|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
dowód osobisty
witajcie drogie wizażanki!
mam problem, tak wielki, ze płakac mi sie chce... jade niedługo do pracy za granicę, niedawno skończyłam 18 lat i potrzebuje ksero dowodu osobistego, którego obecnie nie posiadam. jutro ide dac wnioski, ale...czy do końca czerwca wydzadza mi dowód? i tu moje pytanie: czy wiecie czy istnieje taki wniosek żeby przyspieszyć wyrobienie dowodu osobistego o tydzień np?
|
|
#2 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Dot.: dowód osobisty
nie wiem, czy da się przyspieszyć wydanie dowodu, ale do pracy możesz chyba dostarczyć kserokopię paszportu.
|
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
najlepiej byłoby gdybyś wybrała się do urzędu i dowiedziała się wszystkiego od pracownika.
|
|
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
|
W urzędzie powinnaś dostać zaświadczenie o tym, że czekasz na dowód. Poza tym dowód idzie się wyrabiać w dzień po 18 urodzinach - właśnie aby nie mieć takiej sytuacji.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Chyba nie istnieje możliwość przyspieszenia wydania dowodu. Ja kończyłam 18-nastkę 2 lata temu i też mi zależało na czasie, ale jedynym rozwiązaniem było dzwonienie co 2 dzień czy już jest mój dowód do odebrania czy nie. W sumie już po niecałych 2 tyg mogłam go odebrać, ale wiem, że różnie z tym bywa - niektórzy czekali 3 tyg.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Rozumiem, że podania o dowód jeszcze nie złożyłaś?
Ja ostatnio wyrabiałam nowy dowód, na karteczce było napisane, że do odbioru za miesiąc, ale pan w okienku powiedział mi, że jak przyjdę za 3 tygodnie to już będzie. Oczywiście wszystko zależy od miasta, ilości wydawanych dokumentów itp, ale jak ubłagasz urzędnika/urzędniczkę to może coś da się zrobić
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma możliwości przyspieszenia wydania dowodu. Dostaniesz papier ze czekasz na wyrobienie, a możesz też posłużyć się paszportem .
Zresztą masz jeszcze pół miesiąca i myślę ze zdążysz.
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
jak ukradli mi portfel z dokumentami i złozyłam podanie to po 7 dniach miałam nowy dowód- a mieszkam w dużym mieście.
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
mi również wydaje się, że nie ma możliwości przyspieszenia odbioru dowodu, raczej w tej sprawie nie robią wyjątków, lecz warto zapytać urzędnika
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dowód miałam wyrobiony po około 10 dniach więc myślę, że do końca miesiąca zdążą Ci wyrobić
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Różnie z tym bywa. Pierwszy raz słyszę o tym, że komuś wydali dowód tak szybko. Ja na swój czekałam dobre 3 tygodnie, może nawet dłużej, nie pamiętam już.
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Ja na dowód czekałam niestety miesiąc... Tak więc jak widać, wszędzie inaczej.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Ja na dowód po ukończeniu 18 lat czekałam dwa tygodnie, a jak w zeszłym roku zmieniałam dowód (zmiana nazwiska na mężowskie) to tylko 10 dni.
Jak się ruszysz i złożysz szybko, to i dostaniesz prędzej.
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Pracowałam przy dowodach osobistych. Można wyrobić tzw. pilny dowód. My w takiej sytuacji wysyłaliśmy faks do Warszawy, bo to Warszawa robi dowody i potem są rozworzone po kraju. Pisaliśmy powód np. pilny wyjazd. Ale to, że dowód był robiony jako pilny nie oznacza, że przyszedł do urzędu aż tak szybko. Powinien być po 2 tygodniach, ale czasem dowody robione w zwykłym trybie też są po 14, a nawet zdarzało się 10 dniach.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wyrabiałam sobie już 5 dowodów osobistych i powiem Ci, że różnie czekałam.
Nie wiem czy to zależy od ilości wniosków składanych w danym czasie? Najdłużej czekałam trochę ponad 3 tyg, najkrócej tydzień.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:18.