Jak ubieraæ niemowlê na spacery? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Byæ rodzicem

Notka

Byæ rodzicem Forum dla osób, które staraj± siê o dziecko, czekaj± na poród lub ju¿ posiadaj± potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyñstwa.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2011-05-11, 14:06   #1
MadziA2010
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 172

Jak ubieraæ niemowlê na spacery?

Witajcie, drogie Mamy
Mój synek Dominik ma 3,5 miesi±ca. Ostatnio pogoda jest bardzo ³adna. Juz sama nie wiem w co ubrac go, gdy jest 20-25 stopni. Wiem, ze najgorzej jest dziecko przegrzac. Ale nie wiem co zalozyc, zeby mu bylo w sam raz?? Dlatego prosze Was o porade, moze jestescie bardziej doswiadczone? Bo to moje pierwsze dziecko, a nie chce sluchac rad babc, ubierz cieplo,zeby tylko sie nie przeziebil. Pomozecie?
MadziA2010 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-11, 14:50   #2
dudipopka
kobieta za lad±

Wiadomo¶ci: 11 697
Dot.: Jak ubieraæ niemowlê na spacery?

na dzisiejsz± pogode------bluzeczka z krótkim rekawkiem
spodenki do kolan
co¶ na g³owkê je¶li na s³oneczku
skarpetki/bez jak bardzo gor±co

jesli usnie przykryæ pieluch± tetrow±

ciut ch³odniej dorzucarz jakas bluzê i spodenki do kostek

moja jest lipcowa w 1 zestawie jezdzi³a jak mia³a 2 tygodnie tak by³o goraco

trzeba dzisiaj nie mieæ czasu
¿eby jutro mieæ czas
````kêkê
dudipopka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-11, 14:55   #3
Seona
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 537

Cytat:
Napisane przez MadziA2010 Poka¿ wiadomo¶æ
Witajcie, drogie Mamy
Mój synek Dominik ma 3,5 miesi±ca. Ostatnio pogoda jest bardzo ³adna. Juz sama nie wiem w co ubrac go, gdy jest 20-25 stopni. Wiem, ze najgorzej jest dziecko przegrzac. Ale nie wiem co zalozyc, zeby mu bylo w sam raz?? Dlatego prosze Was o porade, moze jestescie bardziej doswiadczone? Bo to moje pierwsze dziecko, a nie chce sluchac rad babc, ubierz cieplo,zeby tylko sie nie przeziebil. Pomozecie?
W takie upalne dni to ja swojego maluszka ubiera³am tylko w body, leciutk± czapeczkê i cienkie skarpetki.

W razie czego mia³am jaki¶ kaftanik, jakby siê ch³odniej zrobi³o i spodenki. Ja zawsze w pe³nym rynsztunku wychodzi³am

¦lub
Pati
Lili
Seona jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-11, 15:06   #4
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 514

ja przykrywam flanel±, jest gê¶ciej tkana
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-11, 15:26   #5
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 44 997

Ja nawet skarpetek nie dawa³am Bodziak z krótkim, co¶ na g³owê (ale je¶li dziecko w gondoli + budka - nic na g³owê, tam ciut gorêcej ni¿ na zewn±trz). Teraz - dla roczniaka - bodziak z krótkim, co¶ na g³owê, rybaczki, skarpetki + sanda³ki.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-11, 17:23   #6
volvoc70
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 32

Popieram dziewczyny, lekko ubieraæ. A prawdzaæ czy dziecku nie za ch³odno/gor±co dotykaj±c karku tudzie¿ ¶rodka d³oni, paluszki u takiego malca zwykle s± zimne.
volvoc70 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-11, 23:14   #7
taszkin
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 758

Faktycznie pogoda teraz taka, ¿e mo¿na zwariowaæ. Upa³, a gdy s³oñce zajdzie i zawieje wiatr to dreszcz przechodzi Lekko, przewiewnie, ale trzeba pamiêtaæ, ¿e maluch ma pieluchê, która te¿ grzeje. Ja w du¿e upa³y ma³ej do wózka ju¿ nic nie zak³ada³am na ty³ek, jak mia³a pieluchê.
taszkin jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2011-05-12, 08:46   #8
nowa_wizazystka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 214

Witam cie.Bardzo slusznie zauwazylas,ze dziecka nie nalezy przegrzewac,bo dostaje potowek.Jesli jest 20-25 stopni,to wiadomo,ze czapeczka obowiazkowo,kaftanik,swet erek,spioszki i przykryc cieplym kocykiem, o ile oczywiscie dziecko jest w wozku z buda.Na spod wozeczka koniecznie musisz polozyc rowniez cieply koc,bo wiadomo,ze od wozka bedzie ciagnelo.(sztuczne tworzywo).Nalezy pilnowac uszow,aby dziecku nie nawialo,bo nie wytrzymasz w nocy,jesli dziecko zachoruje na uszy.I raczej tak musisz jechac wozeczkiem,aby wiatr byl z przodu,zeby nie wiado do wozka.Zreszta sama dojdziesz do takich samych wnioskow,ale kto pyta,nie bladzi.Pozdrawiam.
nowa_wizazystka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 09:08   #9
Asiuulka89
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 598

Cytat:
Napisane przez nowa_wizazystka Poka¿ wiadomo¶æ
Witam cie.Bardzo slusznie zauwazylas,ze dziecka nie nalezy przegrzewac,bo dostaje potowek.Jesli jest 20-25 stopni,to wiadomo,ze czapeczka obowiazkowo,kaftanik,sweterek,spiosz ki i przykryc cieplym kocykiem, o ile oczywiscie dziecko jest w wozku z buda.Na spod wozeczka koniecznie musisz polozyc rowniez cieply koc,bo wiadomo,ze od wozka bedzie ciagnelo.(sztuczne tworzywo).Nalezy pilnowac uszow,aby dziecku nie nawialo,bo nie wytrzymasz w nocy,jesli dziecko zachoruje na uszy.I raczej tak musisz jechac wozeczkiem,aby wiatr byl z przodu,zeby nie wiado do wozka.Zreszta sama dojdziesz do takich samych wnioskow,ale kto pyta,nie bladzi.Pozdrawiam.
O matko 20-25 stopni czapeczka obowiazkowo?? chyba kapelusik by chronic glowke od slonca.. i wlasnie to jest okropne dziecku w tej czapce to przeciez goraco jest.. cieply kocyk??? do tego spioszki i cweterek? ubierz sie tak prosze i przykryj cieplym kocykiem jestem ciekawa czy ci goraco nie ebdzie? i wlasnie to jestPRZEGRZEWANIE DZIECKAAA!!! w domu masz pewnie tak od 20-25 stopni i tez w domu nosi czapke?? ja jakos od poczatku malo zakladalam czapke i nigdy nie miala chorych uszkow.. padlam po Twoim wpisie ..

Dziecko ubiera sie tak jak siebie i tyle
Asiuulka89 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 09:31   #10
201607291951
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 200

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Poka¿ wiadomo¶æ
O matko 20-25 stopni czapeczka obowiazkowo?? chyba kapelusik by chronic glowke od slonca.. i wlasnie to jest okropne dziecku w tej czapce to przeciez goraco jest.. cieply kocyk??? do tego spioszki i cweterek? ubierz sie tak prosze i przykryj cieplym kocykiem jestem ciekawa czy ci goraco nie ebdzie? i wlasnie to jestPRZEGRZEWANIE DZIECKAAA!!! w domu masz pewnie tak od 20-25 stopni i tez w domu nosi czapke?? ja jakos od poczatku malo zakladalam czapke i nigdy nie miala chorych uszkow.. padlam po Twoim wpisie ..

Dziecko ubiera sie tak jak siebie i tyle
wiesz ile mam tak ubieraj±cych dzieci mo¿na spotkaæ ? wczoraj skwar ,normalnie lato u nas temp. 26 st. a dzieci w wózkach przykryte kocami maskara .
201607291951 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 09:42   #11
GoodNight
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 638

Cytat:
Witam cie.Bardzo slusznie zauwazylas,ze dziecka nie nalezy przegrzewac,bo dostaje potowek.Jesli jest 20-25 stopni,to wiadomo,ze czapeczka obowiazkowo,kaftanik,swet erek,spioszki i przykryc cieplym kocykiem, o ile oczywiscie dziecko jest w wozku z buda.Na spod wozeczka koniecznie musisz polozyc rowniez cieply koc,bo wiadomo,ze od wozka bedzie ciagnelo.(sztuczne tworzywo).Nalezy pilnowac uszow,aby dziecku nie nawialo,bo nie wytrzymasz w nocy,jesli dziecko zachoruje na uszy.I raczej tak musisz jechac wozeczkiem,aby wiatr byl z przodu,zeby nie wiado do wozka.Zreszta sama dojdziesz do takich samych wnioskow,ale kto pyta,nie bladzi.Pozdrawiam.
Pad³am jak przeczyta³am To ciekawa jestem jak musia³oby byc dziecko ubrane, zebys powiedzia³a, ze jest przegrzewane. Kaftanik, sweter, koc i 25 stopni...ludu.

Moj syn ma 5 miesiecy i tez mam troche dylematów wychodzac z nim na dwór. Ale jakos tam nam wychodzi. No ale powiedzcie mi, czapke nak³adac? Czy kapelusik? Czy jak siedzi w wózku i i tak jest schowany od s³onca to moze nic mu nie zak³adac?
A i jeszcze, czym smarujecie buziaki dzieciakow? Macie cos godnego polecenia?

Edytowane przez GoodNight
Czas edycji: 2011-05-12 o 10:14 Powód: dop.
GoodNight jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 10:22   #12
Kasia.234
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 921

Cytat:
Napisane przez GoodNight Poka¿ wiadomo¶æ

Moj syn ma 5 miesiecy i tez mam troche dylematów wychodzac z nim na dwór. Ale jakos tam nam wychodzi. No ale powiedzcie mi, czapke nak³adac? Czy kapelusik? Czy jak siedzi w wózku i i tak jest schowany od s³onca to moze nic mu nie zak³adac?
Czapke albo kapelusik jak wystawiasz na s³oñce, czyli najlepiej dziecku chodz±cemu. Do wózka polecam parasolkê (wtedy dziecko juz bez czapeczki), chroni od s³oñca a jest przewiew, przy budce nie zawsze sie da zrobiæ przewiew. Sporo rodziców zapomina niestety o parasolce i widujê czêsto dzieci wystawione twarz± do pal±cego s³oñca, nawet takie 2-3 miesiêczne.
Kasia.234 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 11:23   #13
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 514

Cytat:
Napisane przez Kasia.234 Poka¿ wiadomo¶æ
Czapke albo kapelusik jak wystawiasz na s³oñce, czyli najlepiej dziecku chodz±cemu. Do wózka polecam parasolkê (wtedy dziecko juz bez czapeczki), chroni od s³oñca a jest przewiew, przy budce nie zawsze sie da zrobiæ przewiew. Sporo rodziców zapomina niestety o parasolce i widujê czêsto dzieci wystawione twarz± do pal±cego s³oñca, nawet takie 2-3 miesiêczne.
przez moj± parasolkê s³oñce ¶wieci³o, wiêc posz³a do kosza

wygodniejsza by³a buda i przek³adana r±czka w wózku
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 11:29   #14
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katalin Poka¿ wiadomo¶æ
wiesz ile mam tak ubieraj±cych dzieci mo¿na spotkaæ ? wczoraj skwar ,normalnie lato u nas temp. 26 st. a dzieci w wózkach przykryte kocami maskara .
wiem wczoraj rowniez widzialam ponad 30 stopni dziecko w nosidelku czapka i przykryte grubym kocem..

moje zdanie to lepiej dziecko przeziebic niz przegrzac
Stary 2011-05-12, 12:20   #15
dudipopka
kobieta za lad±

Wiadomo¶ci: 11 697

Cytat:
zastanowi³as sie co piszesz wogóle
dzieckozazwyczaj powinno (a nie musi) mieæ jedn± warstwê ubrania wiêcej ni¿ doros³y

nawiane w uszy??

gratuluje naprawdê i mam pytanie je¶li przy 25 stopniach tak ubierasz dziecko TO JAK UBIERASZ JE W ZIMIE

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

ja "uwielbiam takie widoki--g³êboki wózek buda postawiona ,dekiel od wózka obowi±zkowy oraz gruby koc z³o¿ony tak ze nie widaæ dzieckaplus ten dekiel jest fabrycznie taki ze zas³ania po³owê budki
a na dworzu tak z 12-15 stopni i delikatny wietrzyk...........

trzeba dzisiaj nie mieæ czasu
¿eby jutro mieæ czas
````kêkê
dudipopka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 12:39   #16
znasz_mnie
Matka na full etat

Wiadomo¶ci: 315

ja te¿ staram siê malucha nie przegrzewaæ przede wszystkim. leciutkie ciuszki, ale z d³ugim rêkawiem.
znasz_mnie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 13:01   #17
kropka75
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 27 535

Cytat:
Jesli jest 20-25 stopni,to wiadomo,ze czapeczka obowiazkowo,kaftanik,swet erek,spioszki i przykryc cieplym kocykiem, o ile oczywiscie dziecko jest w wozku z buda.
To tak z przek±sem, mam nadziejê?

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Katalin Poka¿ wiadomo¶æ
Oj mo¿na, mo¿na...

Wczoraj byli¶my na spacerze w samym body plus czapka z daszkiem i skarpetki. Po drodze mijali¶my sporo wózków. Kilka z nich mnie zabi³o...

Nosid³o na stela¿u, a w nim dziecko 2-3 miesi±ce, w pajacu welurowym, czapce, przykryte kocem polarowym z³o¿onym w 4.

Niemowlê w gondoli - podobnie jak wy¿ej.

Ja z szoku wyj¶æ nie mog³am, ¿e te dzieci tak cicho spa³y.

Niestety takie widoki przewa¿aj±!
A rodzic oczywi¶cie w krótkim rêkawku (albo bez) i w klapkach.

"Masz ¶wira to go hoduj."

kropka75 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 13:27   #18
¿urawinka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 036

Szczerze to u mnie te¿ czêsto takie widoki przewa¿aj±, zreszt± przyznam ¿e ja sama 2 miesiêczne dzieciê metod± prób i b³êdów zaczê³am "rozbieraæ" do wózka ca³kiem niedawno Ale ciê¿ko wyczuæ alergika co mo¿na a co nie. Na t± chwilê jedziemy bez czapki, w cienkim pajacyku ale na d³u¿szy rêkawek, w nogach na wszelki wypadek cos do przykrycia cienkiego ale nie przykrywam chyba ¿e ostry wiaterek. Niestety skórê ma atopow± wiêc nie mo¿emy przegrzewaæ i musi byæ bez czapki. Wiêc napewno z bezproblemowym dzieckiem tym bardziej nie ma co przesadzaæ z przegrzewaniem.

Mi peditra mówi³ ¿e nie pchamy na uszy czapki, i dzieciak lekko ubrany a w domku go³e nó¿ki najlepiej.
¿urawinka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 13:28   #19
traicionera
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 917

zauwa¿y³am na placu zabaw, ze moja 5 tygodniowa córeczka jest o wiele l¿ej ubrana (bodziak, princeska, skarpetki), ni¿ kilkumiesiêczne dzieciaki, jeszcze przykrywane kocykami grubymi, moja co najwy¿ej pieluszka tetrowa, jak ¶pi (temperatura 25 stopni).
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli ksi±¿ki do oddania
traicionera jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 14:50   #20
misspsychobunny
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 418

Cytat:
Napisane przez dudipopka Poka¿ wiadomo¶æ
na dzisiejsz± pogode------bluzeczka z krótkim rekawkiem
spodenki do kolan
co¶ na g³owkê je¶li na s³oneczku
skarpetki/bez jak bardzo gor±co

jesli usnie przykryæ pieluch± tetrow±

ciut ch³odniej dorzucarz jakas bluzê i spodenki do kostek

moja jest lipcowa w 1 zestawie jezdzi³a jak mia³a 2 tygodnie tak by³o goraco
moja czerwcowa, tez wysz³y¶my po dwóch tyg, by³ sam bodziak, skarpetki i czapeczka, przykrywa³am flanelówk±
Stary 2011-05-12, 15:09   #21
kropka75
Zakorzenienie

Mój siê urodzi³ 16 maja. Po dwóch tyg. ch³odu przysz³y upa³y. Przy 22-24 st. dziecko mia³o na sobie ogrodniczki na body i skarpetki. A jak temp. jeszcze wzros³a to samo body.

Baby mnie zaczepia³y na ulicy, ¿e dziecko za lekko ubrane.

Stary 2011-05-12, 15:55   #22
ptysza
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 550

ja mam ten sam problem, nawet zastanawialam sie czy nie zlaozyc dzisiaj takiego tematu, a tu prosze nie jestem sama

moja za 10 dni skonczy 5 miesiecy, ale tak na prawde wychodze z nia regularnie dopiero od jakiegos miesiaca (wcze¶naik - wczesniej mielismy zakaz)

nie wiem czy jej nie przegrzewam dzisiaj jak z nia wyszlam miala body na dlugi rekaw plus spiochy dosc cienkie plus czapeczka, przykrylam ja tetra, choc kocyk tez mialam ze soba

moze dla bardziej doswiadczonych mam to jzu nie jest problem, ale ja np nie mam kogo dopytac nie mam kolezanek z dziecmi, w rodzinie nasza jest pierwszym dzieckiem, reszta to sami dorosli

juz nawet probowalam zagladac do innych obcych wózków ale tam to dzieci sa pozakrywane i pozaslaniane i nie mam jak zobaczyc co maja na sobie

nie wpadlabym zeby o tej porze sweter jeszcze zakladac, ale wlasnie ta czapka mnie zastanawia

ubierac czy nie ubierac? ja mojej i tak teraz na slonce nie moge za bardzo wystawiac bo znowu jestesmy na antybiotykach

moja mama mowi zebym np ubrala a jak widze ze jest bardzo ciepla to wtedy zdjac, tesciowa to raz mi zwrocila uwage ze jej pewnie zimno kazala mi w domu jej zakladac czapke zreszta ona to raz nawet kazala mi isc do pielegniarek jak mala byla jeszcze w inkubatorze zeby ja tam ubraly bo jej pewnie zimno dziecko lezalo w samym pampersie w podgrzewanym inkubatorze!

my niedoswiadczone mamy musimy sie jakos tego nauczyc, ale jak dla mnie to nie jest takie proste
ja mam za raz wizje ze ona mi sie przeziebi i znowu wrocimy z czyms do szpitala
ptysza jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 17:57   #23
karolinaP103
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 313

Cytat:
Napisane przez ptysza Poka¿ wiadomo¶æ
ja mam ten sam problem, nawet zastanawialam sie czy nie zlaozyc dzisiaj takiego tematu, a tu prosze nie jestem sama

moja za 10 dni skonczy 5 miesiecy, ale tak na prawde wychodze z nia regularnie dopiero od jakiegos miesiaca (wcze¶naik - wczesniej mielismy zakaz)

nie wiem czy jej nie przegrzewam dzisiaj jak z nia wyszlam miala body na dlugi rekaw plus spiochy dosc cienkie plus czapeczka, przykrylam ja tetra, choc kocyk tez mialam ze soba

moze dla bardziej doswiadczonych mam to jzu nie jest problem, ale ja np nie mam kogo dopytac nie mam kolezanek z dziecmi, w rodzinie nasza jest pierwszym dzieckiem, reszta to sami dorosli

juz nawet probowalam zagladac do innych obcych wózków ale tam to dzieci sa pozakrywane i pozaslaniane i nie mam jak zobaczyc co maja na sobie

nie wpadlabym zeby o tej porze sweter jeszcze zakladac, ale wlasnie ta czapka mnie zastanawia

ubierac czy nie ubierac? ja mojej i tak teraz na slonce nie moge za bardzo wystawiac bo znowu jestesmy na antybiotykach

moja mama mowi zebym np ubrala a jak widze ze jest bardzo ciepla to wtedy zdjac, tesciowa to raz mi zwrocila uwage ze jej pewnie zimno kazala mi w domu jej zakladac czapke zreszta ona to raz nawet kazala mi isc do pielegniarek jak mala byla jeszcze w inkubatorze zeby ja tam ubraly bo jej pewnie zimno dziecko lezalo w samym pampersie w podgrzewanym inkubatorze!

my niedoswiadczone mamy musimy sie jakos tego nauczyc, ale jak dla mnie to nie jest takie proste
dobra zasada jest taka,¿e maluch ma mieæ jedn± warstwê wiêcej ni¿ doro¶li. Ja rozumiem,¿e ma byc ubrane tak jak ja + body. Maluchy ubiera siê w taki upa³ za ciep³o-wystarczy wyj±æ na chwilê z wózka , ono jest spocone +ma³y wiaterek i zapalenie p³uc gwarantowane
Czapka w domu?-znam temat Moja mama te¿ tak mi radzi³a Jakby zobaczy³a,¿e 4 miesiêcznego syna wyci±gam z ³azienki z morymi w³oskami bez czapki.... i tylko przecieram rêcznikiem te w³oski... a ona trzyma³aby go ca³± noc w czapce...
Kiedys czyta³am ,¿e przegrzewanie niemowl±t to narodowy sport polaków i siê z tym zgadzam
Je¶li chodzi o czapkê to uwa¿am,¿e jak dziecko jest w wózku z bud± i jest ciep³o to nie dajê czapki. Dajê j± wtedy,gdy jest nara¿one na promienie s³oneczne lub du¿y wiatr ( mam na my¶li ostatnie warunki tzn 20-25 stopni)

Edytowane przez karolinaP103
Czas edycji: 2011-05-12 o 18:00
karolinaP103 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 20:39   #24
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 44 997

Cytat:
Napisane przez GoodNight Poka¿ wiadomo¶æ
Pad³am jak przeczyta³am To ciekawa jestem jak musia³oby byc dziecko ubrane, zebys powiedzia³a, ze jest przegrzewane. Kaftanik, sweter, koc i 25 stopni...ludu.

W wózku gondoli bez czapki. Specjalnie lekarki pyta³am, gdy m³oda jakie¶ 2 tyg, mia³a, bo wszêdzie s³ysza³am: czapka, czapka, no ale upa³, w gondoli jeszcze cieplej

Cytat:
wiem wczoraj rowniez widzialam ponad 30 stopni dziecko w nosidelku czapka i przykryte grubym kocem..

moje zdanie to lepiej dziecko przeziebic niz przegrzac
Osobi¶cie widzia³am, jak pielêgniarka w przychodni objecha³a tak± mamuniê

¦wiête s³owa

Cytat:
Napisane przez kropka75 Poka¿ wiadomo¶æ

Oj mo¿na, mo¿na...

Wczoraj byli¶my na spacerze w samym body plus czapka z daszkiem i skarpetki. Po drodze mijali¶my sporo wózków. Kilka z nich mnie zabi³o...

Nosid³o na stela¿u, a w nim dziecko 2-3 miesi±ce, w pajacu welurowym, czapce, przykryte kocem polarowym z³o¿onym w 4.

Niemowlê w gondoli - podobnie jak wy¿ej.

Ja z szoku wyj¶æ nie mog³am, ¿e te dzieci tak cicho spa³y.

Niestety takie widoki przewa¿aj±!
A rodzic oczywi¶cie w krótkim rêkawku (albo bez) i w klapkach.
S³onko, one nie mia³y si³ z gor±ca

Cytat:
Napisane przez kropka75 Poka¿ wiadomo¶æ
Mój siê urodzi³ 16 maja. Po dwóch tyg. ch³odu przysz³y upa³y. Przy 22-24 st. dziecko mia³o na sobie ogrodniczki na body i skarpetki. A jak temp. jeszcze wzros³a to samo body.

Baby mnie zaczepia³y na ulicy, ¿e dziecko za lekko ubrane.
W takie upa³y to Agu nawet czasem w samej pielusze jecha³a nakryta tetr± tylko, i tak samo spa³a zreszt±, a w domu to i nieraz nago le¿a³a, na czym¶ tylko nieprzesikiwalnym.

Cytat:

Czapki do gondoli NIE ubieraæ. Nawet, gdy wieje - w gondoli od wiatru jest os³oniêta. Mówiê o gor±cych dniach rzecz jasna.

Cytat:
Napisane przez karolinaP103 Poka¿ wiadomo¶æ
dobra zasada jest taka,¿e maluch ma mieæ jedn± warstwê wiêcej ni¿ doro¶li. Ja rozumiem,¿e ma byc ubrane tak jak ja + body. Maluchy ubiera siê w taki upa³ za ciep³o-wystarczy wyj±æ na chwilê z wózka , ono jest spocone +ma³y wiaterek i zapalenie p³uc gwarantowane
Czapka w domu?-znam temat Moja mama te¿ tak mi radzi³a Jakby zobaczy³a,¿e 4 miesiêcznego syna wyci±gam z ³azienki z morymi w³oskami bez czapki.... i tylko przecieram rêcznikiem te w³oski... a ona trzyma³aby go ca³± noc w czapce...
Kiedys czyta³am ,¿e przegrzewanie niemowl±t to narodowy sport polaków i siê z tym zgadzam
Je¶li chodzi o czapkê to uwa¿am,¿e jak dziecko jest w wózku z bud± i jest ciep³o to nie dajê czapki. Dajê j± wtedy,gdy jest nara¿one na promienie s³oneczne lub du¿y wiatr ( mam na my¶li ostatnie warunki tzn 20-25 stopni)
A po co? Czy przy temp. 25st. faktycznie dziecko musi mieæ wiêcej, ni¿ doros³y? Nie s±dzê.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 20:45   #25
traicionera
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 917

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;26879657]W wózku gondoli bez czapki. Specjalnie lekarki pyta³am, gdy m³oda jakie¶ 2 tyg, mia³a, bo wszêdzie s³ysza³am: czapka, czapka, no ale upa³, w gondoli jeszcze cieplej

Osobi¶cie widzia³am, jak pielêgniarka w przychodni objecha³a tak± mamuniê

¦wiête s³owa

W takie upa³y to Agu nawet czasem w samej pielusze jecha³a nakryta tetr± tylko, i tak samo spa³a zreszt±, a w domu to i nieraz nago le¿a³a, na czym¶ tylko nieprzesikiwalnym.

Czapki do gondoli NIE ubieraæ. Nawet, gdy wieje - w gondoli od wiatru jest os³oniêta. Mówiê o gor±cych dniach rzecz jasna.

A po co? Czy przy temp. 25st. faktycznie dziecko musi mieæ wiêcej, ni¿ doros³y? Nie s±dzê.[/QUOTE]

w³a¶nie mnie zastanawia ta regu³a, gdy jest naprawdê du¿y upal, przecie¿ wiadomo, ze cz³owiek zawsze za³o¿y na siebie jak±¶ bluzkê, wiec z tego wynika, ze dziecko zawsze bêdzie musia³o mieæ na sobie bodziaka plus co¶ Jak siê jeszcze ociepli, to bêdê mojej malej samego bodziaka na krotki rêkawek zak³adaæ i w torbê co¶ awaryjnego, jakby siê nagle pogoda zepsu³a.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli ksi±¿ki do oddania
traicionera jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 22:20   #26
Natala84
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 243

Cytat:
pragnê wierzyæ, ¿e to jedynie prowokacja. i ¿e nie masz dziecka, i ¿e go tak nie ubierasz
ja m³od± (7 miesiêcy) ubieram obecnie jak siebie. dzi¶ (25 stopni) mia³a wiêc bodzika z krótkim rêkawkiem, spodenki 3/4 i skarpetki. butów nie zak³adam bo i tak wszystkie zrzuca, zreszt± i skarpetki czêsto ¶ci±ga by z zaciêto¶ci± je ¿uæ czapki nie zak³adam, Mary¶ka ci±gle w wózku, parasolka jest i s³oñce na ni± w³a¶ciwie w ogóle nie pada. ale ci±gle widzê te karc±ce mnie spojrzenia, ¿e dziecko bez czapki!
wg mnie zasada, ¿e dziecko ma jedn± warstwê wiêcej ni¿ doros³y dotyczy tylko dzieci niechodz±cych i tylko gdy jest zimno na dworze
¿al mi dzieci, które w tak± pogodê maj± na sobie koc akrylowy z³o¿ony na cztery, mega wypieki na twarzy i koniecznie czapka (i to taka, jak± ja zak³adam jak jest ko³o 5 stopni). Niestety, to czêsty widok
Natala84 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-05-12, 23:32   #27
misspsychobunny
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 418

dzisiaj widzia³am go¶cia z z wózkiem (gondola) z którego wystawa³a ko³derka :O
my te¿ bucików nie nosimy, tylko skarpety i te¿ czêsto gubimy
czapkê zak³adam z daszkiem, cieniusieñk±, ma³a ³ysa i pewnie dlatego to robiê.
Sweterek (i zapasowe skarpetki) mam w wózku.
Stary 2011-05-13, 08:21   #28
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

Na pewno nie by³o jej zimno.
Pomacaj j± nastêpnym razem. Do gondoli nie dawaj czapki, a jak ma spocony kark, zdejmij ¶piochy i za³ó¿ cieñszy bodziak na krótki rêkaw.

Je¶li ma zimne nó¿ki, za³ó¿ skarpetki zamiast ¶piochów.

Ps. Dodam ¿e zimne rêce i nogi nie znacz±, ¿e dziecku jest zimno. Wyznacznikiem tego jest KARK.

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ----------

Cytat:
Napisane przez karolinaP103 Poka¿ wiadomo¶æ
dobra zasada jest taka,¿e maluch ma mieæ jedn± warstwê wiêcej ni¿ doro¶li.
To nie jest zasada dobra, tylko STARA.

Mój syn mia³ miesi±c, gdy w domu mieli¶my 33 stopnie ciep³a. Oddychaæ siê da³o tylko w parku, a i tam temp. dobija³a do 30 czasami. W takiej temp. my nosimy jedn± warstwê, bo nie mamy wyj¶cia, a nie dlatego, ¿e nam bez niej zimno. Gdyby¶my mogli zostawiliby¶my skórê na wieszaku, a co dopiero ubranie.
Dziecku te¿ jest gor±co w tej jednej warstwie.

---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;26879657]
[/quote] Nie pomy¶la³am o tym. Danio dar³ paszczê równo, gdy mu by³o za ciep³o....

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;26879657]
W takie upa³y to Agu nawet czasem w samej pielusze jecha³a nakryta tetr± tylko, i tak samo spa³a zreszt±, a w domu to i nieraz nago le¿a³a, na czym¶ tylko nieprzesikiwalnym. [/QUOTE] To my kupili¶my na ten cel body bez rêkawów.

A w domu w pieluszce. Z ch³opakiem to nie ryzykowa³am bez.

Stary 2011-05-13, 08:45   #29
Asiuulka89
Zakorzenienie

podoba mi sie wasze myslenie na temat ubierania przynamniej mam sojuszniczki bo jak ja wychodze z mala to mam wrazenie ze ludzie chca mnie zabic za to jak ubralam Zuze ten zabijajacy wzrok mowiazy "no tak mloda mama wiec sie nie zna i zle ubiera dziecko" ehh szkoda gadac.. ja jakos do czapek jestem negatywnie nastawiona sama nie lubie

z ta jedna warstwa wiecej to zima jak najardziej ale latem >?? jak jest naprawde goraco to sama pieluszka (teraz juz mam nadzieje majciochy) i wualala

wogole moje dziecko biegajace tym bardziej ubieram jalzej i do tego caly czas jest goraca..
Stary 2011-05-13, 09:01   #30
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

wogole moje dziecko biegajace tym bardziej ubieram jalzej i do tego caly czas jest goraca..
Mój te¿ non stop gor±cy. Wczoraj ³azi³ z babci± w krótkich gatkach i koszulce na krótki rêkaw. Plus cienka czapka od s³oñca. Na nogach mia³ skarpety i tenisówki. Mia³ gor±cy kark, ciep³e rêce i wilgotne stopy. Wiêc na pewno by³o mu jeszcze mocno ciep³o.

Ale jemu zawsze jest ciep³o.

Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Byæ rodzicem

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.