|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Powód do zmartwienia? h e l p - bardzo proszę..
Hej.
Tydzien temu w przypadkowym badaniu krwi wyszło mi : kreatynina 1,3 a norma 0,6 do 0,9 i eGFR 58 - nie było obok norm, wiec w ogóle nie zwróciłam uwagi. Ponowiłam dzisiaj badania kreatynina 0,7 a eGFR 60 - pielegniarka poradziła mi zeby z eGFR takim lecieć szybko do nefrologa - poczytałam wiec o eGFR w necie i mnie zmroziło. Podobno juz poniżej 90 może świadczyć o niewydolności nerek ! Normy sa od 90 do 130 (a niektore źródła podaja do 150..) Powinnam leciec do lekarza skoro sama kreatynina jest ok? Pomocy ! ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Najważniejsze : Dodam że choruje na PCOS i biorę od 2 miesięcy YAZ - czy mógł on zafałszować wyniki tego badania i dlatego mam to takie niskie? Yaz działa nieco moczopednie, ma składnik zapobiegajacy gromadzeniu sie wody w organizmie.. sama nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Powód do zmartwienia? h e l p - bardzo proszę..
Podepne sie pod pytanie, bo ja mialam GFR w kwietniu >60, z tym ze mam dopisane ''wg MDRD >60 ml/min/1,73 m2'' wie ktoś moze co to oznacza?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
to oznacza metodę wg. której wynik był wyliczany
![]() ---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- a ile dokładnie miałaś? równe 60? ja mam teraz 60, wcześniej jeszcze mniej.. przeraża mnie to, bo wg. chociażby wikipedii świadczy to o III stadium uszkodzenia nerek, wg innych stron typowo medycznych o utajnionej niewydolności nerek lub niewydolności serca (kto wie, skoro kreatynina jest ok, a badania moczu całe życie miałam ładne..) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Skoro wyniki są złe, to do lekarza trzeba iść, żeby ustalić przyczynę.
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edit: już sprawdziłam, eh, wyczytałam, że to jest nieuleczalne bo te włóknienie komórek jest nieodwracalne, można tylko spowolnić chorobę. Jesli o mnie chodzi to w dzien kiedy mialam te badania, mialam tez usg brzucha i jest napisane ze mam nerki prawidlowej budowy i kształtu, bez zastoju i ech złogów. Ja mialam te badania w szpitalu i sie dziwie, ze na karcie wypisowej mi nic na ten temat nie napisali, mam tylko napisane, ze stwierdzenie zespołu Gilberta, ale o przewlekłym zapaleniu nerek - nic. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-05-17 o 19:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
and cigarettes
|
Yy, pielęgniarka powiedziała Ci, że z takim wynikiem musisz szybko do lekarza, a Ty pytasz internautów czy aby na pewno masz iść?
Myślę, że tu nie ma filozofii. Jeśli robisz badania na własną rękę i wyniki są poza normą - należy je skonstultować z lekarzem, on jest od interpretacji i wyjaśniania, nie wikipedia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
GRF - jak pracuje nerka. Idz no nefrologa, nie do internisty, bo internisci od przepisywania wit C. Z nerkami nie ma zartow. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-17 o 19:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Właśnie sprawdziłam wyniki z 30 listopada i mialam wtedy GFR (a dokladniej eGFR ktory rozni sie od GFR tym ze w eGFR sie wpisuje do obliczen wynik kreatyniny a do GFR kirelans kreatyniny, ale normy są podane takie same) <90, teraz w kwietniu (10 kwietnia) mialam GFR >60, musial mi sie jakos drastycznie obnizyc... generalnie jakos od marca pije zioła moczopędne, nie wiem, moze to ma taki wpływ na moje nerki? Pije korzen mniszka, zielona herbate i pokrzywe, a od okolo tygodnia tez czerwoną herbatę. Zaraz oblicze sobie eGFR bo mam wszystkie potrzebne dane. Edit: yyy... nie ogarniam, obliczyłam sobie eGFR i wychodzi mi 134... wtf?! Tylko liczyłam ze wzoru Cockrofta, a na karcie wypisowej mam wg MDRD, może w tym tkwi problem? Tylko skale widzę ogólną, niezależną od metody liczenia. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-05-17 o 20:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wedlug wartosci masz lagodnie obnizony GFR, do niewydolnosci jeszcze daleko (ponizej 15) Zreszta wynik moze byc tylko chwilowy, spokojnie. Zrob sobie jeszcze raz badanie np za 7 dni. Kreatynina widze 0,7 - nie jest zle, ale na dolnej granicy. Chyba trzeba miec skierowanie. Prywatnie bedzie szybciej, ale spokojnie, nie spieszy sie, nie ma paniki. Zespol Gilberta - nie ma nic wspolnego z nerkami. http://www.leksykonzdrowia.pl/chorob...l-gilberta.php Pociesze Cie, mialam podobny wynik-lagodnie obnizony. Z tymze ja mam jedna nerke, wiec tutaj zaczelam sie bac. Ale ponowilam badania za 10 dni i wyszlo, ze jest ok. Poszlam do nefrologa, i mam kontrolowac to raz na 3 miesiace. Ale wlasnie dlatego, ze jestem z jedna nerka. ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-17 o 20:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Przepraszam, edytowałam swój post, jak juz odpisałas, a nie zauważyłam, dziekuję za odpowiedź.
Problem zauwazylam taki, ze w listopadzie, 30stego, 2012 mialam eGFR >90 (powyzej 90), teraz mam z 10kwietnia GFR (jest róznica, tam mialam eGFR, tutaj mam GFR) >60. No i tamto GFR z listopada mam z badania moczu, a to GFR z 10kwietnia mam z badania krwi (moczu wtedy do badan nie dawałam). Nie wiem, czy to jest istotne? Obliczyłam sobie eGFR (GFR nie bo nie mam pojemnosci pecherza by obliczyc kilerans kreatyniny) i wyszlo mi 134... wiec wydaje mi sie to dziwne, takie różnice. Pogubiłam sie juz w tym, to by było naprawde dziwne, zeby w ciagu 5 miesiecy mi GFR spadł az o około 30... Może jest inna skala norm kiedy liczy się MDRD, a inna kiedy liczy się wg Cockroft? Zakłopotana jestem. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-05-17 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
taki wynik mógł wyjść z powodu zażywania leków, być może lekarz przepisze Ci coś innego.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-05-17 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli nie masz zadnych dolegliwosci ( bol brzucha, plecow, ledzwi itp), to ja bym za okolo tygodnia zrobila jeszcze raz badanie moczu, kreatyniny i eGFR (prywatnie, to okolo 30zl wszystkie). I wtedy zobaczyc jak wyniki. I jesli sie nie zmienia, to sobie idz do nefrologa, tak dla swietego spokoju. Mnie bolala nerke, mialam bialko w moczu, rowniez obnizone wyniki, ale to byly tylko jednorazowe. A dziwne, ze nie masz normy na wynikach. No i leki mogly zafalszowac wynik, jest taka opcja jak najbardziej. Ale spokojnie mozesz spac ![]() Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-17 o 20:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Własnie znałazłam w internecie post jakiejś osoby, która napisała, ze w wyniku lab miała wynik >60, a kiedy poszła do nefrologa, wyliczył jej bodajże 87 i że wytłumaczył jej, ze niektóre laboratoria nie podają konkretnych wyników GFR, tylko podają 90 </>, 60 </> itd. wiec to by mogło oznaczać, ze moze np. mam 85, czy coś, jednak zakładając, ze w ten sposób podano mi wynik GFR (co w sumie jest prawdopodobne skoro dali znak większosci, zamiast podac konkretną liczbę) to fakt iz mialam w listopadzie 2012 powyzej 90, a teraz mam powyzej 60 i tak jest alarmujacy, ale zwazywszy na to, to troche sie uspokoilam i poczekam az pojde do lekarki, ktora kierowala mnie na oddzial dzienny do szpitala.
Biore tez leki, takze mozliwe iz, jak piszecie, mogły zafałszować wynik, jednak badanie mialam na czczo, a ostatnia tabletke przed badaniem bralam jakos po poludniu dzien wczesniej. Czy w zwiazku z tym przed nastepnym badaniem GFR powinnam odstawić leki na kilka dni? Nie powinnam tego robic, ale nie jest to tez nic super pilnego i mysle ze odstawienie na max tydzien, wchodzi w gre. Po skierowanie pójde w poniedzialek do lekarki rodzinnej, tylko ona strasznie skąpi na wszystko, a chcialam jeszcze wziąć od niej skierowanie na RTG czaszki (w innym watku pisalam dlaczego) i wiem, ze na pewno mi powie, ze mi nie da i ze co najwyzej to GFR i mocznik i kreatynine mi da, bo bedzie widziala roznice w wynikach. Choc jak ją znam, to pewnie powie ze skoro badanie ostatnie mialam miesiac temu ponad, to mam jeszcze poczekac i dopiero ze za miesiac, czy dwa mi dwa, a za miesiac bede juz u specjalistki, która kierowała mnie na badania. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-05-17 o 20:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to wyglada? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
ellish - tak, to były badania takie, ze przyszlam rano, potem mialam pobranych kilka probek krwi, usg i do domu i po 18stej jeszcze musialam przyjsc znow na pobranie krwi tego samego dnia, zeby miec wynik kortyzolu rano i po poludniu. No cóż, uspokoiłam się troche, bo skoro >60 to wielkosc od 89 do 60, to jeszcze nie jest źle, do tego leki mogą zafałszowac, a wlasnie wtedy kiedy mi wyszło >90 mialam przerwe od leków. Więc w sumie nie wiem, czy isc sie plaszczyc przed lekarką rodzinną, czy czekać do konca czerwca, az bede u endokrynolożki i ona mi da skierowania? Wiem ze poproszenie lekarki rodzinnej to niby nic, ale naprawde ona, jak zresztą wiekszosc lekarzy internistów, strasznie skąpi na jakiekolwiek skierowania, musze prawie błagać a i tak nigdy nie da mi wszystkiego, co potrzebuję. To jest dla mnie troche ponizajace i wolalabym tego uniknąc bo ona wszystko bagatelizuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Mam nowe wieści: dzwoniłam do lekarki ze szpitala, powiedziała mi, że ich laboratorium oznacza tylko poniżej i powyżej 60, więc jesli sobie wyliczylam okolo 130 GFR to zapewne taki mam, zwlaszcza ze pol roku temut ez tak było, ze to zasada oznaczania GFR w wynikach w ich labie i tyle, takze mi ulżyło.
Natomiast co do autorki, jesli ma ponizej 60 to choc nie jest to jeszcze niewydolnosc nerek, na pewno trzeba sie z tym udac do lekarza. Ale przyjrzyj sie dobrze czy na pewno masz <60, a nie >60, albo moze <90. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
miałam 58
![]() byłam u nefrologa i podejrzewa uszkodzone nerki, chociaz badanie moczu wyszło ok. w ogole mam pcos i on sie zastanawia czy i pcos i nerki nie sa wtórne (spowodowane) inna, niewykryta choroba np gruczolakiem nadnerczy;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
z tą kreatyniną jest tak, że dopiero przy silnej niewydolności nerek obniża się do połowy wartości, czyli ok. 40-45 (połowa dolnej granicy normy). Także wynik nawet może wyjść ok, w normie, a już może się dziać coś niedobrego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.