"Spotka³am dzisiaj mi³o¶æ ... " - czyli piêkne opowiadania o mi³o¶ci i nie tylko - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesuj± siê kultur±, sztuk±, filmem, literatur±, polityk± itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2006-06-01, 11:29   #1
monyczkaaa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 861
Red face

"Spotka³am dzisiaj mi³o¶æ ... " - czyli piêkne opowiadania o mi³o¶ci i nie tylko

Pomys³ zrodzi³ siê w w±tku "Wasze opisy na gg". Dziewczyny (Klaudiaa i M±drala) zaprezentowa³y piêkne (opowiadania?) o mi³o¶ci, stworzeniu kobiety itd. Aby nie zginê³y one miêdzy opisami postanowi³y¶my stworzyæ nowy w±tek, w którym bêdziemy mog³y wklejaæ podobne cudeñka. Zapraszam do prezentowania znalezionych b±d¼ napisanych przez siebie pere³ek
Stary 2006-06-01, 11:35   #2
monyczkaaa
Zakorzenienie

Dot.: "Spotka³am dzisiaj mi³o¶æ ... " - czyli piêkne opowiadania o mi³o¶ci i nie tylko

Wklejone w opisowym w±tku przez Klaudiê:

- Spotka³am dzisiaj Mi³o¶æ..
- I co Ci powiedzia³a?
- Przeprasza³a.. ¯e nie zawsze trwa do koñca..
- P³aka³a?
- P³aka³a.. Bo czêsto rani..
- Krzycza³a?
- Krzycza³a.. ¯e nie zawsze jest piêkna..
- ¦mia³a siê?
- ¦mia³a.. Bo umie z siebie kpiæ..
- ¯a³owa³a czego¶?
- ¯a³owa³a.. ¯e ludzie nie zawsze traktuj± j± powa¿nie..
- By³a z³a?
- Z³o¶ci³a siê.. ¯e czasem w ni± w±tpimy..
- Cieszy³a siê?
- Cieszy³a siê.. ¯e jej tak czêsto szukamy..
- Co Ci jeszcze powiedzia³a?
- Powiedzia³a.. ¯e nie jest dla mnie..
Stary 2006-06-01, 11:36   #3
monyczkaaa
Zakorzenienie

Dot.: "Spotka³am dzisiaj mi³o¶æ ... " - czyli piêkne opowiadania o mi³o¶ci i nie tylko

Równie¿ wklejone przez Klaudiê:

Mówi±, ¿e kiedy rodzi siê cz³owiek...
z nieba spada dusza...
i rozpada siê na dwie czê¶ci...
Jedna z nich trafia do kobiety...
druga do mê¿czyzny...
...Natomiast ca³e ¿ycie
polega na odnalezieniu
tej drugiej polowy...
...Po³owy swojej w³asnej duszy...
...po³owy samego siebie... i tej jedynej...
Stary 2006-06-01, 11:42   #4
layla_lbn
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 437
GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

A i ja dodam co¶ od siebie (wprawdzie ju¿ kiedy¶ gdzie¶ to wkleja³am i jest do¶æ d³ugie, ale my¶lê, ¿e warto...)

"Powiadaj±, ¿e pewnego razu spotka³y siê na Ziemi wszystkie uczucia i cechy ludzkich istot.
I tak: Gdy Znudzenie ostentacyjnie ziewnê³o po raz trzeci, Szaleñstwo, jak zwykle ob³êdnie dzikie, zaproponowa³o: - Pobawmy siê w chowanego!
Intryga, niezmiernie zaintrygowana, unios³a tylko lekko brwi, a Ciekawo¶æ, nie mog±c siê powstrzymaæ, spyta³a z typowym dla siebie zainteresowaniem:
- W chowanego? A co to takiego?
- To zabawa - wyja¶ni³o ¿ywo Szaleñstwo - polegaj±ca na tym, i¿ ja zakryjê sobie oczy i powoli zacznê liczyæ do miliona. W miêdzyczasie wy wszyscy dobrze siê schowacie, a gdy skoñczê liczyæ, moim zadaniem bêdzie was odnale¼æ.
Pierwsze z was, na którego kryjówkê trafiê, zajmie moje miejsce w nastêpnej kolejce.

Podekscytowany Entuzjazm zacz±³ tañczyæ w towarzystwie Euforii, Rado¶æ podskakiwa³a tak weso³o, i¿ uda³o siê jej przekonaæ do gry W±tpliwo¶æ, a nawet Apatiê, której nigdy niczym nie da³o siê zainteresowaæ.
Jednak¿e nie wszyscy chcieli siê przy³±czyæ.
Prawda wola³a siê nie chowaæ, w koñcu i tak zawsze j± odkrywano.
Duma stwierdzi³a, ¿e zabawa jest g³upia, ale tak naprawdê w g³êbi duszy gryz³o j±, i¿ pomys³ wyszed³ od kogo innego.
Tchórzostwo z kolei nie chcia³o ryzykowaæ.

- Raz, dwa, trzy - zaczê³o liczyæ Szaleñstwo.

