Mój TŻ ma stulejkę i nie chce leczenia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-17, 20:25   #1
sakartwelo
Przyczajenie

Mój TŻ ma stulejkę i nie chce leczenia

Moje drogie, pomocy...

Background jest taki - mam 22 lata, mój facet 24 lata, jesteśmy ze sobą od 2 lat. Czuję, że to ten. On mówi, że też. W naszym związku naprawdę super się układa

Jest jednak jeden problem - niedawno mój facet oznajmił mi, że ma stulejkę. Dodał, że uznał, że nasz związek jest na tyle poważny, że powinnam znać w pełni stan jego zdrowia. Powiedział jednocześnie, że poza tym z jego zdrowiem urologicznym wszystko jest w porządku, nie ma żadnych zakażeń z powodu tej stulejki itp. Strasznie się zmartwiłam

Oczywiście moja reakcja była natychmiastowa - "Kochanie, idź do urologa". On jednak powiedział, że na razie nie planuje iść, że żyje z tym już 24 lata i nic się nie dzieje. Jego argument jest taki, że dzięki temu znacznie łatwiej nam (zwłaszcza mu) będzie wytrzymać bez seksu. Nie sposób oczywiście odmówić mu w specyficzny sposób pojętej racji. Ja jednak uważam, że skoro 2 lata wytrzymaliśmy, mimo że nie miałam świadomości jego schorzenia, to wytrzymamy dalej. Obiecałam mu, że nie będę go prowokować itp. On jednak mówi, że podjął decyzję, żeby na razie nie iść

Rozmawialiśmy o tym naprawdę długo i naprawdę poważnie... Może Wy mi doradzicie, co można jeszcze zrobić, jak go podejść, jakich argumentów użyć?
sakartwelo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:38   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Mój TŻ ma stulejkę i nie chce leczenia

co za głupota. nawet gdyby nie uprawiał seksu wcześniej to powinien już dawno temu być po zabiegu. ja bym go zaczęła szantażować. co, do końca życia nie będzie seksu, bo on się boi iść do lekarza? paranoja. już pomijam fakt, że mogą się pojawić problemy związane z seksualnością, skoro tak tłumi pożądanie.
Cytat:
Napisane przez sakartwelo Pokaż wiadomość
Moje drogie, pomocy...

Background jest taki - mam 22 lata, mój facet 24 lata, jesteśmy ze sobą od 2 lat. Czuję, że to ten. On mówi, że też. W naszym związku naprawdę super się układa

Jest jednak jeden problem - niedawno mój facet oznajmił mi, że ma stulejkę. Dodał, że uznał, że nasz związek jest na tyle poważny, że powinnam znać w pełni stan jego zdrowia. Powiedział jednocześnie, że poza tym z jego zdrowiem urologicznym wszystko jest w porządku, nie ma żadnych zakażeń z powodu tej stulejki itp. Strasznie się zmartwiłam

Oczywiście moja reakcja była natychmiastowa - "Kochanie, idź do urologa". On jednak powiedział, że na razie nie planuje iść, że żyje z tym już 24 lata i nic się nie dzieje. Jego argument jest taki, że dzięki temu znacznie łatwiej nam (zwłaszcza mu) będzie wytrzymać bez seksu. Nie sposób oczywiście odmówić mu w specyficzny sposób pojętej racji. Ja jednak uważam, że skoro 2 lata wytrzymaliśmy, mimo że nie miałam świadomości jego schorzenia, to wytrzymamy dalej. Obiecałam mu, że nie będę go prowokować itp. On jednak mówi, że podjął decyzję, żeby na razie nie iść

Rozmawialiśmy o tym naprawdę długo i naprawdę poważnie... Może Wy mi doradzicie, co można jeszcze zrobić, jak go podejść, jakich argumentów użyć?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:38   #3
nadto_skomplikowana
Raczkowanie

Cytat:
W początkowym okresie życia mastka sklejającą żołądź z napletkiem ulaga samoistnemu rozpuszczaniu, skutkiem czego nie diagnozuje się stulejki u dzieci płci męskiej do około drugiego - trzeciego roku życia. Uznaje się także, że obecność mastki w tym okresie nie powoduje zaburzeń fizjologicznych, ani nie staje się przyczyną zmian chorobowych. Inaczej sprawa wygląda w okresie późniejszym, gdzie wytworzona mastka powinna być usuwana regularnie w trakcie codziennych zabiegów higienicznych. Zaobserwowano istotną zależność między ilością gromadzącej się mastki, a prawdopodobieństwem wystąpienia u mężczyzn raka penisa. Przypuszcza się również, że nadmiar mastki może prowadzić do wzrostu ryzyka zachorowania partnerki na nowotwory okolic intymnych.
Twój facet ma typowe podejście "mnie to nie dotyczy". Pal sześć jego zdrowie, skoro według niego stulejka to samo szczęście, ale niech się zastanowi, czy chce narażać Ciebie.
"Prawdziwy artysta nie posiada dumy. Widzi on, że sztuka nie ma granic, czuje, jak bardzo daleki jest od swego celu, i podczas gdy inni podziwiają go, on sam boleje nad tym, że nie dotarł jeszcze do tego punktu, który ukazuje mu się w oddali, jak światło słońca. "

Ludwig van Beethoven
nadto_skomplikowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:43   #4
sakartwelo
Przyczajenie

Dziękuję za te odpowiedzi, mam 2 uwagi:

1. To nie jest tak, że nie ma seksu, bo on ma stulejkę. Chodzi o to, że stulejka (jego zdaniem) ułatwi nam wytrzymanie bez seksu.

2. Nie zamierzam pozwolić na seks bez wyleczenia jego stulejki właśnie z powodu możliwości zarażenia mnie.
Stary 2013-06-17, 20:44   #5
BadLife
Rozeznanie

Cytat:
Moje drogie, pomocy...

Rozumiem, że jeszcze nie skonsumowaliście związku? Trochę się pogubiłam Chodzi o to, że specjalnie się od tego powstrzymujecie ze względu np. na wiarę? Czy chodzi tylko o tą stulejkę? Jeśli tak - to facet byłby wyjątkowo samolubny. Generalnie - tak, czy siak - jeśli planujecie kiedyś współżyć to będzie musiał iść do urologa. Nie ucieknie przed tym - chyba, że będziecie żyli w całkowitym celibacie. Porozmawiaj z nim, że to tylko lekarz. My kobiety jakoś przeżywamy wizyty u ginekologów.

Edytowane przez BadLife
Czas edycji: 2013-06-17 o 20:48
BadLife jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:45   #6
aiden81
Raczkowanie

Przedstaw mu odpowiednie argumenty,dla dobra jego zdrowia:przy nieleczonej stulejce:
1 ciężko jest zaadbac o higiene intymna,pod nabletkiem zbieraja się nieczystości,co prowadzi do wielu swinstw i zakażen,
2 piszesz,że sie nie kochacie,i ni bedziecie,bo jemu bedzie to sprawiało okropny ból,
3 w najgorszym przypadku(a zdarza sie ) nieleczona stulejka prowadzi do raka prącia i amputacji.

Jak pracowałam na chirurgi w miesiącu zdarzało sie ze 4 mężczyzn ze stulejka.To nic wstydliwego,a lekceważyc nie można.Powiedz mu o tym.

Edytowane przez aiden81
Czas edycji: 2013-06-17 o 20:47
aiden81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:45   #7
skazana_na_bluesa
.

a czemu mielibyście wytrzymywać bez seksu?
kiedy niby zebrałby się na zabieg?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:46   #8
201604181004
Konto usunięte

...Po co wytrzymujecie bez seksu?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:46   #9
grubella
BAN stały

Cytat:
Dziękuję za te odpowiedzi, mam 2 uwagi:

1. To nie jest tak, że nie ma seksu, bo on ma stulejkę. Chodzi o to, że stulejka (jego zdaniem) ułatwi nam wytrzymanie bez seksu.

2. Nie zamierzam pozwolić na seks bez wyleczenia jego stulejki właśnie z powodu możliwości zarażenia mnie.

Przy niektórych rodzajach stulejki nie jest możliwe uprawianie seksu.

Niech się wyleczy i pas cnoty założy.

Nie musi cię zarazić jeśli będziecie używać prezerwatyw.

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2013-06-17 o 20:49
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:46   #10
paula78
Zakorzenienie

I tak 24 lata nic w strefie seksu nie poczynił? Dziwne dla mnie jak takze lekceważenie zdrowia swojego i partnerki.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:51   #11
201803290936
Konto usunięte

Bałabym się być z facetem, który dopiero po 2 latach oznajmia mi coś takiego, bo przecież nagle się nie dowiedział. Bałabym się tego, jaką rewelację może mi "sprzedać" za kolejny rok, czy dwa lata związku. Bałabym się jego lekkomyślnego podejścia zarówno do zdrowia własnego, jak i mojego. Bałabym się niedopasowania w seksie lub tego, że tego seksu może w ogóle nie być przy takim podejściu i przy takim nie dbaniu o zdrowie. A powstrzymywanie się od seksu dla samego powstrzymywania się, jakieś wymyślanie "nie bo nie" jest po prostu głupie.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-17, 20:52   #12
chwast
Zakorzenienie

nie byłabym z takim facetem bo traktuje nieodpowiedzialnie siebie więc nie potrafi traktować odpowiedzialnie drugiej osoby. Tak naprawdę w poważnej sytuacji życiowej. Dodatkowo żyje z chorobą i mówi, że wszystko ok.
Żenująca postawa, której krótko mówiąc nie lubię.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:53   #13
Littlejackie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Bałabym się być z facetem, który dopiero po 2 latach oznajmia mi coś takiego, bo przecież nagle się nie dowiedział. Bałabym się tego, jaką rewelację może mi "sprzedać" za kolejny rok, czy dwa lata związku. Bałabym się jego lekkomyślnego podejścia zarówno do zdrowia własnego, jak i mojego. Bałabym się niedopasowania w seksie lub tego, że tego seksu może w ogóle nie być przy takim podejściu i przy takim nie dbaniu o zdrowie. A powstrzymywanie się od seksu dla samego powstrzymywania się, jakieś wymyślanie "nie bo nie" jest po prostu głupie.
No ja tez tego nie rozumiem. Jest związek, dwie zakochane osoby, po co wytrzymywać bez seksu jeżeli nie idą za tym żadne ideologiczne pobudki np?
Nie mówiąc już o lekceważeniu swojego zdrowia.
Littlejackie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:54   #14
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Littlejackie Pokaż wiadomość
No ja tez tego nie rozumiem. Jest związek, dwie zakochane osoby, po co wytrzymywać bez seksu jeżeli nie idą za tym żadne ideologiczne pobudki np?
Nie mówiąc już o lekceważeniu swojego zdrowia.
Ciekawe, czy przypadkiem pan nie podsunął takiego rozwiązania, aby zgrabnie ominąć problemy?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 21:00   #15
sakartwelo
Przyczajenie

Widzę, że dyskusja koncentruje się wokół powodów seksualnej abstynencji - spieszę wyjaśnić. Powody są mieszane, tzn. są kombinacją religii, strachu przed ciążą, tradycyjnego wychowania oraz tego, że planujemy ślub w kilkuletniej perspektywie - chcielibyśmy podjąć współżycie po nim, on powiedział, że na krótko przed ślubem podda się zabiegowi. Ja jednak chciałabym tego wcześniej
Stary 2013-06-17, 21:03   #16
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Widzę, że dyskusja koncentruje się wokół powodów seksualnej abstynencji - spieszę wyjaśnić. Powody są mieszane, tzn. są kombinacją religii, strachu przed ciążą, tradycyjnego wychowania oraz tego, że planujemy ślub w kilkuletniej perspektywie - chcielibyśmy podjąć współżycie po nim, on powiedział, że na krótko przed ślubem podda się zabiegowi. Ja jednak chciałabym tego wcześniej
Czemu zwleka z pójściem do lekarza? Czemu zaniedbuje swoje zdrowie?
ciezko_jest_lekko_zyc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 21:07   #17
aiden81
Raczkowanie

Już pisałam powody ,dla których powinien sie zoperować.Seks to najmniejszy problem.Grozi mu wiele swinst,tak jak i Tobie i tym go przekonaj.Ja bym sie zastanowiła,czy bym chciałabyc z tak lekkomyslnym panem.
aiden81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 21:08   #18
grubella
BAN stały

Cytat:
A jak zabieg się nie uda , jakieś komplikacje i zostanie mu tyle aby się wysikać mógł?

Przy stulejce często są inne" schorzenia"jak " , "wierzchniactwo "spodziectwo". Nawet wnętrostwo.

Nie żartuję ale czy ty widziałaś już te jego klejnoty?
Problemów z jego genitaliami może być więcej.To może być początek góry lodowej.

Oczywiście nie przekreśla to jego jako partnera życiowego, jako ojca dzieciom , nawet jako doskonałego kochanka bo kobietę da się zaspokoić w inny sposób ale ja wolałabym wiedzieć znacznie wcześniej niż tuż przed ślubem o tym wszystkim.
Stary 2013-06-17, 21:11   #19
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
A jak zabieg się nie uda , jakieś komplikacje i zostanie mu tyle aby się wysikać mógł?

Przy stulejce często są inne" schorzenia"jak " , "wierzchniactwo "spodziectwo". Nawet wnętrostwo.

Oczywiście nie przekreśla to jego jako partnera życiowego, jako ojca dzieciom , nawet jako doskonałego kochanka bo kobietę da się zaspokoić w inny sposób ale ja wolałabym wiedzieć znacznie wcześniej niż tuż przed ślubem o tym wszystkim.

Zastanawiam się czy ty w ogole masz pojęcie na czym polega zabieg usunięcia stulejki...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-17, 21:12   #20
madana
Zakorzenienie

Nie komentuję tyle abstynencji , co zwyczajnie nie ogarniam tłumaczenia chłopaka oraz tego, że powiedział ci o tym po 2 latach, no nie ogarniam. Jak i tego, że podda się "przed ślubem".

I tu masz poczytaj, do czego prowadzi nieleczenie tego: http://www.stulejka.net.pl/lekcewazenie-stulejki.php

Pomijam, że takie rzeczy "załatwia" się w dzieciństwie- mam 2 synów, byli badania pod tym kątem, gdy byli małymi dziećmi. Gdyby wyszedł taki problem, od razu byłby zabieg.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-06-17 o 21:15
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 21:13   #21
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Nie komentuję tyle abstynencji , co zwyczajnie nie ogarniam tłumaczenia chłopaka oraz tego, że powiedział ci o tym po 2 latach, no nie ogarniam. Jak i tego, że podda się "przed ślubem".
a no to też. chodzi z czymś takim w majtach przez 2 lata i ani nie piśnie. fe.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 21:15   #22
sakartwelo
Przyczajenie

Cytat:
Nie widziałam. On jednak stwierdził, że to jest jedyny problem. Poza tym, z tego co ja czytałam, nie wynika, żeby częste było współwystępowanie innych schorzeń i taka masakra jak opisujesz. Raczej zabieg to jest rach-ciach, potem miesiąc męczarni z opatrunkami i po krzyku - tak przynajmniej opisują.
Stary 2013-06-17, 21:17   #23
madana
Zakorzenienie

Przeczytaj, co ci zalinkowałam, jakie są SKUTKI nieleczenia; no nie ogarniam tego.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 21:17   #24
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Nie widziałam. On jednak stwierdził, że to jest jedyny problem. Poza tym, z tego co ja czytałam, nie wynika, żeby częste było współwystępowanie innych schorzeń i taka masakra jak opisujesz. Raczej zabieg to jest rach-ciach, potem miesiąc męczarni z opatrunkami i po krzyku - tak przynajmniej opisują.
Zacznijmy od tego, że te schorzenia, które wymieniła grubella są schorzeniami wrodzonymi i nie mają nic wspólnego ze stulejką i żadnych takich komplikacji po tym zabiegu nie będzie.
Jedynie może się jakiś krwiak zrobić, ranka może ropieć, facet będzie na pewno dyskomfort odczuwał
Stary 2013-06-17, 21:30   #25
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ciezko_jest_lekko_zyc Pokaż wiadomość
Zastanawiam się czy ty w ogole masz pojęcie na czym polega zabieg usunięcia stulejki...
Wiem. Pracowałam w domu dziecka i kilka razy towarzyszyłam wychowankom na wizyty lekarskie, zabiegi do szpitala. I parę razy okazało się ,że oprócz stulejki są poważniejsze problemy z prąciem.

