|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
![]() Problem ze s³odyczami.
Mam problem. Otó¿ od kilku lat (teraz mija chyba 4 lata) jem bardzo du¿o s³odyczy. S± to niemal napady apetytu, g³ównie na s³odkie przek±ski, którymi siê objadam. Mam tak nawet, jak zjem syty obiad, to zaraz chce mi siê je¶æ czego¶ s³odkiego. Nie wiem co z tym zrobiæ. Mam przez to nadwagê. Nie jest jaka¶ ogromna, bo przy wzro¶cie 170cm, wa¿ê 77kg, ale czujê siê z tym ¼le, i wiem, jak nie przestanê tyle je¶æ, to bêdzie jeszcze gorzej. Dwa miesi±ce temu by³am u dietetyczki i ona przepisa³a mi dietê. Najpierw stosowa³am j± przez tydzieñ, pó¼niej przesta³am, potem znowu kilka dni i tak ca³y czas. Nie wiem dlaczego, ale nie mam ¿adnej motywacji, mówiê sobie, ¿e przecie¿ bêdzie tak super jak schudnê, bêdê ³adna i szczup³a i mo¿e znajdê sobie jakiego¶ ch³opaka i bêdê kupowaæ te wszystkie ciuchy, których teraz nie kupiê, bo ¼le w nich wygl±dam, ale jako¶ gdy przychodzi co do czego, to olewam to wszystko i i tak jem. To samo z moj± siln± wol±, ca³y czas wmawiam sobie, ¿e przecie¿ jeden ma³y batonik, czy jedna s³odka bu³ka mi nie zaszkodz± i tak jest niemal codziennie.
Macie mo¿e jakie¶ sprawdzone sposoby, na utrzymanie diety, albo co¶ co pomo¿e zmniejszyæ ³aknienie na s³odkie? Proszê, pomó¿cie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 975
|
Dot.: Problem ze s³odyczami.
Cytat:
Dobra opcja jest po prostu detoks cukrowy. Odpowiednio przeprowadzony ma ogromna szanse powodzenia i oduczenia zlych nawykow przy jednoczesnym odzywieniu organizmu i przestawieniu go na operowanie na mniejszej ilosci glukozy.
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 189
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 64
|
do minimum? mo¿e ale ca³kiem siê nie da. zreszt± ciekawe jak to przetrwacie. ja próbowa³am ale... jogurty bez cukru, tak zero zero natural eko fuuuuuuuuuuujskie sa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 189
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
W³adca Wiza¿u
Wiadomo¶ci: 17 366
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 842
|
Oczywi¶cie ¿e siê da wyeliminowaæ do zera cukier
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() P.S. By³am totalnym s³odyczoholikiem! Da siê ![]() ![]() P.S.2 . Jogurt naturalny jest pyszny. Zw³aszcza jak siê z niego SAMEMU zrobi owocowy. Np jogurt, zblendowane jab³ko + jab³ko w kawa³kach + cynamon ![]() ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Egzakli! ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Raz na jaki¶ czas pijê kawê z mlekiem ( przewa¿nie jak kogo¶ odwiedzamy ) i nawet ta ma³a ilo¶æ jest bardzo s³odka. Owoce które s± kwa¶ne dla innych, dla mnie s± s³odkie. Te¿ kiedy¶ po¿era³am s³odycze, i jak bardzo chcesz, to dasz radê z tym wygraæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 168
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 6
|
Sama mam problem z jedzeniem s³odyczy.. Z du¿ej ilo¶ci ciastek zesz³am do jednego do kawy z mlekiem (ju¿ bez cukru) i tak powoli eliminuje ³akocie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
Witam,
jestem tu poniewa¿ mam ogromny problem z jedzeniem s³odyczy... wydaje mi siê, ¿e moje uzale¿nienie jest tak ogromne ¿e bez wsparcia i pomocy nie dam sama rady... na nic siê zda³y obietnice i terminy rzucania s³odko¶ci - to jest silniejsze ode mnie - mo¿e te¿ przez to ¿e w trudnych sytuacjach to by³ mój sposób na poprawienie sobie samopoczucia... za to teraz mam za swoje - wygl±dam kiepsko - nadwaga swoje robi... chcê spróbowaæ z tym na³ogiem powalczyæ... ma ochotê kto¶ mi w tej drodze towarzyszyæ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#12 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 20 500
|
Ja schud³am sporo, ale ka¿dy napad na s³odycze koñczy siê tym, ¿e wszystko idzie mi w brzuch
![]() Te¿ jestem uzale¿niona od s³odkiego smaku, nie od samych s³odyczy mo¿e, ale w³a¶nie od s³odko¶ci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 113 781
|
ja równie¿ mam ogromny problem ze s³odyczami, jem je codziennie i to wiele razy dziennie.
Nie umiem z tym wygraæ.
![]() |
#14 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 6
|
To mo¿e wspólnie we¼miemy siê za siebie i zaczniemy cholerstwo ograniczaæ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 923
|
Cytat:
Wiêc Autorko. Co do badañ krwi z przedmówczyni± siê zgodzê. Id¼ do ginekologa, niech Ci zleci badania hormonalne. Mia³a¶ kiedy¶? Masz jakiekolwiek problemy z okresem, z ow³osieniem na ciele? Jak tyjesz? Na brzuchu czy na udach? Co do rozwi±zañ Twojego problemu: -zacznij siê ruszaæ. Nie mam na my¶li spacerowania, ale æwiczenia si³owe. Takie na ciê¿arach, na si³owni najlepiej (oszczêdzisz na s³odyczach, na si³owniê mo¿esz i¶æ). Ochota na s³odkie maleje wprost proporcjonalnie do ilo¶ci wylanego potu. Poza tym, nie bêdê siê powtarzaæ, ale poszukaj sobie w googlêciu o wp³ywie przyrostu masy miê¶niowej na podwy¿szenie wra¿liwo¶ci na insulinê i o relacji miêdzy wra¿liwo¶ci± na insulinê a wzmo¿on± ochot± na s³odycze. Je¿eli Ci siê nie chce szukaæ, to mo¿esz mi w ciemno uwierzyæ-trening si³owy znacznie obni¿a ochotê na s³odycze ju¿ po pierwszych dniach. -ustal sobie jakie¶ regu³y. W moim przypadku-szklanka wody. Co drugi batonik zamieniam na szklankê wody (przy za³o¿eniu, ¿e batoników jednak nie jest zbyt wiele); -najadaj siê. Je¿eli w ci±gu dnia jeste¶ g³odna, wieczorem w domu siêgniesz po s³odkie. Rada? Najadaj siê w ci±gu dnia, a wracaj±c do domu z pracy/szko³y/uczelni kup sobie kefir albo sok warzywny i wypij po drodze. -jedz wiêcej owoców. Wprawdzie tak¿e owoce zaczynaj± mieæ swoich wrogów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 113 781
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 363
|
Cytat:
![]() W moim przypadku zastosowa³am drastyczne odciêcie od s³odyczy wszelkiej ma¶ci. Z dnia na dzieñ, bez ¿adnego stopniowego ograniczania, bo to siê u mnie nie sprawdza. Niestety nie mam umiaru w jedzeniu s³odkiego i czêsto ciasteczko na imieninach w pracy koñczy³o siê ob¿arstwem pó¼niej w domu. Na szczê¶cie mam siln± wolê i teraz po miesi±cu postu ochota na s³odycze przesz³a na dobre. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 883
|
ja od pocztaku roku walcze z kg
![]() ![]() ![]() biore chrom-moze dziala on na moja podswiadomosc, ale dziala. nie odczuwam az takiej ochoty na slodycze jak kiedys.
![]() |
#21 |
Konto usuniête
|
Na mnie najlepiej dzia³a my¶l, ¿e s³odycze nie s± warte tego, ¿ebym traci³a na nie cenne kalorie z meniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 11
|
Od kiedy stosuje ocet jab³kowy z zielon± herbat± w kapsu³kach nie my¶le ju¿ o s³odkim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 137
|
Ten ocet jab³kowy faktycznie tak ¶wietnie dzia³a ? Ja nie mam problemów z æwiczeniem, z wag± te¿ w³a¶ciwie nie , jednak wiem , ¿e gdybym trzyma³a dietê mog³abym super wygl±daæ. Najgorzej w³a¶nie jest ze s³odyczami... próbujê wielu sposobów walki z apetytem na s³odkie ale czasami jest to silniejsze ode mnie...
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:55.