|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Egipt - wszystko tylko nie Hurghada??
Witam
W tym roku chcemy się wybrac z mężem po raz pierwszy do Egiptu. Chcemy leciec w listopadzie. Nasi znajomi absolutnie nie polecają nam Hurghady. Według nich jest to miasto brudne z bardzo nachalnymi Egipcjanami, gdzie czasem czuli się niekomfortowo, żeby nie powiedziec bezpiecznie. Myślę, że trochę przesadzili, ale mimo wszystko zasiali wątpliwości. Chcieliśmy Hurghade ze względu na trochę niższe ceny hoteli. Chcieliśmy również wziąśc opcję HB, bo lubimy posmakowac tradycyjnych dań w barach 'tubylczych' a nie tylko hotelowych restauracjach. No i teraz zupełnie już nie wiem. Znajomi twierdzą, że tylko All In, bo czas się głównie spędza poza aktywnościami i wycieczkami, na terenie hotelu. Naprawdę w Hurghadzie nie ma sensu dojadac na mieście? Nie ma sensu iśc na spacer w miasto? Czy jest tam w ogóle jakaś promenada bądź ulica handlowa (ale nie taka krótka z 5 sklepami na krzyż)? Może napiszę czego oczekujemy od tych wakacji. Nie wyjeżdżaliśmy nigdzie od 2 lat i przede wszystkim chcemy odpocząc. Słodkie nieróbstwo przez pierwsze dni (basen, plaża, morze, piękne widoki). Chielibyśmy również pokręcic się po okolicy, posnorlkowac i ponurkowac. Na wycieczki raczej się nie zdecydujemy (kasa). Nie jesteśmy parą, która szaleje na dyskotekach, więc ich nie będziemy szukac. Czy w związku z powyższym Hurghada odpada? I jak sądzicie opcja HB czy All In? |
|
|
|
|
#2 |
|
Komplikatorka
|
Dot.: Egipt - wszystko tylko nie Hurghada??
Na wycieczkach zagranicznych tylko All.
Raz byłam w Tunezji z opcją HB - nigdy więcej. Nie mówię tu o jedzeniu bo akurat dużo nie potrzebuje ale głównie o napojach. Na wszelkiego rodzaju napoje (woda, soki, drinki,piwo) wydaliśmy dużo więcej niż jakbyśmy wzięli All. Nie oszukujmy się tam są dosyć wysokie temperatury - pić się chce i trzeba
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Cześć, ja wlasnie kupilam wycieczkę polecanąprzez znajomych i kolege z b.p.
mówią wszyscy, że do Egiptu koniecznie opcja All, bo w miescie nawet jest trochę niebezpiecznie jesć ze wzgledu na Faraona ale i bakterie. Ja wybrałam Sharm el Sheikh, nie bede korzystac z wycieczek typu piramidy itd. poniewaz nie mam kasy na to, wiec nie musze być w Hughardzie z ktorej jest blizej do wiekszosci atrakcji niz z Sheikhu. Ja mam oczekiwania podobne do Twoich, więc Sharm el Sheikh jest najleeepszą opcją do nurkowania i snurkowania. Hotel również polecany w którym mam zamieszkac nazywa się Golden Shores. Poczytaj o tych miejscowościach.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam w zeszłym roku w Hurghadzie. w hotelu TITANIC Beach 5 *.
Jesli chodzi o moje zdanie to tylko i wyłacznie ALL ( jedzienia ful, no i najwazniejsze picie. ) po wyjsciu z hotelu pełno nachalnych Arabów, kazdy chce coś sprzedać. Niedaleko mojego hotelu byla miejscowosc Marina tam pojechalismy dwa razy... duzo ludzi knajpek.. ( drinki itp) jakies pizzerie. Ale nie jest to tak jak Bułgaria Chorwacja itp. Jedzenie musisz miec w hotelu naprawde. co do samej miejscowosci.. no jakis wielkich atrakcji poza hotelem nie ma. Wiec warto wybrac taki hotel zeb mial wszystko jesli masz jakies pytania to pisz
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Ja byłam zarówno w Hurghadzie jak i w Sharm i uwierz mi zaczepianie przez Arabów miało miejsce zarówno w jedym jak i drugim mieście- taka specyfika tego kraju, jadąc tam po prostu trzeba być na to przygotowanym.
Co do centrum i tego czy brać all czy hb to kwestia tego czy będziecie mieć hotel w centrum- w Egipcie wiele hoteli oddalonych jest od centrum nawet o ok 50 min. autobusem drogi. W centrum zarówno Hurghady jak i Sharm jest dużo knajpek, restauracji, pizzerii- jest gdzie zjeść, ale jeśli nie będziecie mieć hotelu w centrum to dodatkowo dochodzą koszty taksówek lub autobusu. Hotele poza centrum najczęściej stoją na pustkowiu albo w otoczeniu innych hoteli, ewentualnie pięciu sklepów z każdej strony na krzyż- ale są to sklepy raczej z papirusami, perfumami i innymi takimi, zjeść nie ma gdzie. Snurkować możesz w obu miejscach-ale podobno w Sharm rafa ładniejsza
|
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
Cześć dziewczyny!! Mam ogromny kłopot mianowicie 29 września planujemy wczasy w Egipcie a dokładniej w Hurghadzie
. I stąd moje pytanie do was czy może któraś z was może była w tym hotelu lub słyszała coś na jego temat bardzo proszę o odpowiedz ponieważ we wtorek mam wpłacić zaliczkę i nie wiem co robić . Mam też pytanie odnośnie wycieczek fakultatywnych gdzie lepiej kupić, jakie mniej więcej są ceny. Bardzo proszę o pomoc |
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ok racja,czepiają siię jezeli chodzi o nachalnośc,ale jexzeli się nie reaguje to dają w koncu spokoj ![]() A my mielismy taki hotel,ze w zasadzie to co poza nas mało interesowało,bo mieliśmy wszystko ;p a w hotelu i na plazach było naprawdę pięknie,nie żałuję złotówki wydanej na ten wyjazd :p polecam przy okazji hotel,mozna go obejrzeć w internecie: Sea Star ![]() ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- A i ja miałam All inclusive.Tam jest zdecydowanie w tym hotelu chyba lepsza opcja.. chociaz nie wiem,mozna się na tej opcji przejeść ![]() zalezy kto ile jada tak naprawdę ![]() ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Więc to jest dosyć duzy hotel,ale warunki są naprawdę bardzo dobre.Teraz pewnie będzie mniej ludzi.Mi się bardzo podobało.Odpoczęłam i opaliłam się ![]() warto zwrócić uwagę na temperatury,bo nie kazdy wytrzyma coś takiego :P a reszta naprawdę ja wiem.. my mielismy jeszcze jedna wycieczkę fakultatywną w cenie.Jak coś mam doradzić to łódź podwodna jest rewelacyjna bo np na statku wielu osobom było jednak nieodbrze i mniej widac rafę.A tam jest klimatyzacja i piękne okazy :Ppolecam
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za podpowiedzi. Tak myślę, że zdecydujemy się na opcję All, a co do miejsca to będzie zależało od ceny za hotel.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Nawet jak zdecydujecie się na opcję ALL to polecam spróbowanie czegoś w lokalnych knajpach, jeśli będziecie mieli okazję a wasz hotel nie będzie gdzieś na odludziu.