I dziwię się rodzicom chłopaka autorki wątku ,że nie zadbali w odpowiednim czasie o zrobienie zabiegu.
Stary 2013-06-17, 21:32   #26
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Wiem. Pracowałam w domu dziecka i kilka razy towarzyszyłam wychowankom na wizyty lekarskie, zabiegi do szpitala. I parę razy okazało się ,że oprócz stulejki są poważniejsze problemy z prąciem.

I dziwię się rodzicom chłopaka autorki wątku ,że nie zadbali w odpowiednim czasie o zrobienie zabiegu.
Przez stulejkę nie biorą się te schorzenia, które wymieniłaś, więc nie strasz autorki niepotrzebnie.
Stary 2013-06-17, 21:39   #27
grubella
BAN stały

I dziwię się jemu ,że teraz sam nadal czeka z tak prostym zabiegiem aż do ślubu.
Dlatego podejrzewam ,że to może być tez coś jeszcze oprócz stulejki.

Dla mnie to nie jest normalne aby tego do tej pory nie zrobić.

to tak jakby dziewczyna z pójściem do ginekologa czekała do czasu aż przestanie być dziewicą. irracjonalne i niebezpieczne.

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Cytat:
Napisane przez ciezko_jest_lekko_zyc Pokaż wiadomość
Przez stulejkę nie biorą się te schorzenia, które wymieniłaś, więc nie strasz autorki niepotrzebnie.
Nie napisałam ,że się biorą przez stulejkę.
Ale współtowarzyszą niekiedy.

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Cytat:

Przy stulejce jednocześnie występowało jedno z tych schorzeń.
Stary 2013-06-17, 21:40   #28
sakartwelo
Przyczajenie

No ja właśnie też strasznie się dziwie, że rodzice mojego mężczyzny nie zadbali o tę sprawę. Ale z drugiej strony, u nich wszystko co związane z seksualnością to temat tabu. Z trzeciej strony, to nie jest kwestia seksualności, tylko zdrowia. No ale nie sądzę, żeby u nich w ogóle jakkolwiek rozmawiano o genitaliach itp. Sam mi powiedział, że jego rodzice do dziś o tym nie wiedzą.
Stary 2013-06-17, 21:46   #29
grubella
BAN stały

Cytat:
No ja właśnie też strasznie się dziwie, że rodzice mojego mężczyzny nie zadbali o tę sprawę. Ale z drugiej strony, u nich wszystko co związane z seksualnością to temat tabu. Z trzeciej strony, to nie jest kwestia seksualności, tylko zdrowia. No ale nie sądzę, żeby u nich w ogóle jakkolwiek rozmawiano o genitaliach itp. Sam mi powiedział, że jego rodzice do dziś o tym nie wiedzą.
Niemowlęta i małe dzieci są badane przez lekarzy podczas wizyt kontrolnych na bilanse.
I nawet lekarz pediatra bez specjalizacji urologicznej powinien to dostrzec i zakomunikować rodzicom. Chyba ,że nie chodzili z dzieckiem do lekarza.

Dziwne to.
Stary 2013-06-17, 22:14   #30
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Niemowlęta i małe dzieci są badane przez lekarzy podczas wizyt kontrolnych na bilanse.
I nawet lekarz pediatra bez specjalizacji urologicznej powinien to dostrzec i zakomunikować rodzicom. Chyba ,że nie chodzili z dzieckiem do lekarza.

Dziwne to.
A moze on jest.... Amishem? Albo wychowal sie w jakies takiej podobnej wspolnocie?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości