|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Alergia na gluten i nikiel :-(
Witam ,
Zawsze wiedzialam ze mam alergie na nikiel od wczoraj wiem rownierz ze dolaczyl do tego gluten ....moje menu dodatkowo sie wyszczuplilo :-( Czy sa jakies osoby na forum ,ktore maja podobna sytuacje do mojej ??? Z mila checia poklikam o tym co wolno a czego nie (tego czego nie wolno jest zdecydowanie wiecej ) dopiero wchodze w kreg swiata nie mocy i musze sie tego nauczyc. Zdazylam sie juz wyplakac i teraz musze stawic temu czola :thumbdown::thumbdown::th umbdown::thumbdown::thumb down::thumbdown::thumbdow n::thumbdown: Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Alergia na gluten i nikiel :-(
http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
Tu masz wszystko ładnie rozpisane co zawiera gluten a co nie ![]() A od siebie dodam, że choć alergii nie mam to unikam glutenu i nie jem żadnych zbóż i wbrew pozorom da się nie jeść tego i choć na pewno jest trudniej. Ale bez problemu da się przeżyć bez produktów zbożowych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Odp: Alergia na gluten i nikiel :-(
Przeczytalam ...Dziekuje Ci bardzo .
Ja oprocz glutenu musze rowniez wykluczyc nikiel takze np.w moim przypadku odpada soja ,margaryny i jeszcze kilka produktow Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dot.: Odp: Alergia na gluten i nikiel :-(
W sumie to wykluczenie soi i margaryny wyjdzie ci na zdrowie, bo soja to syf, a margaryna tłuszcze trans
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
ja jestem bezglutenowcem prawie od urodzenia, więc jeśli masz jakieś pytania to wal śmiało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Gluten to nie wszystko, wiele produktów ma budowę molekularną podobną do glutenu co również może dać symptomy chorobowe.
W większości mowa tutaj o innych niż glutenowe zbożach, dlaczego często samo bezglutenowe odżywianie to za mało w przypadku nietolerancji. Do tego dochodzą jeszcze: mleko, kawa, czekolada, amarantus, quinoa, gryka, ryż, ziemniaki, kukurydza i sezam.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a co z kawa bo nie zapytalam lekarki ???
---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Dorkup jak wyglada Twoja dieta ??? Niby wszystko jest w necie, a wlasciwie to nie ma nic :-/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
http://forum.celiakia.pl/index.php?c=6
tutaj znajdziesz wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Moje Drogie mam jeszcze jedno pytanko -jakich przypraw uzywacie ??? Czy maggi jest dozwolone ??
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po co jeść maggie jak to syf? Jest tyle fajnych, innych przypraw.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Zawsze lubilam smazony ryz z sosem sojowym i warzywami ...niestety alergia na nikiel soje wyklucza -magii z tego co wiem jej nie zawiera :-/
Przeczytalam ze przypraw typu vegetta nie wolno mi stosowac ,ale przyprawy pakowane kazde z osobna juz tak ??jak mam to rozumiec?? I czy wszystkie ? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
zależy od producenta - jak będziesz w sklepie, to poczytaj opakowania, ewentualnie wybierz się na zakupy do sklepu z żywnością bezglutenową, tam na pewno znajdziesz coś dla siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem, że nie możesz vegety, ale po co jadać takie rzeczy jak to syf sam w sobie? Nie zależy ci aby jadać zdrowo? Koniecznie musisz mieć tego typu rzeczy w diecie?
No i tak jak mówi Dorkub idź do sklepu z żywnością bezglutenową albo poszukaj w sklepach działu z taką żywnością, zazwyczaj jest to łączone z żywnością ekologiczną, wegetariańską. Wiem, że w super-samach jest specjalny dział (teraz T&J) i w tesco pewnie też znajdziesz.
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Kupilam specjalna mieszanke przypraw w proszku bez glutenu i nawet ostatnio w rest. A raczej smazalni ryb pan przyzadzil mi z nia rybke
![]() Najgorsze ze musze wykluczac tez nikiel a woekszasc warzyw niestety go ma :-( Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Uważaj też na... jabłka. Czasami sprzedawcy powlekają je specjalną substancją zawierającą gluten, żeby ładnie błyszczały na wystawie... ;/
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
A kawa typu senseo ??? Czy ona moze mi szkodzic ???
