. Czy w zwiazku z tym przed nastepnym badaniem GFR powinnam odstawić leki na kilka dni? Nie powinnam tego robic, ale nie jest to tez nic super pilnego i mysle ze odstawienie na max tydzien, wchodzi w gre. Po skierowanie pójde w poniedzialek do lekarki rodzinnej, tylko ona strasznie skąpi na wszystko, a chcialam jeszcze wziąć od niej skierowanie na RTG czaszki (w innym watku pisalam dlaczego) i wiem, ze na pewno mi powie, ze mi nie da i ze co najwyzej to GFR i mocznik i kreatynine mi da, bo bedzie widziala roznice w wynikach.
wszystko zależy od leków, niektóre są np. o przedłużonym uwalnianiu i uwalniają się nawet do 24 godzin.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-17, 20:36   #16
201605161006
Konto usunięte

ellish - tak, to były badania takie, ze przyszlam rano, potem mialam pobranych kilka probek krwi, usg i do domu i po 18stej jeszcze musialam przyjsc znow na pobranie krwi tego samego dnia, zeby miec wynik kortyzolu rano i po poludniu. No cóż, uspokoiłam się troche, bo skoro >60 to wielkosc od 89 do 60, to jeszcze nie jest źle, do tego leki mogą zafałszowac, a wlasnie wtedy kiedy mi wyszło >90 mialam przerwe od leków. Więc w sumie nie wiem, czy isc sie plaszczyc przed lekarką rodzinną, czy czekać do konca czerwca, az bede u endokrynolożki i ona mi da skierowania? Wiem ze poproszenie lekarki rodzinnej to niby nic, ale naprawde ona, jak zresztą wiekszosc lekarzy internistów, strasznie skąpi na jakiekolwiek skierowania, musze prawie błagać a i tak nigdy nie da mi wszystkiego, co potrzebuję. To jest dla mnie troche ponizajace i wolalabym tego uniknąc bo ona wszystko bagatelizuje.
Stary 2013-05-22, 17:50   #17
201605161006
Konto usunięte

Mam nowe wieści: dzwoniłam do lekarki ze szpitala, powiedziała mi, że ich laboratorium oznacza tylko poniżej i powyżej 60, więc jesli sobie wyliczylam okolo 130 GFR to zapewne taki mam, zwlaszcza ze pol roku temut ez tak było, ze to zasada oznaczania GFR w wynikach w ich labie i tyle, takze mi ulżyło.

Natomiast co do autorki, jesli ma ponizej 60 to choc nie jest to jeszcze niewydolnosc nerek, na pewno trzeba sie z tym udac do lekarza. Ale przyjrzyj sie dobrze czy na pewno masz <60, a nie >60, albo moze <90.
Stary 2013-05-22, 17:56   #18
M o h i t o
BAN stały

miałam 58
byłam u nefrologa i podejrzewa uszkodzone nerki, chociaz badanie moczu wyszło ok.
w ogole mam pcos i on sie zastanawia czy i pcos i nerki nie sa wtórne (spowodowane) inna, niewykryta choroba np gruczolakiem nadnerczy;(
Stary 2013-05-24, 17:23   #19
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez M o h i t o Pokaż wiadomość
Powinnam leciec do lekarza skoro sama kreatynina jest ok?
z tą kreatyniną jest tak, że dopiero przy silnej niewydolności nerek obniża się do połowy wartości, czyli ok. 40-45 (połowa dolnej granicy normy). Także wynik nawet może wyjść ok, w normie, a już może się dziać coś niedobrego
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości