Praca - brak zaplaty - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-25, 18:25   #1
paryzanka202
Zakorzenienie

Praca - brak zaplaty

Pracowalam przez pare miesiecy w jednej z sieciowych kawiarni. Nie pracuje od 1 czerwca i tydzien temu na konto miala wplynac moja wyplata za maj.
Wyplaty jednak nie ma, kierownik na moje pytania odnosnie wyplaty mowi " kiedys bedzie, ale nie wiem kiedy " Wyplaty nie dostaly rowniez dwie moje kolezanki,ktore odeszly w tym czasie co ja i pozostali pracownicy tej kawiarni. Dodam,ze podpisujac z nimi umowe w kwietniu , zostala odeslana ona do warszawy (poniewaz mial ja podpisac dyrektor) i nasze umowy mialy od nas wrocic (moja i kolezanki) Obie nie wrocily, pewnie je podarli, a zespol zostal zwolniony z dnia na dzien pod koniec maja. Teraz domyslam sie,ze juz zatrudniajac nas wiedzieli,ze za dwa miesiace nas zwolnia. Potrzebowali tymczasowych rak do pracy. Kierownik twierdzi,ze zmienil sie inwestor a ponoc caly zarzad jest na urlopie.
Mam zachowane wszystkie widomosci od kierownika , wysylane do mnie podczas mojej 2 miesiecznej pracy z firmowego maila, lacznie z grafikiem (wszedzie z logiem sieci, jego danymi etc ) screen przelewu wyplaty za miesiac kwiecien, oraz licznych swiadkow, na monitoringu pewnie tez jestem. Sprobuje rowniez otrzymac papiery swiadczace o tym,ze nie wyplacili mi wyplaty (podpisywalam dokument potwierdzajacy wielkosc mojej wyplaty za miesiac maj ) ale nigdy nie dostawalismy kopii tego dokumentu.

Co w takiej sytuacji krok po kroku zrobic ???
Z gory dziekuje za pomoc
paryzanka202 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 18:34   #2
eyo
Zakorzenienie

Dot.: Praca - brak zaplaty

pogadaj z nimi, że albo przelewają dla ciebie kasę albo zgłaszasz, że pracowałaś 2 msc bez umowy bo już sam ten fakt to ogromny błąd ze strony pracodawcy

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 18:39   #3
paryzanka202
Zakorzenienie

Jutro ide do kierownika, pewnie zacznie sie wykrecac i dalej bedzie mowil " nie wiem, nie wiem " on nic nie potrafi zalatwic, boi sie o swoja posade i martwi tylko o siebie. Skoro zalegaja z wyplatami ,powinni wyplacic nam je z utargow,ale oczywiscie "kierownik ' nie jest do tego upowazniony. Ale do tego zebym pracowala na czarno to byl.Planuje dac mu 2 tyg czasu a pozniej udac sie do darmowej porady prawnej, aby ktos napisal mi przedsadowe pismo do kawiarni.

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Myslicie,ze jezeli faktycznie sprawa trafi do sadu, jestem w stanie cos zdzialas z takimi "dowodami" i zeznaniami swiadkow ? Na pewnym forum dotyczacej tej sieci od paru dni pojawiaja sie niepokojace opinie. Ludzie w innych miastach czekaja na pieniadze od pazdziernika

Edytowane przez paryzanka202
Czas edycji: 2013-06-25 o 18:40
Stary 2013-06-25, 19:01   #4
20160901857
Konto usunięte

Na przyszłość pamiętaj żeby zawsze żądać kopii umowy dla siebie.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 19:09   #5
paryzanka202
Zakorzenienie

Pamietam o tym, ale skoro faktycznie kopia moja musiala byc podpisana przez kogos z gory,nie widzialam w tym problemu. Miala do mnie wrocic i tyle. Poza tym pracowalo tam oprocz mnie 8 osob i wszystkie w ten sam sposob podpisywaly umowy i swoje kopie dostaly.
Stary 2013-06-25, 20:03   #6
kikilu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
pogadaj z nimi, że albo przelewają dla ciebie kasę albo zgłaszasz, że pracowałaś 2 msc bez umowy bo już sam ten fakt to ogromny błąd ze strony pracodawcy
Nie błąd, ani nawet wykroczenie, ale przestępstwo.

Zagróź im, koniecznie wspomnij o posiadanej korespondencji, nie ma w tym wypadku mowy o grzecznej rozmowie. Pewnie wystraszą się i zapłacą, jeśli nie to kieruj się do PIP.
kikilu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 20:14   #7
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paryzanka202 Pokaż wiadomość
Pamietam o tym, ale skoro faktycznie kopia moja musiala byc podpisana przez kogos z gory,nie widzialam w tym problemu. Miala do mnie wrocic i tyle. Poza tym pracowalo tam oprocz mnie 8 osob i wszystkie w ten sam sposob podpisywaly umowy i swoje kopie dostaly.
To też jest według mnie dziwna praktyka, bo zwykle powinno być w takich sytuacjach tak, że to "góra" pierwsza podpisuje umowę, wysyła dwa egzemplarze, po czym odsyłasz im jeden, wtedy nie ma opcji żeby w ten sposób oszukać. Ale myślę, że jak odpowiednio ich postraszysz to ci zapłacą. Jak nie to zgłaszaj do PIP.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-25, 21:58   #8
paryzanka202
Zakorzenienie

Dziewczyny pewnosci,ze mi zaplaca nie mam, bo tak jak wspominalam, nagle przed wyplatami zmienil sie inwestor. Wiem od pracownikow, ze zalega z platnoscia faktur, zarzad na urlopie :/ dam znac czego sie jutro dowiem , znalazlam juz bezplatna pomoc prawna , mam nadzieje,ze pomoga mi napisac pismo..
Trzymajcie kciuki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości