|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Nieregularny okres... dni płodne pomocy
Witajcie
Mój problem dotyczy tego że mam okres nieregularny... I potrzebuje się dowiedzieć kiedy mniej wiecej mam dni płodne Ostatni cykl trwał aż 30 dni a miesiąc wczesniej 20 ... ostatni Okres miałam od 10 maja do 16 wiec kiedy mniej wiecej mam dni nie płodne i kiedy płodne ... Proszę o pomoc |
|
|
|
|
#2 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Nieregularny okres... dni płodne pomocy
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje za nakierowanie mnie na jakąś drogę
![]() A czy mogę być bezpieczna 1 dzień po okresie mając nieregularne ? |
|
|
|
|
#4 |
|
ma zielone pojęcie
|
Oczywiście, że nie.
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Mam rozumieć że nie wiadomo kiedy mogę być bezpieczna tak?
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie tak. Jeśli nie prowadzisz samoobserwacji, to nigdy nie możesz mieć pewności, kiedy będziesz mieć dni płodne.
Przy 20-dniowym cyklu, dni płodne zaczną Ci się jeszcze podczas okresu.
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
No ok .
Dziękuję za pomoc .Mam nadzieje że będzie ok . I zacznę obserwować od teraz wszystkie zmiany w organizmie Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Idż do lekarza i ureguluj cykl, zamiast kombinowac z seksem.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Ja też mam nieregularny. Nawet mi do głowy nie przyszło użytkowanie kalendarzyka, od razu poszłam do gina po tabletki antykoncepcyjne (pierwszy seks, takie tam). Po pierwsze: najlepsza metoda antykoncepcji jak dla mnie, po drugie - reguluje ci krwawienia.
No ale to Twoje życie, tyle tylko że skuteczność takiej metody zabezpieczania się jak kalendarzyk czy badanie ciała nie jest najwyższa.
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Ja również mam nieregularny. Od 9 lat, nadal. Z chłopakiem się kocham, nie mieliśmy nigdy wpadki. Ginekolog chciała mi wyregulować cykl od razu narzucając mi tabletki antykoncepcyjne, których nie jestem zwolenniczką, bo w większości przypadków są one przyczyną powstawania raka sutka i w mojej rodzinie pokoleniowo, był potem problem z zajściem w ciążę.
Dobrze, że nie kupiłam tych tabletek, i zmieniłam lekarkę. Zamiast głupia mnie zbadać pod względem hormonalnym, wykończyłabym sobie wątrobę i żołądek tabletkami. A o skutkach ubocznych przyjmowania hormonów wspominać nie będę, bo są od tego książki medyczne, nie tylko wujcio Google. Okazało się, że mam znaczną nadwyżkę hormonu testosteronu. Zauważyła to u mnie lekarka ogólna i wysłała mnie do ginekologa endokrynologa. Zanim weźmiesz od lekarki tabletki, powiedz jej ile masz lat i ile miesiączkujesz. Możesz mieć jak ja problem z hormonami. Poproś ją też o tego typu badania. |
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z przymrużeniem oka na problem: http://www.youtube.com/watch?v=qSArqiPR8gI
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Teraz to już nic nie rozumiem :P
Dostałam okresu po 15 dniach ...Jak to wgl możliwe... Miałam już 20 dni ale 15 ... |
|
|
|
|
#14 |
|
ma zielone pojęcie
|
Idź z tym do ginekologa.
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Ja też mam nieregularne i długie cykle. To znaczy przeważnie 32 dni, a co jakiś czas 24 dni np i to jest wkurzające, bo wtedy nie mogę dojść z tymi dniami płodnymi.
Prowadzę sobie kalendarzyk właśnie, badam temperaturę, śluz, szyjkę i do tego gumka :P A to dlatego, że przed płodnymi wolę nie ryzykować, bo może miesiączkę dostanę wcześniej, tak samo w płodne. Dopiero gdy już jestem po tych niebezpiecznych dniach tuż przed @ nie zabezpieczam się i od roku metoda jest skuteczna. Nie wiem ile masz lat, bo ja gdy miesiączkę dostałam w wieku prawie 14 lat to przez prawie dwa lata miałam @ co dwa, trzy tygodnie, dopiero później się uregulował trochę. Jednak jeśli masz więcej to koniecznie do lekarza i zrobić sobie te badania hormonalne dla świętego spokoju chociażby, że wszystko jest sprawdzone
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Jeśli masz nieregularny cykl, to chyba ciężko będzie Ci wyznaczyć dni płodne, przynajmniej dopóki nie poznasz idealnie swojego organizmu. Zdecydowanie warto udać się do ginekologa i zasięgnąć porady. W każdym razie, w przypadku nieregularności cyklu na pewno bym nie ryzykowała stosowaniem kalendarzyka i jednak wolała skuteczniej się zabezpieczyć.
Edytowane przez Eldo_rado Czas edycji: 2013-06-13 o 16:30 |
|
|
|
|
#19 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po pierwsze, proszę tu nie pisać o jakimś kalendarzyku, bo nie to miała na myśli np. Chatul, pisząc o obserwacjach śluzu i temperatury. To dwie, zupełnie różne sprawy. Po drugie - nieregularne cykle wcale nie przeszkadzają w prowadzeniu obserwacji i wyznaczaniu dni płodnych. Nieregularność nie równa się nieprawidłowości cyklów. To, że ktoś ma niewielkie wahania, nie oznacza, że jest chory. Oczywiście, w wypadku autorki, która miała cykl 15 dniowy, to już inna bajka, bo to może niepokoić i powinna się z tym zgłosić do lekarza. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:14.