![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Dziecko mocno przywiązane do mamy
Witam,
Moja 14 miesięczna córka chce być non stop ze mną, jakby mogła to cały dzień siedziałaby dosłownie na mnie. Zastanawiam się czy to normalne, do tej pory myślałam, ze tak, że z tego wyrośnie, ale mam wrażenie że idzie to w drugą stronę. Potrafi świetnie już chodzić, ale sama nie chce biegać po domu tylko wszędzie ciągnie mnie za rękę, tak jakby się czegoś bała ![]() ![]() ![]() Do tej pory jakoś szczególnie się tym nie martwiłam, ale słyszę głosy otoczenia, że uzależniłam dziecko od siebie ![]() Dodam, ze nie ma problemu żeby córka została z tatą, ale jak jesteśmy razem we 3 to tata idzie w odstawkę ![]() Jak pomóc dziecku otworzyć się na świat? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dziecko mocno przywiązane do mamy
Mam dwie córki starsza szaleje za babcia a z młodszą zawsze miałam super kontakt . Młodsza ma już 6 lat ,2 lata karmiłam piersią przez pierwsze pół roku cały czas przy cycku
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A przeszło samo. Dość niedawno (teraz ma 2 lata), z dnia na dzień. Laura stwierdziła, że na dwór idzie z tatą, potem jak wychodziłam do sklepu robiła papa, puszczała buźkę i wracała do zabawy a wcześniej był lament, że wychodzę bez niej. Także ja z tym nic nie robiłam i córka sama odcięła pępowinę kiedy ona była na to gotowa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Może warto zachęcić męża do spędzania czasu w trójkę, dziecko będzie miało czas, żeby przyzwyczaić się do taty, nie tracąc przy tym uwagi mamy. Ja miałam podobnie, mój synek zawsze wolał mamusię zamiast taty przełomem była sytuacja w, której mój mąż zabrał synka do garażu i pokazał sprzęty do majsterkowania. Teraz kiedy chce odetchną wysyłam chłopaków do garażu i co najważniejsze tata awansował na tatusia ..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
moja corka wprawdzie starsza, bo 18mies., ale mamy podobnie, wczoraj na innym watku zagailam w tej kwestii, bo dziecie nagle jakis regres przechodzi
![]() przeczytaj tu (wprawdzie sporo tu na temat kp, ale nie tylko) http://forum.gazeta.pl/forum/w,21000...a_potrzeb.html wiesz,trzeba przeczekac, nie walczyc,widocznie dziecko ma takie potrzeby i jest mu to niezbedne do rozwoju. glupawe komentarze olac-to Twoje dziecko i Wasza relacja, nikomu nic do tego. Cierpliwosci, corka sie uniezalezni w swoim czasie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A często jest jeszcze tak, że jesteśmy np. u dziadków i każdy chce brać małą na ręce, mimo że ona ewidentnie nie chce, czasami aż na siłę. Ja wole jak jest u mnie skoro nie chce, no ale wiadomo od razu krzywe spojrzenia i komentarze, że ją uwiązuje, że musi się przyzwyczaić itd. Co wy robicie w takich sytuacjach? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
mam podobnie z moją córeczkę, nie chce zostać beze mnie nawet na chwilę, jedyne 5 minut jakie mam czasami to jak ogląda bajkę, ale to ją zajmuje na maksymalnie 5 minut, potem mnie też ciągnie do pokoju.
![]() Głupie komentarze doprowadzają mnie do szału, bo co ja na to mogę poradzić? Jestem z dzieckiem w domu, to ja jestem jej mamą, spedzam z nią najwięcej czasu to co w tym dziwnego, że jest do mnie przywiazane? Najbardziej to dziwi teściową, która widzi Majkę raz na pół roku i dziwi się, że dziecko jej nie poznaje i od niej ucieka... Ale to moja wina, bo "mama Cię tak przywiązała do siebie, nawet do babci nie puści"... a dziecko wpija mi się w szyję, bo się boi "obcej" osoby. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja powiem krótko- to jest normalne. W tej chwili jesteś dla dziecka Bogiem, idolem, mega autorytetem i jeszcze policjantem na straży bezpieczenstwa.
Ja jestem z dzieckiem w domu i są dni,ze licze sie tylko ja, a sa dni,ze ktos obcy jak mu wpadie w oko to ie pozwala mu odejsc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Nie jesteś na pewno jedyna ale to czy dziecku przejdzie to raczej indywidualna sprawa, kiedyś opiekowałam się 2 letnią dziewczynką, która non stop płakała za tatą, po jego wyjściu do pracy musiałam uspokajać ją przez jakiś czas i unikać tematu rodziców przez resztę dnia. Teraz Blanka ma 3,5 roku, kiedy skończyła 3 lata poszła do przedszkola i tam dramat zaczął się od nowa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dziecko mocno przywiązane do mamy
Dla niej sa obce, dla ciebie nie. To bardzo dobrze, ze dziecko ma taki instynkt samozachowawczy, bo moze dzieki temu nikt jej nie porwie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jak kogoś widujesz raz na 2-3mce to jest on obcy. Nie znasz go i tyle. Moja mała swoją babcię widuje 3-4razy co 3 miesiące. Zna ją, nie boi się, cieszy się kiedy ją widzi, tęskni nawet. Ale my 2-3 razy w tygodniu na skypie jesteśmy i chociaż tak na odległość budujemy relacje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Wcale nie uzależniłaś od siebie córki. To jest lęk separacyjny. Poczytaj w google.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Moja konczy dziś 15 miesiecy i od kilku dni jest "wielki powrót do mamy". Codziennie jest z babcią i nigdy nie było problemu aby z nią została, ale od kilku dni jak wychodzę z pokoju lub tylko się odwrócę, zaczyna płakać. Jak jesteśmy same w domu to jest super. Ostatnio nawet zaczęła płakać jak tata wszedł do pokoju, nawet z nim nie chce zostawać. Śpi przez to gorzej, ciągle mnie szuka, upewnia się, że jestem. Pocieszam się wlaśnie, że to jest okresowe, nasila się, słabnie, mija, wraca. Takie są etapy rozwoju, że gdy dziecko uczy się czegoś nowego, poznaje świat zachowuje się tak, jakby w niektórych rzeczach uwsteczniło się. Jedyne to, zacisnąć zęby, wzmocnić granice cierpliwości.
U mnie na szczęście nikt niczego nie komentuje, a nawet jeśli, co im do tego.
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Bardzo wazne jest że w ogóle Ty zaczęłaś się nad tym zastanawiać i świadczy to tylko o tym, że nie chcesz źle dla swojego dziecka i chcesz żeby miało ono dobry kontakt z innymi
![]() Wg mnie daj czas małej...Ma taki okres/czas że potrzebuje twojej obecności aby czuć się bezpiecznie. Pewnie to minie. Jeszcze zobaczysz że przyjdzie moment kiedy to tatuś będzie super idolem, a Ty zejdziesz na drugi plan ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas było podobnie w tym wieku, jeśli chodzi o takie sytuacje, nie dałaby się wziąć na ręce komuś innemu w towarzystwie. Dziadek to brał ja na ręce po godzinnych podchodach. Wiem, że teściowie uważali to za "dziwactwo" ale nigdy tego przy mnie nie powiedzieli, zresztą i tak miałabym to gdzieś. Do teraz jest mało towarzyska. ![]() Z tym, że naszej było obojętne czy ja czy tż, i jak byłyśmy w domu to nie było żadnego wiszenia na nas, nigdy.
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Czytałam co nieco o tych lękach separacyjnych, skokach rozwojowych i do mnie to nie przemawia. Tak jak była mała to te tygodnie, w których ponoć występują skoki nigdy mi się nie zgadzały z zachowaniem córki ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Obecnie moja córka jest mega samodzielna nie zawsze Tak było do 2 roku nie odstępowała mnie na krok miała silńy lek separacyjny
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Ja tez słyszę, że mam dzikie dziecko bo nie chcę z nikim na długo zostawiać, tym bardziej na noc, syn za mną płacze, lubi być noszony, musi mnie co jakieś 5 minut widzieć, woli mamę niż tatę, babcię itp.
No i to oczywiście moja wina. Bo cały czas jestem z dzieckiem w domu. Nie rozumiem matek które zostawiają na noc babci kilkumiesięczne dziecko bo chcą iść na dyskotekę ![]() Może jakaś inna jestem ale dla mnie dziecko to jest zobowiązanie na całe życie, nie można mieć od niego urlopu.
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie to nie do pomyslenia, ale coz, rozni sa ludzie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Mam podobny problem , otóż mam córeczkę 7 miesięczną , która także jest mocno przywiązana do mnie ,dodam , że karmię piersią ![]() Co prawda nie pracuję , obecnie cały mój czas poświęcam Oli. Ale ostatnio mam straszne zarwane noce ;/ Ola nie chce spać w łóżeczku od jakiegoś czasu , budzi się co chwilę i za każdym razem chce ssać pierś ,a gdy zaśnie nie chce jej puścić ;/ strasznie mi nie wygodnie jest. Staram się być wyrozumiała w końcu to moja malusia córeczka , ale chciałabym się dowiedzieć czy da się coś z tym zrobić . Oczywiście za każdym razem sprawdzam pieluszkę , poprawiam podusię , przewracam z boku na bok. Znajoma mi doradzała by przejść na mleko modyfikowane ,ale Ola nawet nie chce tego mleka, pluje , płacze. Nie wiem co robić ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Rzecz w tym ,że ona śpi ze mną i nadal nie wiem co jej może dolegać ... ;/
kręci się i jęczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
zęby obstawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Ma dwa ząbki , ale to nie jest typowy płacz na ból zębów ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
ja tez obstawiam zęby ,moze nie boli jej mocno ale spac nie daje,moze przezywa jakieś lęki
pociesze Cię,ze to minie,jest trudno ale wiecznie tak nie będzie ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dziasla moze swedza i to jest na pewno upierdliwe uczucie, ktore nie pozwala spokojnie spac. Zanim nowe zabki ujrza swiatlo dzienne, moze minac kilka tygodni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.