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Senseo to z lenistwa wsadzam pads i jest szybko -potrzebne szczegolnie z rana hihihi
A jak mozna poznac te jablka bo domyslam sie ze napisane nic nie jest i chyba te bio tez sie ladnie blyszcza :-/ Maz mi pokupowal pare produktow z zza lady bezglutenowych tj. Np szynka pani sprawdzila ze producent podal ze bezglutenowy czy tak jest naprawde ??mozna temu wierzyc czy raczej kupowac paczkowane rzeczy ??bo mam wrazenie ze po tej szynce mnie znowu swedzi i mam ochote soe rozdrapywac :-/ ..dodam ze to stoisko w caufllandzie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale ja bym na Twoim miejscu z kupnych wędlin zrezygnowała... nawet jeżeli nie ma w nich glutenu (a nigdy do końca nie wiesz, co się kryje pod hasłem np. mieszanka przypraw czy coś w tym stylu), to jest cała masa innego syfu - skoro masz alergię na gluten i nikiel, to kto wie, czy nie masz na jakąś chemię pakowaną do wędlin? |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
I tu masz racje ..tylko mi wlasnie chodzi o szyneczke ze stoiska ktora podaje mi pani albo z miesnego czy to ze pani ma zeszycik w ktorym jest napisane co jest bezglutenu to jest prawda ???
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
aaa, zeszycik?
![]() co do zeszyciku, to chyba nikt Ci nie powie, czy możesz w to wierzyć, czy nie, ale ja bym nie ryzykowała ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Myslalam ze producent takiego jadzonka powinien byc uczciwy ...no ale coz takie mamy czsy -byle sprzedac
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
producent może być uczciwy, ale śladowe ilości glutenu mogą być w produkcie, jeżeli w zakładzie co innego z nim jest produkowane... a jeżeli nawet śladowe ilości Ci szkodzą... inna rzecz, że jak mówiłam, to wcale nie musi być gluten, mogło Ci coś innego z tej wędliny zaszkodzić
inna rzecz, że panie ekspedientki niekoniecznie muszą się znać i mogła tylko spojrzeć, że w składzie nie jest wymieniony gluten i na tej podstawie stwierdzić że nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
O rany przeraza mnie to wszystko ... sprawdzanie pytanie ,ale daje rade
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
W Lidlu jest kilka firm, które mają w swych pozycjach bezglutenowe wędliny.
Jeśli chodzi o pewność, to na 100% możesz być pewna produktów z przekreślonym kłosem. Jeśli producent napisał że produkt jest bezglutenowy, ale znaczku nie ma to możesz być prawie pewna, że możesz ten produkt spożywać (ale pamiętaj - prawie). Na forum bezglutenu są wspomniane nazwy tych marek, to sobie zaglądnij ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja mieszkam w De i Kauflandzie znalazlam firmy ktora nazywaja sie (GLUTANO i HAMMER MÜHLE) w Rewe tez jest jedna one maja wszystko oznakowane
![]() ![]() Tygodniowo na moja zywnosc wydaje ok 80 -90eu i uwiezcie mi jem bardzo malo !!moze to przez to ze chwilowo jestem bez kuchni i nie mam mozliwosci gotowania sama -jestem skazana na produkty gotowe -w nastepnym tyg mysle ze to sie juz zmieni ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
ja kupuję sama mięso- i piekę zamiast wędlin
używam rewelacyjnych przypraw ziołowych (nie będę tu kryptoreklamy robić) są w dużej mierze eko i bez syfu- polskie i niedrogie pamiętaj by unikać strączkowych i pomidorów ze względu na nikiel zobaczysz , że już niedługo opanujesz różne pyszności bez glutenu i tego co Cię uczula
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Zwariowac mozna z tego co szukam w necie wiekszosc warzyw ma nikiel wychodzi na to ze moze jesc ogorek zielony i papryke :-/ moze znacie cos jeszcze ???
Wuszukalam wiele smacznych (chyba ) Przepisow ale duzo jest na bazie pomidorow wlasnie ,,, czym mozna by te nieszczesne pomidory zastapic ?? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.