Ja spędziłam dwa tygodnie w Dahabie gdzie celowo wzięłam hotel bez wyżywienia, a jedzenie w lokalnych knajpach było jednym z lepszych, które miałam na wakacjach. Cenowo wyszło podobnie do all inclusive. |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
No już się prawie prawie zdecydowaliśmy w grę wchodzą 3 hotele Sol Y Mar Sea Star (Taba) Blue Reef lub Resta Reef (Marsa). Coś ktoś o nich słyszał? I najważniejsze pytanie wylot w drugiej połowie listopada - kupować już teraz, czy później może być taniej. Obecna cena to ok 1900 za 2 tyg all inc.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Hurghada zdecydownaie nie!!!! Znajomi mają w 100% rację!!!! Stanowczo odradzam raczej wszystkim. Chyba, że ktoś ma naprawdę dobry,powtarzam dobry hotel i tam sprawdzone jedzenie. Ruszyć się z hotelu nie ma gdzie, dosłownie. Po pierwsze strach,bo drugie brud okropny, po trzecie brak atrakcji. Jak masz średni hotel, złe jedzenie to przepadłaś. Nie jechać jak jest ramadan, są bardzo nerwowi (w końcu nie mogą jeść aż do zachodu słońca ani nawet pić a tu 40 stopni w cieniu). Nieliczne knajpy (powiedzmy knajpy
) zapełnione Arabami wieczorem,bo w końcu mogą się najeść, rezerwacje itp. Jedyne miejsce cywilizowane to wspomniana już marina. Zapomnij o kusych spódniczkach i skąpych strojach.Zupełnie inna kultura, a będąc u kogoś należy ją sznować. Ja mam takie zdanie. Dla osób lubiących aktywnie spędzać czas, Hurghada to POMYŁKA. Dla osób lubiących się bawić, Hurghada to POMYŁKA. Jeżeli masz BARDZO dobry hotel z gwarancją dobrego jedzenia i w perspektywie byczenie się na plaży (dodajmy wielkości polskiego trawnika) to jedź. Aha, plusem co dla niektórych może być nielimitowany alkohol. Pić dużo i często, podobno wtedy zemsta Farona nie dopada. Ja nie piłam i mnie dopadła (koszmar, gorączka 40 stopni, odwodnienie organizmu, pierwsza wizyta w szpitalu w życiu i to jeszcze w Egipcie ale szpital pierwsza klasa )Niech to będzie dla wszystkich przestrogą!!! Co do Ciebie, kochana zastanów się jeszcze raz czy na pewno Egipt, to po pierwsze. Po drugie, cena bardzo dobra, z mojego doświadczenia wynika, że mało prawdopodobne, że spadnie (w Polsce pojęcie last minute nie do końca istnieje). Po trzecie, brałabym ten pierwszy hotel. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanych wakacji. |
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Zapomniałam napisać, że owszem jest jedna atrakcja: nurkowanie
Dla tych, co nie próbowali, to warto. Podobno, lepiej w sharm el sheikh, widoczki lepsze. Jak już pisałam, jeżeli ktoś porywa się na Egipt, to Hurghadę odradzam.
Edytowane przez Anabelle 86 Czas edycji: 2011-08-23 o 16:09 Powód: Poprzedni komentarz |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Sea Star polecam,mi smakowało ,mielismy wybor atrakcji a bylismy z oasis tuours
i mielismy all inclusive
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też dopadła mnie zemsta i też byłam w szpitalu - mimo półnegliżu (wyjeżdżaliśym do szpitala nagle, miałam tylko kostium na sobie i na to pareo) - pielęgniarka w burce była przemiła. fakt, że ja nie jechałam imprezować,więc o klubach się nie wypowiem, ale z relacji znajomych wiem, że parę jest. wieczorami wychodziliśmy na piwo (lokalne - chociaż w jednej knajpie było tyskie ) i coś zjeść i były wolne miejsca, w bardzo miłych lokalach, obsługa przyjemna. chodziłam dość, podkreślam dość, a nie całkiem kuso ubrana i nie miałam żadnych problemów. jeśli chodzi o wyjścia gdziekolwiek poza plażę, to zwiedzałam np dahar - najstarszą część hurghady i nie czułam się jakoś specjalnie niebezpiecznie. nie mówię, że hurghada jest super oh i ah, bo generalnie kultura i nachalność nieco mnie zmęczyły, ale absolutnie nie powiedziałabym, że to był zły wyjazd czy też nie odradzałabym hurghady.
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W Marsa byli za to moi rodzice i tata zakochał się w tamtejszych rafach, mówił, że nawet były fajniejsze niż w Sharmie. Wydaje mi się, ze poniżej 2 tys zł za dwa tygodnie w all to dobra cena
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Czy to naprawdę takie fajne jechać do obcego kulturowo kraju i siedzieć tydzień czy dwa tylko w hotelu. Jeżeli nie ma wycieczek w mieście nie ma nic do zobaczenia a jedyna radocha to słońce w temperaturach dla nas stanowczo za wysokich to chyba jakaś pomyłka. Chyba lepiej wybrać jeżeli już nie kraj to chociażby coś bardziej cywilizowanego jak Hiszpania czy Włochy.
