Waga +5 a rozmiar ten sam - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-12-17, 11:09   #1
chionae
Raczkowanie

Waga +5 a rozmiar ten sam

Hej!

Od pol roku cwicze - w domu, lekko, co 2 dni po pol h, glownie zeby lepiej wygladac i sie nie polamac na starosc. Wczesniej nie ruszalam sie nic a nic.

W zwiazku z tym zaczelam wiecej jesc i to calkiem sporo. Zapewniam Was, ze w zdrowy sposob, tylko po prostu o wiele wiecej (wciaz zero slodyczy, fast foodow itp)

I teraz najdziwniejsze - z wagi wychodzi, ze jest mnie pare kg wiecej od tych kilku miesiecy, jakies 5 i chyba ciagle rosnie. Natomiast wciaz niemalze tak samo wchodze w XS jak wczesniej, te same spodnie np., mam tylko wrazenie, ze staniki zrobily sie nieco ciasniejsze. Jak patrze w lustro to uwazam, ze niewiele sie zmienilam, moze bardziej na plus, bo wszedzie widac zarys miesni. Dodam rowniez, ze te kilka miesiecy temu bylam u dietetyczki ktora mi powiedziala, ze mam niedobor masy miesniowej, moze jakies 2-3kg.

Wiec tak sie tylko zastanawiam, skad te kilogramy? To serio beda miesnie przy takim marnym ich cwiczeniu? Bo, co prawda, szparka miedzy udami sie zmniejszyla, ale i tak nie tak bardzo jak teoretycznie powinna patrzac jak ja duzo jem w tej chwili. Tym bardziej mnie to zastanawia, ze skaczac z 48kg do 53kg to raczej bym zmienila rozmiar, no nie? Chociaz minimalnie. Dlatego kminie skad taka zmiana wagi, jak to interpretowac.
chionae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-17, 11:32   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Waga +5 a rozmiar ten sam

Cytat:
Napisane przez chionae Pokaż wiadomość
Hej!

Od pol roku cwicze - w domu, lekko, co 2 dni po pol h, glownie zeby lepiej wygladac i sie nie polamac na starosc. Wczesniej nie ruszalam sie nic a nic.

W zwiazku z tym zaczelam wiecej jesc i to calkiem sporo. Zapewniam Was, ze w zdrowy sposob, tylko po prostu o wiele wiecej (wciaz zero slodyczy, fast foodow itp)

I teraz najdziwniejsze - z wagi wychodzi, ze jest mnie pare kg wiecej od tych kilku miesiecy, jakies 5 i chyba ciagle rosnie. Natomiast wciaz niemalze tak samo wchodze w XS jak wczesniej, te same spodnie np., mam tylko wrazenie, ze staniki zrobily sie nieco ciasniejsze. Jak patrze w lustro to uwazam, ze niewiele sie zmienilam, moze bardziej na plus, bo wszedzie widac zarys miesni. Dodam rowniez, ze te kilka miesiecy temu bylam u dietetyczki ktora mi powiedziala, ze mam niedobor masy miesniowej, moze jakies 2-3kg.

Wiec tak sie tylko zastanawiam, skad te kilogramy? To serio beda miesnie przy takim marnym ich cwiczeniu? Bo, co prawda, szparka miedzy udami sie zmniejszyla, ale i tak nie tak bardzo jak teoretycznie powinna patrzac jak ja duzo jem w tej chwili. Tym bardziej mnie to zastanawia, ze skaczac z 48kg do 53kg to raczej bym zmienila rozmiar, no nie? Chociaz minimalnie. Dlatego kminie skad taka zmiana wagi, jak to interpretowac.

Nie nabijesz 5 kolo mięśni w pół roku lekkich ćwiczeń.
Obstawiam, ze samych mięśni jeśli Ci przybyło, to nie będzie tego nawet 1 kilogram a było by dobrze jakby to było 0,5 kg.

