![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
co podać do wódki
Witam gorąco
![]() Chciałabym poradzić się w pewnej kwestii. Otóż umówiłam się z kolegą( z którym coś chyba będzie na rzeczy;p) na "picie wódki" u mnie w mieszkaniu. Ma to być niezobowiązujące spotkanie aby rozgrzać się w taką pogodę;P Ma być luźno,niezobowiązująco..a le przy samej wódce siedzieć nie będziemy. Zastanawiam się nad przekąskami które będą pasowały i jakieś danie,bo na pewno zgłodniejemy. Nie chce też żeby to było jakieś wyjątkowo wyszukane.Proszę Was o wszelkie rady i sugestie. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: co podać do wódki
spagetti... ps lepiej uwazaj na tym 'niezobowiązujacym' spotkaniu ... takie spotkania moga sie roznie konczyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
a ja myślę, że najlepiej będzie jak zrobisz jakieś kanapeczki i postawisz na stoliku jakieś ciacho np. szarlotkę, sernik... a później jak zgłodniejecie to zamówicie pizze hmm ?
![]() |
#4 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Shandusia Czas edycji: 2010-09-01 o 23:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Buc
|
albo śledzie w oleju z cebulą, czosnkiem i majerankiem. pycha.
![]() lepiej je zrobić wcześniej aby składniki miały okazję się przegryźć.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się, że śledzie i kanapki jak najbardziej pasują
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
śledzik - fajna sprawa
![]() ja (kiedy mogłam jeszcze mocne alkohole kosztować - teraz już nie to zdrowie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=Shandusia;21809058]nie rozumiem dlaczego jesteś 'confused' ? pisząc niezobowiązujące miałam na mysli charakter "gościny" a nie moje relacje z kolegą więc może daruj sobie uwagi inne niż na temat. .
Raczej chodzilo mi o to zebys na siebie uwazala. Nie mialam na mysli nic złosliwego. A minke wybralam taka a nie inna bo ona najbardziej mi tu pasowala. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
w takim razie przepraszam Cie bardzo,ta mina sprawila,ze odebralam to jako zlosliwosc,jeszcze raz przepraszam
a Wam dziekuje za rady! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Buc
|
Cytat:
smalec i ogórki kiszone coś pysznego. najlepiej jeszcze taki domowy smalec. ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
CABIN CREW
|
śledzie, jakieś kanapki albo jajka faszerowane
![]() ja też lubię pieczywo czosnkowe
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ja byb Ci proponowała poprostu jakieś chipsy i koreczki np z sera .szynki i ogórka kiszonego
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Do wódki - ogórki kiszone, korniszony, grzybki marynowane, kawałki kiełbasy wiejskiej, galaretka drobiowa, udka,
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
do wódki coś konkretnego proponuję
![]() śledzie idealny pomysł w internecie wiele pomysłów, ja najbardziej lubię po meksykańsku albo tradycyjnie z cebulką. Chleb ze smalcem też, a bez ogórków kiszonych to już sobie nie wyobrażam. Ogólnie jakieś mięsa mi pasują, mimo, że sama jestem niezbyt mięsna ![]() ![]() i polecam Ci też kawałki cytryny do zagryzania zamiast soku, tak jak do tequili. I poprawia smak i dzięki temu nie ma kaca ![]() a na słodko ja bym zrobiła sałatkę z arbuza, grejfruta i kwaśnych pomarańczy.
nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec! nie dekold a dekolt! nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść... ![]() bynajmniej ≠ przynajmniej! Edytowane przez Ashira Czas edycji: 2010-09-03 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
manima tylko nie spaghetti do wódki - przyznaję, że z autopsji nie polecam ![]() a jedzenie "tłustego" ma swoje jak najbardziej rzeczowe uzasadnienie w przypadku wódkowania, najlepiej jeszcze przed piciem... także życzę miłego "posiedzenia" - btw. czy u Was nadal tak zimno? u mnie niby słoneczko a chłód okrutny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
taa, puszke sardynek razem z olejem
![]() a tak powaznie to cos tlustszego /sledzie w oleju, koreczki z serem, jajka z majonezem, kanapki z salami czy cos/ chyba, ze chcecie sie urżnąć szybko i skutecznie ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Orenda u mnie nawet poprawa pogody od kilku dni - nie jest tak zle, nawet slonce sie pokazalo ale cos mi sie wydaje ze to juz ostatnie w tym roku, za to wieczory bardzo chłodne. wracajac do tematu to zgadzam sie ze dobrze jest cos zjesc przed piciem i w trakcie. Shandusia daj znac na co sie zdecydowalas. ja tez niedlugo bede robic imprezke w domu i nie mam za bardzo pomysłow co podac..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
słodkości jakoś mi tu nijak nie pasują... tak samo jakieś dania na ciepło, typu makaronowego, z autopsji powiem, że człowiek się potem do kibelka przytula :P
najlepsze to rzeczy typu mini kanapeczki, jak dziewczyny radzą, pieczarki marynowane (woda z takich grzybków najlepsza na powódkowe problemy żołądkowe :P ) chipsy, itp, hehe kiedyś na studiach się nadziałam właśnie na taką "zagryzkę" przed imprezą - że to niby tłuste, dobre zeby się nie urżnąć itp... masakra ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Hmm ja myślę, że kanapeczki są jak najbardziej w porządku. A jak przyjdzie większy głód to można zamówić pizze. Mój TŻ mówi, że bez chipsów i napojów gazowanych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Zdecydowanie koreczki i mini kanapeczki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja bym zrobila koreczki, ale nie podala ich na talerzu, czy czymkolwiek, ale powbijała w glowke kapusty, bardzo wąziutko, oczywiscie spod kapusty bym obciela, zeby ta kula sie trzymala stolu. Efektowne, niezbyt kosztowne, jednak pracochlonne.
Dobre jest tez caprese, u mnie jako pierwsze znika ze stolu. Mozzarelle kroisz w plastry, pomidory rowniez, ukladasz naprzemiennie czy to na talerzu, czy to na jakiejs desce, posypujesz swieza bazylia, sola i pieprzem, polewasz odrobiną oliwy, najlepiej aromatyzowanej, moze byc czosnkowa. U mnie rowniez kroluja kurczaczki ala kfc - na zimno lub na cieplo, w obu wersjach smaczne. kroisz piers z kurczaka w paski, w kawalki mniejsze lub wieksze, zalewasz czyms pikantnym, i tutaj dowolnosc - ja dodaje oliwy, tabasco, czasem pieprz cayenne, czosnek, sol, ew. pieprz. trzymasz w tej marynacie jakis czas, a potem panierujesz w platkach kukurydzianych polaczonych z bulka tarta. deska wedlin/serów Moze byc tez polmisek warzyw, papryka, marchewka, ogorki, pomidorki, wszystko pokrojone w ladne kawalki. pieczywo czosnkowe lub zwykle plus zrobione maslo pietruszkowe, czosnkowe, kto jakie lubi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry.
Widać, że żaden chłop tu jeszcze głosu nie zabrał ![]() ![]() To by było na tyle, jakby ktoś chciał to mogę poszukać, gdzieś mam zapisane całe menu (z przepisami) na "wódeczne" imprezy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
ja polecam prostą zakąskę:
smarujesz kromkę smalcem, kroisz na małe kawałeczki, dajesz na talerz. Następnie kroisz czerwoną cebulę w kostkę, dajesz na drugi talerz, a rzecz polega na tym by te małe kawałki chleba ze smalcem "moczyć" w cebuli. Super sprawa, polecam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
ogóreczki kiszone, koreczki, kanapki, sałatki-wsztsko jak najbardziej
![]() ostatnio łączyłam też z grzybkami marynowanymi ![]() no i pieczywo czosnkowe mniam, mniam, najlepiej takie jeszcze cieplutkie (możesz kupić zwykłą taką bułkową bagietkę, posmarować masłem czosnkowym, i wsadzić na chwilę do piekarnika albo mikrofalówki na funkcji grilowanie) ach, jak tak o tym jedzeniu i wódce pomyślałam to juz Wam zazdroszczę, chyba sama zaraz coś takiego zorganizuję ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Grzybki też dobre
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
U mnie do wódki na stół wjeżdżają koreczki, śledzie, szynka surowa, kiełbasa, jajka z majonezem, grzybki, sałatka z ogórków warszawskich i papryki, zwykła sałatka warzywna a jak zapowiada się dłuższe siedzenie i gości jest więcej to bigos na ciepło i kiełbase grzeje
![]() ---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ---------- Cytat:
Byle nie było groszku - też wiem z doświadczenia ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Na ciepło bardzo dobra jest "Potrawka", nie mam pojęcia jak to się naprawdę nazywa, ale to zupa pomidorowa z pieczarkami i parówkami. Banalnie proste do wykonania i szybkie. 30 dag pieczarek, obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć z cebulką na złoto (na masełku oczywiście), zalać wrzątkiem (mniej więcej litr) i kiedy się zagotuje dodać pokrojone w plasterki parówki. Znowu zagotować, wrzucić do tego puszeczkę przecieru (lub 3 łyżeczki, jak ze słoiczka), zagotować jeszcze raz, doprawić pieprzem, magą (lub czym innym w płynie) i ostrą papryką i gotowe. Jak kto lubi to można dołożyć śmietany, najlepsza 30%.
Porcja dla 4 średnio jedzących osób ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.