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sluchaj jakl Ty chcesz sobie jexdzic po polsce i zwiedzać nikt Ci nie broni tego,ale to nie znaczy,że niektórym do wakacji może WYSYTARCZYC słońce ,nowe miejsce,woda i zagranica. Poza tym Twoja odpowiedź to zwykły off top,bo nikomu nie pomogła i bynajmniej nie odpowiedziałeś na pytanie.
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Wybraliśmy Resta Reef w Marsa. Zdecydowała możliwość wycieczki do Luksoru i pozytywne opinie o obsłudze hotelowej. Dużo dobrego jedzenia i niechrzczone drinki. Lecimy 26 listopada.
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z TŻ rozmawialismy jakiś czas temu, że jeśli pojedziemy jeszcze raz do Egiptu to pewnie właśnie do Marsa.Jeszcze sporo czasu do Waszego wyjazdu, ale już życze udanego urlopu i czekam na relację po powrocie
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Byłam w Hurghadzie dwa razy, wróciłam tydzień temu. Bylismy drugi raz w tym samym hotelu - Sea Star beau Rivage*****. Hotel wspaniały - w przeciwnym razie nie zdecydowalibyśmy się na niego drugi raz. Tylko w tym roku wzięliśmy inne wycieczki fakultatywne. Myślę, że Hurghada nie jest zła, jeśli ktoś sobie zapewni się fajny hotel. My również mieliśmy opcję All - inaczej sobie nie wyobrażam! Praktycznie hotel zapewniał wszystko, nie tylko takie podstawy jak jedzenie i picie, ale również i rozrywki - własna dyskoteka, animacje na wysokim poziomie, miła i życzliwa obsługa. A poza hotelem? My odwiedziliśmy dzielnicę nadbrzeżną tj. Marinę oraz nowszą dzielnicę Hurghady:Sakalle . Myślę, że opinie głównie wynikają z tego na jaki hotel się trafi. Ale na pewno dużą rolę odgrywa tu nasze nastawienie. Jeżeli ktoś wyrusza w podróż z negatywnym nastawieniem, z góry zakładając, że spotka nas coś złego, że ludzie są nachalni i że "zupa była za słona" to nigdzie mu dobrze nie będzie!
Wszystkim podróżującym życzę udanych wakacji
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się, że najważniejsze jest nastawienie. O Resta Reef też jest pare negatywnych opini - brudne zasłony, źle położone kafelki w łazience. Autentycznie takie rzeczy ludzie poruszają jak piszą opinie o hotelu! Jak ktoś jedzie z nastawieniem, że skoro wykupił all to wszyscy powinni mu się kłaniać w pas i przynosić drinki na tacy jak tylko skończy poprzedni, to się nie dziwię, że później obsmarowują obsługę hotelową jacy to oni byli dla nich nie mili.
U mnie Hurghada przegrała głównie ze względu na to, że jest to miasto i rafa dość słaba w porównaniu z innymi regionami Egiptu. |
|
|
|
|
#22 |
|
BAN stały
|
A Mars alam - czy coś takiego?
Ja Hurghady też nie polecam. Ten drugi kurort jest zdecydowanie spokojniejszy i bardziej rodzinny, niż Hurghada, która jest raczej imprezowa i już dość zniszczona przez Turystów. Ale oczywiście najważniejsze jest nastawienie i odpowiednie zabezpieczenie się na te wakacje. Apteczka, ubrania, kremy, ubezpieczenie, by te wakacje nie stały się koszmarem czy męczarniom. Ja dostałam udaru i niestety 3 dni z 7 dniowego urlopu miałam wyjęte z życia. |
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Witam, ja byłam w Egipcie i w Sharm i Hurghadzie i Hurghade po prostu ubóstwiam
Egipcjanie wszędzie byli nachalni i tu i tu. Jeśli chodzi o jedzie to w wersji ALL jest Egipskie jedzenie zawsze, chlebki, ciasta itd. Faraon nie grozi jesli się pije polską wódke za pierwszym razem Pani z biura powiedziała żebyśmy sobie wzięli 0,5 na głowe i tak rano przed śniadaniem kieliszeczka, po obiedzie a na wieczór i w międzyczasie to wiadomo ![]() Jeśli chodzi o opinie odnośnie hoteli to wiadomo że niektórzy za 1200 chcieli by mieć klamki wyzłacane. Warto włożyć do paszportu z 2 dolary i się dostanie pokój z widokiem na morze. Polecam też hotele obok którego jest rafa, świetna sprawa, mój mężczyzna to siedział tylko z maską w wodzie
|
|
|
#24 |
|
BAN stały
|
Rafa jest świetna, ale trzeba uważać i bezmyślnie jej nie niszczyć...
