|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Nie chce być złośliwa...
ale czy umieszczanie reklam nie zobowiązuje do minimalnej znajomości języka polskiego...?
Pomyślałam,że do wygrania jest 1500 róży (świeżych lub sztucznych) a tu okazuje sie ,że chodzi o róże kosmetyczne ![]() Świat chyli się ku upadkowi...może to efekt nowej matury ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nie chce być złośliwa...
Gdyby chodziło o kwiaty, to powinno być "1500 róż". Forma "1500 róży" chyba jest poprawna gdy chodzi o kosmetyki, do głowy przychodzi mi jeszcze tylko "1500 różów", ale jakoś mi to nie brzmi.
Może niech się jakaś polonistka wypowie..? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, w kwestii kwiatów byłoby napisane "1500 róż"
---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- http://sjp.pl/różów ale widuję także "róży" Chyba jakieś nieudane to słowo po prostu ![]()
![]() |
#4 |
BAN stały
|
![]() Nie chcę być złośliwa, ale... ![]() Gdyby chodziło o kwiaty, to napisaliby "1500 róż". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
EDUkator
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O rany, a ja się już kilka razy głowiłam co to są "róże kosmetyczne", jak leciała w tv reklama Bourjois (jakoś tak wyszło, że zawsze "oglądałam" bez wizji ![]() ![]()
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2013-05-29 o 16:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam, sie,że jeśli kwiatów to róż, ale nie przypuszczałam, że róże jako kosmetyki czy kolory można odmienić jako 'róży' (zamiast różów) i wydawało mi się,że to raczej popularna odmiana róż jako kwiatów...bo taką przynajmniej mozna spotkac w mowie potocznej...Za to na stronie rossmana jest poprawnie i okazuje sie,że nie chodzi o roślinne róże i w tym momencie reklama po prostu wprowadza w błąd.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
przeciez wszystko jest poprawnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
nie chcę być złośliwa, ale skoro już używamy polskich znaków to w tytule powinno być chcę a nie chce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
oj tam, ja tylko sobie piszę na forum, a reklama dla m.in. kilku(nastu) tysięcy wizażanek to juz grubsza sprawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
fakt że reklama niedopracowana, ja też spojrzałam i pierwsze skojarzenie-kwiaty. Tyle że znam Bourjois właśnie ze względu na róż do policzków i oświeciło mnie dzięki temu.
Nie jestem polonistką ale filolożką innych języków, myślę że powinno być "różów do wygrania". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Nie chcę być złośliwa, ale czy wytykanie innym braku znajomości języka polskiego nie zobowiązuje cię do znajomości odmiany w tymże języku? Gdyby chodziło o kwiaty, byłoby 1500 róż. Jeśli chodzi o kosmetyki 1500 różów.
Edytowane przez kalincia Czas edycji: 2013-05-30 o 08:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
2)Właśnie od takiego ,,to tylko post na forum'', ,,to tylko mail'' całe społeczeństwo uczy się źle pisać. Potem w gazetach też jest pełno błędów, bo to przecież tylko babska gazetka, a nie czasopismo naukowe. Itd itd.
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Ale mi sie wydaje ze jest dobrze - r.m niezywotny, zakonczony na z/sz/inne z tej rodziny, analogicznie do slowa noz - 1500 nozy a nie nozow, tak 1500 rozy... Ciekawe w ogole az poczytam o tym bo nie wiem czy dobrze mowie, ale tak czy siak jakby bylo o kwiatach to by bylo roz :c
---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- No jakies internetowe zrodelko mowi ze faktycznie 1500 nozy/rozy, gdzie jakas szzari??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;41068626]różów
dopuszczalne w grach ► róż 1. kolor różowy; różowość; 2. środek kosmetyczny do malowania rumieńców[/QUOTE] ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ale jeśli to była ewidentna reklama jakiejś firmy kosmetycznej (i konkursu z nią związanego), to chyba można się domyślić, że chodzi o kosmetyki?
![]() edit: teraz widzę reklamę na wizażu i nawet są przedstawione pudełeczka...
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-05-30 o 11:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale... nie wiem, ale się wypowiem, bezpodstawnie skrytykuję i wątek koniecznie założę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
w przypadku kwiatów byloby w okreslonej liczbie "róż"
np. piętnaście róż - nie "piętnaście róży" Róża to rodzaj żeński. Poza tym nie wydaje mi sie, zeby pozwolono sobie na tak profesjonalna kampanie z blędem, chyba jedna osoba nie byla za te "poprawnosc" odpowiedzialna. A jak jest w reklamie TV?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Autorko, wygłupiłaś się z tym wątkiem, tyle powiem. Święte oburzenie, a sama języka polskiego nie znasz, skoro o kwiatach pomyślałaś.
Powinno być "różów", racja, ale to jeszcze inna sprawa. Brawo za małostkowość.
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
w reklamie jest wszystko w najlepszym porządku- nie, nie jest niedopracowana.
użyto odpowiedniej odmiany- róży. do wygrania tysiąc pięćset róży do policzków. jak już wiele razy pisano, róży nie pasuje deklinacyjnie jeśli chodzi o kwiaty. więc to Twoje skojarzenie było złe. nowa matura nie ponosi winy za Twoje błędne informacje. ![]()
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
w Słowniku Języka Polskiego jest wyjaśnione-róż do policzków odmienia się jako "różów", "róży" wygląda co najmniej dziwnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:29.