|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
jak zwiększyć swoje szanse na rynku pracy jako nauczyciel?
Jak w tytule. Od dłuższego czasu myślę właśnie o tym zawodzie, czuję się w tym dobrze, dużo już o tym myślałam, raczej nie widzę siebie w czymś innym, mimo że próbowałam znaleźć jakąś alternatywę, bo wiem, że niż demograficzny, zamykają szkoły, itd.. Obecnie studiuję filologię angielską z niemieckim (po tej specjalizacji będę miała uprawnienia do nauczaniu obu tych języków) i zastanawiam się, czy mogę juz teraz robić jeszcze coś, co pomogłoby mi znaleźć w przyszłości pracę na tym stanowisku? Wszędzie, gdzie przeglądam jakieś staże, praktyki, szkolenia, to są one adresowane głównie do studentów kierunków związanych z zarządzaniem, marketingiem, bankowością, IT itd..
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: jak zwiększyć swoje szanse na rynku pracy jako nauczyciel?
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;39936079]a np. trener? też nauczyciel ale za maga wyższą stawkę
![]() jaki trener, co masz na myśli? ![]()
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;39938341]mozna np w firmach uczyc języka, w szkolach jezykowych.[/QUOTE]
Jakby to było takie proste, na rynku jest mega zastój, firmy tną koszty jak mogą, więc pierwsze lecą niekonieczne szkolenia dla pracowników. Poza tym, to jest praca na umowę o dzieło lub własną działalność, a większości to nie interesuje.
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
kto szuka ten znajdzie. znam wiele ludzi ktorzy pracuja w ten sposob zadnej dzialalnosci, czy dzieła. owszem firmy tną koszty, ale język zawsze się sprzeda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;39950686]stereotyp.
kto szuka ten znajdzie. znam wiele ludzi ktorzy pracuja w ten sposob zadnej dzialalnosci, czy dzieła. owszem firmy tną koszty, ale język zawsze się sprzeda.[/QUOTE] Jasne ![]()
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() no nic, ja pracuję nie jako nauczyciel, ale mam tez taką specjalizację, pracowałam dodatkowo przez ostatni rok, teraz już mi się po prostu nie chce, mieszkam w mieście 150tys, pracowałam tez w miescie 50tys., problemow z pracą nie było. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
dokładnie tak jak mówi semantique. Znam około 60 osób po filologii. Cześć pracuje w szkołach językowych ale nigdy na etacie
![]() majajaj - jeśli chodzi ci o zwiększenie szans na zatrudnienie w szkole państwowej to w zasadzie nie możesz zrobić nic. Może ewentualnie jakieś kolonie - dośw. w pracy z dziećmi i młodzieżą. Wszystkie tłumaczenia, języki specjalistyczne itd nic ci nie dadzą.
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;39952171]najlepiej narzekać
![]() no nic, ja pracuję nie jako nauczyciel, ale mam tez taką specjalizację, pracowałam dodatkowo przez ostatni rok, teraz już mi się po prostu nie chce, mieszkam w mieście 150tys, pracowałam tez w miescie 50tys., problemow z pracą nie było.[/QUOTE] A gdzie ja narzekam? Prowadzę swoją działalność i jest mi z tym o wiele lepiej, niż na etacie. ![]() Ja nie twierdzę, że są problemy z pracą, bo ofert jest sporo, ale nie są to umowy o pracę i twierdzenie, że jest inaczej jest bzdurą. Szkoda, że nie podajesz konkretnych miast, nie mówię już o firmach, które rzekomo zatrudniają na umowę o pracę.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Napiszę tak: z własnego doświadczenia dobrze Tobie radzę - jeśli umiesz ang. i niem. to od razu zainteresuj się jakimiś tłumaczeniami, pracą biurową może jakaś praktyka w biurze gdzie na codzień korzysta się z języka obcego? W szkole pracy jako nauczyciel języka praktycznie nie masz szansy dostać (jeżeli dostaniesz pracę to tylko jako wyjątek potwierdzający regułę). I nie zrobisz z tym nic (chyba że masz znajomości to dostaniesz się na staż - MARZENIE - na umowie na zastępstwo - MARZENIE). Najlepiej od razu pomyśl co innego możesz robić i zdobywaj w tym kierunku doświadczenie, bo praktycznie gwarantuję że umowy o pracę na czas nieokreślony jako nauczyciel nie dostaniesz.
Jak już napisałam, piszę z doświadczenia - ogólnie to: - szkoły zamykają i nauczycieli z zamykaych szkół kierują do szkół które nie zostały zamknięte. Jeżeli jest tam jakiś nauczyciel zatrudniony na czasową umowę - nauczyciele z zamykanych szkół automatycznie za niego "wskakują", - jeżeli jakiś nauczyciel idzie na emeryturę to na jego miejsce nie zatrudniają nikogo, bo zmniejszają liczby oddziałów i łączą klasy, - jeżeli Cię zatrudnią to najwyżej na umowę na zastępstwo za chorą/na macierzyńskim (do czerwca - pamiętaj że w wakacje czeka Cię rejestracja w Urzędzie Pracy. Zobaczysz jakie będzie Twoje zdziwienie kiedy na początku lipca idziesz do urzędu się zarejestrować a tam kolejka NAUCZYCIELI takich jak Ty którym też skończyła się w czerwcu umową), - inny wariant to znajdziesz pracę np. na 1/6 etatu (czyli za ok. 300zł) na czas określony np. na jeden rok szkolny i co roku będą przedłużali z tobą umowę na czas określony (w szkole nie bawią się w rzeczy typu trzecia umowa to umowa na czas nieokreślony... NIC Z TEGO). Ogólnie to nie ma pracy w szkole. W sposób wyżej opisany sama pracowałam kilka lat i ostatecznie poszukałam sobie pracy poza szkołą. W sumie to trochę żałuję że straciłam tyle lat - mogłam przez te lata zdobywać doświadczenie w obecnej branży i być już po awansie i teraz nie zarabiałabym jak kasjerka w supermarkecie (nie mam nic do kasjerek - piszę obrazowo). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- [1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;39938341]mozna np w firmach uczyc języka[/QUOTE] Bardzo polecam taką opcję. Sama pracowałam w ten sposób 2 lata na IV i V roku. ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- To prawda, dają na rok. Jeśli będą cięcia to możesz być pewna, że jako najnowszy nauczyciel polecisz pierwsza.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja również przez te kilka lat (około 5) cały czas pracowałam, uczyłam. Jednak była to praca naprawdę tragiczna - na jakiś skrawek etatu w jednej szkole, raz godziny w szkole językowej, innym razem w szkole na czas określony bez możliwości awansu (mimo, że od września do czerwca - dyrektorka wprost mi powiedziała, że oszczędzają, i jeśli chcę pisać o awans to specjalnie najpierw daje mi umowę na miesiąc że jeśli złoże papiery o awans to do czerwca mi nie przedłuży! Nie złożyłam - przedłuzyła). I naprawdę kiedy pierwszy raz sytuacja wyszła tak, że musiałam się zarejestrować w PUP i spotkałam innych nauczycieli, właśnie w moim wieku, którzy też się rejestrowali, to zrozumiałam, że w szkole nie mogę tak pracować... bo co jeśli będę chciała założyć rodzinę? Nie dostanę NIC: zasiłku dla bezrobotnych (bo trzeba zarabiać minimalną a ja nie zawsze tak miałam), macierzyńskiego (bo przy umowie na czas określony, na zastępstwo, umowie zlecenie nie dostaje się macierzyńskiego). Nie wiem czy Autorka pytania chce się pchać w coś takiego, bo to naprawdę nie jest dobry start życiowy jeżeli ma się jakiś inny wybór, inną opcję. Chyba już lepiej dopytać się jak jest w markecie na kasie, albo mam znajomych pracujących fizycznie po studiach w firmach w Polsce i oni dostają umowę o pracę. Więc coś za coś. Jak dla mnie niepewność co roku w każde wakacje czy będę miała pracę czy nie jest straszna już teraz gdy nie mam dzieci, a co dopiero jak będę MUSIAŁA opłacić mieszkanie dla rodziny? A w szkole naprawdę nie zapowiada się żeby się coś zmieniło.
Natomiast nie napisałam, przegapiłam, że kolega znalazł od razu pracę na 1,5 etatu w szkole jako nauczyciel przedmiotów technicznych (mechanicznych, elektroncznych). Także taka praca w szkole chyba jest - nie wiem, nie aplikowałam - on dostał. Ale innej naprawdę nie ma tak na stałe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Może jest i ciężko zdobyć pracę w tym zawodzie, ale czy kiedykolwiek było łatwo? Moja znajoma, która pracowała w wielu szkołach powiedziała, że nigdy nie wiadomo jak to z pracą w szkole jest - i tu chodziło jej również o wykształcenie. Jednym dyrektorom będą wystarczały odpowiednie studia, inni popatrzą na doświadczenie i dodatkowe kursy, studia podyplomowe, itp. Życzę powodzenia, mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć pracę, którą tak bardzo chcesz.
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Witam, zamieściłam już linka w innym wątku, ale może tu znajdzie się ktoś chętny do wypełnienia ankiety właśnie o aktywności zawodowej nauczycieli
![]() ![]() http://www.ebadania.pl/055a9876757cd909 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:37.