Żeby urlopu nie popsuć trzeba pamiętać o apteczce: coś na zaparcia i na biegunkę, no spe- najlepiej forte (ale ona jest na receptę), panthenol spray w piance (do kupienia w aptece), coś do zabezpieczenia stóp przed grzybicą... no i o filtrach nie wspomnę. Czy ktoś był w Mars? |
|
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
byłam niedawno w Hurghadzie i jestem zadowolona
nie doświadczyłam nachalności Egipcjan, bo na mieście byliśmy tylko raz, a właściwie w jednej dzielnicy Hurghady - Marinie. Pojechaliśmy taksówką hotelową, spokojnie tam jest, można zjeść, napić się piwka, nikt nie zaczepia ;P Nie mieliśmy czasu na zwiedzanie hurghady, ponieważ Nasz pobyt trwał tylko tydzień, pierwszy dzień właściwie zmarnowany bo samolot z Katowic był opóźniony o 4 godziny i na miejscu byliśmy przed 18 wykupiliśmy 2 wycieczki - Sahara Park i Orange Bay. Ta druga wycieczka była genialna popłynęliśmy statkiem na wyspę Orange Bay - tam obiadek, czas wolny, widok niezapomniany ;D było dwa razy nurkowanie koło wyspy Giftun - coś wspaniałego ;D woda była tak niebieska, że nigdy tego nie zapomnę ;D a rafy i ryby po prostu genialne ;D także polecam ![]() aa jeszcze w drodze do Mariny kierowca zawiózł Nas do jakieś galerii z pamiątkami w Hrg, koleś spytał się skąd jesteśmy, a jak powiedzieliśmy, że z Polski to odpowiedział "tanio jak w biedronce" ;D tam chyba każdy sprzedawca zna ten tekst ;D Pozdrawiam! ;D |
|
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
w tym roku w Bułgarii usłyszałam tekst od sprzedawcy który sie z czaił że my z Polski to powiedział tak: mucha rucha karalucha ;]
a my beka ;p
|
|
#27 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
haha no to jkest popularne juz we wszystykich krajach czy to grecja turcja czy egipt tez to slyszalam i najpierw myslalam, że się przesłyszałam i że on mowil cos po grecku a potem sie okazało że to po polsku
|
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
jest ktos może zainteresowany pracą animatora w jednym z hoteli w egipcie?
Priv
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Witam drogie Wczasowiczki :P
Czy ktoś tu jeszcze zagląda? Mój problem może wyda Wam się błachy -wiem wiem, jednak w tym roku będę pierwszy raz w Egipcie i tu moje pytanie: jakie są temperatury w lipcu? Jaki filtr polecacie? Dodam, że jestem blondynką, szybko się opalam. W poprzednim roku będąc w Tunezji trochę poparzyłam twarz i kilka dni buraczek :P Może coś na poparzenia? A co na zemstę Faraona? Buziaki
|
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Będzie cieplej niż w Tunezji i słońce będzie bardziej nieprzyjazne. Filtr 30, przynajmniej ja zawsze taki stosuje. Zemstę faraona będziesz mieć albo nie to kwestia innej flory bakteryjnej i wrażliwości Twoich jelit. Nie wierz w bzdury, że picie wódki rano pomaga - to bzdury wymyślone przez polaczków, aby się napić. Pij tylko wode mineralną z butelki, ale jeśli hotel nie przygotowywuje potraw i napojów z wody mineralnej to raczej nie ma sposobu na uniknięcie częstych wizyt w wc.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:54.

. I stąd moje pytanie do was czy może któraś z was może była w tym hotelu lub słyszała coś na jego temat bardzo proszę o odpowiedz ponieważ we wtorek mam wpłacić zaliczkę i nie wiem co robić
. Mam też pytanie odnośnie wycieczek fakultatywnych gdzie lepiej kupić, jakie mniej więcej są ceny. Bardzo proszę o pomoc

wykupiliśmy 2 wycieczki - Sahara Park i Orange Bay. Ta druga wycieczka była genialna