Najszybciej schowa³o siê Lenistwo, osuwaj±c siê za pierwszy lepszy napotkany kamieñ.
Wiara pofrunê³a do nieba, a Zazdro¶æ ukry³a siê w cieniu Triumfu, który z kolei wspi±³ siê o w³asnych si³ach hen!
Na sam szczyt najwy¿szego drzewa.
Wspania³omy¶lno¶æ d³ugo nie mog³a znale¼æ dla siebie odpowiedniego miejsca,
gdy¿ wszystkie kryjówki wydawa³y siê jej idealne dla przyjació³: krystalicznie czyste jezioro by³o wymarzonym miejscem dla Piêkno¶ci, dziupla - w sam raz dla Nie¶mia³o¶ci, motyle skrzyd³a stworzono dla Zmys³owo¶ci, powiew wiatru okaza³ siê natomiast najlepszy dla Wolno¶ci.
W koñcu Wspania³omy¶lno¶æ schowa³a siê za promyczkiem s³oñca.
Z kolei Egoizm znalaz³ sobie, jak s±dzi³, wspania³e miejsce: wygodne i przewiewne, a co najwa¿niejsze - przeznaczone tylko, tylko dla niego.
K³amstwo schowa³o siê na dnie oceanów, a mo¿e sk³ama³o i tak naprawdê ukry³o siê za têcz±? Pasja i Po¿±danie w porywie gor±cych uczuæ, wskoczyli w sam ¶rodek wulkanu.
Niestety wylecia³o mi z pamiêci, gdzie skry³o siê Zapomnienie, lecz to przecie¿ ma³o wa¿ne.
Gdy Szaleñstwo liczy³o dziewiêæset dziewiêædziesi±t dziewiêæ tysiêcy dziewiêæset dziewiêædziesi±t dziewiêæ
Mi³o¶æ jeszcze nie zdo³a³a znale¼æ sobie odpowiedniego miejsca.
W ostatniej chwili odkry³a jednak zagajnik dzikich ró¿ i schowa³a siê w¶ród ich krzaczków.

- Milion - krzyknê³o na koñcu Szaleñstwo
i dziarsko zabra³o siê do szukania.
Od razu, rzecz jasna, odnalaz³o schowane parê kroków dalej Lenistwo.
Chwilê potem us³ysza³o Wiarê rozmawiaj±c± w niebie z Panem Bogiem.
W ryku wulkanów wyczu³o natomiast obecno¶æ Pasji i Po¿±dania.
Nastêpnie, przez przypadek, odnalaz³o Zazdro¶æ, co szybko doprowadzi³o je do kryjówki Triumfu.
Egoizmu nie trzeba by³o wcale szukaæ, gdy¿ jak z procy wylecia³ ze swej kryjówki, kiedy okaza³o siê, i¿ wpakowa³ siê w sam ¶rodek gniazda dzikich os.
Trochê zmêczone szukaniem Szaleñstwo przysiad³o na chwilê nad stawem i w ten sposób znalaz³o Piêkno¶æ.
Jeszcze ³atwiejsze okaza³o siê odnalezienie W±tpliwo¶ci, która, niestety, nie potrafi³a siê zdecydowaæ, z której strony p³otu najlepiej siê ukryæ.
W ten sposób wszyscy zostali znalezieni: Talent w¶ród ¶wie¿ych zió³, Smutek - w przepastnej jaskini, a Zapomnienie... có¿, ju¿ dawno zapomnia³o, i¿ bawi siê w chowanego.

Do znalezienia pozosta³a tylko Mi³o¶æ.
Szaleñstwo zagl±da³o za ka¿de drzewko, sprawdza³o w ka¿dym strumyczku, a nawet na szczytach gór i ju¿, ju¿ mia³o siê poddaæ, gdy odkry³o niewielki ró¿any zagajnik.
Patykiem zaczê³o odgarniaæ ga³±zki...
Wtem wszyscy us³yszeli przera¼liwy okrzyk bólu.
Sta³o siê prawdziwe nieszczê¶cie!
Ró¿ane kolce zrani³y Mi³o¶æ w oczy.
Szaleñstwu zrobi³o siê niezmiernie przykro, zaczê³o prosiæ, b³agaæ o przebaczenie, a¿ w koñcu poprzysiêg³o zostaæ przewodnikiem ¶lepej z jego winy przyjació³ki.
I to w³a¶nie od tamtej pory, od czasu, gdy po raz pierwszy bawiono siê na Ziemi w chowanego, Mi³o¶æ jest ¶lepa i zawsze towarzyszy jej Szaleñstwo"

Chcia³bym poznaæ cz³owieka, który wymy¶li³ seks, ¿eby zobaczyæ nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 11:48   #5
monyczkaaa
Zakorzenienie

Równie¿ wklei³a to Klaudiaa

Kocha³a go... Kocha³a go od dawna...Ponad ¿ycie! Wszystko co robi³a, robi³a z my¶l± o nim! Zawsze nosi³a z sob± ma³y portfelik, a w nim widnia³o jego malutkie zdjêcie, które zrobi³a po kryjomu podczas wakacji. P³aka³a przez niego, cierpia³a jak nikt...P³aka³a z cierpienia, ¿e serce bola³o...
Zawsze marzy³a, ¿e kiedy¶ obudzi siê rano, a on bêdzie tu¿ obok niej...Wierzy³a w te marzenia...
Pewnego dnia siedzia³a zupe³nie sama, niezmiernie zamy¶lona, p³aka³a...Podszed³ on, przytuli³ j±, powiedzia³: "Nie p³acz wiêcej". Od tej pory byli razem. Do czasu...Po krótkim czasie znudzi³a mu siê i j± zostawi³, lecz fakt, i¿ nie móg³ znale¼æ innej dziewczyny pogr±¿a³ go. Prosi³, by wróci³a. Ona wierzy³a, ¿e on j± naprawdê kocha, ¿e czuje to samo...Zgodzi³a siê natychmiast, lecz ten ch³opak zrobi³ to samo, co za pierwszym razem - znudzi³ siê i zostawi³...
Stanê³a na parapecie, skoczy³a w dó³. Spadaj±c s³ysza³a w swoim mieszkaniu dzwoni±cy telefon. To dzwoni³ on, powiedzieæ jej, ¿e ju¿ wie, ¿e kocha j± naprawdê, jak nikogo do tej pory. Tak, rzeczywi¶cie j± pokocha³, by³o ju¿ za pó¼no. Ona ju¿ nie ¿y³a...
Stary 2006-06-01, 11:49   #6
monyczkaaa
Zakorzenienie

Klaudiaa - nasza skarbnica piêknych opowiadañ

Drogi Pamietniku : Jestem na lozku w szpitalu, doktor mowi ze beda mnie operowac i moge tego nie przezyc. Potrzebuje nowego serca, potrzebuje rowniez kogos kto moglby mnie wesprzeæ w tych trudnych momentach, ale moj chlopak jeszcze nie przyszedl.

Drogi Pamietniku : Oprecja skonczona, doktorzy mowia, ze wszystko poszlo zgodnie z planem, ze sie udala, ale ja nadal potrzebuje kogos kto mnie moglby wesprzec wtych trudnych chwilach, ale jego caly czas nie ma.

Drogi Pamietniku : Minal juz tydzien, wyszlam ze szpitala, wszystko ze mna wporzadku, moj chlopak nadal nie przyszedl wiec teraz postanowilam do niego pojsc, bo bardzo sie tym przejmuje.

Drogi Pamietniku : Bylam u niego, dlugo walilam w drzwi ale nie bylo nikogo, weszlam do srodka, drzwi byly otwarte i na stole byla kartka papieru ktora mowila:

"Kochanie, wybacz mi, ze nie moglem Cie wesprzec w tych trudnych momentach a tak wiem ze tego potrzebowalas. Chcialem zrobic ci prezent, moje serce juz dla mnie nie bije, ale jestem szczesliwy ze moge ci je dac, ze nadal zyje w Tobie .. Kocham Cie .."
Stary 2006-06-01, 11:51   #7
m0n!k@
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 317

Layla _lbn ¶wietne opowiadanie bardzo mi sie podoba:d
m0n!k@ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 11:53   #8
Anisia25
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 48 128
GG do Anisia25

Cytat:
Napisane przez monyczkaaa
Klaudiaa - nasza skarbnica piêknych opowiadañ

Drogi Pamietniku : Jestem na lozku w szpitalu, doktor mowi ze beda mnie operowac i moge tego nie przezyc. Potrzebuje nowego serca, potrzebuje rowniez kogos kto moglby mnie wesprzeæ w tych trudnych momentach, ale moj chlopak jeszcze nie przyszedl.

Drogi Pamietniku : Oprecja skonczona, doktorzy mowia, ze wszystko poszlo zgodnie z planem, ze sie udala, ale ja nadal potrzebuje kogos kto mnie moglby wesprzec wtych trudnych chwilach, ale jego caly czas nie ma.

Drogi Pamietniku : Minal juz tydzien, wyszlam ze szpitala, wszystko ze mna wporzadku, moj chlopak nadal nie przyszedl wiec teraz postanowilam do niego pojsc, bo bardzo sie tym przejmuje.

Drogi Pamietniku : Bylam u niego, dlugo walilam w drzwi ale nie bylo nikogo, weszlam do srodka, drzwi byly otwarte i na stole byla kartka papieru ktora mowila:

"Kochanie, wybacz mi, ze nie moglem Cie wesprzec w tych trudnych momentach a tak wiem ze tego potrzebowalas. Chcialem zrobic ci prezent, moje serce juz dla mnie nie bije, ale jestem szczesliwy ze moge ci je dac, ze nadal zyje w Tobie .. Kocham Cie .."
to bylo piekne... ciary mnie przeszly

It is what it is

Anisia25 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 12:00   #9
monyczkaaa
Zakorzenienie

Równie¿ wklejone przez Klaudiê

Pewnego razu ch³opak i jego dziewczyna jechali na motorze oko³o 200 km na godzine.
Dziewczyna: Zwolnij, boje siê.
Ch³opak: Nie bój siê jest fajna zabawa...
Dziewczyna: Proszê zrobiê wszystko jak zwolnisz.
Ch³opak: Dobrze, przytul mnie bardzo mocno.
Dziewczyna: Dobra, dobra ale zwolnij
(Dziewczyna go przytuli³a)
Ch³opak: Czy mog³aby¶ ¶ci±gn±æ mój kask bo mi przeszkadza i za³o¿yæ na siebie
(Dziewczyna zdje³a kask z jego g³owy i w³ozy³a na siebie)
Ch³opak: A teraz mnie poca³uj i powiedz ze mnie kochasz.
Dziewczyna: Kocham Cie.
(Dziewczyna poca³owa³a go)
Nastêpnego dnia w gazecie:
We wczorajszym wypadku dwuosobowym który wydarzy³ siê w mie¶cie zgine³a jedna osoba, okaza³o sie ¿e kierowca motoru, w po³owie drogi dowiedzia³ sie ze jego hamulce nie dzia³aj±, a wiêc da³ swojej dziewczynie kask i kaza³ jej powiedzieæ ze go kocha i poczuæ ostatni poca³unek po czym odda³ swoje ¿ycie dla niej."
Stary 2006-06-01, 12:01   #10
monyczkaaa
Zakorzenienie

Klaudia, buziole dla Ciebie

Spotkaæ Ciê mo¿na zawsze miêdzy rozmow± dzielon± na s³owa, miêdzy
spojrzeniem zawsze za krótkim. Czuæ Ciê w powietrzu i w dymie z
ostatniego papierosa. Dlaczego tak d³ugo Ciê nie by³o? Dlaczego siê
nie odzywa³a¶? Nie odpowiadaj czasem! Wa¿ne, ¿e teraz mogê Ciê
przywitaæ i przytuliæ siê do Ciebie. Odpocz±æ od zmartwieñ…

Przyklejê siê do Ciebie, do ka¿dej Twojej wypuk³o¶ci…Zamkn±æ oczy i
odp³yn±æ. Daleko do najdalszych wspomnieñ. Do dzieciêcej nadziei i
ufno¶ci w to, ¿e jeste¶…Wtulam siê w Ciebie coraz mocniej i mocniej.
Powierzam Ci znów siebie. Prowad¼ mnie przez kolejne chwile
nieobecno¶ci. Przez kolejne spacery w my¶lach. Ja nawet nie wiem jak
masz na imiê. Ja po prostu Ciê czujê. Ja nawet oddycham Tob±…
Stary 2006-06-01, 12:04   #11
monyczkaaa
Zakorzenienie

Wklejone w opisowym w±tku przez M±dralê:

"Kiedy Pan stworzy³ kobietê, by³ to ju¿ jego 6 dzieñ pracy i w dodatku po godzinach... Pojawi³ siê anio³ i spyta³:
- Czemu tyle czasu ci to zajmuje?
Pan mu odpowiedzia³: -Widzia³es zamówienie? Musi byæ ca³kowicie zmywalna, ale nie plastikowa, ma 200 ruchomych czêsci wszystkie wymienne, dzia³a na kawie i resztkach jedzenia, ma ³ono, w którym siê miesci 2 dzieci naraz, które znika kiedy (pojêcia nie mam ), ma taki poca³unek, który leczy ka¿da rzecz od startego kolana do z³amanego serca.
Anio³ stara³ siê powstrzymaæ Pana: - To jest za du¿o pracy na jeden dzieñ, lepiej poczekaæ ze skoñczeniem do jutra.
- Nie mogê, powiedzia³ Pan. Jestem tak blisko skoñczenia tego dzie³a, które jest tak bliskim memu sercu.
Anio³ zbli¿y³ siê i dotkna³ kobiety: - Ale zrobi³es ja taka miêkka, Panie?
- Ona jest miêkka, ale zrobi³em ja tak¿e twarda. Nawet nie wiesz ile mo¿e zniesæ lub osiagnaæ.
- Bêdzie mysleæ? Spyta³ anio³? (szowinistyczna swinia z tego anio³a - przypisek t³umacza)
Pan odpowiedzia³: - Nie tylko bêdzie mysleæ, ale rozumowaæ i negocjowaæ.
Anio³ zauwa¿y³ cos, zbli¿y³ i dotkna³ policzka kobiety. - Wydaje siê, ¿e ten model ma skazê. Powiedzia³em Ci, ¿e stara³es siê daæ za wiele rzeczy.
-To nie jest skaza - sprzeciwi³ siê Pan - to jest ³za.
- A po co sa ³zy? zapyta³ anio³.
Pan powiedzia³: - £za to jest forma, która ona wyra¿a swoja radosc, wstyd, rozczarowanie, samotnosæ, ból i dumê.
Anio³ by³ pod wra¿eniem. - Jestes Panie geniuszem, pomysla³es o wszystkim, to prawda, ¿e kobiety sa zdumiewajace. - Kobiety maja si³ê, która zdumiewa mê¿czyzn. Maja dzieci, przezwyciê¿aja trudnosci, dzwigaja ciê¿ary, ale obstaja przy szczêsciu, mi³osci i radosci. Usmiechaja siê kiedy chca krzyczeæ, spiewaja kiedy chca p³akaæ, p³acza kiedy sa szczêsliwe i smieja siê kiedy sa zdenerwowane. Walcza o to w co wierza, sprzeciwiaja siê niesprawiedliwosci, nie zgadzaja siê na "nie" jako odpowiedz, kiedy wierza, ¿e jest lepsze rozwiazanie. Nie kupia sobie nowych butów, ale swoim dzieciom tak... Ida do lekarza z przestraszonym przyjacielem, kochaja bezwarunkowo, p³acza kiedy ich dzieci osiagaja sukcesy i ciesza siê kiedy przyjaciele odnosza sukcesy. £amie siê im serce kiedy umiera przyjaciel, cierpia kiedy traca cz³onka rodziny, ale sa silne kiedy nie ma skad wziaæ si³y. Wiedza, ¿e objêcie i poca³unek mo¿e uzdrowiæ zranione serce. Kobiety sa ró¿nych wielkosci, kolorów i kszta³tów. Prowadza, lataja, chodza lub wysy³aja ci maile ¿eby powiedzieæ ci, ¿e ciê kochaja. Serce kobiety jest tym co powoduje, ¿e swiat siê krêci. Kobiety robia wiêcej ni¿ to, ¿e rodza. Przynosza radosæ i nadziejê, wspó³czucie i idea³y. Kobiety maja wiele do powiedzenia i do dania. Tak, serce kobiety jest zadziwiajace."

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-01, 12:05   #12
monyczkaaa
Zakorzenienie

Ostatnie - równie¿ w opisowym w±tku wklei³a to Klaudia

Pewnego dnia w rajskim ogrodzie Ewa zwraca sie do Boga .
- Mam problem.
- O co chodzi Ewo?
- Ja wiem, ze dzieki tobie istnieje i mam ten przepiekny ogrod, wszystkie zwierzeta, tego zabawnego weza, ale ja po prostu nie jestem szczesliwa.
- Dlaczego Ewo?
- Jestem samotna i po prostu rzygac mi sie chce jablkami.
- Aha Ewo, w takim wypadku stworze ci mezczyzne.
- Co to jest mezczyzna?
- Mezczyzna bedzie wadliwym stworzeniem, majacym wiele zlych cech.Bedzie klamal, oszukiwal i bedzie prozny. Tak czy inaczej bedziesz miala z nim ciezkie zycie. Ale... bedzie wiekszy, szybszy i bedzie lubil polowac i zabijac. Bedzie
wygladal glupio, kiedy sie pobudzi, ale odtad nie bedziesz narzekac. Stworze go w taki sposob, aby dostarczal ci fizycznej satysfakcji. Bedzie nierozsadny bedzie zabawial sie walka lub kopaniem pilki. Nie bedzie zbyt sprytny,
wiec rowniez bedzie potrzebowal twojej rady, aby postepowac rozsadnie.
- Brzmi wspaniale - powiedziala Ewa z ironicznym em - ale w czym tkwi pulapka?
- Hm... mozesz go miec pod pewnym warunkiem...
- Jakim?
- Bedzie on dumny, arogancki, egocentryczny, wiec musisz mowic mu, ze zostalstworzony pierwszy. Pamietaj, to nasz malutki sekret...Wiesz, tak miedzy nami kobietami....
Stary 2006-06-01, 12:08   #13
monyczkaaa
Zakorzenienie

Mam nadziejê, ¿e nikt nie bêdzie mia³ do mnie pretensji, ¿e ka¿de cudeñko wpisa³am oddzielnie. Uwa¿am, ze tak jest przejrzy¶ciej
Stary 2006-06-01, 12:34   #14
Asik_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 288

Piekne!!!!!!!!!!!!! Wszystkie)))
Asik_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 13:25   #15
margaa
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 926
Dot.: "Spotka³am dzisiaj mi³o¶æ ... " - czyli piêkne opowiadania o mi³o¶ci i nie tylk

¦liczne s± wszystkie szkoda ¿e wiekszosc jest smutna oma³o sie niepop³aka³am eh szkoda ¿e ja niema nic w tym stylu jak co¶ znajde to wrzóce
pozdrwaniam wszystkie wiza¿anek

margaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-06-01, 13:30   #16
coc9
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 194
GG do coc9

piêkne

to co apisze to moze nie jest opowiadanie ale bardzo mi sie podoba mysle ze nie obrazicie sie jesli to tu zamieszcze :

" Przyjaciele to ludzie, którzy pytaj± jak min±³ Ci dzieñ, którzy podaj± Ci paczkê chusteczek gdy p³aczesz, którzy o pó³nocy wpuszczaj± Ciê do swojego mieszkania, pij± z Tob± wódkê, a potem ¶ciel± dla Ciebie ³ó¿ko na nocleg, którzy przed podró¿a mówi± Ci " uwa¿aj na siebie", którzy o 2 nad ranem podnosz± s³uchawkê telefonu i przez godziny s³uchaj± jak przeklinasz ¿ycie "
Jednej rzeczy wam brakuje-wszystkim bez wyj±tku: odwagi. Nie mówiê o jakim¶ popisyaniu siê czym¶ przed kim¶.Chodzi mi o odwagê prze¿ycia siebie a¿ do koñca.Wszytko jedno gdzie: do¿ywtnie wiêzienie, klaztor, ferma w¶ród bushu czy wyokie stanwsko w jakim¶ ohydnym wielkim mie¶cie
Bogini Sportu

coc9 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 13:35   #17
m±drala
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 165
GG do m±drala

Monyczkaa dziêki za za³o¿enie w±tku Jak co¶ znajde to napewno wkelje

m±drala jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 13:36   #18
jessy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 924

Coc9 Tój tekst u¶wiadomi³ mi, jak bardzo bym chcia³± mieæ tak± osobê przy sobie
Stary 2006-06-01, 13:38   #19
m_a_g_d_a
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 66
Dot.: "Spotka³am dzisiaj mi³o¶æ ... " - czyli piêkne opowiadania o mi³o¶ci i nie tylk

smutne... :

Obudzi³ j± nag³y b³ysk ¶wiat³a. Nie¶wiadoma niczego otworzy³a powoli oczy. Siedzia³a sama w ciemnym pokoju. Zamkniêta w¶ród czterech ¶cian. Na sobie mia³a tylko bia³±, cieniutk± sukietnê. Zobaczy³a ¿e siedzi skulona w k±cie. Burza ucich³a. Rozejrza³a siê powoli po pokoju, a wszystko widzia³a jakby za mg³±. Na ¶rodku pokoju sta³o krzes³o i stó³ na którym sta³a wygas³a ¶wieca. Jedynie ¶wiat³o to ju¿ tylko promienie ksiê¿yca wpadaj±ce przez okno. Po omacku nie wiele widz±c znalaz³a drzwi i leciutko nacisnê³a klamkê, ale drzwi nie drgnê³y. By³y zamkniête. Z jej niebieskich oczu zaczê³y s±czyæ siê krople b³êkitnych ³ez. P³aka³a. Nie wiedzia³a co ma zrobiæ. Podesz³a do okna. Blask ksiê¿yca o¶wietla³ drzewa znajduj±ce siê w oddali, a przed ni± szyba, a za szyb± przestrzeñ. Zielona trawa po³yskiwa³a od kropel wody. Zamysli³a siê. Tak bardzo chcia³a byæ teraz na zewn±trz. Po³o¿yæ siê na mokrej trawie i trzymaæ za rêkê...Jego...Nagle jej my¶li siê urwa³y. Po g³owie zaczê³y kr±¿yæ mysli, ¿e to On zamkn±³ j± sam±. Bez ¿adnej pomocy. Bez ¿adnej nadziei. Bez s³owa otuchy i pomocnej d³oni. W duszy powiedzia³a sobie, ¿e Go nienawidzi, a jednak jej serce tak bardzo Go kocha. To On odebra³ jej ¿ycie i wolno¶æ zamykaj±c j± w tym pokoju. Czu³a ¿e z ¿alu pêknie jej serce. Kocha³a Go, a On poprostu j± zostawi³. Sam±, bezradn±. My¶la³a co Mu powiedzieæ gdy Go zobaczy. Przeprosiæ, podziêkowaæ czy poprostu p³akaæ. Siedzia³a sama nie mog±c nic zrobic. Wiedzia³a ¿e j± nienawidzi. Wiedzia³a, ¿e nigdy jej nie kocha³. Chcia³aby by³o inaczej. Lecz co mog³a zrobiæ. Nic. Marzy³a by sie obudziæ i ¿eby by³o tak jak kiedy¶. Kiedy byli razem. Beztrosko darzyli siê uczuciem. Pokocha³a Go jak nikogo innego. Lecz On nie odwzajmni³ jej uczucia. Kocha³ j±. Ale nie tak jak Ona. Nie do koñca ¿ycia...Odesz³a od okna. Znowu usiad³a w k±cie, a jej du¿e niebieskiego oczy po³yskiwa³y od kropel ³ez. Zastanawia³a siê jak mog³a pokochac kogo¶ tak bardzo...Zastanawia³a siê czy to w ogóle jest mo¿liwe...