Kobieta w ostrym treningu siłowym, na restrykcyjnej diecie nie zrobi 2 kilo czystego mięśnia w pół roku, a co tu wymyślać ze w lekkich domówkach co drugi dzień po 30 minut urośnie 5 kilo mięśni.
Nie wiem czy to możliwe u kobiety, nawet na ostrym koksie.
Wystarczy kupić 5 kilo wołowiny np. i zobaczyć jaka to góra mięśni jest. :/

A ze ciuchy rozmiar ten sam... no sama widzisz ze niby ten sam, ale bardziej opięte tu i tam.

Ale, jeśli czujesz się i wyglądasz dobrze, to może faktycznie byłaś za chuda i rzeczywiście teraz wyglądasz lepiej. Wcale nie jest tak, zę wychudzone jest ładniejsze.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-17, 12:08   #3
annika7
Raczkowanie

5 kg w samych mięśniach to musiałabyś ostro przez te pół roku ćwiczyć na siłowni, więc raczej odpada. Natomiast jest to możliwe, że mieścisz się w ten sam rozmiar, jeżeli ta waga równomiernie się rozłożyła.
annika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-17, 12:24   #4
chionae
Raczkowanie

jak zwykle dzieki za mega wyczerpujaca odpowiedz!

ale przeciez ja nie wierzylam, ze to sa miesnie, tylko zastanawialam sie CO w takim razie, bo chyba 5kg tluszczu przy szczuplej i niewielkiej osobie bardzo widac, no nie? plus chyba z rozmiar w gore, a tak jak mowie, jakby roznica bliska zeru.
Stary 2015-12-17, 14:18   #5
201612051530
Konto usunięte

Ja przy 5-cio kilogramowej zmianie wagi też ciągle mieszczę się w te same ubrania, też wielkiej różnicy nie ma, a to z pewnością sam tłuszcz, bo nie cwiczę
201612051530 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-17, 18:03   #6
201607040946
Konto usunięte

U mnie też 5 kg raczej nie zmienia rozmiaru
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-19, 00:20   #7
Wenress
Zakorzenienie

U mnie 5kg to zmiana z wieszaka rozm 36 na lekki tłuszczyk i dopasowane 36 jeszcze zależy od wzrostu, co innego 5kg na 160cm a na 180cm. No i jak ćwiczysz to masz bardziej napięte a nie "rozlazłe" ciało

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-19, 11:43   #8
chionae
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź! Słuchajcie, co powiecie jednak na temat wiarygodności tych dietetycznych wag? Bo kilka miesięcy temu byłam na takiej - miesiąc później ponownie, i wykazało mi spadek 0.1 procent tłuszczu (!), a dużo w tym okresie jadłam, plus aż 0.3kg mięśni. Teraz tak sobie myślę czy to nie jest coś nie tak? W sensie, źle waga odczytała i to był jednak tłuszcz?
Stary 2015-12-19, 12:29   #9
201607040946
Konto usunięte

Mięśnie nie rosną z powietrza, a kobietom to już w ogóle.

Kiedy ludzie to zrozumieją...
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-19, 18:23   #10
fleur05
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chionae Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź! Słuchajcie, co powiecie jednak na temat wiarygodności tych dietetycznych wag? Bo kilka miesięcy temu byłam na takiej - miesiąc później ponownie, i wykazało mi spadek 0.1 procent tłuszczu (!), a dużo w tym okresie jadłam, plus aż 0.3kg mięśni. Teraz tak sobie myślę czy to nie jest coś nie tak? W sensie, źle waga odczytała i to był jednak tłuszcz?
Takie wagi mają zakres błędu spory, pewnie z kilogram więc to co po przecinku to w ogóle nie ma znaczenia.
Poza tym trzeba się ważyć zawsze o tej samej porze, nie pić za mało ani za dużo wcześniej, nie być po ćwiczeniach...

Ogólnie to nie tak łatwo z tymi mięśniami.
Od ponad 2 mc ćwiczę intensywnie naprawdę, staram się też oprócz zdrowej diety zwiększyć % zawartość białka i ..
waga stoi w miejscu. Ale trudno, jak tak będzie pół roku, to się poradzę kogoś, co robię źle, chyba właśnie mniej więcej po takim czasie powinny być efekty.
Więc te 5 kg to głównie woda jak dla mnie, trochę tłuszczu i minimalnie mięśnie.

Leczę się z egoizmu.

fleur05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-25, 06:54   #11
dacn
Zakorzenienie

Rozmiar to około 8-10 kg, wiec wahanie wagi o 5 kg to nadal może być ten sam rozmiar.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-25, 13:58   #12
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Rozmiar to około 8-10 kg, wiec wahanie wagi o 5 kg to nadal może być ten sam rozmiar.
mam 180 cm wzrostu, i różnica między 65 a 70 kilo jest wyraźnie widoczna - rozmiar dżinsów zdecydowanie nie ten sam, inne ciuchy - jeśli się mieszczę, to z trudem i jest mi niewygodnie. Dziwne mi się wydaje przytyć 5 kilo i nie widzieć żadnej różnicy na ciuchach (chyba, że ktoś ma nadwagę - na szczupłej osobie kilka kilogramów w jedną czy drugą stronę widać, jak ktoś ma sporo nadwagi, to parę kilo faktycznie nie rzuca się w oczy). Pomijam różnicę wagi wynikającą z rekompozycji ciała, ale to u autorki wątku nie występuje.
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-25, 14:09   #13
Wenress
Zakorzenienie

Jak idzie w biodra czy brzuch to pewnie się bardziej zmienia rozmiar niż jak się odkłada równomiernie albo w ręce czy jakieś takie miejsca gdzie ubrania są luźniejsze mi biodra wcale nie tyją i spodnie najdłużej są mi dobre jak waga rośnie. A brzuch wciągnę i nie widać bardzo

Ćwiczę!

Edytowane przez Wenress
Czas edycji: 2015-12-25 o 14:10
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-25, 15:29   #14
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Jak idzie w biodra czy brzuch to pewnie się bardziej zmienia rozmiar niż jak się odkłada równomiernie albo w ręce czy jakieś takie miejsca gdzie ubrania są luźniejsze mi biodra wcale nie tyją i spodnie najdłużej są mi dobre jak waga rośnie. A brzuch wciągnę i nie widać bardzo
W sumie fakt - mi się odkłada głównie od pasa do kolan, i dopasowane spodnie przy mniejszej wadze, kiedy mam +5 kilo, ledwie wchodzą.
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-25, 15:35   #15
rawita
Zakorzenienie

Nawet w tym samym sklepie rozmiar rozmiarowi nierówny, czasem 36 wygląda jak 40, albo na odwrót. Jest taka wariacja w obrębie jednego rozmiaru, że nie ma się co tym sugerować. Natomiast co do rzeczy, które mam już w swojej szafie, to widzę, że mój osobisty rozmiar zmienia po schudnięciu/przytyciu nawet 4 kg a mam 170 cm wzrostu, więc nie jestem jakimś karłem. Wiadomo, że to nie dotyczy wszystkich ciuchów, oversizów, czy dzianinowych sukienek i bluzek, ale w dżinsach i spódnicach róznica jest wyraźnie widoczna i po przytyciu tych paru kilo nie mogę się w nie dopiąć. Być może to zależy od tego, gdzie tkanka tłuszczowa się odkłada, ale mnie nie idzie w żadne wyraźne boczki itp., a mimo to w lustrze widzę inną sylwetkę.
Tak, że nie wiem... Ja zakładam, że waga Ci szwankuje. Mierz się zamiast ważyć.
rawita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-26, 11:46   #16
chionae
Raczkowanie

no wlasnie o tym mowie, dziewczyny! jak widzicie, bywacie po 10-20 cm wyzsze ode mnie i te pare kg czujecie, a ja przy 5 kg widze jakas drobna zmiane w lustrze (bo moze rzeczywiscie bylam za chuda), ale ciuchy dopinam tak samo, wiec pytanie o co biega... Wg dietetyka mialam niedobor masy miesniowej, wiec tak wlasnie kminie czy to moze byc glownie przybranie tylko tego czego mi rzeczywiscie brakowalo
Stary 2015-12-27, 17:43   #17
Adelajda84
Wtajemniczenie

Ja nawet ważąc 10 kg wiecej wchodzę w te same ciuchy chodz leżą zdecydowanie gorzej
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości