|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak łączyć pracę z podróżowaniem?
Hej!
(Przepraszam za brak polskich znakow!) ![]() Watek dotyczacy podrozowania, ale bardziej teoretyczny, dlatego zakladam tutaj, a nie na podrozach. Mam nadzieje, ze sie rozwinie ![]() Najpierw krotko o mnie: jestem w okolicach 30-tki, wiec nie jestem millennialsem ![]() Do rzeczy - uwielbiam podrozowac, ALE mam typowa prace biurowa od poniedzialku do piatku od 9 to 17. W najlepszym wypadku, czyli wybierajac caly urlop i laczac go ze swietami i dniami wolnymi od pracy, moge wyjechac na wakacje dwa razy w roku na okolo 10 dni i raz na dluzszy wyjazd - okolo 16 dni + weekendowe krotkie wyjazdy. Czesto podrozuje niskobudzetowo - airbnb, couchsurfing, etc, ale z drugiej strony lubie pewna wygode i niezaleznosc, wiec np. wyjazd calkowicie autostopowy jest nie dla mnie. Podrozujac poznalam MNOSTWO osob, ktorzy z podrozowania uczynili swoj sposob na zycie. Blogerow, youtuberow, osoby, ktore wykonuja proste prace w zamian za zakwaterowanie (workaway), autostopowiczow, globalnych nomadow. Nierzadko sa to osoby, ktore podrozuja calkowicie bez pieniedzy lub maja staly dochod bez pracy (np. maja wlasne mieszkanie ktore wynajmuja) i z tego maja srodki na podroze. Czesto tez osoby pracujace zdalnie. Im wiecej takich osob poznaje, tym bardziej przytlacza mnie moja biurowa praca w miescie i chce sprobowac takiego stylu zycia. Natomiast nie jestem jednak typem osoby, ktora "rzuci wszystko i wyjedzie w Bieszczady" bez zadnego zabezpieczenia finansowego. Mimo wszystko nie umialabym podrozowac bez srodkow do zycia - w ogole nie odpowiada mi wizja bycia kompletnie uzalezniona od goscinnosci czy zyczliwosci innych ludzi (np. caly wyjazd autostopem). Oprocz tego, podroze to dla mnie przyjemnosc i skoro nie moglabym sobie pozwolic na zjedzenie w lokalnej restauracji, wejscie do parku narodowego, wynajecie samochodu czy cokolwiek innego (bo mialabym bardzo maly budzet), to jaki w tym sens? Wiec wyjazdy w rodzaju "Dwa tygodnie gdziestam za 100 euro" sa nie dla mnie. Praca zdalna rowniez raczej odpada, bo to, co robie i w czym mam doswiadczenie to typowa papierologia. Nie mam tez raczej umiejetnosci, ktore pozwolilyby mi pracowac jako freelancer. Nie dostane w spadku mieszkania, ktore moge komus wynajac. Na blogerke czy youtuberke tez raczej nie mam zadatkow ![]() Z drugiej natomiast strony przychodzi mi na mysl, ze majac taki tryb zycia, predzej czy pozniej zatesknilabym za rutyna, stabilnoscia, "normalnoscia". Czyli takie... "chcialabym, a boje sie" ![]() ![]() Rodzina i znajomi twierdza, ze to jest pomysl kompletnie oderwany od rzeczywistosci i ze, krotko mowiac, w tylku mi sie przewraca i inne tego typu. Pytanie do Was: czy znacie osoby, ktore zyja w ten sposob (mam na mysli bardziej osobiscie, a nie blogerow czy youtuberow)? Jesli tak, to skad maja srodki? Czy Wy rozwazylybyscie taki styl zycia i dlaczego tak/nie? Czy tez uwazacie, ze w tylku mi sie przewraca? ![]() Dajcie znac, co sadzicie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
zielony stworek
|
Dot.: Jak łączyć pracę z podróżowaniem?
Najpierw może zmień zawód na taki, który będzie umożliwiał zdalną pracę. Łatwiej będzie połączyć podróże i mieć środki do życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
mOLDerator
|
Zatrudnij się w ...biurze podróży
![]() A tak serio to może po prostu zmień pracę na inną, która byłaby dla Ciebie ciekawsza, bardziej interesująca skoro ta Cię nudzi. Sama piszesz, że nie nadajesz się na tanie podróżowanie i lubisz wygodę podczas podróży, więc raczej stabilna praca i pewnie źródło dochodów są Ci potrzebne. Myślę, że osoby, które decydują się rzucić wszystko i wyruszyć w świat zdają sobie sprawę z tego, że wcale nie musi być tak kolorowo- to nie Wojciechowska czy Cejrowski, którzy uczynili z podróży sposób na zarabianie sporych pieniędzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Mam bardzo zbliżone spojrzenie na takie życie i niejako jest jednym z moich marzeń
![]() Trochę załuję, że gdy byłam młodsza nie byłam odważniejsza. Zmarnowałam rok na studiach, które nie były trafionym wyborem, a mogłam wtedy podróżować i pracować co 2 miesiące w innym miejscu - co za różnica czy dorabiałam w macu w polsce czy na innymm kontynencie. I takie "studenckie" prace/życie wydaje mi się najodpowiedniejsze na życie podróżując - prace jak w restauracjach/hotelach/sklepach łatwo znaleść i zmienić, tylko znów nie są zbyt dochodowe także coś za coś. Ale bardzo fajny wątek, będę obserwować, aż się trochę rozmarzyłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
astro-loszka
|
A może rozwiązanie kompromisowe: zmień prace, ale nie totalnie. Jeśli życie "freelancera" i wolnego strzelca nie dałoby Ci komfortu psychicznego (brak stałego, comiesięcznego źródła dochodu), poszukaj pracy na etacie, ale wiążącej się z licznymi wyjazdami/podróżami. Pracownik działu/biura/sekcji międzynarodowej w jakiejś firmie, czy handlowiec w dziale rynków zagranicznych, tłumacz, pilot wycieczek, pośrednik nieruchomości za granicą?
Ja mam pracę stałą, biurową, ale połączoną z wyjazdami służbowymi parę razy w roku i bardzo sobie chwalę ![]()
![]() |
#6 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, jaka jest twoja sytuacja finansowa, ale jeśli twoje zarobki są na dobrym poziomie, mogłabyś spróbować wynegocjować z szefem urlopy bezpłatne. Ja tak robię, bo urlopu mam mało. Jak wykorzystam cały urlop, biorę bezpłatne. Masz wtedy dalej stabilność pracy i więcej czasu / możliwości podróżowania.
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Sama właśnie kombinuje jak zostać tzw digital nomad. Praca na etacie mnie dobija i unieszczęśliwia a podróże i częste zmiany miejsca zamieszkania sprawiają że czuje że żyje
![]() A myślałaś o takim rozwiązaniu żeby zamieszkać w innym kraju i tam też znaleźć stałą pracę? Mialabys stabilność, poznalabys dobrze ten kraj i miałabyś dobra bazę wypadową do zwiedzania pobliskich krajów. Moja koleżanka tak zrobiła; przeniosła się do Azji południowo wschodniej i tam normalnie pracuje na etacie a co miesiąc wyjeżdża na weekend albo dłużej do innego kraju w regionie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Na chwile obecna staram sie wykorzystac sytuacje, ktora mam i powiekszac wiedze, uczyc sie nowych rzeczy, zdobywac kontakty. Rozwazam tez jakies studia lub kursy, staram sie uczyc dodatkowego jezyka. Przegladam wciaz oferty pracy i wyszukuje, jakie kwalifikacje sa najbardziej pozadane w pracy zdalnej. ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
![]() Przez pewien czas zastanawialam sie nad aplikowaniem do arabskich linii lotniczych - mam znajoma, ktora przez 3 lata w pracy w Emiratach odwiedzila ponad 60 krajow - ale pracowalam tymczasowo w obsludze klienta i to byl koszmar... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
proponuję biuro podróży, albo kierowca tira
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Znam w sumie sporo takich wiecznych podroznikow, w wiekszosci to sa ludzie z jakims fachem w reku typu tlumacz czy IT. Paru szalencow, ktorzy nie boja sie pracy w call center lub nie przeszkadza im bycie wieczna kelnerka, byle w nowym miejscu, tez spotkalam, ale to byloby dla mnie zbyt niepewne i stresujace ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Wiele osób na podróż dookoła świata odkłada długo, nawet latami, no bo niestety - kasa nie sypie się z nieba. Nie kazdy wyżyje podczas podróży z bloga. Może dobrze by ci zrobiło odłożenie np. 40tys, rzucenie pracy i podrózowanie tak dlugo, jak fundusze starczą, ale z wizją powrotu na stałe?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
zielony stworek
|
Znacie kanał na Youtube Wolters World ?
Amerykanin podróżuje z rodziną po świecie, a w międzyczasie pracuje jako wykładowca uniwersytecki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Tastaway tez tak zyja. Maja dwojke dzieci, trzy firmy i bloga plus ponad polowe roku w podrozy.
Podziwiam ![]() Mysle ze kluczem jest praca zdalna, wtedy mozna z kompem i w Afryce siedziec. Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja tak podróżowałam przez kilka lat.
Zaczeło się od roku na erasmusie, potem przez rok w innym kraju pracowałam sezonowo w miejscowościach turystycznych od gór po morze a potem zostałam w tym krju na magisterkę. Po studiach wróciłam do polski i też mam nudnąpracęw biurze ale strama się wykorzystać każdy urlop na maxa i podróżować jak najwięcej się da. Na szczęście mam możliwość pracy zdalnej więc w najgorszym wypadku bioręz sobą laptopa na wyjazd. Na stałe nie chciałabym tak żyć ponieważ cenię sobie możliwość posiadania przyjaciół a zmieniając miejsce zamieszkania co chwię jest to trudne. Zwłaszcza jak jest siębliżej 30stki i nasi równieśnicy mają już rodziny.
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:27.