nie jest to o mi³o¶ci, nie jest to tez ¿adne opowiadanie, ale mi sie bardzo podoba... :

"(...) jakby znik±d pojawiaj± siê s³owa. Najpierw kalekie, st³umione, urwane. Potem pe³ne skupienia, dok³adne, precyzyjnie skrywaj±ce uczucia. Wreszcie lekkie, otwarte, proste i pe³ne energii. Wyznajemy sobie siebie bez obaw".

pozdrawiam wiza¿anki
m_a_g_d_a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-01, 13:46   #20
ufcio
U¿ytkownik ma klikn±æ w link aktywuj±cy (mail)

Wiadomo¶ci: 2 991

piekne. smutne.
ufcio jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 13:49   #21
m±drala
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 165
GG do m±drala

Cytat:
Napisane przez layla_lbn
I to w³a¶nie od tamtej pory, od czasu, gdy po raz pierwszy bawiono siê na Ziemi w chowanego, Mi³o¶æ jest ¶lepa i zawsze towarzyszy jej Szaleñstwo"
Super to opowiadanie Oczywi¶cie ju¿ sobie ¶ci±gnê³am

m±drala jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 14:01   #22
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 053

Cytat:
Napisane przez coc9
piêkne

to co apisze to moze nie jest opowiadanie ale bardzo mi sie podoba mysle ze nie obrazicie sie jesli to tu zamieszcze :

" Przyjaciele to ludzie, którzy pytaj± jak min±³ Ci dzieñ, którzy podaj± Ci paczkê chusteczek gdy p³aczesz, którzy o pó³nocy wpuszczaj± Ciê do swojego mieszkania, pij± z Tob± wódkê, a potem ¶ciel± dla Ciebie ³ó¿ko na nocleg, którzy przed podró¿a mówi± Ci " uwa¿aj na siebie", którzy o 2 nad ranem podnosz± s³uchawkê telefonu i przez godziny s³uchaj± jak przeklinasz ¿ycie "
Czy ja to mogê do podpisu ??

cytrynowo_piaskowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 14:02   #23
m_a_g_d_a
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 66

troche podobne do zamieszczonego wy¿ej, ale ¶liczne

Dawno, dawno temu, na oceanie istnia³a wyspa, któr± zamieszkiwa³y emocje,
uczucia oraz ludzkie cechy - takie jak: dobry humor, smutek, m±dro¶æ, duma;
a wszystkich razem ³±czy³a mi³o¶æ.

Pewnego dnia mieszkañcy wyspy dowiedzieli siê, ze nied³ugo wyspa zatonie.
Przygotowali swoje statki do wyp³yniêcia w morze, aby na zawsze opu¶ciæ
wyspê. Tylko mi³o¶æ postanowi³a poczekaæ do ostatniej chwili.

Gdy pozosta³ jedynie maleñki skrawek l±du, mi³o¶æ poprosi³a o pomoc.

Pierwsze podp³ynê³o bogactwo na swoim luksusowym jachcie. Mi³o¶æ zapyta³a:

- Bogactwo, czy mo¿esz mnie uratowaæ?

- Niestety nie. Pok³ad mam pe³en z³ota, srebra i innych kosztowno¶ci. Nie ma
tam ju¿ miejsca dla ciebie - odpowiedzia³o Bogactwo.

Druga podp³ynê³a Duma swoim ogromnym czteromasztowcem.

- Dumo, zabierz mnie ze sob±! - poprosi³a Mi³o¶æ.

- Niestety nie mogê ciê wzi±æ! Na moim statku wszystko jest uporz±dkowane, a
ty mog³aby¶ mi to popsuæ... - odpowiedzia³a Duma i z duma podnios³a piêkne
¿agle.

Na zbutwia³ej ³ódce podp³yn±³ Smutek.

- Smutku, zabierz mnie ze sob±! - poprosi³a Mi³o¶æ.

- Och, Mi³o¶æ, ja jestem tak strasznie smutny, ze chce pozostaæ sam - odrzek³
Smutek i smutnie powios³owa³ w dal.

Dobry humor przep³yn±³ obok Mi³o¶ci nie zauwa¿aj±c jej, bo by³ tak
rozbawiony, ze nie us³ysza³ nawet wo³ania o pomoc.

Wydawa³o siê, ze Mi³o¶æ zginie na zawsze w g³êbiach oceanu...

Nagle Mi³o¶æ us³ysza³a:

- Chod¼! Zabiorê ciê ze sob±! - powiedzia³ nieznajomy starzec.

Mi³o¶æ by³a tak szczê¶liwa i wdziêczna za uratowanie ¿ycia, ze zapomnia³a
zapytaæ, kim jest jej wybawca.

Mi³o¶æ bardzo chcia³a siê dowiedzieæ, kim jest ten tajemniczy starzec.
Zwróci³a siê o poradê do Wiedzy.

- Powiedz mi proszê, kto mnie uratowa³?

- To by³ Czas - odpowiedzia³a Wiedza.

- Czas? - zdziwi³a siê Mi³o¶æ. - Dlaczego Czas mi pomóg³?

- Tylko Czas rozumie, jak wa¿nym uczuciem w ¿yciu ka¿dego cz³owieka jest Mi³o¶æ - odrzek³a Wiedza.
m_a_g_d_a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

REKLAMA
Stary 2006-06-01, 14:05   #24
coc9
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 194
GG do coc9

Cytat:
Napisane przez cytrynowo_piaskowa
Czy ja to mogê do podpisu ??
jasne prosze cie bardzo
Jednej rzeczy wam brakuje-wszystkim bez wyj±tku: odwagi. Nie mówiê o jakim¶ popisyaniu siê czym¶ przed kim¶.Chodzi mi o odwagê prze¿ycia siebie a¿ do koñca.Wszytko jedno gdzie: do¿ywtnie wiêzienie, klaztor, ferma w¶ród bushu czy wyokie stanwsko w jakim¶ ohydnym wielkim mie¶cie
Bogini Sportu

coc9 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 14:10   #25
monyczkaaa
Zakorzenienie

Trochê oklepane i o przyja¼ni, a nie o mi³o¶ci ale piêkne

Je¶li którego¶ dnia poczujesz, ¿e chce Ci siê p³akaæ.
Zadzwoñ do mnie...
Nie obiecujê, ¿e Ciê rozbawiê, ale mogê p³akaæ razem z Tob±...
Je¶li którego¶ dnia zapragniesz uciec, nie bój siê do mnie zadzwoniæ...
Nie obiecujê, ¿e Ciê zatrzymam, ale mogê pobiec z Tob±...
Je¶li którego¶ dnia nie bêdziesz chcia³/a nikogo s³uchaæ.
Zadzwoñ do mnie.
Obiecujê byæ wtedy z Tob± i obiecujê byæ cicho...
Ale je¶li którego¶ dnia zadzwonisz i nikt nie odbierze...
Przybiegnij do mnie bardzo szybko.
Mogê Ciê wtedy potrzebowaæ...
Twoja przyjació³ka

Kiedy nikogo nie bêdzie i pomy¶lisz,
¿e nikomu nie zale¿y...
Kiedy ca³y ¶wiat opowie siê przeciwko Tobie
i poczujesz siê osamotniona...
Ja bêdê obok
Kiedy ten na kim najbardziej Ci zale¿y,
nie bêdzie dba³ o Ciebie...
Kiedy ten, komu dasz swoje serce, rzuci Ci je w twarz...
Ja bêdê obok
Kiedy osoba, której zaufa³a³a¶ zdradzi Ciê...
Kiedy ten, z którym dzielisz wszystkie my¶li i tajemnice,
nie bêdzie pamiêta³ nawet o Twoich urodzinach...
Ja bêdê obok
Kiedy wszystko, czego bêdziesz potrzebowa³a,
to kto¶, kto Ciê wys³ucha...
Kiedy wszystko, czego bêdziesz potrzebowa³a,
to kto¶, kto otrze Twoje ³zy...
Ja bêdê obok
Kiedy Twoje serce bêdzie tak bola³o,
¿e nie bêdziesz mog³a nawet oddychaæ...
Kiedy bêdziesz chcia³a ju¿ tylko po³o¿yæ siê i umrzeæ...
Ja bêdê obok
Kiedy zaczniesz p³akaæ s³ysz±c smutn± piosenkê.
Kiedy ³zy nie bêd± chcia³y przestaæ p³yn±æ....
Ja bêdê obok
Wiêc widzisz, bêdê obok a¿ do koñca.
To jest obietnica, któr± mogê Ci daæ...

W nocy na moim ³ó¿ku usiad³ ANIO£. Rozmawia³am z nim, ale gdy zapyta³am o Ciebie ZAMILK£!!!! Teraz ju¿ wiem ANIO£Y nie lubi± mówiæ o sobie!!! Prawda Anio³ku? Dlatego mówie Ci dobranoc i ide dalej ¶niæ, mo¿e we ¶nie mi co¶ powiesz. mo¿e wyja¶nisz mi dlaczego nasz zwi±zek tak szybko siê skoñczy³? a mo¿e znowu bêdziesz milcza³? - nie wiem sk±d to mam ale bardzo mi siê podoba...
Stary 2006-06-01, 14:11   #26
meesha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 301
Send a message via Skype™ to meesha

to w sumie nie jst opowiesc ale jest o milosci

"Mi³o¶æ jest wtedy... gdy le¿ê ko³o Ciebie i przytulam siê...
Mi³o¶æ jest wtedy... gdy rozpoznajê Twoje kroki na schodach...
Gdy wiem, ¿e nie ¶ni³am o nikim innym jak o Tobie,
I staj± siê niebem Twoje oczy... a usta chlebem…

Mi³o¶æ jest wtedy... gdy wiem co Ciê denerwuje...
Gdy wiem, ¿e tylko Tobie ufam i tylko Ty mnie akceptujesz,
I stajesz siê kamieniem u szyji... i skrzyd³ami u ramion…
Gdy przeszywasz mnie niebieskim kolorem, wylewaj±c s³one ³zy.
A tak naprawdê, to mi³o¶æ jest wtedy, gdy stajesz siê moim przyjacielem i zrobi³abym dla Ciebie tak wiele...

Mi³o¶æ jest wtedy... gdy s³ucham Twego serca…
Mi³o¶æ jest wtedy... gdy smakuj± mi Twoje ³zy…
Gdy przypominasz mi dobre chwile,
I jeste¶ wiêzieniem... i sposobem na ¿ycie…
Gdy p³ywasz w z³otych li¶ciach, u¶miechasz siê do mnie...
Gdy nie z³o¶cisz siê, kiedy milczê..., bo nie wiem czemu nie p³aczê…
Gdy umierasz, umiera czê¶æ mnie razem z Tob±...
Gdy wiem, ¿e tak musi byæ, choæ tego nie chcê!!!

I zamykam Twoje oczy co by³y niebem...a milcz± usta co by³y chlebem…
Gdy wysychaj± na zawsze Twoje ³zy, a ja nie jestem z³a...
A tak naprawdê, to mi³o¶æ jest wtedy gdy stajesz siê moim przyjacielem i zrobi³bym dla Ciebie tak wiele
Mi³o¶æ jest wtedy... gdy dajesz mi szczê¶cie, jakiego nikt nie daje...
Gdy p³aczesz, widz±c jak ja p³aczê...
Gdy wiesz to, czego inni nie wiedz±,
I koñcz±c grê u zmierzchu ¿ycia... wiesz, ¿e zagra³aby¶ raz jeszcze…
Gdy jeste¶ ze mn± szczery, bo wiesz, ¿e wszystko mo¿esz mi powiedzieæ…

A tak naprawdê, to mi³o¶æ jest wtedy gdy stajê siê Twoim przyjacielem i zrobi³by¶ dla mnie tak wiele..."
Stary 2006-06-01, 14:12   #27
Ona_17
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 450

Wzruszylam sie...
Piekne te opowiadania

Corpus Delicta

Edytowane przez Ona_17
Czas edycji: 2006-06-01 o 16:43
Ona_17 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

REKLAMA
Stary 2006-06-01, 14:36   #28
ró¿owiutka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 422

Jesli gdzie¶ ju¿ by³o to przepraszam:

Dziewczyna pyta ch³opaka:
-Lubisz mnie?
-Nie- odpowiedzia³.
Zasmucona zadaje kolejne pytanie:
-Jestem ³adna?
-Nie- znów odpowiada.
Bliska p³aczu dziewczyna pyta po raz ostatni odchodz±c:
-Jestem w Twoim sercu?
-Nie! ! ! ...
... Nie lubiê Ciê, a Ciê kocham! Nie jeste¶ ³adna, a piêkna! Nie jeste¶ w moim sercu, tylko jestes moim sercem...
ró¿owiutka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 14:37   #29
ró¿owiutka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 422

I jeszcze taki:

¯eby doceniæ warto¶æ jednego roku,
zapytaj studenta, który obla³
koñcowe egzaminy .

¯eby doceniæ warto¶æ miesi±ca,
spytaj matkê, której dziecko
przysz³o na ¶wiat za wcze¶nie .

¯eby doceniæ warto¶æ godziny,
zapytaj zakochanych czekaj±cych na
to, ¿eby siê zobaczyæ .

¯eby doceniæ warto¶æ minuty,
zapytaj kogo¶, kto przegapi³
autobus lub samolot .

¯eby doceniæ warto¶æ sekundy,
zapytaj kogo¶, kto prze¿y³ wypadek .

¯eby doceniæ warto¶æ setnej
sekundy, zapytaj sportowca, który
na olimpiadzie zdoby³ srebrny
medal .

Czas na nikogo nie czeka. £ap
ka¿dy moment, który ci zosta³, bo
jest warto¶ciowy. Dziel go ze
szczególnym cz³owiekiem - bêdzie
jeszcze wiêcej wart .
ró¿owiutka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-06-01, 14:42   #30
Divine18
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 133

Cytat:
Napisane przez monyczkaaa
Ostatnie - równie¿ w opisowym w±tku wklei³a to Klaudia

Pewnego dnia w rajskim ogrodzie Ewa zwraca sie do Boga .
- Mam problem.
- O co chodzi Ewo?
- Ja wiem, ze dzieki tobie istnieje i mam ten przepiekny ogrod, wszystkie zwierzeta, tego zabawnego weza, ale ja po prostu nie jestem szczesliwa.
- Dlaczego Ewo?
- Jestem samotna i po prostu rzygac mi sie chce jablkami.
- Aha Ewo, w takim wypadku stworze ci mezczyzne.
- Co to jest mezczyzna?
- Mezczyzna bedzie wadliwym stworzeniem, majacym wiele zlych cech.Bedzie klamal, oszukiwal i bedzie prozny. Tak czy inaczej bedziesz miala z nim ciezkie zycie. Ale... bedzie wiekszy, szybszy i bedzie lubil polowac i zabijac. Bedzie
wygladal glupio, kiedy sie pobudzi, ale odtad nie bedziesz narzekac. Stworze go w taki sposob, aby dostarczal ci fizycznej satysfakcji. Bedzie nierozsadny bedzie zabawial sie walka lub kopaniem pilki. Nie bedzie zbyt sprytny,
wiec rowniez bedzie potrzebowal twojej rady, aby postepowac rozsadnie.
- Brzmi wspaniale - powiedziala Ewa z ironicznym em - ale w czym tkwi pulapka?
- Hm... mozesz go miec pod pewnym warunkiem...
- Jakim?
- Bedzie on dumny, arogancki, egocentryczny, wiec musisz mowic mu, ze zostalstworzony pierwszy. Pamietaj, to nasz malutki sekret...Wiesz, tak miedzy nami kobietami....
niez³e...

' Nie obawiaj siê, ¿e góry s± za wysokie, droga zbyt d³uga, kwiaty zwiêdn±, za blisko czyje¶ oczy wpatrzone z nadziej±, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj siê, aby¶ nie musia³ ¿a³owaæ tego, ¿e brak³o ci odwagi. '

Divine18 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Kultura(lnie)

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.