|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy usługi kosmetyczne typu przedłużanie rzęs w domu są legalne?
Ostatnio na facebooku pojawiło się wiele stron w których to panie oferują przedłużanie rzęs, makijaże, paznokcie itp. Sama z takiej usługi korzystałam i byłam mega zadowolona. Zastanawiam się czy też takiej usługi nie prowadzić, w sumie fajny pomysł na zarobek. Jednak chciałabym mieć to legalne. Byłam kiedyś u jednej pani, gdzie "obsłużyła" mnie w swoim salonie, gdzie miała kosmetyczne łóżko, a obok kanapę i telewizor. Zastanawia mnie, czy można normalnie taką firmę prowadzić.Nie chodzi mi tu bardziej o podatki, ale czy można mieć usługi kosmetyczne w swoim mieszkaniu, w salonie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy usługi kosmetyczne typu przedłużanie rzęs w domu są legalne?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jeśli ma się zarejestrowaną działalność, jeśli nie, jest to jak rosyjska ruletka, wystarczy donos do Urzędu Skarbowego bądź Sanepidu, a wiadomo, życzliwych ludzi nie brakuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Oczywiście, że możesz robić to legalnie, kwestia tylko jest taka, czy legalnie będzie Ci się to opłacać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja kiedyś prowadziłam aerobik "na dziko" tak na próbę,po prostu aby zobaczyć ile osób przyjdzie,czy to się w ogóle opłaci itd.I któregoś pięknego dnia na zajęcia przyszły... trzy panie ze skarbówki. Pojawily się nie jako kontrola tylko jako klientki.Jednak ktoś mi powiedział,że to pracownice US.Myślałam,że zawału tam dostanę. Na drugi dzień poszłam do szefa uczelni,w ktorej odbywały się te zjęcia i poprosiłam aby tę sytuację jakoś rozwiązać formalnie abym takich stresów nie musiała przeżywać.Podpięli mi ten aerobik pod działalność uczelni,dali umowę - zlecenie i odtąd spokojnie pracowałam. A panie ze skarbówki w ogóle się nie interesowały tym jaka to działalność,legalna czy nie - miały to w nosie
Jednak z takimi rzeczami trzeba być ostrożnym,bo mozna więcej stracić niz zyskać A czy na przykład jak ktoś się ogłasza na OLX, na FB, że rozpisuje treningi,diety,prowadzi treningi personalne u kienta w domu to jest legalne? Bo podejrzewam,że te osoby nie rejestrują działalności i nie odprowadzają podatków
mgr wychowania fizycznego instrukor fitness,boksu,tańca sędzia piłki nożnej Edytowane przez Agafitness Czas edycji: 2017-02-25 o 17:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
psy-chopatka
|
Nie wiem jak z paznokciami ale jeśli chodzi o rzęsy to owszem, możesz wykonywać usługi u siebie ale mieszkanie musi być formalnie zgłoszone jako lokal usługowy a to nie takie proste. Zazwyczaj wymaga to wielu przeróbek które sporo kosztują. Zakładając działalność mobilną możesz wykonywać zabiegi w domu klientek. To trochę chore bo w obcym domu nawet jak jest "syf" to możesz robić wszystko a u siebie nawet jak sterylnie to już nie. Cóż.... Polska.
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby zająć się taką działalnością. Ale ja chyba bardziej skłaniałabym się do usług z dojazdem do klientki, a nie sprowadzaniem klientów pod swój adres prywatny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Formalnie w Polsce usługi możesz świadczyć jednie w lokalu o statusie lokalu użytkowego, nie może być to lokal mieszkalny. Oznacza to, że jeśli chcesz wykonywać usługi u siebie w domu, to jego część, musisz wydzielić jako lokal użytkowy, wtedy oczywiscie musi posiadać osobne wejście, albo wejscie do części mieszkalnej może być przez lokal.
Jeśli chodzi o usługi kosmetyczne, to aktualnie istnieje luka prawna odnośnie wymagań i nie ma tez obowiązku wykonywania odbioru lokalu przez sanepid. Sanepid ma w chwili obecnej jedynie możliwość skontrolowania takiego miejsca, jeśli ktoś Cię zgłosi lub sama się zgłosisz, czyli jeśli w jakiś sposób o Twojej działalności w lokalu się dowiedzą. Aczkolwiek ich wymogi nie są aktualnie jakieś trudne do spełnienia. Wersja taka, żeby mieć spokój i niczym się nie stresować, to isć do sanepidu i zapytać, zawsze jest jakaś osoba na dyżurze, która udzieli wszystkich informacji w tym temacie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:27.