|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() nietypowy problem włosowy
Postaram się opowiedzieć w skrócie o moim wydaje mi się dość nietypowym problemie.
Otóż od pewnego czasu używałam tych samych kosmetyków do pielęgnacji włosów:
Czy przyczyną jest szampon z SLS, którego zaczęłam stosować po długiej przerwie właśnie bez SLSów? Może chodzi i długo już nieużywany Biosilk? A może o mój tłusty łupież? Próbowałam zmyć to coś z włosów, szorując je po kilka razy mocnymi szamponami ale to nic nie dało. Błagam Was o pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: nietypowy problem włosowy
H&S jest beznadziejnym szamponem i nie chodzi tylko o SLS, które wcale takie złe nie są, ale o milion innych składników jakie mają. Biosilk ma alkohol, Alterra ma alkohol - więc najszczęśliwiej kosmetyków nie wybrałaś. Poza tym w pielęgnacji potrzebna jest różnorodność. A co do łupieżu i tej mazi, ja bym poszła na Twoim miejscu do dermatologa. To nie jest normalne co opisujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Żółta maź? Na skórze głowy? Może to szampon cię podrażnił i coś ci się tam paprze? Trudno powiedzieć, bo nie mogę sobie tego wyobrazić.
P.S. Z tego co wiem szampony Green Pharmacy też mają sls... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
włosy są "posklejane" na końcach
![]() mega się plączą i chodzi o to, że mam wrażenie, ze coś na nich jest. zaczynam myśleć, że szampon strasznie je przesłuszył |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zdjęcie bo moja wyobraźnia tego nie ogarnia :P Możliwe, że to szampon. Ogólnie nie akceptuje tych "reklamowych" szamponów. One są najbardziej chemiczne. A head&shoulders ma ogólnie złe opinie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A u autorki tematu stawiałabym chyba na jakieś zmiany łojotokowe skóry głowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Długość skladu mnie w takich szamponach przeraża... I to że nie mają praktycznie żadnych naturalnych ekstraktów. I ten śliczny perłowy kolor i mega piana to wszystko źle mi się kojarzy z nadmirem tej całej chemii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale szampon i tak powinnaś zmienić bo to chyba największe dziadostwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A zdajesz sobie sprawę, że ekstrakty naturalne, to nic innego jak cząsteczki chemiczne, tyle że zamiast zsyntetyzowane w labie, są pochodzenia naturalnego? I właśnie ekstrakty naturalne- zwykle mamy na myśli roślinne, potrafią mocno wysuszać włosy, a tym samym przyczyniać się do ich zniszczenia? One też bardzo często odpowiedzialne są za alergie. Alkohol etylowy to też składnik pochodzenia naturalnego, a jego w pielęgnacji włosów się raczej unika. Równie dobrze autorkę mógł tak urządzić właśnie szampon GP, pełny ekstraktów roślinnych, co dopiero teraz wychodzi. Polecam poczytać blog Kascysko - ona bardzo rozsądnie podchodzi to pielęgnacji włosów, zachowując równowagę pomiędzy "tą całą chemią", a naturalną pielęgnacją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Ja jednak sceptycznie podchodzę do wytworów laboratoryjnych mimo wszystko. Po prostu boję się sztucznych substancji, tyle się mówi o rakotwórczości, szkodliwości, a co natura, to natura.
Czytuję Kascysko, ale ona ma zupełnie inny typ włosów i co innego jej służy. ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To że Ty tak podchodzisz nie oznacza, że jest to jedna najwłaściwsza droga, zwłaszcza gdy się o chemii nic nie wie. W muchomorze, czy w wilczej jagodzie też są substancje naturalne, a potrafią zabić. Właśnie, Kascysko ma inny typ włosów i co innego jej służy, podobnie ja, Ty i autorka tematu, nie ma jednej słusznej drogi i o to mi chodzi ![]() H&S jest dziadowski, ale nie ze względu na chemizm, ale ze względu na właściwości poszczególnych składników. U mnie pod obstrzałem są szampony naładowane ekstraktami roślinnymi, bo wysuszają i plączą włosy, ale nie wszystkie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ok, kazdy lubi co innego, ale po to jest forum, że każdy coś sprawdzonego proponuje. Mi pomogła zmiana pielęgnacji z takich moim zdaniem syfiastych szamponów i odżywek na "naturalniejsze", łagodniejsze, z mniejsza ilością "sztuczności".
Dziękuje za uwagi, ale mam takie zdanie na ten temat i raczej przy nim zostanę ![]() Szampon z GP też uważam za badziew. JAK WIDZĘ W SZAMPONIE SILIKONY TO MNIE.... denerwuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
u mnie silikon w szamponie = natychmiastowy przetłuszcz i to zaraz po umyciu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
To testuj inne, mnie tak samo BD nie pasował.. ale mi delikatne w ogóle nie pasują za to codzienne mycie szamponem z sls uwielbiają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:08.