Hiv i AIDS, kilka pytań - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-18, 19:38   #1
TeczaNaPatyku
Raczkowanie

Hiv i AIDS, kilka pytań

Mam pytanie, bo wpadłam kilka dni temu w obsesję. Pracuję w zawodzie gdzie by się wydawało, że nie ma możliwości zarażenia się, ale ostatnio przydarzyły się dwie rzeczy i teraz panikuję.
Po pierwsze jak wycierałam zlewy to była tam krew, jeszcze nie całkiem zaschnięta, po drugie jak wywalałam śmieci, to w damskim wiadomo pełno podpasek, tamponów. Zazwyczaj ubieram rękawiczki, ale czasem ich nie mam i właśnie ostatnio nie miałam, a niemal zawsze mam rany wokół palców, pozdzierane skórki. Czy jeżeli dotknęłam gdzieś przypadkiem tej podpaski (np. zawiązując worek) albo gdzieś przypadkiem tej krwi na zlewozmywaku, bo mi ręka zjechała ze szmatki to duże jest prawdopodobieństwo, że mogłam coś złapać? Wiem też, że nawet jeżeli ktoś ma hiv/aids to ilość wirusów musi być odpowiednio duża aby zarazić osobę zdrową, ale naprawdę zaczęłam panikować. Kiedy byłoby najlepiej w razie "w" wykonać badania? Nie daje mi to teraz spać po nocach.
TeczaNaPatyku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 20:03   #2
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Hiv i AIDS, kilka pytań

musisz co najmniej pół roku poczekać - chociaż wydaje mi się, że ryzyko zakażenia jest bliskie zeru
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 20:24   #3
arrachne
Zadomowienie

"Naukowcy i organy służby zdrowia są zgodne co do tego, że wirus nie jest w stanie przeżyć długo poza organizmem. (...) W celu uzyskania wiarygodnych wyników odnośnie przetrwania wirusa HIV zostały przeprowadzone badania z wytworzonymi w laboratorium wirusami w wysoko skoncentrowanej formie. Jakkolwiek te w nienaturalny sposób wysoko skoncentrowane wirusy w ograniczonych i kontrolowanych warunkach laboratoryjnych poprzez dni a nawet tygodnie pozostały żywotne, zostało w potwierdzone w badaniach CDC, że wysychanie nawet w tak wysoko skoncentrowanej dawce następuje już w przeciągu kilku godzin i zmniejsza liczbę zdolnych do zarażenia wirusów o 90-99%.

Ze względu na to, że koncentracja wirusa w przeprowadzonych badaniach byla znacznie wyższa niż w pozostałych próbach, ryzyko przedostania się wirusa do organizmu poprzez wyschniętą krew lub inne płyny organizmu jest równe zeru.

Błędne interpreteacje oraz wnioski przeprowadzonych badań były w pewnych przypadkach przyczyną niepotrzebnego fałszywego alarmu.

Wyniki testów laboratoryjnych nie powinne być używane do oceny indywidualnego zagrożenia osób, gdyż:

(1) natężenie wirusa w przeprowadzonych badaniach nie występuje w naturze

(2) przeniesienie wirusa na drodze pozaustrojowej nie zostalo jak dotąd stwierdzone. "

Źródło: Na podstawie Translation: AIDS Information Switzerland
Także raczej nie, nie mogłaś się zarazić

arrachne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 20:28   #4
welmas
Raczkowanie

zarażenie w ten sposób jest praktycznie niemożliwe, ale jeśli chcesz się upewnić to test należy wykonać 12 tygodni po zdarzeniu.
welmas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 20:28   #5
TeczaNaPatyku
Raczkowanie

Uff, to dobrze. Tzn raczej nie sądzę abym np. na tym zlewie dotknęła tej krwi, no ale chucham na zimne. Czyli mogę spać spokojnie? Pomimo, że:
a) krew nie była zaschnięta
b) miałam rany
c) nie mam pewności, że ktoś miał hiv/aids
d) nie mam 100% pewności, że dotknęłam?

Edytowane przez TeczaNaPatyku
Czas edycji: 2013-03-18 o 20:35
Stary 2013-03-18, 20:47   #6
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TeczaNaPatyku Pokaż wiadomość
Mam pytanie, bo wpadłam kilka dni temu w obsesję. Pracuję w zawodzie gdzie by się wydawało, że nie ma możliwości zarażenia się, ale ostatnio przydarzyły się dwie rzeczy i teraz panikuję.
Po pierwsze jak wycierałam zlewy to była tam krew, jeszcze nie całkiem zaschnięta, po drugie jak wywalałam śmieci, to w damskim wiadomo pełno podpasek, tamponów. Zazwyczaj ubieram rękawiczki, ale czasem ich nie mam i właśnie ostatnio nie miałam, a niemal zawsze mam rany wokół palców, pozdzierane skórki. Czy jeżeli dotknęłam gdzieś przypadkiem tej podpaski (np. zawiązując worek) albo gdzieś przypadkiem tej krwi na zlewozmywaku, bo mi ręka zjechała ze szmatki to duże jest prawdopodobieństwo, że mogłam coś złapać? Wiem też, że nawet jeżeli ktoś ma hiv/aids to ilość wirusów musi być odpowiednio duża aby zarazić osobę zdrową, ale naprawdę zaczęłam panikować. Kiedy byłoby najlepiej w razie "w" wykonać badania? Nie daje mi to teraz spać po nocach.
Zawsze pamiętaj o rękawiczkach Moim zdaniem nie ma się o co bać. Od żóltaczki byłaś szczepiona? Bo w taki sposób, to prędzej załapiesz żółtaczkę niż hiv
Stary 2013-03-18, 21:32   #7
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

...

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-18, 22:44   #8
drzazga11
Raczkowanie

po co się stresować i pisać na forach? nie lepiej PO PROSTU zakładać rękawiczki do pracy? ja osobiście nie wyobrażam sobie dotykać takich rzeczy jak zużyte podpaski podejrzewam,że chodzi o jakieś sprzątanie ale dziewczyno są jakieś podstawy higieny.
drzazga11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 22:46   #9
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drzazga11 Pokaż wiadomość
po co się stresować i pisać na forach? nie lepiej PO PROSTU zakładać rękawiczki do pracy? ja osobiście nie wyobrażam sobie dotykać takich rzeczy jak zużyte podpaski podejrzewam,że chodzi o jakieś sprzątanie ale dziewczyno są jakieś podstawy higieny.
No ja też sobie nie wyobrażam. Na klamce można WZW A złapać, a co dopiero w śmieciach i sanitariatach?
Stary 2013-03-19, 00:30   #10
Sondrina
BAN stały

Myślę, że istnieje niewielkie ryzyko zakażenia wirusem HIV, ale bardziej obawiałabym się HCV i HBV. Wirusy żółtaczki są w stanie przetrwać niekorzystne czynniki zewnętrzne i wystarczy niewielka kropla krwi, by doszło do zakażenia.

Jeśli firma, w której pracujesz, oszczędza na rękawiczkach, to zgłoś to albo zainwestuj we własne. Zdrowia nikt Ci zwróci.

Swoją drogą nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy zostawiają pokrwawioną umywalkę, deskę, czy kosz na śmieci. Poza tym jak można nie zawijać podpaski czy tamponu?
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-19, 06:57   #11
CheNelly777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
Myślę, że istnieje niewielkie ryzyko zakażenia wirusem HIV, ale bardziej obawiałabym się HCV i HBV. Wirusy żółtaczki są w stanie przetrwać niekorzystne czynniki zewnętrzne i wystarczy niewielka kropla krwi, by doszło do zakażenia.

Jeśli firma, w której pracujesz, oszczędza na rękawiczkach, to zgłoś to albo zainwestuj we własne. Zdrowia nikt Ci zwróci.

Swoją drogą nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy zostawiają pokrwawioną umywalkę, deskę, czy kosz na śmieci. Poza tym jak można nie zawijać podpaski czy tamponu?
Prawdopodobnie dziewczyna pracuje w szpitalu. Tak więc pacjenci nie muszą być na siłach, żeby po sobie posprzątać. Np. mój ojciec był chory na raka i w szpitalu wbijali mu iglę w przedramię, nie pamiętam jak się nazywa to plastikowe coś, dzięki czemu nie trzeba co chwilę kłuć... W każdym bądź razie zdarzyło się kilka razy, że po wyciągnięciu tego plastiku od tak bez powodu zaczynała mu lecieć krew i mdlał... Tak więc, wiesz, wszystko zależy od okoliczności. Co do podpasek i tamponów to mogą się same rozwinąć, jeżeli np. sa zawinięte w opakowie od podpaski.
Ja się dziwię bardziej autorce, że pracując w kontakcie z krwią nie nosi rękawiczek.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-19, 07:14   #12
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CheNelly777 Pokaż wiadomość
Prawdopodobnie dziewczyna pracuje w szpitalu. Tak więc pacjenci nie muszą być na siłach, żeby po sobie posprzątać. Np. mój ojciec był chory na raka i w szpitalu wbijali mu iglę w przedramię, nie pamiętam jak się nazywa to plastikowe coś, dzięki czemu nie trzeba co chwilę kłuć... W każdym bądź razie zdarzyło się kilka razy, że po wyciągnięciu tego plastiku od tak bez powodu zaczynała mu lecieć krew i mdlał... Tak więc, wiesz, wszystko zależy od okoliczności. Co do podpasek i tamponów to mogą się same rozwinąć, jeżeli np. sa zawinięte w opakowie od podpaski.
Ja się dziwię bardziej autorce, że pracując w kontakcie z krwią nie nosi rękawiczek.
Wenflon.

Jeżeli autorka pracuje w szpitalu to TYM bardziej powinna mieć rękawiczki cały czas.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-19, 07:51   #13
Sorbet
Zadomowienie

Jakby co: badania na wykrycie robi się 3 miesiące po zdarzeniu, które nas zaniepokoiło.
Stary 2013-03-19, 12:15   #14
rodzyneq84
Wtajemniczenie

GG do rodzyneq84

Badania kierunkowe robi się co najmniej 3 razy. Po wystąpieniu narażenia, po 3 miesiącach i po 6 miesiącach.
Stary 2013-03-21, 00:30   #15
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez CheNelly777 Pokaż wiadomość
Na jakiej zasadzie wnioskujesz, że pracuje w szpitalu? Ja odniosłam wrażenie, ze nie chodzi jej o placówkę medyczną, ponieważ sformułowała następujące zdanie: "Pracuję w zawodzie gdzie by się wydawało, że nie ma możliwości zarażenia się, ale ostatnio przydarzyły się dwie rzeczy i teraz panikuję".

Ja nie wyobrażam sobie, że miałabym pracować z krwią, niezależnie od jej stopnia zaschnięcia, nie mając na dłoniach rękawiczek.
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-25, 12:08   #16
TeczaNaPatyku
Raczkowanie

Ojej, ile odpowiedzi. Tak zgadza się, ja sprzątam i to nie w szpitalu, po prostu. Co do rękawiczek to muszę zacząć od tego, że ja rzadko sprzątam łazienki, sprzątam je tylko wtedy kiedy nie ma osoby od łazienek. Rękawiczki ubieram zawsze o ile są, jeżeli nie ma to jest właśnie problem, bo nie mogę zadzwonić do szefa i powiedzieć: Wie pan... dzisiaj nie sprzątam, bo już nie ma rękawiczek. Zresztą gadałam z dziewczynami i mówią, że na pewno się nie zaraziłam, bo one od 3-4 lat robią bez rękawiczek, oddają honorowo krew [więc się "sprawdzają" co 3 miesiące] i do tej pory nie złapały ani hiv ani żółtaczki. Więc... trochę odetchnęłam.
Stary 2013-03-25, 13:07   #17
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TeczaNaPatyku Pokaż wiadomość
Ojej, ile odpowiedzi. Tak zgadza się, ja sprzątam i to nie w szpitalu, po prostu. Co do rękawiczek to muszę zacząć od tego, że ja rzadko sprzątam łazienki, sprzątam je tylko wtedy kiedy nie ma osoby od łazienek. Rękawiczki ubieram zawsze o ile są, jeżeli nie ma to jest właśnie problem, bo nie mogę zadzwonić do szefa i powiedzieć: Wie pan... dzisiaj nie sprzątam, bo już nie ma rękawiczek. Zresztą gadałam z dziewczynami i mówią, że na pewno się nie zaraziłam, bo one od 3-4 lat robią bez rękawiczek, oddają honorowo krew [więc się "sprawdzają" co 3 miesiące] i do tej pory nie złapały ani hiv ani żółtaczki. Więc... trochę odetchnęłam.
Bez jaj, w szpitalu przy sprzątaniu nie masz rękawiczek??
pracujesz na etat czy na śmieciówce. Bo jak na etacie to pracodawca MUSI zapewnić tobie ubranie robocze a rękawiczki są ubraniem roboczym.
Jak na śmieciówce to noś rękawiczki ze sobą, bo koszt duży nie jest a nie wyobrażam sobie gołymi rękoma zbierać cudze podpaski.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-26, 21:57   #18
TeczaNaPatyku
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Bez jaj, w szpitalu przy sprzątaniu nie masz rękawiczek??
pracujesz na etat czy na śmieciówce. Bo jak na etacie to pracodawca MUSI zapewnić tobie ubranie robocze a rękawiczki są ubraniem roboczym.
Jak na śmieciówce to noś rękawiczki ze sobą, bo koszt duży nie jest a nie wyobrażam sobie gołymi rękoma zbierać cudze podpaski.

Napisałam nie w szpitalu. Po drugie ja rzadko sprzątam łazienki, po trzecie nie wybieram podpasek rękoma, pytanie było inne. Czy jak przypadkiem dotknęłam kiedy zawiązywałam worek.
Stary 2013-06-01, 21:37   #19
bomblak
Przyczajenie

Uzupełniłam wiedzę, w związku z czym wątpliwości zostały rozwiane.

Edytowane przez bomblak
Czas edycji: 2013-08-08 o 13:00
bomblak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości